Dodaj do ulubionych

malowanie pokoju, jaki kolor?

24.02.14, 19:13
wybrałem kolor, pomalowałem kawałek tapet i jestem zniesmaczony bo wyszło coś a la tektura. Nie bardzo mam pomysł na jaki kolor zmienić a ten ( na szczęście kupiłem niedużo tej farby) całkiem mi nie leży.
Pokój słoneczny, 2 okna, meble ciemnozielone, rolety także zielone, będą panele w kolorze dąb husky. Myślę teraz o zmianie na jakiś cytrynowy kolor. No ale czy na pewno to zagra?
Obserwuj wątek
    • czarny.onyks Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:16
      aaaaaaaaaaaa................broń Cię od cytrynowego, bo zwariujesz.....
      • facet699 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:21
        mówisz? lubię słońce a za młodu żółty i zielony były moimi ulubionymi. W zieleń nie pójdę bo byłoby jej już za dużo
        • hashimotka88 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:25
          ja siedze w zolto - zielonym pokoju big_grin ale to sa panele, to jest blady kolor a ten zolty, kremowym mozna nazwac.
          cytrynowy moze byc zbyt jaskrawy. moze z czasem po oczach za bardzo razic. tak mysle. lepiej moze ciut lagodniejsze. hmmm tak w ogole to sie nie znam uncertain ooo mam jeszcze odrobine w pokoju koloru lososiowego smile
        • czarny.onyks Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:33
          to tylko moje odczucia, Ty zrozbisz jak uważasz...smilesmile
          w końcu malujesz swój pokójsmile

ale cytrynowy jest dość ostrym kolorem....

a jest sporo odcieni ...piasek pustyni lub tylko lekko złamamy biały.......wzornik kolorów ma bogaty wybór....
          • facet699 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:41
            wiem coś o wzorniku bo spędziłem z paroma w sklepie sporo czasu i wydawało mi się, że wybrałem dobry kolor a na ścianie to dramat sad
            • czarny.onyks Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:39
              jak wyschnie będzie wyglądał jeszcze inaczej....

zawsze tak jest...wzornik to jedno, realia to co innego....
    • 81belona03 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:35
      -postawiłabym na jasne ściany-ciemne meble dają kontrast-a pokój służy jako co? sypialnia,salon ?
      • facet699 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:43
        salon a raczej pokój dzienny. No jasne ściany, kolor który wybrałem jest jasny ale to nie to
        • anirat Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:54
          Ja mam wszędzie biały tongue_out i jestem zadowolona. Jak chcesz, to jakąś złamaną biel zrób.
        • 81belona03 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:54
          -czy ja dobrze zrozumiałam-chcesz pomalować tapetę ? bo jeśli próbę zrobiłeś na tapecie,a potem chcesz ją zedrzeć,to może próba koloru nie była wiarygodna...a ja jestem na etapie betonu-ten kolor bardzo podoba mi się w zestawieniu z nowym fasonem mebli i jasnymi panelami-a tu można bawić sie ze strukturą i odcieniami,można pomyśleć o fajnym oswietleniu-bajka.
          • viviene Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 19:57
            ecru a dodatki ewentualnie cytrynowe smile
          • facet699 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:08
            dobrze zrozumiałaś, chcę odnowić pokój małym kosztem, generalkę zrobię za jakiś czas
            • margott70 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:11
              Ja bym zdarła tapetę. Kosztu to zbytnio nie podniesie, tylko trzeba ze szpachelką po ścianach polataćwink
              • facet699 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:28
                nie ma szans, po zdarciu to tylko gładzie mają sens, które chodzą mi po głowie ale wtedy to by się tyle rzeczy przydało zmienić... że na razie zostaje malowanie tapet a zaraz potem nowe panele na podłogę
              • czarny.onyks Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:30
                uuu...pod tapetą to dopiero może być suprise......i nie wystarczy jedna warstwa farby...tylko sie będzie musiał namęczyć...i zmaiast odświeżenia wyjdzie remoncik....
                • margott70 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:32
                  No fakt, przed malowaniem jakieś wyrównujący tynk by się przydał. Ale ja tak lubię, jak rozwalać to raz a dobrze albo wcalewink
                  • facet699 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:36
                    byłoby wcale ale pamiętacie, zaczęło się od łazienki, przeszło na przedpokój a że podłogi czekały na zrobienie to i pokój choć symbolicznie trzeba machnąć sad
    • salsa13only Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:14
      Zamiast cytrynki wybierz pastelowy odcień żółtego, taki jasny ciepły kolor, ważne aby barwa była ciepła i mało nasycona i będzie gitbig_grin
      • czarny.onyks Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:20
        matko..........juz widzę oczyma wyobraźni ...brzoskwiniowy......big_grin

ale w sumie nie nasz pokój....więc chłopie, jaki Ci się podoba tak maluj...
        a potemw wpadnij do mnie malować, bo też potrzebuje odświeżeniabig_grin
        • facet699 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:33
          wiesz moje malowanie to byle by było a o kolor pytam bo całkiem pomysłu nie mam..... o znów się nad białym zastanawiam albo złamanym białym np z odcieniem zieleni. ?No ale czy nie za dużo tej zieleni czasem i czy pasuje do szarych paneli?
          • czarny.onyks Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:37
            aaaaaaaaaaa..............

nie powiem Ci co masz robić.....

ale dla mnie odcienie zieleni na ścianie, zielone meble i rolety to jak lubię zielony kolor to jednak trochę go za duzo........
            poszłabym w złamaną biel, jak juz pisałam...
            • kaja.120 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:54
              na pewno delikatna jasna szarość byłaby dobra, czy złamana biel jak pisze onyks. Zieleń odpada, ewentualnie jakiś jasny beż. Ale najlepiej napisz jakiś symbol, czy numer, nazwę tej farby to będzie wiadomo jaki to naprawdę kolor.
    • szarlotka_ja Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:31
      Ja siedzę w cynamonie tongue_out
      Niby jest dość ciemno ale całkiem dobrze się czuję w tym kolorze wink
      Tylko nie wiem czy cynamon by się zgrał z zielenią.
      • facet699 obecny kolor 24.02.14, 20:54
        Tekst linka

wyszedł cos a la burza piaskowa no ale lcd przekłamuje kolory
        • kaja.120 Re: obecny kolor 24.02.14, 20:57
          fajny byłby ten delikatny pergamin, taki jaśniutki szarawy....
          • facet699 Re: obecny kolor 24.02.14, 21:08
            fajny, tylko panele wybrałem już szare i może byłoby tego za dużo
          • czarny.onyks Re: obecny kolor 24.02.14, 21:10
            albo kwiat wiśni.....

nie wiem czy pergamin ......do tego szare panele, zielenie na roletach, meble zielone...za dużo tego....taka szaro zielona klatka....
            • facet699 Re: obecny kolor 24.02.14, 21:15
              hmm jak dobrze widzę to biały złamany lekko na żółto. Sprawdzę jak to wygląda live
              • czarny.onyks Re: obecny kolor 25.02.14, 17:45
                a dlaczego koniecznie ściany muszą być kolorowe?
                • facet699 Re: obecny kolor 25.02.14, 18:11
                  nie muszą i kiedyś nie będą bo mnie się na biało podoba lub złamany lekko biały. No a teraz zostaje jak jest jednak, generalny remont przekładam na za jakiś czas. Nie jest tak jeszcze źle
            • kaja.120 Re: obecny kolor 25.02.14, 18:07
              jestem dekoratorką wnętrz i jestem zdecydowanie za tym pergaminem,/ oglądałeś go? / bo będzie świetnie pasował do paneli , które mogą byc kilka odcieni ciemniejsze. Nie mogę znaleźć liunku do paneli , podeslij jeszcze. W dodatkach możesz zastosować jeszcze jeden kolor dla ozywienia; filolet, bordo, lub pomarańczę i nie bedzie monotonnie. Rolety rownież nie zielone, ale w kontrastowym kolorze.
              • czarny.onyks Re: obecny kolor 25.02.14, 18:12
                no ale Autor chce chyba jak najtańszym kosztem ....smile

a tu dochodziłaby wymiana rolet......itd....
              • facet699 Re: obecny kolor 25.02.14, 18:16
                dzięki, rozważę Twoje rady przy generalce. Na razie tylko panele i odnowienie wokół okien
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 20:57
      zdecydowanie do ciemnej zieleni pasuje ciepły pastelowy żółty, taki bardziej w kremowy wchodzący, jak budyń waniliowy
      żadne cytryny smile
      • facet699 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 21:04
        smile zanotowane, jutro poproszę żeby mi pokazali co to za kolor
        bo jeśli ten:
        pastelowy
        to mój obecny kolor jest taki tylko trochę ciemniejszy
    • to_ja_pisze Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 21:26
      piaskowy
      • ame_belge34 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 24.02.14, 23:02
        ja tez bym poszła w złamana biel, ale mnie się prosze nie pytac, na punkcie bieli mam pierdolca, jestem nie obiektywna big_grin
    • 81belona03 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 25.02.14, 09:48
      -powiem Tobie,że gdyby o mnie chodziło,to zdarłabym tapetę-w try miga-ale to ja-panele wybrałeś fantastyczne. smile-a właśnie-co wyszło z łazienką?
      • facet699 Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 25.02.14, 10:26
        zdarcie tapet jak już pisałem to potem albo ponowne tapetowanie albo gładzie. Z gładziami to już się robi duża inwestycja biorąc pod uwagę że zmieniam panele podłogowe i kończę łazienkę.No właśnie łazienka prawie na ukończeniu. Ręce opadowywują uncertain
        • little-scherry Re: malowanie pokoju, jaki kolor? 25.02.14, 16:30
          Ja nie cierpię remontów, ale raz na parę lat wypada zrobić. Beżowy kolor chyba by pasował...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka