ignorant11 Pochodzenie Słowian, PRZEGLĄD TEORII 18.07.03, 23:06 republika.pl/ashervah/tekst11.htm Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Pochodzenie Słowian, dowody lingwistyczne 19.07.03, 03:40 Sława! Czy Słowianie to trzon Indoeuropejczyków? Kiedyś w dyskusji nad pochodzeniem Słowian użyłem żartobliwie nazwy Indo- Słowianie w opozyji do niemieckiego określenia: Indogermanie. W świetle tego artykułu okazuje się że dużo bardziej uzasadnione jest "mojej" nazwy niż niemieckiej... www.taraka.most.org.pl/jagodzinski/slowindoeuro.html Pozdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link
ignorant11 Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiemu 19.07.03, 13:02 Sława! Przytoczę jeden smakowity kąsek: W tym stanie rzeczy warto się zastanowić nad tym, jaka była przyczyna faktu, że jedynym obcym krajem, w którym Godłowskiego obdarzano zaszczytami, były akurat Niemcy, chociaż żaden badacz niemiecki nie zaaprobował poglądu Godłowskiego, że praojczyzna Słowian leżała w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Dniepru. main.amu.edu.pl/~anthro/slavia/f5.html POzdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link
archeo_gda Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 13:27 To ja od razu powiem, że byłem uczniem Godłowskiego (jednym z ostatnich i pracę magisterską broniłem już kilka miesięcy po Jego śmierci). Ale co to ma być w ogóle za argument? czy mam wyliczyć nazwiska polskich archeologów, zwolenników prakolebki Słowian nad Wisłą, których obdarzano zaszczytami w Związku Sowieckim i to w czasach batiuszki Stalina? Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 13:46 archeo_gda napisał: > To ja od razu powiem, że byłem uczniem Godłowskiego (jednym z ostatnich i pracę > > magisterską broniłem już kilka miesięcy po Jego śmierci). > > Ale co to ma być w ogóle za argument? czy mam wyliczyć nazwiska polskich > archeologów, zwolenników prakolebki Słowian nad Wisłą, których obdarzano > zaszczytami w Związku Sowieckim i to w czasach batiuszki Stalina? > Sława! Oki! Zatem broń swojego mistrza, bo argumenty przytoczone w krytyce jego poglądów są wiarogodne... POzdrawiam i zapraszam! Ignorant +++ Odpowiedz Link
archeo_gda Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 13:49 ignorant11 napisała: > Zatem broń swojego mistrza, bo argumenty przytoczone w krytyce jego poglądów > są wiarogodne... Bede bronił ale w poniedziałek bo teraz musze się odłączyć od internetu ))) Odpowiedz Link
lablafox Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 14:18 Z dostępnych mi źródeł historycznych wynika , iż "Podstawowym czynnikiem ukształtowania się Słowiańszczyzny takiej jaką znamy w I tysiącleciu , jest wspólne pochodzenie plemion słowiańskich , które od początku młodszej epoki kamiennej zamieszkują obszary między Odrą i Dnieprem . Była to osiadła ludność rolnicza . Ludność ta dawno , jeszcze przed schyłkiem neolitu , wytworzyła w drodze asymilacji przybyszów z ludnością miejscowa wspólnotę językową o swoistych cechach , należącą do szerszej rodziny językowej praindoeuropejskiej. W poscie dotyczącym języka podawałam ,iż z również germański wywodził się z języka indoeuropejskiego . Zajrzyj, proszę do niego - zrobiłam tam szczególowy wykaz języków wywodzących się z podstawy praindoeuropejskiej. Pozdrawiam lablafox Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 14:50 lablafox napisała: > Z dostępnych mi źródeł historycznych wynika , iż "Podstawowym czynnikiem > ukształtowania się Słowiańszczyzny takiej jaką znamy w I tysiącleciu , jest > wspólne pochodzenie plemion słowiańskich , które od początku młodszej epoki > kamiennej zamieszkują obszary między Odrą i Dnieprem . Była to osiadła ludność > rolnicza . Ludność ta dawno , jeszcze przed schyłkiem neolitu , wytworzyła w > drodze asymilacji przybyszów z ludnością miejscowa wspólnotę językową o > swoistych cechach , należącą do szerszej rodziny językowej praindoeuropejskiej. > W poscie dotyczącym języka podawałam ,iż z również germański wywodził się z > języka indoeuropejskiego . > Zajrzyj, proszę do niego - zrobiłam tam szczególowy wykaz języków wywodzących > się z podstawy praindoeuropejskiej. > Pozdrawiam > lablafox Sława! A gdzie masz ten link? chetnie go zobaczę... Jescze raz apeluje aby linki podawać w wątku link ( z opisem) w watkach tematycznych oraz w tych bieżących... Bo wiem, że czasami temat umyka, przechodzi w inny w wyniku dygresji, ilustracji... a warto abyś mogli do nich wrócic czasem nawet po paru mcach... Czytałem tez bardzo ciekawy artykuł o niearyjskim słownictwei w germańsczyźnie... Podobno są w niej ślady aż 4 innych grup językowych, gdy w słowiańskim żadnej... Może to dlatego niektóre germańskie, a szczególnie angielskie czy francuskie słowa brzmia tak bardzo obco, barbarzyńsko..? Może to dowodzi tezy ich ludy germańskie i celtyckie były "strażą przednią: kolonizujących Europę Aryjczyków... Zatem germanśkie dialety byłyby pogranicznymi wolapukami? Pozdrawiam i zachęcam! Ignorant +++ Odpowiedz Link
ignorant11 Hipoteza sarmacka 19.07.03, 15:32 Sława! Na stronie obszerny wywód za hipoteza sarmacką, liczne przypisy o ludach sarmackich... www.taraka.most.org.pl/slow/tajeslow.htm POzdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link
lablafox Odpowiedź na prośbę o link 19.07.03, 23:53 Nie mam linków na ten temat .Wiadomości czerpię z Historii języka polskiego Zenona Klemensiewicza. Informacje o językach pochodzacych od praindoeuropejskiego umiesciłam w najstarszych Słowianach w dniu16.07. i prosiłam Cię o przekopiowanie ich do Języków Słowian , po to aby było logiczne wynikanie.( niestety samodzielnie nie potrafię tego zrobic , tak jak nie wiem dlaczego dzis nie moge odpowiadac cytując , nie wiem co zrobiłam ,ze jest to niemozliwe).Jeżeli przekopiowanie jest tez niemożliwe z pkt. technicznego to napisz .Przepisze wówczas jeszcze raz oraz przy czasie dopisze tutaj Pozdrawiam lablafox Odpowiedz Link
ignorant11 11 rewelacyjnych map ziuty 20.07.03, 00:14 Sława! Na tych mapach widać jak wspólnota Wenedów opanowuje coraz większe obszary, by w kóńcu rozpaść się na poszczególne plemiona znane nam nie tylko z polskich nazw geograficznych historymedren.about.com/gi/dynamic/offsite.htm? site=www.euratlas.com/atlas.htm Pozdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link
archeo_gda Re: Pochodzenie Słowian 21.07.03, 11:13 lablafox napisała: > Z dostępnych mi źródeł historycznych wynika, iż "Podstawowym czynnikiem > ukształtowania się Słowiańszczyzny takiej jaką znamy w I tysiącleciu, jest > wspólne pochodzenie plemion słowiańskich, które od początku młodszej epoki > kamiennej zamieszkują obszary między Odrą i Dnieprem. Była to osiadła > ludność rolnicza. Ludność ta dawno, jeszcze przed schyłkiem neolitu, > wytworzyła w drodze asymilacji przybyszów z ludnością miejscowa wspólnotę > językową o swoistych cechach, należącą do szerszej rodziny językowej praindoeuropejskiej." Hej! Niestety tak się składa, że ten pogląd (zamieszkiwanie Słowian w młodszej epoce kamiennej między Odrą a Dnieprem) powstał dość dawno temu, jeżeli nie przed wojną to najpóźniej w latach 40tych. Tak się składa że kilkadziesiąt następnych lat przyniosło szereg argumentów przeciwko tak wczesnemu datowaniu osadnictwa słowiańskiego. Również część językoznawców (Zdz. Stieber, Hanna Popowska-Taborska) w wyniku badań sądzi, że różnicowanie języka prasłowiańskiego następowało znacznie później niż to sądzono w latach czterdziestych. W ogóle nastąpiła zmiana starszych poglądów na temat powstawania języków indoeuropejskich. Tak np. Niemcy kiedyś pod wpływem Gustafa Kossinny szukali Germanów w neolicie 2-3 tys. lat przed Chr., a teraz sądzą że najwcześniej może być mowa o Germanach ok. 500 lat przed Chr. Najwolniej poglądy te przyjmują się w środowisku anglosaskim które na ogól nie zna literatury pisanej w innych językach niż angielski i do niedawna obowiązywał tam pogląd o bardzo wczesnym zasiedleniu Wysp Brytyjskich przez Celtów - ale teraz też są skłonni datować wszystkie te sprawy znacznie później. Odpowiedz Link