Dodaj do ulubionych

cywilizacja

30.01.14, 11:46
artykuł na wp. (kultura.wp.pl/gid,16342669,galeria.html?T%5Bpage%5D=1) zainspirował mnie do tego watku.

Czy jestesmy w stanie żyć bez udogodnień cywilizacji ?
Pamiętam komentarze znajomych na temat moich wypadów w bieszczady do chaty, gdzie nie ma prądu, woda tylko ze źródełka, do najbliższego sklepu jakieś 1.5 godziny marszu w dół i tyle samo pod górę. Dziwili się, ze tak się nie da, ze oni by nie mogli. Wtedy co prawda było to tylko kilka tygodni, ale czy dałabym tak rade na codzień tego nie wiem. Myslę, ze byoby mi cholernie ciężko, choć kilkadziesiąt dni w głuszy i ciszy a raczej hałasie natury zawsze ładują mi fantatycznie akumulatory.

Obserwuj wątek
    • lesher Re: cywilizacja 30.01.14, 12:02
      E, chyba już nie.
      Ale zazdroszczę Ci tej możliwości odcięcia się.
    • czarny.onyks Re: cywilizacja 30.01.14, 12:06
      a kiedy ostatni raz byłas tak odcieta od świata?
      • anirat Re: cywilizacja 30.01.14, 12:15
        Nie, ja nie, dałabym radę, tylko po co? Są takie rzeczy, które lubię i bez których mi zle, np. łazienka z ciepłą wodą, reszta to jakoś mogę się przystosować, ale łazienka to minimum.
        • ame_belge34 Re: cywilizacja 30.01.14, 12:20
          to akurat jest mi najmniej do życia potrzebne, wystarczy jakaś miska, wiadro, cokolwiek, mycie w małej ilości wody mam opanowanewink
          • czarny.onyks Re: cywilizacja 30.01.14, 14:33
            ech .......ten strumień wody lecący spod prysznica......lub długa kapiel w wannie ....

nie, po co sobie odbierac takie małe przyjemności...
            choć gdybym musiała dałabym radę....niejedno w życiu robiłam i w różnych warunkach wink
      • ame_belge34 Re: cywilizacja 30.01.14, 12:16
        raz w roku staram się robić sobie taki reset. Biorę ze sobą młodego, zeby też zobaczył ze mozna życ bez telefonu, telewizora, grać w kości zamiast oglądac bajki, czytac przy świecach, zamiast radia, bęben albo gitara.
    • 81belona03 Re: cywilizacja 30.01.14, 12:22
      -bardzo łatwo przyzwyczaić sie do wygody,znacznie trudniej odwrotnie.Mogę żyć bez telewizji,na odludziu,lecz musze czuć się bezpieczna,zatem telefon/zasięg jest konieczny.

• czarny.onyks Re: cywilizacja 30.01.14, 12:58
        ale telefon teraz ma w sobie tyle rzeczy....

więc nie wystarczy wyjechac z telefonemtongue_out
        • 81belona03 Re: cywilizacja 30.01.14, 13:12
          - big_grin dobrze,może być gołąb pocztowy,albo znaki dymne.
    • maniaa110 Re: cywilizacja 30.01.14, 13:13
      Niestety jestem uzależniona od udogodnień cywilizacji smile nie wyobrażam sobie życia bez telefonu, Internetu nie wspominając o bieżącej wodzie i energii tongue_out
    • witamina_b12 Re: cywilizacja 30.01.14, 13:16
      ame_belge34 napisała:

> Czy jesteśmy w stanie żyć bez udogodnień cywilizacji ?
      Jestem*. Ale po co? wink

Rozumiem, że ktoś może to uważać za lepsze życie, ale wtedy powinien tak żyć na stałe, a nie przez kilka dni w roku. Lubię naturę i kontakt z nią ale doceniam zdobycze cywilizacji, w tym również w medycynie i nie chciałabym z nich zrezygnować.

* kilka, kilkanaście dni w ramach urlopu tak, na co dzień - nie.
      • ame_belge34 Re: cywilizacja 30.01.14, 13:32
        przypomniał mi się fragment jednej z ksiązek Pilipiuka, kiedy bohater zostaje przeniesiony z XXI w do XVI bez żadnych wspólczesnych narzędzi. Okazało sie, ze nie brak elektryczności, łączności, stopów metali był problemem, ale odpowiednich leków, od tych "najprostszych" przeciwzapalnych, przeciwbólowych, o antybiotykach już nie wspomnę.

Rzeczywiście bez swiatła, bieżacej wody można by i dłuzej dać sobie rade, choć byłoby to upierdliwe, ale leki, ktore mamy dzis dostepne sa nie do zastapienia.
        • czarny.onyks Re: cywilizacja 30.01.14, 13:35
          i jeszcze ta kawa z ekspresu ciśnieniowego podana do łóżka...

nie do zastąpienia tongue_out
          • ame_belge34 Re: cywilizacja 30.01.14, 13:36
            powiedzny ze w XVI w kawa nie była dostepna szeroko uncertain
            • czarny.onyks Re: cywilizacja 30.01.14, 13:41
              .....toteż chce w ten sposób wyrazić, że cywilizację za jej różne udogodnienia uwielbiam....
              tongue_out
    • puch_atek Re: cywilizacja 30.01.14, 13:37
      dalbym kieszonkowe jakiemus dzieciakowi z wioski obok zeby mi te zakupy donosil big_grin
      mozna by w ten sposob jeszcze bardziej odciac sie od cywilizacji big_grin
      • ame_belge34 Re: cywilizacja 30.01.14, 13:56
        ale wiesz, odpadlaby Ci wtedy niepowtarzalna okazja zebrania wszytskich ploteczek z okolicy big_grin Panie w sklepie wszystko wiedza big_grin
        • czarny.onyks Re: cywilizacja 30.01.14, 14:34
          ee...bez plotek można żyć......
          zwłaszcza takich wyssanych z palcawink
    • wyszeptany-o-zmroku Re: cywilizacja 30.01.14, 14:28
      Oj byłoby trudno,takie mamy czasy że żyjemy w luksusach i żal z tego nie korzystaćwink
    • szarlotka_ja Re: cywilizacja 30.01.14, 18:47
      A, nie powiem, zdarza się żyć bez udogodnień cywilizacji wink
      I to nawet kilka razy w roku. Na przykład jak przychodzą wredne wichury, łamią drzewa, niszczą słupy z wysokim napięciem to i zdarza się kilka dni przy świecach spędzić. Bez łączności ze światem bo i jak komórkę naładować?
      Albo kilka lat temu powódź była to trzy dni się nie wychodziło z domu bo zewsząd rzeki wylały i w związku z tym prąd i gaz też był wyłączony. Nie mówiąc, że do pracy nie można było dojechać bo wody uszkodziły mosty.
      Nawet lubię takie dni ciszy ale na dłuższą metę są dość uciążliwe wink
      • czarnamajka75 Re: cywilizacja 30.01.14, 19:13
        o to ! to ! Szarlotko ..dziecięciem będąc też miewalam takie okresy bez udogodnien cywilizacji...a teraz bez ciepłej wody i lazienki ani rusz ...to odludzie byłoby ok byle byll prad i jakiś jeep coby dojechać do sklepu na zakupy tongue_out
        • szarlotka_ja Re: cywilizacja 30.01.14, 19:18
          No właśnie, przyzwyczajenia do ciepłej wody, ciepłego kaloryfera, prądu, internetu etc. wygrywają i na dłuższą metę ich brak staje się bardzo uciążliwy tongue_out
    • zajonc.o.poranku Re: cywilizacja 31.01.14, 11:06
      Jak będzie internet, telewizja i jaccuzi to ja dam radę bez cywilizacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka