Dodaj do ulubionych

Definicja szczęścia

29.01.11, 16:10
Szczęście jest emocją, spowodowaną doświadczeniami ocenianymi przez podmiot jako pozytywne. Psychologia wydziela w pojęciu szczęście rozbawienie i zadowolenie.

W rozważaniach o jego naturze szczęście najczęściej określane jest w dwu aspektach:

mieć szczęście oznacza:
- sprzyjający zbieg, splot okoliczności;
- pomyślny los, fortuna, dola, traf, przypadek;
- powodzenie w realizacji celów życiowych, korzystny bilans doświadczeń życiowych

odczuwać szczęście oznacza:
- (chwilowe) odczucie bezgranicznej radości, przyjemności, euforii, zadowolenia, upojenia,
- (trwałe) zadowolenie z życia połączone z pogodą ducha i optymizmem; ocena własnego życia jako udanego, wartościowego, sensownego

Okoliczności mi nie sprzyjają. Bezgranicznej radości nie odczuwam, własnego życia jako udane i wartościowe nie uważam. Czy to znaczy, że nie jestem szczęśliwy? Czasami, chwilowo. Dużo z Was uważa się za szczęśliwych?

www.youtube.com/watch?v=QgGBXWcOb8Y
Obserwuj wątek
    • 17lipiec1976 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:20
      Przez wiele lat uzależniałam swoje szczęście od niego, od tego, że był ze mną, że mnie kochał, ja kochałam jego, byłam szczęśliwa. Byłam szczęśliwa wtedy kiedy mi się coś udawało, kiedy zrobiłam coś z czego byłam dumna.
      Teraz kiedy wiodę samotne życie czasem bywam szczęśliwa, są to sytuacje właśnie wtedy kiedy mi się coś udaje, coś, co jest okupione jakimś wysiłkiem. Z drobnych rzeczy cieszę się, ale czy to jest szczęście? Raczej nie, nazwałabym to zadowoleniem. Czy zadowolenie to szczęście?
    • beja_81 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:21
      > - (trwałe) zadowolenie z życia połączone z pogodą ducha i optymizmem; ocena własnego
      > życia jako udanego, wartościowego, sensownego

Przeczytałam definicję dwa razy. Wychodzi na to, że jestem zadowolonym z życia człowiekiem. A to już dużo.
    • carla74-is-me Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:22
      brawo!! Z teorii jesteś "obcykany"...
    • witrood Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:26
      szczęście nie = baba, a nawet czasami baba = nieszczęście wink
      tak więc spokojnie...
      może zdrowie (bo zdychać z bólu fizycznego fajnie nie jest wink ), równowaga materialna i emocjonalna starczy? wink
      • carla74-is-me Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:30
        Ot, światełko w tunelu... wink
    • 7stefan7 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:32
      Myślę, że duzo zalezy od tego w którym miejscu piramidy maslowa się znajdujemy smile
      • witrood Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:36
        nooo... więc po pierwsze fizjologia w każdym rodzaju... i kiedyś to ludziom wystarczało nawet ;D
        • 7stefan7 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:37
          i dzisiaj pewnie wielu wystarcza i sa z tego zadowoleni bo nie znają nic ponad. wszystko jest zalezne od czegoś - niestety smile
          • witrood Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:40
            niby tak, ale niektórym się tak w dupie poprzewracało, że nie będą szczęśliwi nigdy i z nikim wink
            • 7stefan7 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:46
              Tylko oni sa wysoko ponad piramidą wink bo być szczęśliwym to nie znaczy tylko mieć.
            • lesher Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:47
              Maybe.

Ale to jest też kwestia ustawienia poprzeczki.
              Tą nisko zawieszoną jest łatwo przeskoczyć, tą wysoko dużo trudniej.
              • tastefully7 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:50
                A za wysoko postawiona może sprawiać, że jesteśmy sfrustrowani i nieszczęśliwi.
                • 7stefan7 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:53
                  Każdy jest w jakimś stopniu indywiduuuuuummmm wink
                  • tastefully7 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:56
                    Tak i wszyscy jesteśmy wyjątkowi...
                • lesher Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:56
                  Pewnie tak.
                  Ale ta nisko zawieszona, no właśnie jest nisko smile
                  • tastefully7 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:57
                    Nisko zawieszona kojarzy mi się z niepewnością, zakompleksieniem i brakiem we własne siły.
    • lesher Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:46
      No to czasami udaje mi się osiągać to chwilowe szczęście.

To trwałe niestety nie.
      • tastefully7 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:49
        lesher napisał:

> To trwałe niestety nie.

Trwałe szczęście... jakoś dziwnie brzmi. Myślę, że gdyby tak zawsze było, to nie docenilibyśmy szczęścia samego w sobie.
        • lesher Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:57
          Eee tam. Kwestia indywidualna - niektórzy rzeczywiście nie doceniliby.
          Ale inni jak najbardziej.
          • tastefully7 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 16:59
            Chciałbyś być cały czas na haju? wink
            • lesher Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 17:06
              Dlaczego na haju?
              To jest taki archetyp szczęścia?
    • jejek11 Re: Definicja szczęścia 29.01.11, 18:03
      Szczęśliwym się bywa. I dobrze - co to za szczęście mieć szczęście cały czas? Nuda.
      I w dodatku nierealna nuda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka