rikardo83 29.03.05, 15:48 hej, niebawem będę szczęśliwą mieszkanką osiedla, czy nie oriętujecie się jakie koszty notarialne wchodzą w grę? Mam mieszkanie w budynku A6. jestem w tych sprawach zupełnie zielona :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda_bemowwo_park Re: notariusz 29.03.05, 15:59 witam, powinno byc w granicach 1000 zł, pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
estrellita78 Re: notariusz 29.03.05, 16:22 Ojej, a nie trochę więcej? Mnie na forum GW P. Bebiak wyliczyła następująco (przy podpisywaniu umowy przyrzeczonej w formie aktu notarialnego): " Od umowy SPRZEDAŻY za 180.000,-zł powinnaś zapłacić: - taksy notarialnej: 1.625,-zł + VAT 22% tj. 357,50,-zł - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł - opłaty sądowej za druk nowej księgi: 40,-zł - opłaty sądowej za wpis Ciebie jako właściciela do księgi: 2.160,-zł - wypisy: ok. 350,-zł (zależy od długości umowy a za jedną stronę z VAT-em płacisz 7,32,-zł) Jeśli nabywasz od developera to pewnie będzie odprowadzał VAT od całości stad Ty nie płacisz podatku do czynności cywilnoprawnych. Wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży i są one związane wyłącznie z umową sprzedaży. " A może Tobie chodzi o umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego? Wtedy jasne, koszty są mniejsze. Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_park Re: notariusz 29.03.05, 18:08 Oczywiście trzeba pamiętać, iż większość tych opłat to procent od wartości mieszkania (a często liczony w dość zawiły sposob np. w naszym przypadku opłata sądowa to 6.600,-zł + 5% od nadwyżki powyżej 100.000,-zł - uwaga nie śledzę tego na bieżąco mogło się zmienić.) więc im droższe mieszkanie tym bardziej wzrasta cena. Aha liczy się cała wartość umowy, czyli jeżeli kupowaliśmy garaż, to za garaż też płacimy. I jeszcze jedna uwaga, jeżeli nic się nie zmieniło, to generalnie wszystkie dokumenty do urzędu skarbowego przesyła notariusz. Jeżeli jednak kupujemy mieszkania za pieniądze ze sprzedanego wcześniej mieszkania to musimy fakt ten zgłosić osobicie, inaczej będziemy musieli zapłacić podatek dochodwy od sprzedanego mieszkania. Nie nalezy więc o tym zapomnieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_park Re: notariusz 29.03.05, 18:16 Małe sprostowanie opłata sądowa to oczywiście jak napisałem 6.600,-zł + 5% od nadwyżki powyżej 100.000,-zł i za wpis prawa własności płacimy 1/5 tej sumy np od 260.000 jest to około 2920.00 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcat_8 Re: notariusz 30.03.05, 12:50 Polecam kalkulator na stronach gazety - dom.gazeta.pl/dom/0,50844.html Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_a3 Re: notariusz 30.03.05, 14:07 kalkulator jest ok tylko zapomnial o podatku od czynnosci cywilno-prtawnej - 2% - to zwiększa koszt i to znacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_a3 Re: notariusz 30.03.05, 14:10 przepraszam - błąd - podatku od czynnosci cywilno-prawnych nie placi sie przy zakupie mieszkania od dewelopera. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rikardo83 Re: notariusz 25.04.05, 11:21 dzięi za wyjaśnienie, mam jeszcze pytanie, znalazłam gdzieś,że płaci się jescze jakiś podatek VAT za grunt w wysokości 4,4 tys. zł- to strasznie dużo pieniędzy. Czy rzeczywiście płaci się coś takiego? pozdrawiam Joanna :) Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_park Re: notariusz 25.04.05, 16:32 1. Nie ma stałej opłaty - nie wiem skad wzielas kwote 4.400. Podatek VAT to % od wartości. Przy czym sam udzial w gruncie ustalany jest po wybudowaniu budynków, więc na dzień dzisiejszy nie byłoby możliwe ustalenie wysokości podatku VAT. Zapomnij więc o szczegółowym okresleniu kwoty. 2. Generalnie kupując mieszkanie od developera do zeszłego roku płacilo sie podatek (wzmiankowany zresztą w wczesniejszych postach) od czynnosci cywilno- prawnej w wysokości 2%, od połowy zeszłego roku kupując u developera płaci się 7% podatku VAT (pomijając kwestie inaczej opodatkowanego garażu, w tej chwili nie istotną). I to płacimy, przy czym w naszym wypadku nie kupujemy gruntu a jedynie go dzierżawimy (wieczyste użytkowanie). Podatek VAT więc płacimy, ale w ramach dzierżawy. 3. Podsumowując placąc opłaty notarialne nie będziemy płacić jeszcze dodatkowych 7% ani zryczałtowanej kwoty 4.400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
fioletor TREŚĆ UMOWY NOTARIALNEJ 05.05.05, 10:28 Czy ktoś się może orientuje w tym, czy deweloper może dać nam do podpisania umowę notarialną w takiej wersji jaka jemu odpowiada czy możemy do tej umowy wnosić swoje poprawki? Jest wielu deweloperów, którzy postępują nieuczciwie przy podpisywaniu umów notarialnych, np. podpisują pierwszą umowę notarialną ze "swoim" człowiekiem w której ów człowiek zobowiązuje się, że wspólnota pokrywa koszty ogrzewania za czas budowy, natstępnie na jakiejś podstawie prawnej (podobno jest taka) twierdzi, że wszystkie umowy notarialne muszą mieć taką samą treść. Absolutnie nie podejrzewam naszego dewelopera o takie praktyki, gdyż sprawia wrażenie uczciwej i solidnej firmy, ale warto znać swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
re-en Re: notariusz 20.01.15, 09:15 Polecam skorzystać z kancelarianotarialna-warszawa.pl/ mozna negocjowac ceny :) Odpowiedz Link Zgłoś