Dodaj do ulubionych

Cynizm czy realizm

15.08.13, 14:13
"Ludzie kłamią żeby ukryć swoje złe uczynki i przedstawić się w lepszym świetle"
Taka opinia to dla was cynizm czy realizm?
Obserwuj wątek
    • torado Re: Cynizm czy realizm 15.08.13, 14:16
      apersona napisała:

> "Ludzie kłamią żeby ukryć swoje złe uczynki i przedstawić się w lepszym świetle
      > "
      > Taka opinia to dla was cynizm czy realizm?

są obłudni i starają się coś ukryć, pokazać kimś innym niż są. Ani to cynizm , ani realizm nieszczerość i brak pewności siebie....
      • organza7 Re: Cynizm czy realizm 15.08.13, 15:11
        Dorzuciłabym jeszcze chęć odniesienia korzyści, niekoniecznie materialnych i pójście na łatwiznę. Ostatnio usłyszałam, dlaczego tak modne są drzwi obrotowe... bo same nas kręcą i nawet nie musimy się zastanawiać nad ich otwarciem czy tym bardziej wyważeniemwink Cuś w tym jestwink
    • stefcia41 Re: Cynizm czy realizm 15.08.13, 15:07
      ani to ani to
      • green.amber Re: Cynizm czy realizm 16.08.13, 09:21
        a co??
        dooooobrywinksmile
        • stefcia41 Re: Cynizm czy realizm 16.08.13, 09:30
          nie wiem wink
          ale na pewno ani to ani to wink

czy taki doobry to nie jestem pewna suspicious
          • green.amber Re: Cynizm czy realizm 16.08.13, 09:37
            eeeee wink myślaem, że tylko wisz a niepowisz...wink
            aleboczemu?? ja tam życzę sobie, żeby dobry, a Ty nie chesz dobry??winksuspicious
    • najall Re: Cynizm czy realizm 15.08.13, 15:51
      zwykłe oszustwo, ciekawe czy samych siebie też oszukują
    • mayenna Re: Cynizm czy realizm 15.08.13, 17:34
      Dla mnie to uproszczenie. Ludzie kłamią z miliona powodów. Niektórzy patologicznie bo mają taką potrzebę, bo nie umieją inaczej.
      Czasem różnica w postrzeganiu i relacji, którą nazywamy kłamstwem, jest wynikiem innego spojrzenia na daną sprawę.
      Ale może przydałaby się definicja kłamstwa bo dla mnie to celowe wprowadzenie w błąd, a co zrobić z tymi, którzy wierzą w tę 'prawdę', którą inni uważają za kłamstwo?
      Mnie zawsze interesują motywacje różnych ludzkich zachowań.
    • najall Re: Cynizm czy realizm 15.08.13, 20:49
      To wszystko prawda, ale ale... kłamstwo ma krótkie nogi w końcu i tak wylezie na wierzch.
      Prawda chyba po prostu lubi być odkrywana.
      Wiadomo, że są różne rodzaje kłamstw, jednym z niewielu, które jakoś łatwiej mi zrozumieć, to dla dobra innego człowieka, ale takie kłamstewka, żeby podnieść samoocenę, to raczej płytkie i egoistyczne no i myślę, że o krótkim żywocie.
    • robert.83 Re: Cynizm czy realizm 16.08.13, 10:40

Cynizmu w tym nie widzę. Realizm? Raczej część możliwej definicji.

Jeśli na wojnie, w bitwie żołnierz do umierającego żołnierza powie "wszystko będzie dobrze" to kłamie, prawda? A jaki zły uczynek chce ukryć? A może próbuje przedstawić siebie w lepszym świetle?

Jak mąż (zakochany w swojej żonie) trochę "podkręci odpowiedź" na pytanie "czy jestem ładna"... to jak to sklasyfikować?

Jak coś zazgrzyta podczas imprezy, na której gospodarzysz, i zrobisz dobrą minę do złej gry. Być może powiesz "nic się nie stało" jak ktoś stłucze wazon - pamiątkę rodzinną - to co wtedy?

Świat bez niektórych kłamstw byłby bardzo bezlitosnym miejscemsmile.
      • apersona Re: Cynizm czy realizm 16.08.13, 11:20
        "Ludzie kłamią żeby ukryć swoje złe uczynki i przedstawić się w lepszym świetle"
        Tekst podobno dr House'a

Dla mnie branie poprawki na to, że ludzie koloryzują to realizm. Cynizm to byłby "wszyscy ludzie oszukują i podstępnie wykorzystują innych - więc trzeba być najcwańszym wśród oszustów", ale głośno wypowiada się tylko pierwszą część.
        • robert.83 Re: Cynizm czy realizm 16.08.13, 11:25

Jeśli z House'a to w pewnym kontekście i w odniesieniu do konkretnego przypadku klinicznegosmile. Tak, moim zdaniem też ludzie CZASEM kłamią żeby ukryć swoje złe uczynki i przedstawić się w lepszym świetle.
    • apersona Udawanie kulturalne 16.08.13, 12:09
      O proszę, co mi się właśnie apropos koloryzowania otwarło:

"Mamy być uprzejmi i mili. Lepiej być uprzejmym i miły (czytaj: kłamać), niż mówić prawdę. Kościół, szkoła, politycy, nagminnie uczą nieuczciwości (mówienia nie tego co myślimy, udawania, że coś czujemy, choć wcale tego nie czujemy). Gdy jesteśmy smutni, uśmiechamy się; śmiejemy się nerwowo, by ukryć rozpacz; śmiejemy się z kawałów, które wcale nas nie śmieszą; z uprzejmości mówimy nie to, co myślimy."

Odgrywanie ról, udawanie, to rodzaj kłamstwa. Człowiek, który zachowuje się zgodnie z tym, co czuje naprawdę i zaburza tym samym ład i porządek, naraża się na ostracyzm. Człowiek kulturalny, to człowiek, który udaje i kłamie.

Bradshaw
      • tfu.tfu Re: Udawanie kulturalne 16.08.13, 12:10
        apersona napisała:

> O proszę, co mi się właśnie apropos koloryzowania otwarło:

> Odgrywanie ról, udawanie, to rodzaj kłamstwa. Człowiek, który zachowuje się zgo
        > dnie z tym, co czuje naprawdę i zaburza tym samym ład i porządek, naraża się na
        > ostracyzm. Człowiek kulturalny, to człowiek, który udaje i kłamie.
        > [/i]
        > Bradshaw
        to o mnie wink
    • zielonooka38 Re: Cynizm czy realizm 16.08.13, 13:53
      to jest zwykły strach i brak wiary w siebie
    • mayenna Re: Udawanie kulturalne 16.08.13, 14:22
      A nie jest przypadkiem tak, ja tak mam, że nie walę tej swojej prawy bo nie chcę urazić uczuć innej osoby? Poza tym kim ja jestem, żeby mówić innym prawdę? Jedynie mogę, i tobie to, mówić o sobie i swoich odczuciach, uczuciach, a czy gdy o nich nie mówię to już jest kłamstwo?
      Poza tym co drugiej osobie po mojej prawdzie gdy ona może go zniszczyć. Ja się zbierałam z poziomu podłogi po usłyszeniu paru prawd o sobie. Nie były to jednak prawdy, a jedynie oceny osoby, która coś sobie w ten sposób udowadniała, utwierdzała się w tym co zrobiła.
      • ane-tal Re: Udawanie kulturalne 16.08.13, 18:37
        Ja się zbierałam z poziomu podłogi po usłyszeniu paru prawd o sobie. Nie były to jednak prawdy, a jedynie oceny osoby, która coś sobie w ten sposób udowadniała, utwierdzała się w tym co zrobiła.

Coś podobnego ostanio przeżyłam...
        • mayenna Re: Udawanie kulturalne 16.08.13, 19:12
          Naprawdę współczuję...
    • marek-1002 Re: Cynizm czy realizm 19.08.13, 03:10
      apersona napisała:
      > "Ludzie kłamią żeby ukryć swoje złe uczynki i przedstawić się w lepszym świetle"
      > Taka opinia to dla was cynizm czy realizm?

Ewidentny cynizm (przekonanie, że ludzie powodowani są jedynie niskimi pobudkami i tylko manipulują w celu osiągnięcia egoistycznych celów). Chyba często efekt gorzkich doświadczeń i póki pamięć o nich żywa, to ciężko takiego delikwenta przekonać, że choć tak bywa, to (na szczęście!) nie jest to realizm smile Nie wszyscy nieustannie kłamią, a ci, którzy kłamią, czasami robią to z innych niż egoistycznych i niecnych powodów.
    • oregano1 Re: Cynizm czy realizm 19.08.13, 18:06
      zdecydowanie realizm,nie wiem dlaczego,ale wiele osób,chce się przedstawić w jak najlepszym świetle.Nie wiem czy lepsze ,nikomu nie wyrządzające małe kłamstewka,czy tak jak ja mam wpojone ,mówienie prawdy i tylko prawdy-niestety ,nie jest to mile widziane i ja sama ,czasami się z tym zle czuje,ale tak juz mam,i nic na swój charakter nie poradzę.9czasami dobrze jest nie powiedziec prawdy)
    • babciajadzienka Re: Cynizm czy realizm 20.08.13, 02:38
      Czesc. Nie przeczytalam (jak zwykle) calej dyskusji. Tez mnie zastanawia to? Cynizm czy realizm. Trafilam na rozne takie dyskusje swiezutka jak szczypiorek na wiosne. Ja twarda babka. Z zasadami. Nie moglam sie nadziwic jak mozna tak pisac? Niby rozumiem, ze forum, ze to tylko taka gra pozorow. Ale ale. Wydaje mi sie, ze sa pewne granice. Teraz juz mnie to nie dziwi, przygladam sie temu zjawisku od kilkunastu lat. Mysle sobie, ze szkoda czlowieka, ktory tak pisze. Nie wierze, zeby pisal tak sobie od czapy. Troche sie tym szambikiem ubrudzi. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka