pawelboch 30.08.06, 15:30 Skąd się wziął? Kiedy? Jaki był zakres czasowy i terytorialny tej mody? Pytam, bo coś mi osełedec przypomina ale nie chcę się "wypuszczać", więc chwilkę poczekam z moimi skojarzeniami. pzdr., PB Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sztylet69 Re: osełedec 31.08.06, 00:01 O ile sie nie myle, to kosmyk wlosow zostawiany na wygolonej glowie przez Kozakow. Czyli zakres czasowy jak Kozacczyzna, nie? Odpowiedz Link
pawelboch Re: osełedec 31.08.06, 11:55 sztylet69 napisał: > O ile sie nie myle, to kosmyk wlosow zostawiany na wygolonej glowie przez Kozak > ow. > Czyli zakres czasowy jak Kozacczyzna, nie? Czyli? I czy tylko Kozacczyzna? A np. Multany nie? pzdr., PB Odpowiedz Link
lacietis Re: osełedec 31.08.06, 12:18 pawelboch napisał: > sztylet69 napisał: > > > O ile sie nie myle, to kosmyk wlosow zostawiany na wygolonej glowie przez > Kozak > > ow. > > Czyli zakres czasowy jak Kozacczyzna, nie? > > Czyli? > I czy tylko Kozacczyzna? A np. Multany nie? > pzdr., PB ++Nie iwm, na ile to prawdziwe - ale zainteresowani Rosjanie i Ukraińcy, przenoszą go również w czasy Rusi Kijowskiej - szczególnie dla południowych - stepowych jej obszarów [bo chyba nie sugerują, że noszono go w Nowogrodzie]. Odpowiedz Link
hassprediger Re: osełedec wydaje mi się, że bajkowe dżiny 10.09.06, 21:09 np. z kreskówki lampa alladyna wygladją jak typowy kozak z osełedcem czy to dziwne w legendach arabskich na północy są lasy pełne olbrzymów demonów i potworów. fajny link nie związany z tematem Odpowiedz Link
ignorant11 Re: osełedec wydaje mi się, że bajkowe dżiny 11.09.06, 08:27 hassprediger napisał: > np. z kreskówki lampa alladyna wygladją jak typowy kozak z osełedcem > czy to dziwne w legendach arabskich na północy są > lasy pełne olbrzymów demonów i potworów. > > fajny link nie związany z tematem Sława! Myśle, że warto to dołączyć do linkow słowiańskich. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link