tdf-888 17.09.14, 19:32 jesteście za tym, żeby w referendum w szkocji zdecydowali o oderwaniu się od uk? ja bym wolał, żeby zostało tak, jak jest. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witamina_b12 Re: abstrahując... 17.09.14, 19:36 Właściwie jest mi to obojętne... Tamtejsi separatyści muszą jednak mieć na względzie, że nie będą w UE ani NATO. A pewnie Francja i Hiszpania będą im utrudniać wstąpienie, zeby swoich separatystów hamować. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: abstrahując... 17.09.14, 19:39 ja to tak ze względów sentymentalnych.. szkoda by było żeby się kraj rozpadał. i to wszystko na nowo organizować, no właśnie... Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: abstrahując... 17.09.14, 19:43 Zawsze bardziej irlandzka część mi się kojarzyła z takimi ruchami niż szkocka. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: abstrahując... 17.09.14, 20:03 no mi też, ale w irlandii pln. takie referendum by się nie powiodło, bo tam naprawdę jest sporo anglików i zanglicyzowanych irlandczyków. no po co to im? w kupie raźniej... szkoci ponoć mają duże złoża ropy (i to o to chodzi, chyba myślą, że będą bogatsi) Odpowiedz Link
tdf-888 Re: abstrahując... 17.09.14, 20:50 ze wzgl. statystycznych było tak samo jak i secesji kosowa. po co to się tak rozdzielać jak i tak potem do unii chcą? pierwszy powód:- żeby więcej stołków dla tych śmierdzących polityków było. Odpowiedz Link
witrood Re: abstrahując... 17.09.14, 21:00 Po to, że w angielskim syfie nie chcą siedzieć. Niech zrobią, jak chcą. Dla mnie tylko taki paradoks - Elżbieta II niby miła babcia, ale z drugiej strony zasłynie w historii z tego, że za jej panowania nie tylko rozpadło się Imperium brytyjskie, ale być może i Wielka Brytania. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: abstrahując... 17.09.14, 21:03 takie czasy... nie jej wina, że teraz na zachodzie załatwia się sprawy w demokratyczny sposób za pomocą referendum a nie ogniem i mieczem. Odpowiedz Link
green.amber Re: abstrahując... 17.09.14, 19:51 witamina_b12 napisała: > Właściwie jest mi to obojętne... > > Tamtejsi separatyści muszą jednak mieć na względzie, że nie będą w UE ani NATO. zdaje się, że niektórzy się obawiają wyjścia Królestwa z unii i tego, że Szkocja pozostanie poza i co wtedy ze szkocką... Odpowiedz Link
witrood Re: abstrahując... 17.09.14, 20:30 A na co im UE (byliby bogatym i to bardzo krajem. Unia by ich tylko doiła) i NATO (kto by na nią napadał?)? Odpowiedz Link
witrood Re: abstrahując... 17.09.14, 20:27 Jak już, to bym wolał, żeby się oderwała (chociaż de facto wisi mi to). Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: abstrahując... 17.09.14, 20:51 Gdzież nam tu do wielkiej polityki, kiedy tu u nas ziemniaki jeszcze nie wykopane, marchew nie zebrana, słoneczniki ptaki wyjadają... ech. Odpowiedz Link
raziel24 Re: abstrahując... 17.09.14, 23:06 Nie wiem nie znam się zarobiony jestem ale gdyby Polska była w takiej sytuacji jak Szkocja to bym głosował nad niezależnością. Odpowiedz Link