alex.4 27.07.04, 11:20 Kuczma wykresla z strategii politycznej Ukrainy współpracę z UE i NATO. MOże to oznaczać, że Ukraina wraca pod rosyjskie wpływy. Z naszego punktu widzenia to bardzo zła wiadomość pozdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zenta1 Re: Jałta 2004 27.07.04, 11:59 Politycznie poprawny Zachód nie chciał a może i nie mógł dać gwarancji Kuczmie. Gwarancji nietykalności, zachowania władzy i czegoś tam jeszcze. Pan prezydent ma dość bajdurzenia o demokracji, prawach człowieka i tym podobnych bzdetach. Pan prezydent mysli o WŁADZY !!! To jest najważniejsze i tylko to się liczy. Władza to: bezpieczeństwo, przywileje, ogromne pieniądze, wpływy i czerwone chodniki. To świat pod stopami. Zachód będzie zdumiony patrząc na wyborczy horror a Moskwa będzie aktywna (poparcie dla Janukowycza a byc może dla samego Kuczmy, który "da się przebłagać", by ponownie starac się o reelekcję). Zawsze zastanawiało mnie dlaczego nasi politycy potrafią być tak bezdennie któtkowzroczni. Przykład - Moskwa na swojego ambasadora w Kijowie wyznaczyła polityka wagi ciężkiej - Czernomyrdina, natomiast Polska - bezbarwnych urzędnuików. Tak nie robi się "strategicznego partnerstwa" ! Odpowiedz Link
beograd Re: Jałta 2004 27.07.04, 15:57 Gdy Kuczma był prozachodni wszystko było w porządku [nawet jeśli był skurw..., to był to "nasz" skurw....]. Ale teraz, gdy zwrócił się w stronę Rosji jest już tylko złym dyktatorem. Odpowiedz Link
alex.4 Re: Jałta 2004 28.07.04, 15:31 Ukraina jest jeszcze bardzo daleko od standartó demokratycznych. Podobnie jak Kuczma Wazne będą wybory prezydenckie. Ich rezultat ,może zdecydować którą drogę pójdzie Ukraina. Polska nie mogła zrobić zbyt duzo. W porównaniu z Rosją byliśmy na straconej pozycji pozdr Odpowiedz Link
wislok1 Very zła 28.07.04, 19:03 To się nazywa zaciskające się szczęki. Żeby tylko Putin nie odnowił bismarckowskiego sojuszu Odpowiedz Link
kontrkultura Olac Kuczme! 28.07.04, 20:09 Moze troche bagatelizuje, ale radze nie brac tego ani do serca, ani w ogole na serio, bo: 1) Nie skreslil, tylko sformulowal tak, jak moze to przelknac Putin. Bo co innego moze byc rozumiane pod pojeciem "wspolpracy(czy integracji - dokladnie nie pamietam) europejsko-atlantyckiej" 2) Mowimy o Kuczmie. Dzisiaj tam, jutro gdzie indziej. Ludzie przeciez to Kuczma i wystarczy przypomniec ostatnie lata, a nie zdziwi was to wszystko... Kto wie, moze wstapi do Unii i Rosji jednoczesnie... Odpowiedz Link
oldpiernik Re: Jałta 2004 29.07.04, 08:01 Politycznie mamy Ukrainie ... do zaoferowania, jako, że nasi politycy, to głównie ofer..my. Gospodarczo...hmmm... bez poparcia polityki? Można to olać, jednak sąsiad liczniejszy i głodniejszy... lepiej, kiedy przyjazny. Ciekaw jestem, czy nasze "elity" mają jakiekolwiek zdanie w tej sprawie. OLDCYNIK? Odpowiedz Link
wislok1 Re: Jałta 2004 29.07.04, 09:37 Dużo złego zrobiła idiotyczna propaganda w Polsce w stylu "wchodzimy do Europy" zamast "wchodzimy do UE". Ukraińcy mogli to skojarzyć od razu, że oni są Azją, gorsi Odpowiedz Link
alex.4 Re: Jałta 2004 29.07.04, 12:10 Polskie elity tak na parwdę nie miały wiele do zaoferowania Ukrainie. Akurat wschodnia polityka kwacha byłą rozsądna i w miarę swych sił próbował budować sojusz z Ukrainą. Ważne będą wybory prezydenckie na Ukrainie... Sojusze z czasów Bismarcka nie grożą. Jest inna sytuacja w Europie. Inna sprawa, że nalezy się spodziewać dyplomatycznych ofensyw Rosji. wysokie ceny ropy powodują, że Rosja ma pieniądzę na aktywną politykę. Pewnie nie jest przypadkiem że ZSRR ekspandowało w latach siedemdziesiątych (wysokie ceny ropy), a upadało w latach 80dziesiątych (niskie ceny)... To dla nas też jest niebezpieczne. Dlatego tzreba politykom, którzy móią o ocieplaniu kontaktów ze wschodem patrzyć uwaznie na ręcę (LPR i Samoobrona) pozdr Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Jałta 2004 29.07.04, 15:40 Sława! Rzeczywiście z odpowiedzialnym osądem sytuacji na Ukrainie nalezy poczekac na nowe władze... Ale ja jestem sercem i duszą za sojuszem z Ukraina oraz Czechami i Słowakami, bo tylko w ten sposób mozemy odbudować naszą dawna potegę! Wiecej nawet w ramach działań gospodarczych widać iz wszelkie ineteresy musza być rogrywane na interiorze bałycko-czarnym... Bez Ukrainy zostałby nam kierunek na Slowacje, Wegry Rumunie i Bułgarię... Może to być dla dla namiastka i pomostem dla budowania prawdziwego sojuszu bałto-czarnomorskiego. Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link
zenta1 Re: Jałta 2004 30.07.04, 00:37 ...właściwie o partnerstwie (sojuszu) polsko-ukraińskim mówi się duzo, wygląda na to, że wszyscy są tym jakoś zainteresowani ale..., ciągle brakuje pogłębionej refleksji politycznej, zrozumienia dla racji i potrzeb ukraińskich i wyjścia poza zaklęty krąg ULB sformułowany przez tandem Giedroyc-Mieroszewski dość dawno...Piszących na tematy polsko-ukraińskie czy ukraińskie w Polsce jest bardzo niewielu...dodam - piszących sensownie. Tematyka ukraińska jest mi nieobca i za każdym razem, kiedy spotykam jakiś dobry tekst związany z tematem , o mało co nie spadam z wrażenia z krzesła. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Jałta 2004 30.07.04, 01:14 zenta1 napisał: > ...właściwie o partnerstwie (sojuszu) polsko-ukraińskim mówi się duzo, wygląda > na to, że wszyscy są tym jakoś zainteresowani ale..., ciągle brakuje > pogłębionej refleksji politycznej, zrozumienia dla racji i potrzeb ukraińskich > i wyjścia poza zaklęty krąg ULB sformułowany przez tandem Giedroyc- Mieroszewski > > dość dawno...Piszących na tematy polsko-ukraińskie czy ukraińskie w Polsce jest > > bardzo niewielu...dodam - piszących sensownie. > Tematyka ukraińska jest mi nieobca i za każdym razem, kiedy spotykam jakiś > dobry tekst związany z tematem , o mało co nie spadam z wrażenia z krzesła. Sława! Obszar UBL nadal posiada pewne wspólne problemy i potrzeby, ale jednczesnie należy zauważać różnice: 1. Dawno już nie jest jednym obszarem kulturalnym ani politycznym 2. Wyraźnie widac ciązenie państw Bałtyckich w kierunku Skadynawii 3. Wyraźne jest zainteresowanie Ukrainy sprawami balkańskimi Natomiast nadal jest wiele cech wspólnych 1. Polska oraz Białorus potrzebują zarówno Ukrainy jak Krajów Bałtyckich jako swoich flank strategicznych oraz korytarzy transportowych. 2. Opanowanie jakiekolewiek elemntu UBL przez Rosje da jej mozliwośc dowolnego wpływania na polityke pozostałych oraz szachowania Europy Zachodniej 3. Nie ma większych szans na rozwój tego regionu bez wpólpracy wzjemnej tych państw Dlatego obecny podział na krainę unijnej szczęśliwości i "wschodnia barbarie" uważam za sztuczny i szkodliwy dla nas umozliwiający zarówno Niemcom jak Rosji na łatwe odgrywanie nadmiernej roli... Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link
zenta1 Re: Jałta 2004 30.07.04, 14:04 ...nietrudno zauważyć, że moje zainteresowania koncentrują się wokół tematyki ukraińskiej oraz zagrożeń wynikającycych dla Ukrainy i Polski z aktualnej sytuacji geopolitycznej.Tematyka niemiecka jest mi nieobca ze względu na moje wykształcenie formalne jak i historię mojego regionu i rodziny. Świadomie rezygnuję z podejmowania tej problematyki, by niepotrzebnie " nie rozdrabniać się". Nieżyjący już Jacek Kuroń powiedział znamienne słowa, że "nie ma wolnej Polski bez wolnej Ukrainy ...etc" Rosja, która od wieków rywalizuje z Polską o przywództwo w świecie słowiańskim, ciągle jeszcze nie jest w stanie zrezygnować z imperialnych ambicji. Przekonanie Rosjan o wyjątkowości ich narodu (superetnos) idzie tak daleko, że sformułowano nawet tezę, że "rosyjskość" nie jest etnicznością a ...cywilizacją. Odrębną cywilizacją. Polacy, traktowani są przez wielu ideologów rosyjskich jako "odszczepieńcy", "zdrajcy słowiańszczyzny" itd. I cóż z tym począć ? Odpowiedz Link
zenta1 Re: Jałta 2004 30.07.04, 14:40 ...sorki za zbyt osobisty ton w moim poprzednim poście. Sprawy polsko- ukraińskiego pojednania są mi bardzo bliskie i czasami zdarza mi się przekroczać cieniutką linię oddzielającą obiektywne i subiektywne pojmowanie istoty rzeczy. Odpowiedz Link
ignorant11 A Lachy to nie superetnos? 31.07.04, 00:09 Sława! Przeciez my równiez pretendowalismy do przywództwa w Słowiańszczyźnie... Przecież Ukraińcy, Białorusini to tacy "prawosławni Polacy" )) A co dopiero Czesi, Słowacy, Bułgarzy, Chorwaci czy Łuzyczanie... Przecież nawet Litwini to bardziej oryginalne Lachy... ))) Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link
oldpiernik potęgi czas... 31.07.04, 08:35 Unia była potężna, jednak potrzebna do tego zgoda nie trwała dość długo. Dziś więcej nas dzieli, a przynajmniej bardziej pamięta się to, co do jedności nie zachęca. Wprzągnięte w wyścig do zjednoczonej Europy narody nie szukają wspólnego stanowiska. Aż się cisną na usta stare przysłowia... OLDPIORNIK Odpowiedz Link
ignorant11 Re: potęgi czas... 31.07.04, 14:20 oldpiernik napisał: > Unia była potężna, jednak potrzebna do tego zgoda nie trwała dość długo. > Dziś więcej nas dzieli, a przynajmniej bardziej pamięta się to, co do jedności > nie zachęca. Wprzągnięte w wyścig do zjednoczonej Europy narody nie szukają > wspólnego stanowiska. Aż się cisną na usta stare przysłowia... > > > OLDPIORNIK Sława! Myslę, że na teraz nie jest potrzebna jakaś formalna unia wewnątrzunijna, ale przeciwnie świadomośc wspólnych interesów politycznych, gospodarczych, militarnych... A w tej materii zaczyna się dziać dobrze: NATO, Irak, autostrady N-S, rury.., wpsółpraca na Bałtyku... Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link
zenta1 Re: A Lachy to nie superetnos? 31.07.04, 10:56 ...koncepcje Lwa Gumilowa (o rosyjskim superetnosie, cywilizacji) odesłałbym czym prędzej do "składzika rzeczy dziwnych i niepokojących". I komuniści i nacjonaliści rosyjscy za najważniejszy składnik swojej tożsamości czy etniczności uważają czynnik prawosławny. Dziwne, zważywszy na to, w jak bezwzględny sposób wcześniej pognębili własną religię (czy wręcz ją zeszmacili). Ukraińcy, o czym pisałem w wątku o ukraińskiej tożsamosci, też coraz częściej odwołują się do bizantynizmu, jako ważnego składnika ukraińskiej etniczności. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: A Lachy to nie superetnos? 31.07.04, 14:17 zenta1 napisał: > ...koncepcje Lwa Gumilowa (o rosyjskim superetnosie, cywilizacji) odesłałbym > czym prędzej do "składzika rzeczy dziwnych i niepokojących". > I komuniści i nacjonaliści rosyjscy za najważniejszy składnik swojej tożsamości > > czy etniczności uważają czynnik prawosławny. Dziwne, zważywszy na to, w jak > bezwzględny sposób wcześniej pognębili własną religię (czy wręcz ją zeszmacili) > . > Ukraińcy, o czym pisałem w wątku o ukraińskiej tożsamosci, też coraz częściej > odwołują się do bizantynizmu, jako ważnego składnika ukraińskiej etniczności. Sława! Do prawosławia odwołal się już Stalin w czasie wojny ojczyźnianej sterujac w kierunku carskiej tradycji, stą też filmy z serii Aleksander Newski itp... Warto zauważyć iz Słowiańszczyzna prawie w całości jest prawosławna z wyjątkiem Wenedów i Chorwatów. Więcej cyrilica jest słowiańskim alfabetem, więc może my rzeczywiście jesteśmy odszczepieńcami..? Stąd późniejsze kombinacje polskie w Unią Brzeska... Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link