lahhijala 30.12.04, 02:38 www.capurromrc.it/mappe/mappemap.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lahhijala Re: mapy 30.12.04, 06:15 www.henry-davis.com/MAPS/LMwebpages/234.html www.bnf.fr/enluminures/images/jpeg/i8_0000k.jpg www.bnf.fr/enluminures/images/jpeg/i8_0000o.jpg www.bnf.fr/enluminures/images/jpeg/i8_0000j.jpg www.henry-davis.com/MAPS/LMwebpages/235B.html ewidentnie bałtyk był długo niedostępny. POrownanie wybrzezy Abraham Cresques(1375) chinczycy w w 15 w mili też kłopoty z topografia feature.geography.wisc.edu/histcart/v2-2.gif sporo Late Medieval Maps www.henry-davis.com/MAPS/LMwebpages/LML.html Sposród germani najwieksza jest wielkopolska . Some people mowia tak a same pipule co mówia inaczej toż skoro (Nürnberg 1493 - grafisk gjengivelse av kartet) norwegowie uważaja sie za wielkopolan to może im pozwolimy? www.nb.no/assets/images/nurnberg1.jpg Odpowiedz Link
lahhijala Co są za kraje na zachod od Polonia 30.12.04, 07:38 Polónia - nad o jest . ? Więcej nad i nie ma kropki więc może to c nie i. Z kolei brak kropki nad i tez w Gotia. Psz rigaria ? gdzie pszy wygłada jak goskie P+sz bo nie b dla porównania b wyraznie widać w arabia, Może Hugaria ? nBo by pasowało na lewym brzegu Dunaju. Gothia Germania Frae?lconia inne niż Francja, Fladria? Francja Patrząc na rzeki Polónia była by zlokalizowana pomiedzy dniestrem a Donem Chociaż rzeka tam narysowana wpada do jakiejs wody na połnocy więc może to Wisło-Dniestr tak zaznaczony. www.capurromrc.it/mappe/000000vesconte.html może ktoś ma lepszą tą mape? z "Liber secretorum fidelium crucis" di M.Sanudo il Vecchio Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Co są za kraje na zachod od Polonia 30.12.04, 13:17 lahhijala napisał: > Polónia - nad o jest . ? Więcej nad i nie ma kropki więc może to c nie i. > Z kolei brak kropki nad i tez w Gotia. > > Psz rigaria ? gdzie pszy wygłada jak goskie P+sz bo nie b dla porównania b > wyraznie widać w arabia, Może Hugaria ? nBo by pasowało na lewym brzegu Dunaju. Gotia to chyba Pomorze. Tak sobie wlasnie pomyslalem, ze zapewne gdzies sa wzmianki o tym ze Polones i Pomeranes = Germanie. Problem w tym, ze aby bylo to wiarygodne, trzeba udowodnic ze ci inni nimi nie byli. Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Co są za kraje na zachod od Polonia 30.12.04, 13:20 bolko_turan napisał: > Tak sobie wlasnie pomyslalem, ze zapewne gdzies sa wzmianki o tym ze Polones i > Pomeranes = Germanie. Problem w tym, ze aby bylo to wiarygodne, trzeba > udowodnic ze ci inni nimi nie byli. Dla tych ktorzy mnie zle zrozumieli: Polanie i Pomorzanie = Slowianie z krwi i kosci. Odpowiedz Link
lahhijala Re: Co są za kraje na zachod od Polonia 06.01.05, 01:02 nie pasuje mi to troche na hungaria brakuje miejsca na dwie litery pierwsza litera wygląda wygląda na þ th islandzkie ,psz paltendeutch, prz polskie, pr|pier czeskie. czyli jako od þrigaria do þngania. może blgaria? Tak czy siak krajina nad wisła dugo jest nieznana kartografom. Kiedy wybrzerza morza srodziemnego sa wyznaczone calkiem dokladnie baltyk to jakas zoomorficzna plama (z innych map). A jak ewoluje słowo Perun w krainach i dziejach. W CR występuje jako symbol pala z uniesioną ręką zyzzakiem(błyskawicą) skrzydłem zgięte odwrotnie jak skrzydło ptaka, czasem jak z toporem, uniesionym lub wzniesionym. Stosując regułe glago-lica* (tb) brzmi jako pi-rdz-vl|vg|vgl-r. (najćżęsicej bo każdy znak jest w niuansach wieloznaczny jednag wg reguły są zachowane) zresztą większość tłumaczeń można zakwestionować. Sądzę że dopiero jak zrobię program który będzie odczytywać CR będzie to uznane. Bo jak uniknąć sugerowanie się tłumacza domniemanym kontekstem. Stosoując nawet losowe tłumacznie znaków i zkładanie potem, tak coś jak czytanie w 1 klasie przez wyciętą ramkę by uczeń nie recytował tekstu na pamięć i dalej losowo aplikować ramkę. przykład? co znaczy "ala Vulfila" zmyślony a bardzo prosty zapis? imionaimionoonimimimilimeimionoimaonaimaono ale czy to jest jednoznaczne bo kiedy tekst jest niepodzielony na słowa może szczególnie przy naciągnięciu znaczy rózności. Pry czym to co uważałem wczesniej za kawalek bałtyku to zarys karpatów. A Polonia tu jest nad Dniestrem, Prytem przed Donem tu jako Tanus. Tam rzeczywiście są pola podola poda(sanskrit step)(pedes nogi ) podczas gdy w CR io:ol to piopipyol popliolnia ziemia prochów, stąd tez z popiołów powstali pop Popiel i papierz. *majbo słowa mają moc tajemną ziarko do ziarka...mam już 70% pewności. Ostatnio j zaminilem z h i jestem bardzo zadowolony. Sporo mi ungura życzenia pomogły. Też dosiego roku wszyskim! ungur islandzki - guruś sumeryjski młodzian. *wczeniej nazywalem to fonografikonem ale gęsi gężviły znaim ludzie gadali, więc glaogolica lico ględzące, mina buźka której wyraz obraz transponuje się na zgąski zgłoski. Hieroglify to jak już wspominałem to sztucznie antykwizowane pismo bo w czsie kiedy są ryte starannnie i figuralnie zapisy na papirusie są całkiem płynne, a i tak jest to kilkaset lat po klinach a od klinów się nie zaczeło. Linear z nad Dunaju jest o pre K starsze. Tylko że głagolica horwacka jest bardziej z idei niż kształtu podobna do pisma CR, może nawet celowo pozapętlana ... od1 imionaimionoonimimimilimeimionoimaonaimaono i mi ona i mi ono oni mi mi mili me imiono i ma ona i ma ono żegulicso barohi klrof bdkżtgfz cjsh polrvł mn Odpowiedz Link
lahhijala Re: Co są za kraje na zachod od Polonia 06.01.05, 03:54 > ungur islandzki - guruś sumeryjski młodzian. W języku akadyjskim to ugaroum oznacza ugór. Tylko nie należy ugoru traktować jako nieużytku a raczej jako żyzną rolę. Także w polskim ugory to pole które zacznie płodzić plony. Tak jak i ungur - młodzian. Odpowiedz Link
lahhijala Re: Co są za kraje na zachod od Polonia 06.01.05, 05:41 mds3 napisał: > typisch polnisch Sie mögen typisches venedishsvine sagen? Odpowiedz Link
lahhijala Re: Co są za kraje na zachod od Polonia 06.01.05, 07:19 lahhijala napisał: > mds3 napisał: > > > typisch polnisch > Sie mögen typisches venedishsvine sagen? > Się możę, ty piszesz venedisz swinia zaga(dę) sie się a zastanówcie się czy uzycie Sie~ oni Pan Pani nie odpowiada uzyciu w polskim "się cośtam" . Biorądz pod uwagę że z gramatyki rążąvollą pozostały tylko strzępy taka konstrukacja obojętnego ale nie bezpośredniego zwracania sie by powstała. Zresztą obserwujemy to też w polskim kiedy zamiast matki pozwolicie iść na pole mowi się czy mi mama pozwoli iść na dwór a więc zamioana 2 osoby liczby podwójnwj na 3 osobę liczby pojedynczej. W przypadku gnębienia reńsko-łabskich vollonów przez rzymian, jydish, hunów, franków, madiziar, potem różnych pojonych gabracizmem lokalnych kacyków język mysiał się przetrącić. Zresztą sami dusze sprzedawszy deutsze mówią Deutche Sprache - schwere Sprache. Zresztą to jest typowe w kreolskich językach. Gramatyka też się zatraca np u ujażmionych murzynów na karaibach. Sądzę że jak tak zwani Germani dobrze poznają swoją swoje nowe nazwisko i historię to zamiast szukać swoich początków w izraelu i wierzyć wto że pochodzą od 7 ranbina syna arki noego z dumą będa się powoływać że są west_ukrainiche slowianie. I alfabediche ganz bekamyen uże słowa poznawajem. alafabetiche alfavenidishe Bo czy godzi się dalej czerpać z mętnej wody zniekształconej historii. Czy tylko poto żeby mieć lepsze samopoczucie. Słowianie też w dupe dostali ale mimo to wolę znaleźć prawde. A czy inni wolą zaczynać swoją historię od kłamstw i doktorowanych żródeł albo zabierać innym być może wsolną historię. Oceńcie sami. Za dużo pisze ale to mądrej głowie dość w dwie słowie. A zagadnienie nie jest wcale tak proste i ciągle jeszcze na desku się podyskutuje. Odpowiedz Link
lahhijala nazwy 600 bc 08.01.05, 05:04 Mâda Media, Ûja Elam, Harauvatish Arachosia, Armina Armenia, Zraka Drangiana, Parthava Parthia, Haraiva Aria, Bâxtrish Bactria, Sugda Sogdiana, Uvârazmi Chorasmia, Bâbirush Babylonia, Athurâ Assyria, Thatagush Sattagydia, Sparda Sardis, Mudrâya Egypt, Yaunâ Ionians, tych nad i za morzem Maciyâ Maka, Arabâya Arabia, Gadâra Gandara, Hidush Sind, Katpatuka Cappadocia, Dahâ Dahae, Sakâ-haumavargâ Amyrgian-Scythians, Sakâ-tigraxaudâ Pointed-Cap-Scythians, Skudrâ Skudra, men Âkaufaciyâ Akaufaka, Putâyâ Libyans, Karkâ Carians, Kûshiya Ethiopians. www.avesta.org/op/op.htm Odpowiedz Link
lahhijala Pomerania 1570 11.01.05, 23:59 www.kb.dk/kultur/expo/klenod/denm.jpg The oldest surviving printed map on which Denmark appears separately, published by Abraham Ortelius in his Theatrum orbis terrarum, 1570, on the basis of an older map drawn by the Dane Marcus Jordan and Cornelius Anthoniszoon. 31 x 41 cm. Map Collection Odpowiedz Link
lahhijala Prvssiai Rułsa 29.01.05, 16:17 nawet na tak kiepskiej rozdzielczości mapie można zaobaczyć Pierwsze Krolestwo. A co na Venemarckę lądzi ? sieło selesev selandia holsatia mażędeja cimbrita svinen na zachodzie dani nie swinoujscie Sądzę że w czasach kiedy był jeszcze lodowiec topniejące wody wpadały do Norłswini po której ślad stanowi pradolina Narwi Wisły Noteci, w miare topninia lodowca kończąca się na Wodrze płynącej dalej aż do Bełtów gdzie się bełtała z oceanem. W obecnym Bałtyku sterka ówczas śklizana góra a topisja między piastowaniem Harculesom a T'hapanom. A hahary żyją! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=18776154&a=19687845 Odpowiedz Link
lahhijala Islandia 1759 Pikneko? 12.01.05, 02:58 kort.bok.hi.is/kort/kort/jpg/island50x1024.jpg w mojej bazie danych poza polskimi gwarami nie ma słowa Like "*pikne*" na gógle też Skąd więc taka nazwa czy geodeta się pomylił? są też inne mapy ale tam potrzeba więcej zkojarzeń Odpowiedz Link
lahhijala a strony nyi 29.01.05, 20:01 lahhijala napisał: rózne żeczy a tu dowód że podobnie i wcześniej myślano. Że Polska od POlarnej gwiazdy co PONOWNIE* jest nam piastą koła dziejów. " W SARMACJI jako Perła kosztowna wydaje się POLSKIE KRÓLESTWO, z Słowieńskich Narodów najsławniejsze, o którym tu essencyalne tylko rzeczy enarro, żebym nie był, Polskę Ojczyznę swoję opuściwszy censurowany, że jestem foris Lynx, Domi talpa. POLSKA ta nazwała się od Pola, na którym żyć i umierać lubili Polacy; albo też a Polo Arctico, to jest od Północnej gwiazdy, ku której, nadało się Królestwo Polskie..." A pole od pala osi co na nim stoi, bo cóż prwsse pole ili żztbgd żgvliaźdjyi ? Odpowiedz Link