Dodaj do ulubionych

Pochodzenie Słowian

15.07.03, 17:15
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Pochodzenie Słowian, PRZEGLĄD TEORII 18.07.03, 23:06
      republika.pl/ashervah/tekst11.htm
      • ignorant11 Re: Pochodzenie Słowian, dowody lingwistyczne 19.07.03, 03:40
        Sława!

Czy Słowianie to trzon Indoeuropejczyków?

Kiedyś w dyskusji nad pochodzeniem Słowian użyłem żartobliwie nazwy Indo-
        Słowianie w opozyji do niemieckiego określenia: Indogermanie.

W świetle tego artykułu okazuje się że dużo bardziej uzasadnione jest "mojej"
        nazwy niż niemieckiej...
        www.taraka.most.org.pl/jagodzinski/slowindoeuro.html
        Pozdrawiam!

Ignorant
        +++
    • ignorant11 Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiemu 19.07.03, 13:02
      Sława!

Przytoczę jeden smakowity kąsek:

W tym stanie rzeczy warto się zastanowić nad tym, jaka była przyczyna faktu,
      że jedynym obcym krajem, w którym Godłowskiego obdarzano zaszczytami, były
      akurat Niemcy, chociaż żaden badacz niemiecki nie zaaprobował poglądu
      Godłowskiego, że praojczyzna Słowian leżała w górnym i częściowo środkowym
      dorzeczu Dniepru.

main.amu.edu.pl/~anthro/slavia/f5.html

POzdrawiam!

Ignorant
      +++
      • archeo_gda Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 13:27
        To ja od razu powiem, że byłem uczniem Godłowskiego (jednym z ostatnich i pracę
        magisterską broniłem już kilka miesięcy po Jego śmierci).

Ale co to ma być w ogóle za argument? czy mam wyliczyć nazwiska polskich
        archeologów, zwolenników prakolebki Słowian nad Wisłą, których obdarzano
        zaszczytami w Związku Sowieckim i to w czasach batiuszki Stalina?

• ignorant11 Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 13:46
          archeo_gda napisał:

> To ja od razu powiem, że byłem uczniem Godłowskiego (jednym z ostatnich i
          pracę
          >
          > magisterską broniłem już kilka miesięcy po Jego śmierci).
          >
          > Ale co to ma być w ogóle za argument? czy mam wyliczyć nazwiska polskich
          > archeologów, zwolenników prakolebki Słowian nad Wisłą, których obdarzano
          > zaszczytami w Związku Sowieckim i to w czasach batiuszki Stalina?
          >

Sława!

Oki!

Zatem broń swojego mistrza, bo argumenty przytoczone w krytyce jego poglądów
          są wiarogodne...

POzdrawiam i zapraszam!

Ignorant
          +++
          • archeo_gda Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 13:49
            ignorant11 napisała:

> Zatem broń swojego mistrza, bo argumenty przytoczone w krytyce jego poglądów
            > są wiarogodne...

Bede bronił ale w poniedziałek bo teraz musze się odłączyć od internetu smile)))
      • lablafox Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 14:18
        Z dostępnych mi źródeł historycznych wynika , iż "Podstawowym czynnikiem
        ukształtowania się Słowiańszczyzny takiej jaką znamy w I tysiącleciu , jest
        wspólne pochodzenie plemion słowiańskich , które od początku młodszej epoki
        kamiennej zamieszkują obszary między Odrą i Dnieprem . Była to osiadła ludność
        rolnicza . Ludność ta dawno , jeszcze przed schyłkiem neolitu , wytworzyła w
        drodze asymilacji przybyszów z ludnością miejscowa wspólnotę językową o
        swoistych cechach , należącą do szerszej rodziny językowej praindoeuropejskiej.
        W poscie dotyczącym języka podawałam ,iż z również germański wywodził się z
        języka indoeuropejskiego .
        Zajrzyj, proszę do niego - zrobiłam tam szczególowy wykaz języków wywodzących
        się z podstawy praindoeuropejskiej.
        Pozdrawiam
        lablafox
        • ignorant11 Re: Zachodnia kolebka Słowian Przeciw Godłowskiem 19.07.03, 14:50
          lablafox napisała:

> Z dostępnych mi źródeł historycznych wynika , iż "Podstawowym czynnikiem
          > ukształtowania się Słowiańszczyzny takiej jaką znamy w I tysiącleciu , jest
          > wspólne pochodzenie plemion słowiańskich , które od początku młodszej epoki
          > kamiennej zamieszkują obszary między Odrą i Dnieprem . Była to osiadła
          ludność
          > rolnicza . Ludność ta dawno , jeszcze przed schyłkiem neolitu , wytworzyła w
          > drodze asymilacji przybyszów z ludnością miejscowa wspólnotę językową o
          > swoistych cechach , należącą do szerszej rodziny językowej
          praindoeuropejskiej.
          > W poscie dotyczącym języka podawałam ,iż z również germański wywodził się z
          > języka indoeuropejskiego .
          > Zajrzyj, proszę do niego - zrobiłam tam szczególowy wykaz języków
          wywodzących
          > się z podstawy praindoeuropejskiej.
          > Pozdrawiam
          > lablafox

Sława!

A gdzie masz ten link?

chetnie go zobaczę...

Jescze raz apeluje aby linki podawać w wątku link ( z opisem) w watkach
          tematycznych oraz w tych bieżących...

Bo wiem, że czasami temat umyka, przechodzi w inny w wyniku dygresji,
          ilustracji...
          a warto abyś mogli do nich wrócic czasem nawet po paru mcach...

Czytałem tez bardzo ciekawy artykuł o niearyjskim słownictwei w
          germańsczyźnie...

Podobno są w niej ślady aż 4 innych grup językowych, gdy w słowiańskim
          żadnej...

Może to dlatego niektóre germańskie, a szczególnie angielskie czy francuskie
          słowa brzmia tak bardzo obco, barbarzyńsko..?

Może to dowodzi tezy ich ludy germańskie i celtyckie były "strażą przednią:
          kolonizujących Europę Aryjczyków...

Zatem germanśkie dialety byłyby pogranicznymi wolapukami?

Pozdrawiam i zachęcam!

Ignorant
          +++
          • ignorant11 Hipoteza sarmacka 19.07.03, 15:32
            Sława!

Na stronie obszerny wywód za hipoteza sarmacką, liczne przypisy o ludach
            sarmackich...

www.taraka.most.org.pl/slow/tajeslow.htm
            POzdrawiam!

Ignorant
            +++
          • lablafox Odpowiedź na prośbę o link 19.07.03, 23:53
            Nie mam linków na ten temat .Wiadomości czerpię z Historii języka polskiego
            Zenona Klemensiewicza.
            Informacje o językach pochodzacych od praindoeuropejskiego umiesciłam w
            najstarszych Słowianach w dniu16.07. i prosiłam Cię o przekopiowanie ich do
            Języków Słowian , po to aby było logiczne wynikanie.( niestety samodzielnie nie
            potrafię tego zrobic , tak jak nie wiem dlaczego dzis nie moge odpowiadac
            cytując , nie wiem co zrobiłam ,ze jest to niemozliwe).Jeżeli przekopiowanie
            jest tez niemożliwe z pkt. technicznego to napisz .Przepisze wówczas jeszcze
            raz oraz przy czasie dopisze tutaj
            Pozdrawiam lablafox
            • ignorant11 11 rewelacyjnych map ziuty 20.07.03, 00:14
              Sława!

Na tych mapach widać jak wspólnota Wenedów opanowuje coraz większe obszary, by
              w kóńcu rozpaść się na poszczególne plemiona znane nam nie tylko z polskich
              nazw geograficznych
              historymedren.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?
              site=www.euratlas.com/atlas.htm

Pozdrawiam!

Ignorant

+++
    • archeo_gda Re: Pochodzenie Słowian 21.07.03, 11:13
      lablafox napisała:

> Z dostępnych mi źródeł historycznych wynika, iż "Podstawowym czynnikiem
      > ukształtowania się Słowiańszczyzny takiej jaką znamy w I tysiącleciu, jest
      > wspólne pochodzenie plemion słowiańskich, które od początku młodszej epoki
      > kamiennej zamieszkują obszary między Odrą i Dnieprem. Była to osiadła
      > ludność rolnicza. Ludność ta dawno, jeszcze przed schyłkiem neolitu,
      > wytworzyła w drodze asymilacji przybyszów z ludnością miejscowa wspólnotę
      > językową o swoistych cechach, należącą do szerszej rodziny językowej
      praindoeuropejskiej."

Hej!
      Niestety tak się składa, że ten pogląd (zamieszkiwanie Słowian w młodszej epoce
      kamiennej między Odrą a Dnieprem) powstał dość dawno temu, jeżeli nie przed
      wojną to najpóźniej w latach 40tych.

Tak się składa że kilkadziesiąt następnych lat przyniosło szereg argumentów
      przeciwko tak wczesnemu datowaniu osadnictwa słowiańskiego.

Również część językoznawców (Zdz. Stieber, Hanna Popowska-Taborska) w wyniku
      badań sądzi, że różnicowanie języka prasłowiańskiego następowało znacznie
      później niż to sądzono w latach czterdziestych.

W ogóle nastąpiła zmiana starszych poglądów na temat powstawania języków
      indoeuropejskich. Tak np. Niemcy kiedyś pod wpływem Gustafa Kossinny szukali
      Germanów w neolicie 2-3 tys. lat przed Chr., a teraz sądzą że najwcześniej może
      być mowa o Germanach ok. 500 lat przed Chr. Najwolniej poglądy te przyjmują się
      w środowisku anglosaskim które na ogól nie zna literatury pisanej w innych
      językach niż angielski i do niedawna obowiązywał tam pogląd o bardzo wczesnym
      zasiedleniu Wysp Brytyjskich przez Celtów - ale teraz też są skłonni datować
      wszystkie te sprawy znacznie później.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka