Dodaj do ulubionych

Bliżej małpy

19.04.16, 21:21
Mało ostatnio czytam rzeczy nie związanych z robotą, ale koleżanka podesłała mi całkiem ciekawy artykuł wink
Artykuł traktuje o biedzie, chętnych odsyłam do Gazety Prawnej pt: „Bieda zasługuje na pogardę? Co klasa średnia myśli o ubogich jaskiniowcach”.
W owym artykule autorka wysnuwa tezę, że ludzie klasy średniej traktują biednych jako niższy poziom ewolucji zaś siebie widzą jako ukoronowanie człowieczeństwa. Im jesteś biedniejszy tym jesteś bliżej małpy. Biedak to troglodyta, człowiek dziki, szaleniec, agresor nie radzący sobie z życiem we współczesnym świecie.
W końcu człowiek biedny to leń…
Klasa średnia hmm… cóż... z założenia lepsza. Bo czyż nie o to chodzi żeby czuć się lepiej niż inni?

Odbiegam od tego co chciałam napisać…

Czasami, jak obserwuję ludzi, a mam z nimi do czynienia sporo i to z różnymi grupami społecznymi, to mam takie wrażenie, że faktycznie im ktoś biedniejszy tym ma większe przekonanie, że jemu się coś po prostu należy. Jak odmawiam to zaczynają się groźby. I to jest irytujące bo całe życie na garnuszku pomocy społecznej i nagle domaga się czegoś za co trzeba zapłacić i ty musisz mu to dać bo nie ma zmiłuj.
Im dłużej żyję na tym świecie tym bardziej potwierdzają mi się obserwacje, że im więcej dajemy za darmo tym większe lenie nam rosną. Raczej staram się nie oceniać ludzi, ale czasem tak mnie irytują, że aż się chce im przykleić łatkę.
Dla równowagi, ci z wyższego szczebelka irytują jeszcze bardziej i co dziwne bardzo ciężko im płacić za usługi. Im ktoś bogatszy tym dłużej czekać trzeba na przelew, który przychodzi zazwyczaj po którymś tam z kolei upomnieniu. Nie rozumiem zjawiska, ale tak to obserwuję już ładnych kilka lat. Skąpstwo? Czy jak inaczej to nazwać?
I teraz biedny nie płaci bo mu się należy za darmo, a bogaty nie płaci bo?

Chciałam jeszcze coś napisać, ale zapomniałam co suspicious
Chyba tylko tyle, że najlepiej się kisić we własnym sosie, znaczy się najlepiej współpraca układa mi się z ludźmi o tym samym statusie społecznym co ja wink

Wypisałam się, jak zwykle bez sensu, ale już mi lepiej tongue_out

I żeby nie było, wcale nie uważam się za średnią klasę, jestem raczej z tej biedniejszej części , ale ja akurat jestem leń patentowy i raczej się do wyższej klasy nie prześmignę wink

P.S.
To jest chyba najdłuższy post jaki na tym forumie napisałam suspicious
Obserwuj wątek
    • silencjariusz Re: Bliżej małpy 19.04.16, 21:30
      A co to jest klasa średnia? Jaki trzeba mieć roczny dochód by się do niej zaliczać? A post faktycznie długi. Aż musiałem sprawdzić czy to przypadkiem nie Mavika pisze.wink
      • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 21:41
        Dochód nieważny, proszę Sila, ważne żeby być prawnikiem, politykiem, intelektualistą bądź przedsiębiorcą. Ewentualnie jeszcze można być redaktorem tongue_out

Sama jestem zaskoczona i też przez chwilę sprawdzałam czy to nie Mavika pisała tongue_out
        • silencjariusz Re: Bliżej małpy 19.04.16, 21:50
          Dochód jest ważny. Proszę o określenie minimalnego rocznego dochodu, który umożliwia zaliczenie się do klasy średniej.wink
          • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 21:59
            Hehe, czyżby Sil się chciał porównać? big_grin
            Artykuł se poczytaj, tylko najpierw musisz znaleźć bo zapomniałam wkleić link tongue_out
            Może w artykule jest odpowiedź na dręczące Cię pytanie wink
            • silencjariusz Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:02
              Chciałbym się właśnie zorientować czy zaliczam się do prekariuszy czy może jednak do klasy średniej. Więc według Szarlotty jaki trzeba mieć dochód roczny by należeć do średniaków?
              • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:03
                Na pewno wyższy niż ja mam sasasa tongue_out
                • silencjariusz Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:04
                  No ale kwotowo proszę.suspicious Może Szarlotta choć raz odpowiedzieć bez kluczenia i wicia się?tongue_out
                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:12
                    Kiedy na ekonomii się nie znam tongue_out
                    Ale myślę, że dochód powyżej 3 tysiaków miesięcznie to już raczej krok w kierunku klasy średniej tongue_out
                    • silencjariusz Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:14
                      Brutto czy netto?
                      • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:19
                        Tak czułam, że Sil o to zapyta suspicious
                        Nie przygotowałam się, nie pamiętam co oznacza brutto a co netto, ale wiem, że jeszcze jest tara tongue_out
                        • silencjariusz Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:20
                          Netto = na rękę. Więc?
                          • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:25
                            Czuję się jak na przesłuchaniu (a nie wiem czy wspominałam, już kiedyś byłam przesłuchiwana) suspicious
                            Na rękę proszę Sila tongue_out
                            • silencjariusz Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:33
                              Szarlotta nie wspominała. Też byłem przesłuchiwany. Ale w charakterze świadka.tongue_out No i kiedyś musiałem tłumaczyć się służbom specjalnym m.in. z dochodów i wydatków (a jestem gołodupcem). Okrutnie to było poniżające.
                              • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:37
                                Ja też jako świadek, a że małoletnia byłam to ojciec musiał być ze mną. Ojciec jak to ojciec, ciągle się wtrącał i pouczał policjantów więc go upomnieli, w końcu wyprosili z pokoju. Myślałam, że go aresztowali i się okrutnie pobeczałam, więc policjanci nie wiedzieli co zrobić i skończyli przesłuchanie big_grin
                                • witamina_b12 Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:52
                                  ja to byłam już 3 razy przesłuchiwana... raz na policji dwa razy w sądzie wink
                                  ten komisarz(?) co mnie na komendzie przesłuchiwał to ma bardzo fajny głos, spotykam go i lubię jak mi mówi dzień dobry wink
                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 23:00
                                    Do sądu miałam raz wezwanie w charakterze świadka jak się znajomi rozwodzili, mimo, że wiedzieli, że sobie nie życzę być świadkiem. Na szczęście na wezwaniu, które do mnie dotarło w nazwisku mi błąd ortograficzny popełnili więc stwierdziłam, że to nie do mnie, wezwania nie odebrałam, do sądu nie poszłam. No ale miałam stracha czy mnie za to jakoś nie ukarzą, wolałabym z sądem nie mieć do czynienia tongue_out
                              • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:38
                                A dlaczegóż to służby specjalne się Silem zainteresowały? suspicious
                                • silencjariusz Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:40
                                  Potrzebowałem pewnego dokumentu wystawianego przez owe służby właśnie.
                                  • witamina_b12 Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:40
                                    Służba cywilna?
                                    • silencjariusz Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:44
                                      Nie, czemu?
                                      • witamina_b12 Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:50
                                        a tak mi się skojarzyło, nie wiem czemu smile
                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:54
                                    Pamiętam jak były kontrole na granicach, zawsze jak przekraczałam to drżałam choć oczywiście nigdy nic groźnego nie przenosiłam. Sama myśl, że celnicy będą wypytywać i nie daj Boże każą torbę otworzyć. Okrutnie nie lubię być kontrolowana tongue_out
                                    • mavika_88 Re: Bliżej małpy 20.04.16, 09:44
                                      Wczoraj otwieralam torebke. Mam do tego szczescie. Tzn... juz duzo razow mnie sprawdzano. Za pierwszhm razem zastanawialam sie jK to bedzie wygladalo. Czy bardzo beda mi grzebac wink ale tylko otworzyc, rzucaja okiem i finito. Juz nie jest mu straszna ta konkretna kontrola.
                            • witamina_b12 Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:41
                              ok 3000 na rękę to obecnie podobno średnia krajowa, ale 70 % osób zarabia poniżej owej średniej.
                              • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:50
                                Serio taki procent? Myślałam, że jest mniej więcej po połowie.
                                • witamina_b12 Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:55
                                  ale to są dane z GUS opracowane na podstawie firm powyżej 9 osób, więc właściwie, wiadomo, że nic nie wiadomo wink
                                  • witamina_b12 Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:56
                                    zwłaszcza, że teraz to nawet pani sprzątająca jest na samozatrudnieniu i dg prowadzi wink
                                • z-e-u-s Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:59
                                  Tak, mediana jest niższa od średniej a dominanta jeszcze niższa, pewnie w okolicach dwójki netto.
                                • tapatik Re: Bliżej małpy 20.04.16, 12:21
                                  Serio taki procent? Myślałam, że jest mniej więcej po połowie

Wyobraź sobie zakład pracy, w którym pracuje 100 osób.
                                  90 osób, to robotnicy zarabiający po 2.000 zł, jest też 9 kierowników z pensją 2.500 zł, oraz dyrektor, który zarabia 4.000 zł.
                                  Oblicz teraz średnią z tych zarobków i zobacz ilu pracowników jest poniżej średniej.
                                  Jak skończysz to podnieś pensję dyrektora do 5.000 zł i wykonaj obliczenia jeszcze raz.

To samo zjawisko zachodzi w społeczeństwie. Wystarczy kilka "kominów", aby wyciągnąć średnią.
    • z-e-u-s Re: Bliżej małpy 19.04.16, 22:58
      Ci bogaci też uważają, że im się po prostu należy, tak jak ci najbiedniejsi. Dla odmiany uważają się za lepszych, zwykle zajmują stanowiska kierownicze, są właścicielami i przywykli do tego, że to oni wymagają od innych. W biznesie na pewnym poziomie nie ma miejsca na sentymenty i gra się tak, jak przeciwnik pozwala - płaci się mało i z opóźnieniem, jeżeli ktoś się nie domaga - to generuje oszczędności.
      • sadgirl25 Re: Bliżej małpy 20.04.16, 05:59
        To ja jestem "bliżej małpy". Mam 3 tys ale brutto,na rękę dostaję niecałe 2 (po 12 latach pracy)
        • witamina_b12 Re: Bliżej małpy 20.04.16, 07:40
          W jakim zawodzie?
    • anguac24 Re: Bliżej małpy 20.04.16, 09:49
      Jestem bliżej małpy. W jednej firmie prawie 2 lata. Miałam umowę o pracę na pół etatu. Po okresie próbnym umowa zlecenie z agencją pracy. Po kolejnych 2-3 mcach umowa o pracę tymczasowa z agencją pracy. Później było kolejne lato i prawie mc przerwy. No i znowu umowa zlecenie. tongue_out Hah. Znajomi się dziwią jak to możliwe.
    • fripooo Re: Bliżej małpy 20.04.16, 12:27
      a znasz pojęcie biedni pracujący? pracodawcy jak mogą to dymają taka prawda nie ma się co czarować, żeby nie było ja do swoich szefów nic nie mam
      • tapatik Re: Bliżej małpy 20.04.16, 13:11
        Możesz wyjaśnić na czym polega dymanie pracowników przez pracodawców?
        • fripooo Re: Bliżej małpy 21.04.16, 10:45
          wczoraj się urodziłeś?
          • tapatik Re: Bliżej małpy 21.04.16, 13:09
            To nie jest argument, z którym można dyskutować.
    • lesher Re: Bliżej małpy 20.04.16, 12:43
      Znane psychologiczne zjawisko - mamy tendencje do przypisywania swoim umiejętnościom, czy pracy efektów, które faktycznie są w znacznej mierze dziełem przypadku.

Traktowanie biedniejszych jako gorszych i samych sobie winnych jest tego konsekwencją.
    • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 19:48
      Zdaje się, że nikt nie poczytał artykułu, a szkoda bo jest całkiem dobry ;p
      • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 19:50
        Ja czytałem.
        • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 19:56
          To miło, w nagrodę mogę pogłaskać po główce :p
          • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 20:03
            Gdyby ktoś nie znalazł, a chciał przeczytać.
            Czy mi się wydaje, czy Szarlotta odrobinę świntuszy?;P

• szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 20:07
              Zdaje się, że się Silowi wydaje ;>
              W każdym bądź razie nie, to nie tongue_out
              • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 20:09
                Tak wirtualnie to nawet nie poczuję tego głaskania.tongue_out
                • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 20:14
                  Trudno ;p
                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 20:17
                    No a jak Szarlotta to głaskanie chce odprawić?wink
                    • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 20:22
                      Telepatycznie tongue_out
                      • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 20:26
                        Przeżyję? W obłęd nie popadnę?tongue_out
                        • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 20:32
                          No cóż... różnie może być tongue_out
                          • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 21:21
                            To już? Bo nic nie czułem.tongue_out
                            • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 21:40
                              Łeee, a tak się starałam crying
                              • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 21:43
                                Pewnie powinienem naczynie nocne na głowę wsadzić. To może lepiej bym tę telepatię odbierał przez taki skupiacz myśli...wink
                                • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:13
                                  Sil po prostu głowę źle nadstawiał ;p
                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:27
                                    To Szarlotta pokaże jak głowę mam trzymać.wink
                                    • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:29
                                      https://src.lol24.com/emots/glaszcze.gif
                                      • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:30
                                        Ale nie było mowy o nacieraniu uszu... Bo i za co...tongue_out
                                        • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:32
                                          https://forum.ogam.net.pl/public/style_emoticons/default/console.gif
                                          • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:38
                                            No nie wiem... Teraz to chyba jest polerka łysiny.wink
                                            • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:42
                                              Koniec, więcej głaskania nie będzie. Strasznie sobie Sil wymyśla, foch! suspicious
                                              • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:43
                                                Ja wcale nie wymyślam, ja wcale nie jestem wybredny.wink
                                                • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:52
                                                  Foch, to foch i ni ma tłumaczenia ;p
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:55
                                                    No to idę pod prysznic. A Szarlotta niech ochłonie. Bo nie ma czego się nadymać.wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:56
                                                    Ja też idę pod prysznic suspicious
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 22:57
                                                    Ja idę pierwszy.wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 20.04.16, 23:14
                                                    A jednak, Sil tu jeszcze posta pisał, a ja już tam byłam sasasa tongue_out
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 20.04.16, 23:28
                                                    No ale pierwszy będę w wyrku.wink Dobranoc.
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 21.04.16, 20:12
                                                    No i znowu Sil przegrał big_grin
                                                    Jeszcze tu posta pisał, a ja już wyrko rozgrzebywałam tongue_out
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 21.04.16, 20:49
                                                    Rozgrzebywała Szarlotta powiada? Aż miło przegrać z kimś kto nie ma zbuchtowanego wyrka przez cały dzień.wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 21.04.16, 21:00
                                                    Bo ja odkąd kupiłam nowe łóżko (czyli od niedawna) uczciwie ścielę każdego ranka. Nauki Sila nie poszły w las tongue_out
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 21.04.16, 21:12
                                                    I tak trzymać!wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 21.04.16, 21:24
                                                    Łeee, na nagrodę jaką liczyłam tongue_out
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 21.04.16, 21:26
                                                    Skoro Szarlotta nalega... To niech w nagrodę Szarlotta koszulę mi poprasuje.tongue_out
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 21.04.16, 21:29
                                                    Wypisuję się z forum suspicious
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 21.04.16, 21:33
                                                    Przez jedną koszulę?tongue_out
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 21.04.16, 21:45
                                                    Tak suspicious
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 21.04.16, 21:58
                                                    To niech już Szarlotta tu zostanie. Ja pójdę.
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 21.04.16, 22:20
                                                    Od jutra nie ścielę łóżka suspicious
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 21.04.16, 22:35
                                                    W takim razie od jutra z Szarlottą nie gadam.wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 21.04.16, 22:39
                                                    Trudno suspicious
                                                  • silencjariusz Re: Bliżej małpy 21.04.16, 22:42
                                                    No to zmykam pod prysznic.
                                                  • szarlotka_ja Re: Bliżej małpy 21.04.16, 22:45
                                                    Znów byłam pierwsza suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka