kamawi13 25.10.12, 18:30 Macie już przygotowane dynie? Zastanawiam się, czy dynię można jeść na surowo? A może zna ktoś przepis na dynię robioną w kuchence mikrofalowej? Podobno dynię można też mrozić, ale nie wiem, czy surową czy już przyrządzoną? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Dynia 25.10.12, 18:39 Mroziłam surową, pokrojoną na małe kawałki. W mikrofali piekłam z oliwą z oliwek i tymiankiem, lekko posoloną, czas do ustalenia, aż będzie miękka. Odpowiedz Link
kamawi13 Re: Dynia 25.10.12, 18:43 Po Twoim wątku z dynią, namówiłam Mamę, żeby ją upiekła, była przepyszna, aż na samą myśl ślinka mi leci. Jakoś nigdy wcześniej jej nie jadłam. Niestety mam zepsuty piekarnik, więc pieczenie w moim wypadku odpada. Muszę spróbować w kuchence mikrofalowej. A tą oliwą z oliwek tylko smarowałaś i posypałaś tymiankiem i solą, czy może dłużej się trzyma? A jak myślisz, przybliżony czas dla kuchenki to 10, 30, 60 minut? pzkpfw-vi-b-konigstiger napisała: > Mroziłam surową, pokrojoną na małe kawałki. > W mikrofali piekłam z oliwą z oliwek i tymiankiem, lekko posoloną, czas do usta > lenia, aż będzie miękka. Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Dynia 25.10.12, 19:52 nie pamiętam, chyba około 15 minut, moja ma jakieś 900 W, piekłam na maksymalnej mocy ale w mikrofali rzadko to robię - wolę w piekarniku, bo wtedy łatwiej przyrumienić a jeśli chodzi o oliwę, to po prostu nalewam na dno blaszki, albo naczynia, w to wrzucam dynię i dodatki, w trakcie pieczenia trzeba przemieszać ten towar łyżką porządnie, to się oliwa sama rozprowadzi Odpowiedz Link
kamawi13 Re: Dynia 25.10.12, 19:53 Dzięki za wszystkie wskazówki. Fakt w kuchence raczej się nie przyrumieni, ale może też będzie smaczna Odpowiedz Link