finka9 15.07.14, 12:17 wk..... warczące kosiarki pod oknami ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 12:31 mój pan dozorca dostał niedawno do ręki nową zabaweczkę - coś w rodzaju dmuchawy. I teraz zamiast machać miotłą, chodzi z tym ustojstwem i dmucha od samej 6-tej dodam, że wydaje toto dźwięki pierdząco-warczące Panu dozorcy zabaweczka baardzo się podoba i może tak z nią długo i namiętnie... Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Czy Was też... 15.07.14, 12:44 nie, bo ich nie słyszę jak jestem w domu, to nie koszą, jak koszą, to mnie nie ma a w pracy mam taki huk w pracowni, że zza okna kosiarek nie słychać Odpowiedz Link
witrood Re: Czy Was też... 15.07.14, 13:39 A niechby tam i pod moimi oknami kto przejechał i mój prywatny trawnik skosił, bo zapuszczony trochę. Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 13:42 Tak, z tym że moi sprzątający zostali przeze mnie sterroryzowani i wiedzą, że przed 9-tą nie wolno z niczym głośnym po podwórku biegać Jakieś przywileje władzy jednak są Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 13:46 ło matko .........tyran a co z pieskami na spacerze rano? Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:03 Zakaz wyprowadzania na patio. Ochroniarze wytrenowani w przepędzaniu . Tyrania na maksa Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:09 u mnie pieski są z całego podwórka wyrzucane a co ze szczekaniem Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:33 Jeden najemca już musiał się wyprowadzić "za szczekanie". W drugim przypadku zadziałała specjalna "antyszczekaniowa" obroża (dzięki radom ane-tal zresztą ). Odpowiedz Link
finka9 Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:39 lesher napisał: > Jeden najemca już musiał się wyprowadzić "za szczekanie". > W drugim przypadku zadziałała specjalna "antyszczekaniowa" obroża (dzięki radom > ane-tal zresztą ). Szczekające pieski to moja kolejna zmora. Ostatnio wróciłam z nocnego dyżuru a tu piesek za ścianą przez bite pięć godzin hau,- hau w równym tempie. Debile biorą szczeniaka a póżniej zostawiają go na całe dnie w domu samego. Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:44 OO, Onyksia widzę na pośrednika nieruchomości się przekwalifikowała Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:47 .....kobieta pracująca żadnej pracy sie nie boi zwłaszcza, że moja praca urazowa...więc kto wie Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:42 Dokładnie tak było u mnie. Z tym że właściciele jeszcze zostawiali go na weekendy (a sami wyjeżdżali) i potrafiło bydlę nap...ać np. o 2-giej w nocy przez kilka godzin non stop. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:41 osz kurczak...toz to prawie ghettoo..... a co z kotami?jakies specjalne zakazy? Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:43 Noo - i jeszcze sikające (i nie tylko ) na patio dzieciaki były tępione. Jestem potworem . Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:48 ...brzmi jak ...oaza spokoju.... aż zazdroszczę.... Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 15:11 Noo - tylko jak ta mała szarańcza wylegnie na podwórko w ciepłe dni, to piłuje japę na maksa, nawet do godzin wieczornych - a trochę tego drobiazgu się nazbierało . Czasem mam wrażenie, że całe podwórko "pływa". Ale na to jest "społeczne przyzwolenie" . Może teraz trochę mniej w związku z wakacjami/sezonem urlopowym. Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 15:18 a podobno mamy niż demograficzny u mnie za to prawie same babcie na ławeczkach przesiadują. jap co prawda nie piłują, ale za plecami słychać szu, szu, szu - tyłek obrabiają każdemu aż miło. Czasem mam ochotę wyskoczyć z jakimś ekscesem, żeby naprawdę miały o czym gadać Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 15:26 U mnie akurat jest dość specyficzny "przekrój". Japiszonów najwięcej. Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 15:06 matko kochana, prywatnie też jesteś takim terrorystą ? bo jakoś tak na oko to nie wyglądasz lesher napisał: > Noo - i jeszcze sikające (i nie tylko ) na patio dzieciaki były tępione. > Jestem potworem . Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 15:27 > matko kochana, prywatnie też jesteś takim terrorystą ? bo jakoś tak na oko to n > ie wyglądasz Eee, niee. Tylko służbowo Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:01 już ja bym ci tam utrudnił gospodarzenie.. coś jak Balcerzak ;] Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:17 Ustawa o własności lokali: Art. 16. 1. Jeżeli właściciel lokalu zalega długotrwale z zapłatą należnych od niego opłat lub wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu porządkowi domowemu albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa może w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości. 2. Właścicielowi, którego lokal został sprzedany, nie przysługuje prawo do lokalu zamiennego. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:36 sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie i po co to by ci było kruszyć kopię i rozsadzać granaty bądźmy ludzcy, bo z eM-ileś pałacu nie zrobisz. Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:09 Ależ dokładnie tak. Zawsze lepiej się dogadać. Tylko że niestety trafiają się przypadki niereformowalne... Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:36 o kurde... ale skoro już rzuciłeś tym paragrafem, to ja zapytam na poważnie - co to znaczy, że wspólnota mieszkaniowa może w trybie procesu itd. Musiałoby zostać zwołane zebranie członków wspólnoty, przeprowadzone głosowanie, podjęcie odpowiedniej uchwały? Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:48 "Wystąpienie przez zarząd wspólnoty mieszkaniowej z powództwem o nakazanie sprzedaży lokalu mieszkalnego stanowi czynność przekraczającą zakres zwykłego zarządu i dla swej skuteczności wymaga podjęcia przez wspólnotę mieszkaniową stosownej uchwały." wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 8 listopada 2001 r. I ACa 841/01 Wokanda 2002/11/45 Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:54 mam rozumieć, że lesio se może tymi swoimi paragrafami podetrzeć, co lubi? toż mówiłem - tu je polska! tu się pije i kradnie! i bije polskę lubię za klimat, za tę bylejakość, i niech tak zostanie Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:18 Noo, niezupełnie. U mnie był jeden taki przypadek, kiedy już niemal zastosowaliśmy ten przepis. Delikwent jeszcze się nie wprowadził do mieszkania (ale oczywiście był już formalnie właścicielem), więc wymyślił sobie że płacić w związku z tym opłat nie musi. Poprzedni zarządca był dupa i to tolerował, natomiast jak go wywaliliśmy i m.in. ja wszedłem do zarządu to z miejsca przygotowałem odpowiednią uchwałę właścicieli w przedmiocie licytacji jego lokalu i rozesłaliśmy to do właścicieli (oczywiście - jak to każdą uchwałę - do wszystkich). Tyle tylko, że gość "z założenia" nie odbierał poleconych (nie wiem, czy tylko od wspólnoty, czy ogólnie), więc nawet nie dowiedział się że chcemy mu to mieszkanie zlicytować, bo nie odebrał również listu z projektami uchwał. Dopiero kilka dni przed zebraniem ktoś mu powiedział o całej akcji i gostek w kilka dni spłacił wszystko - łącznie z odsetkami karnymi, opłatami sądowymi, a było tego dobre kilkanaście tysi. Niewiele by brakło, a to jego mieszkanie poszłoby na licytacji a gość zorientowałby się jak byłoby już po ptokach... Wystarczyłoby żeby przeszła uchwała (a na 99% by przeszła), a on nie odebrałby zawiadomienia z sądu (a nie odbierał, bo wspólnota w zwykłym trybie też go ścigała i były tzw. doręczenia zastępcze) i nawet nie zorientowałby się że nie ma już kwadratu :-]. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:24 no ale zaraz.. to chyba mowa o jakichś dziwnych formach własności, spółdzielczych? no bo jak? gość czynszu nie płaci i go ktoś wykupuje? i dla kogo kaska z licytacji? Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:33 Nie - chodzi o "pełną" własność. Nie spółdzielcze prawo do lokalu. Kasa oczywiście idzie dla niego - po potrąceniu tego co jest winien wspólnocie i (niemałych) kosztów sądowych, komorniczych, itp. Tyle tylko że na licytacjach rzadko kiedy lokal idzie po cenie rynkowej. Zazwyczaj od 20 do 50% taniej (częściowo przez mafię licytacyjną). Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 18:04 to co to za prawo? czego dotyczy? a jak ja za śmieci i podatku od gruntów nie opłacam, to co mi grozi? kto mnie może zlicytować? Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:28 Możesz mieć tzw. spółdzielcze (własnościowe) prawo do lokalu - ale to dotyczy spółdzielni. W przypadku wspólnot masz odrębną nieruchomość lokalową, z założoną odrębną księgą wieczystą, czyli tzw. pełną własność. Za niepłacenie za śmieci na razie nieruchomości Ci nie zlicytują - najwyżej na pensję albo inne dochody wejdą. Z podatkiem od gruntu (czyli od nieruchomości) nie wiem jak jest - na pewno może gmina egzekucję administracyjną prowadzić. Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:59 Jest dokładnie jak Silent napisał. Zarząd sporządza projekt uchwały i poddaje pod głosowanie przez zebranie właścicieli. Następnie wnosi się pozew do sądu. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:36 chciałabym zobaczyć Lesia i Jego pdwładnego Tadzika wbrew pozorom to mogłaby być niezła spółka Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:37 do czasu kochana, do czasu.. nie dam się dymać Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:04 nigdy nie mów nigdy..... ludzie się zmieniają... ....a może nie.... Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:25 a było gdzieś użyte 'nigdy'? i czy chciałaś zasugerować, że dam się wydymać jakiemuś służbiście? Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:37 nie było.... tak w przyszłość wybiegłam ekhm... ale czy ja coś mówiłam o d****** Ciebie przez naszego Lesia...?? a uchowaj Boże..... Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:40 to w przyszłość nie wybiegaj, bo ja swiadom głupich porzekadeł, nigdy nie mówię nigdy Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:58 niczym tatusiek........ jeszcze zakazywać mi będzie... Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 18:02 jak głupio córunia robi, to trza uświadomić Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:43 niee, ja takiej spółki nie mogę sobie wyobrazić już prędzej widzę Tediego jako niesfornego lokatora łamiącego Lesiowe zasady Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:03 pozory czasem mylą....a nuz nas by zaskoczył Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:26 to coś jak mój dyrektor - w robocie się piłuje na wszystkich, jak ma zły dzień, a domu - milutki misio i robi, co żona każe 4761567 Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:35 tak się zastanawiam....... czy szef musi być milusi? z drugiej strony dom to nasz azyl...tam jesteśmy prawdziwi... i może lubi być misiem Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:38 nie musi, ale jak zaczynają latać różne k...wy i inne, to może lekka przesada czarny.onyks napisała: > tak się zastanawiam....... czy szef musi być milusi? > > z drugiej strony dom to nasz azyl...tam jesteśmy prawdziwi... > i może lubi być misiem > Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 17:11 co Wy mu robicie, że zmienia sie w takiego grizzli Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 23:46 nie spełniamy jego oczekiwań, czasem mówimy, że tak się nie da, albo, że jakieś problemy są czarny.onyks napisała: > co Wy mu robicie, że zmienia sie w takiego grizzli > Odpowiedz Link
tdf-888 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:39 i skąd ona wie, jaki jest szef w domu? jesteś jego żoną? Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:45 nie, ale mam szpiega tdf-888 napisał: > i skąd ona wie, jaki jest szef w domu? jesteś jego żoną? Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 15.07.14, 23:53 a pewnie - koty mają zakaz "marcowania się", bo drą mordy o nieludzkich godzinach i sikają śmierdzącym moczem znacząc teren czarny.onyks napisała: > osz kurczak...toz to prawie ghettoo..... > > > > > a co z kotami?jakies specjalne zakazy? > Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:04 jest jeszcze ptactwo.... drą się te cholery bladym świtem... lub obsrywają balkony Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:14 Z ptactwem po długich bojach też muszę się przyznać do pewnych sukcesów. Po "zasiatkowaniu" i obklejeniu kolcami wszelkich miejsc gdzie to cholerstwo gniazdowało problem znacznie się zmniejszył. No i sójki przybyły też z odsieczą :-]. Ale mam też "w odwodzie" ponoć najlepsze i najbardziej skuteczne rozwiązanie - Pan Zenek z wiatrówką i dużym czarnym worem . Z marcującymi kotami nie ma jakoś problemów - "luzem" jest tylko jeden "na stanie", ale o znanej proweniencji. Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:18 Jak jeden jest tylko, to z kim się będzie marcował. Pewnie obskakuje sąsiednie osiedle Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:23 Ja tam mu w drogę nie włażę. Byle kumpli/kumpeli nie sprowadzał Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:22 to jeszcze nam gryzonie do omówienia zostały Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:27 a nie nie nie...jeszcze robale.... co za piękny wątek na dobranoc Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:32 tylko nie robale... brrr... czarny.onyks napisała: > a nie nie nie...jeszcze robale.... > > > > > co za piękny wątek na dobranoc > > Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:34 dltaego przed snem....zostańmy przy ptaszkach dobranoc Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:08 lesher napisał: > Z ptactwem po długich bojach też muszę się przyznać do pewnych sukcesów. Po "za > siatkowaniu" i obklejeniu kolcami wszelkich miejsc gdzie to cholerstwo gniazdow > ało problem znacznie się zmniejszył. > No i sójki przybyły też z odsieczą :-]. > Ale mam też "w odwodzie" ponoć najlepsze i najbardziej skuteczne rozwiązanie - > Pan Zenek z wiatrówką i dużym czarnym worem . > > Z marcującymi kotami nie ma jakoś problemów - "luzem" jest tylko jeden "na stan > ie", ale o znanej proweniencji. Lesiu powinieneś jakiegoś bloga z poradami dla innych wspólnot prowadzić Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:21 sroki są okropne, drą dzioby, potrafią się dobrać do wszystkiego, czego dopadną na balkonie tam , gdzie mieszkałam poprzednio było dużo wróbli, potem rozpanoszyły się sroki i wróble prawie zupełnie zniknęły Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 16.07.14, 00:24 > sroki są okropne, drą dzioby, potrafią się dobrać do wszystkiego, czego dopadną > na balkonie Ooo tak, w tym do gniazd gołębi Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:06 a to one tak okropnie się drą.... gołębie opanowałam..mam osobistego ptaka na balkonie i...na razie mam spokój Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:24 ooo włąsnie sobie przypomniałam ze wczoraj miałam z kosiarką biegać dzisiaj już chyba zrezygnuję.. dzisiaj mam fory, nie powinnam sie wiele ruszać. Mozę jutro powarkoczę pociągnę tę trawę za jej kosmki. Odpowiedz Link
finka9 Re: Czy Was też... 15.07.14, 14:28 A ja dziś osiągnęłam kosiarkowe apogeum i już byłam bliska aby pójśc za przykładem tego pana....www.youtube.com/watch?v=KLJhQm_fMxs Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Czy Was też... 15.07.14, 16:45 hahha dobre, przypomniałam sobie inny fragment znad plaży i pidiłididi dididi Dzień Świra - Odpoczynek czy kobiety to są takie straszne gaduły? ja tam wiele nie mówię Świrnięty ale fajny filmik Odpowiedz Link
81belona03 Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:13 -jak tak czytam,to aż bałabym się zamieszkać na Finki i Lesia osiedlu-psa posiadam,wracam o różnych porach do domu,trzaskam drzwiami windy,podlewam kwiaty na balkonie,firanek w kuchni nie posiadam-co czasem gorszyć może--strach się bać!!!!!Matko kochana. i jeszcze pytanie-jak Ty drogi Lesiu remontujesz w ciszy i bez kurzu ? Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:31 Ależ nie chodzi o to żeby nie mieć psa (sporo właścicieli zresztą tutaj ma), tylko żeby nie szczekał godzinami! Tak samo z remontowaniem - wiadomo że trzeba i to się niesie, ale niekoniecznie od 20 do 9-tej! Wszystko jest do pogodzenia przy odrobinie rozsądku i dobrej woli. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:41 dokładnie...muszę zgodzić się z Lesiem...sama bywam czasem uciążliwym sąsiadem, ale.... nie imprezuję co noc na pół osiedla... nie wyrzucam z ostatniego piętra bloku śmieci do wsypu o 24 w nocy budząc resztę sąsiadów... nie zostawiam niestrawionych resztek śniadaniowo-obiadowych w windzie... nie zaczynam remontu od 7 rano....wiem, wiem cisza kończy się o 6, ale trzeba mieć trochę litości dla wstających później lub kładących się rano... itd...itd.... ludzie bywają różni... Odpowiedz Link
81belona03 Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:48 -oczywiście,jednak nie należy popadać ze skrajności w skrajność.Co mnie irytuje-pety,pudełka po papierochach zrzucane z balkonu-ale wystarczy głośniejsza wiązanka i na czas jakiś jest spokój. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:57 otóż to... ja na swoich sąsiadów specjalnie nie narzekam.... no może tylko panowie zbyt gadatliwi są...i człowiek nie może spokojnie na balkon wyjść... *starsi panowie dodam choć nie mogę zrozumieć wynoszenia śmieci po 23 i dudnienia kubłem o zsyp, aż wszystkie wypadną... oszczędność na workach czy ki pieron Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:28 Mnie najbardziej irytuje jak pan Zdzisiek odpala kosiarkę pod oknem, akurat w momencie, kiedy w robocie chwila przerwy . W drugiej robocie jeszcze lepiej - wpadam tam tylko na 2-3 godziny i akurat wtedy pan, gospodarz budynku, odpala kosiarkę. A tam to jeszcze echo potęguje dźwięk. I weź tu siedź w upale z zamkniętym oknem Czasami sobie myślę, że oni to robią na złość Sąsiedzi mnie nie wkurzają, bo ten sąsiad najbliższy jeszcze kosą obkasza także hałasu nie ma A tak w ogóle, to ja osobiście, bardzo lubię kosić trawnik Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:42 ....ale pomyślcie...zapach skoszonej trawy....mmmmmm...... swoją drogą dawno nie słyszałam kosiarki u mnie..... Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:47 Hehe, właśnie dzisiaj był dzień kosiarki - w jednej i w drugiej robocie kosili A jutro będę kosić ja Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Czy Was też... 15.07.14, 21:56 No tak, tylko... Problem tylko w tym, że ja w momencie koszenia będę kilkanaście kilometrów od pana Zdzisia i pana Wiesia Odpowiedz Link
aardwolf_ge Re: Czy Was też... 15.07.14, 23:22 Nie. Mnie bardzo trudno wkurwić. Pracuj nad sobą. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:34 a taki ptaszek i się sprawdza... niestety do sąsiadów na innych pietrach przylatują, więc problem obsrywania parapetów nadal jest;/ ale przynajmniej u mnie te hermenegildy nie gruchają siatka odpada, bo ja lubię przestrzeń.... Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:41 Testowane. U mnie podziałało może tydzień. Później się z nim zaprzyjaźniły cholery. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:44 a u mnie już ...trzeci rok jest.......i cisza.........jaj na balkonie nie ma.... nie stukają w okienko..... ...ptaka wzmacniałam innymi bodźcami Odpowiedz Link
lounger Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:39 Nie, już tak się przyzwyczaiłam do tego dźwięku że mnie nie rusza. Bardziej zadziwia mnie, że taki skrawek można godzinami kosić. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:42 też się kiedyś zastanawiałam... jakiś perfekcjonizm się mężczyznom wtedy włącza...czy inne obsesje.... jakieś ukryte pragnienia??bo jeżdżą tam z powrotem, tam i z powrotem... Odpowiedz Link
lounger Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:43 a ja tak leżę w łóżku, zamykam oczy i mam wrażenie że otoczona łąkami jestem są dokładni co do dźbła Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:45 ....podoba mi się Twoja wizualizacja.... ...ale chyba pastwiskami.......bo ile można łączki kosić Odpowiedz Link
lounger Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:52 Tak, tylko człowiek wychodzi z domu i czuje się zagubiony, bo łąk/pastwisk brak. Na szczęście kilka baranów mijam po drodze Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:59 ...owieczki też się na pewno jakieś znajdą Odpowiedz Link
maruda2 Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:41 moi rodzice wypuszczają na balkon kota, łownego wszystkie obesrańce wiedzą, że nie ma co tam przylatywać, jeśli się chce wszystkie pióra w ogonie zachować Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 16.07.14, 11:52 Na okrągłe elementy (np. balustrady) można zakładać takie pierścienie, żeby jak na tym usiądzie to się wyj.... od razu. I to jest dość dobre, tylko oczywiście nie wszędzie się sprawdzi (ze względu na "ukształtowanie terenu"). Spraye odstraszające wszelkiej maści, a także granulki które im ponoć "śmierdzą" u mnie się nie sprawdziły. Pan Zenek z wiatrówką i worem jest najlepszą opcją. Na ok. rok - spokój. No i "zakolcować" i zasiatkować wszelkie potencjalne miejsca gniazdowania. Jeszcze myśleliśmy czy sokoła z lotniska na Okęciu sobie nie wypożyczyć na kilka dni, ale ostatecznie nie przetestowaliśmy tej opcji, więc nie wiem jak ze skutecznością . Jak widzisz wojnę prowadziłem na szerokim froncie, z użyciem środków konwencjonalnych i niekonwencjonalnych Odpowiedz Link
lesher Re: Czy Was też... 16.07.14, 12:05 > Trochę niehumanitarne, a pan Zenek jak nie ma dobrego "cela" to może okna i szy > by uszkodzić... ;] Ee, nie ma ryzyka.. Na dachu można też akcję przeprowadzić. A że niehumanitarne? This is the war - tu nie ma miejsca na litość Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Czy Was też... 16.07.14, 12:10 a to można tak?? to zgodne z prawem? postrzelałabym Odpowiedz Link