Dodaj do ulubionych

Płaca minimalna minimalnie wzrośnie

20.09.25, 16:11
,,Taka sytuacja miała miejsce:

w 2002 r., kiedy płaca minimalna realnie spadła o 1,9 proc. (nominalnie pozostała taka sama, jak w roku poprzednim, a inflacja wyniosła 1,9 proc.),
w 2004 r., kiedy realnie zmniejszyła się o 0,5 proc. (nominalnie wzrosła o 3 proc., a inflacja osiągnęła 3,5 proc.),
w 2022 r., kiedy odnotowano realny jej spadek aż o 6,5 proc. (nominalnie wzrosła o 7,5 proc., a wzrost cen wyniósł 14,4 proc.).
" W zamierzeniach wyszła podwyżka najniższą od ponad 20 lat
Obserwuj wątek
    • j-k Płaca minimalna w PL - 4666 Brutto 20.09.25, 16:29
      na Ukrainie 9000 hrywien.

dla cierpliwych pozostawiam przeliczenie.

ale tam sporo mniej.

• mazala2 Re: Płaca minimalna w PL - 4666 Brutto 20.09.25, 18:07
        j-k napisał:

> na Ukrainie 9000 hrywien.
        >
        > dla cierpliwych pozostawiam przeliczenie.
        >
        > ale tam sporo mniej.
        >
        >
        >
        Po połączeniu w jeden organizm wszystko się wyrówna.
        • tapatik Re: Płaca minimalna w PL - 4666 Brutto 22.09.25, 09:21
          Jaki jeden organizm?
      • stasi1 Re: Płaca minimalna w PL - 4666 Brutto 10.10.25, 07:40
        Tylko że tam trwa wojna, jakby co
    • stasi1 Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 22.09.25, 08:50
      Nie jestem zwolennikiem zbyt dużej tej minimalnej ale mogli by dodać ten jeden procent ze względu na wzrost PKB.
      A.faktycznie najgorzej było z minimalną w 22 kiedy w założeniach było że realnie sporo spadnie
      • sverir Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 22.09.25, 18:52
        "Nie jestem zwolennikiem zbyt dużej tej minimalnej ale mogli by dodać ten jeden procent ze względu na wzrost PKB"

A ja uważam, że wcale nie:)
        • stasi1 Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 27.09.25, 08:38
          Powiedz to mojej sąsiadce która zgodziła by się pracować za 90% minimalnej, oczywiście obecnej.
          Znaczy że nie powinni dac tego jednego procenta więcej,?
          • sverir Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 30.09.25, 05:25
            "Powiedz to mojej sąsiadce która zgodziła by się pracować za 90% minimalnej, oczywiście obecnej."

Powiedz to bezrobotnym, którzy szukają pracy, że gdyby chcieli zarabiać jeszcze więcej, to tylko z korzyścią dla siebie.
            • stasi1 Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 30.09.25, 20:16
              Faktycznie było by lepiej dla nich , gdyby nie byli bezrobotnymi. Co z tego że mogli by zarabiać więcej gdy nikt im nie chcę mniej zapłacić
              • sverir Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 30.09.25, 21:31
                "Faktycznie było by lepiej dla nich , gdyby nie byli bezrobotnymi. Co z tego że mogli by zarabiać więcej gdy nikt im nie chcę mniej zapłacić"

W l. 2016-2022 PKB wzrosło o 31,9%, wzrost średniego wynagrodzenia o 52%, a płaca minimalna o 62%. Będziesz o tym pamiętał, jak znów zaczniesz krytykować rząd PiS (bo rządu PO nie skrytykujesz) za nakręcanie inflacji?
                • stasi1 Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 01.10.25, 09:57
                  Ale to wiem i jakie to ma znaczenie do krytykowania PiS? Za po jest mniejsza inflacja, chyba nawet ty to musisz przyznać. Nigdy nie pisałem że za PiSu nie było wzrostu PKB, tylko że w 23 roku było tyle ile było . Jak nie krytykuje po? Czasami mi się to zdarza, sam założyłem wątek jaką to głupią minimalną niby założyła odpowiednią minister.
                  Nawet tu dałem do zrozumienia że jednak minimalną powinna być ciut wyższa niż została zaplanowana. Przez nasze obecna władze
                  • sverir Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 01.10.25, 12:53
                    "Nawet tu dałem do zrozumienia że jednak minimalną powinna być ciut wyższa niż została zaplanowana. Przez nasze obecna władze "

Tak - "mogli by dodać ten jeden procent ze względu na wzrost PKB". Pokazuję zatem, że ta płaca minimalna znacznie przekroczyła wzrost PKB (średnia również), więc wzrost PKB został już uwzględniony w poprzednich podwyżkach minimalnej.
    • albwu Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 22.09.25, 15:48
      A jednocześnie wzrosną skladki na NFZ i ZUS - co szczególnie uderzy w tych prowadzących j.d.g. (a oni nie mają obowiązującej minimalnej)
      • negativum Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 22.09.25, 16:55
        albwu napisał:

> A jednocześnie wzrosną skladki na NFZ i ZUS - co szczególnie uderzy w tych prow
        > adzących j.d.g. (a oni nie mają obowiązującej minimalnej)

Budżet w potrzebie.
      • sverir Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 22.09.25, 18:51
        "A jednocześnie wzrosną skladki na NFZ i ZUS - co szczególnie uderzy w tych prowadzących j.d.g. (a oni nie mają obowiązującej minimalnej)"

Już mam pisać, że lekko nie ma, a potem sobie przypominam, że w ramach KPO można na jdg kupować czajniki elektryczne, wszystko pod hasłem dywersyfikacji.

A zupełnie serio - ilu jdg faktycznie dotknie podwyżka minimalnego wynagrodzenia?
        • stasi1 Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 29.09.25, 20:56
          Wszystkich praktycznie. Nikt raczej nie płaci ZUSu większego niz to obowiązkowe
          • sverir Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 29.09.25, 22:19
            " Wszystkich praktycznie. Nikt raczej nie płaci ZUSu większego niz to obowiązkowe "

Praktycznie wszyscy płacą od przeciętnego wynagrodzenia, chyba że korzystają z preferencji.
            • boggi_dan Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 29.09.25, 22:36
              Polacy uwielbiają pracować za płacę minimalną.
              Już ponad 3 mln Polaków chce pracować za tak małe pieniądze. Zwłaszcza ci co głosowali na tą koalicję.
              • tapatik Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 29.09.25, 23:00
                Poproszę o dane statystyczne potwierdzające to co napisałeś.
              • sverir Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 30.09.25, 05:20
                "Już ponad 3 mln Polaków chce pracować za tak małe pieniądze."

Podnieśmy płacę minimalną do miliona, to 100% etatowców będzie zarabiało minimalną.
            • stasi1 Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 02.10.25, 19:47
              Ale jak wzrośnie ta minimalna jest duża szansa że też wzrośnie ta przeciętna, więc na działalności muszą więcej zapłacić
              • sverir Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 03.10.25, 08:01
                "Ale jak wzrośnie ta minimalna jest duża szansa że też wzrośnie ta przeciętna, więc na działalności muszą więcej zapłacić"

Tak jest! A jak ludzie dostana podwyzkę minimalną, to też im wzrośnie składka Trudna decyzja - popierać czy być przeciw?
                • tapatik Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 03.10.25, 11:28
                  sverir napisał:

> Tak jest! A jak ludzie dostana podwyzkę minimalną, to też im wzrośnie składka
                  > Trudna decyzja - popierać czy być przeciw?

Wzrośnie też inflacja.
                • stasi1 Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 04.10.25, 08:50
                  Ale jak wzrośnie składka na DG to i wzrosna złotówki na koncie w ZUS
                  • tapatik Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 04.10.25, 09:36
                    Ale trzeba też będzie zapłacić więcej budżetówce i dodatkowo napędzisz inflację.
                    • stasi1 Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 05.10.25, 08:24
                      Ale inflacja nie jest od tego że prowadzący DG płacą większą składkę. Oni płacą większą składkę dlatego że jest inflacja
                      • sverir Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 05.10.25, 09:45
                        "Ale inflacja nie jest od tego że prowadzący DG płacą większą składkę. Oni płacą większą składkę dlatego że jest inflacja"

Poziom inflacji wcale nie prowadzi automatycznie do zwiększenia przeciętnego czy minimalnego wynagrodzenia, a od tego zależą te składki. Odwrotnie też to nie działa z automatu, że wzrost przeciętnego wynagrodzenia prowadzi do inflacji w każdych warunkach. Ale dzieje się tak, gdy przeciętne wynagrodzenie rośnie ponad wzrost PKB, jak to się działo u nas.
                        • stasi1 Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 06.10.25, 14:18
                          Automatycznie nie , za tym idą decyzję władz. Jak była inflacja 18 procent minimalne mniej wzrosło, bo tak zażyczyli sobie ówcześnie rządzący. Przeciętne mniej więcej podąża za tą inflacją
                      • tapatik Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 05.10.25, 18:23
                        stasi1 napisał:

> Ale inflacja nie jest od tego że prowadzący DG płacą większą składkę. Oni płacą
                        > większą składkę dlatego że jest inflacja

A czy ja twierdzę coś innego?
                        Ja uważam, że podniesienie pensji minimalnej może napędzać inflację.
                    • j-k To juz sie stalo. 05.10.25, 18:35
                      tapatik napisał:
                      > Ale trzeba też będzie zapłacić więcej budżetówce i dodatkowo napędzisz inflację

To juz sie stalo.
                      obie partie PiS i PO jada w kierunku populizmu - byle zadowolic na dzis wyborcow.

inflacja wzrosnie, dlug wzrosnie., ale jutro sie zobaczy - co z tym zrobic.
                      • tapatik Re: To juz sie stalo. 06.10.25, 23:05
                        Niestety takich mamy wyborców. :-)
                        Część osób nie widzi konsekwencji niektórych decyzji.

W efekcie wygrywają partie, które utrzymają socjal, bo większość obywateli woli dostać zasiłek nie myśląc, że pochodzi on z ich podatków, które płacą.
                        • sverir Re: To juz sie stalo. 10.10.25, 08:26
                          "W efekcie wygrywają partie, które utrzymają socjal, bo większość obywateli woli dostać zasiłek nie myśląc, że pochodzi on z ich podatków, które płacą"

To skądinąd prawda, ale w kwestii inflacji, to rynek "nie patrzy" skąd sie biorą pieniądze na rynku. To może być socjał, ale może być też pieniądz kreowany przez banki w ramach kredytów i inne instrumenty finansowe (tzw. szeroki pieniądz). Wpływ na inflację miał nie tylko socjał, ale także oszczędności Polaków, którzy po okresie ograniczeń pandemicznych rzucili się wydawać pieniądze (w tym przedsiębiorcy). No i nie bez znaczenia była polityka przedsiębiorców, którzy widząc wzrost części cen ochoczo podnosili ceny u siebie, mając nadzieję, że konsument to zaakceptuje jako skutek inflacji (i mieli rację).
                          Poza tym konsekwencją tego, że rynek "nie patrzy" na źródło pieniądza jest i to, że przy odpowiedniej polityce fiskalnej nawet sypnięcie socjałem może nie mieszać w inflacji. Jeśli sypie się z jednej strony, a z drugiej zbiera (podatki i opłaty), to rynek nie odczuje aż tak wzrostu socjału. Ale kto u nas mówi o podniesieniu podatków? Jedynie Razem i to dla tzw. najbogatszych. I przez moment PiS "dla klasy średniej" (i poległ).

Ale właśnie na "socjał" najlepiej zwalać winę, podczas gdy nie tylko beneficjenci socjału nie rozumieją, że wpływ na inflację mają także inne działania i zachowania.
    • boggi_dan Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 05.10.25, 18:32
      Id 1 stycznia 2026 roku zmienią się zasady rozliczania kosztów podatkowych związanych z samochodami osobowymi. Nowe przepisy obniżą limity odliczeń dla aut spalinowych i większości hybryd. Zmiany obejmą również umowy leasingowe zawarte przed ich wejściem w życie. Dla wielu przedsiębiorców oznacza to w praktyce wyższe podatki. Będą musieli podjąć szybko decyzję o ewentualnym zakupie auta przed końcem 2025 roku.
      • tapatik Re: Płaca minimalna minimalnie wzrośnie 06.10.25, 23:05
        No i co z tego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka