Dodaj do ulubionych

Badajcie się

21.01.17, 08:11
Kilka lat temu mojego brata czasami pobolewał brzuch, ale jak to facet sprawę olał, bo pewnie coś zjadł co mu zaszkodziło.
Jak wreszcie poszedł do lekarza to było już za późno, były już przerzuty.
Ostatnich kilka lat to karuzela - nadzieja, gdy się polepszyło i strach, gdy wyniki znowu były gorsze, a wyniki latały jak chciały.

Czy można było tego uniknąć?
Można było, tylko trzeba było się przebadać, bo rak jelita grubego na początku nie boli i człowiek nie wie, że go ma, a wtedy gdy nie boli to jest jeszcze uleczalny.
Każdy profilaktycznie powinien pójść na badania nawet jak nic się nie dzieje.

I proszę mi nie pieprzyć, że "lepiej nie wiedzieć".
Lepiej wiedzieć, bo wtedy można zawczasu się wyleczyć i cieszyć życiem zamiast latami cierpieć.

Mój brat odszedł wczoraj rano. Miał 42 lata.
Obserwuj wątek
    • tdf-888 Re: Badajcie się 21.01.17, 08:16
      przecież w naszej służbie zdrowia nie ma co liczyć na rzetelne badania na wszystkie rodzaje raków z powodu bolącego brzucha.
      lepiej tlumaczcie sobie ze tak miało być.
      składam kondolencje.
      • tdf-888 Re: Badajcie się 21.01.17, 08:43
        a sorry napisałeś ze jak boli to już za późno.
        to już to widzę jak lekarz daje skierowania na wszystko bo ja chce się przebadać bo sąsiad miał raka mózgu inny prostaty trzustki a twój brat jelita grubego. co ma być to będzie
        • fripooo Re: Badajcie się 21.01.17, 09:49
          no właśnie jest jak piszesz
    • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 08:34
      Składam kondolencje w tych tragicznych dniach dla Twojej rodziny. Wiem co to znaczy przedwczesnie tracic bliskich.

Niestety ludzie tak maja, uwazaja sie za niesmiertelnych, że ich to (choroba, zagrozenie) nie dotyczy... że takie rzeczy tontylko innym się zdażają....
      • mavika_88 Re: Badajcie się 21.01.17, 10:10
        Zdarzaja sie.. ano zdarzaja wink
        • tdf-888 Re: Badajcie się 21.01.17, 10:13
          mawi korektorka big_grin
        • mavika_88 Re: Badajcie się 21.01.17, 10:22
          Zdarza sie nam popelniac bledy smile
          Czasem sie nie uchronimy przed tym co nas czeka.
          Jesli nie ma widocznych objawow, nic nie boli to nikt specjalnje sie nie bada i nie robie kolanoskopii uncertain
          • fripooo Re: Badajcie się 21.01.17, 11:04
            hahaha złośłiwaśbig_grin nie lubisz witamin chyba, ani łonyksów czarnychtongue_out
          • tdf-888 Re: Badajcie się 21.01.17, 11:21
            kolanoskopia to jakieś badanie kolana stetoskopem?
            • mavika_88 Re: Badajcie się 21.01.17, 11:51
              Od kolana wchodzi sie w docelowe miejsce big_grin suspicious
              Kolonoskopii nigdy nie mialam to i nie przywiazuje uwagi do tej nazwy. Nie wryla mi sie w pamiec. No i z pospiechu literowka sie zrobila.
              Dosc dziwny byl ten poranek. Serducho zabilo z pospiechu. Ale juz po smile
              • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 11:58
                A cytologie raz do roku robisz? No i jeszcze usg piersi by sie przydało.
                • mavika_88 Re: Badajcie się 21.01.17, 12:15
                  A co... Ty kolonoskopie juz masz za soba?
                  Kobiecymi sprawami sie zajmuje (cytologia). Uwazam to za podstawowe badania. Tzn.. od nie tak dawna zaczelam sie zajmowac bo wczesniej to lekarz nie chcial mnie zbadac suspicious No niewazne...
                  Opowiedz o sobie. Usg piersi zrobione? W zeszlym roku?.
                  • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 12:45
                    Wykonuje wszystkie badania profilkatyczne zalecone dla mojej grupy wiekowej oraz wynikajace z obciążeń genetycznych mojej rodziny.
                    Akurat kolonoskopia do nich nie należy. Ale owszem cytologie i usg piersi wykonuje minimum raz na 1.5 roku. W żadnym badaniu profilaktycznym nie widze nic smiesznego, ich robienie swiadczy tylko o naszej swiadomosci i dbaniu o wlasne zdrowie. Ale wiem, że wies pod tym względem jest jeszcze mocno w tyle.
                    • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 12:57
                      m.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/Badania-profilaktyczne-kobiet-jakie-badania-powinna-zrobic-kobieta-kto_37954.html prosze to badania dla Ciebie.
                      • mavika_88 Re: Badajcie się 21.01.17, 13:04
                        Specjalnie dla mnie? O jak milo smile
                    • mavika_88 Re: Badajcie się 21.01.17, 13:00
                      A kto niby widzi cos smiesznego w wykonywaniu badan?
                      Nie zyjemy w sredniowieczu by miejsce zamieszkania wplywalo tak bardzo na swiadomosc innych. To czy ktos zrobi badanie zalezy od danej osoby, jakie ma podejscie, a nie od tego gdzie mieszka. No i... mysle ze rowniez zalezy od plci. Ciagle to kobiety czesciej wykonuja badania. Nie znam statystyk ale moze wyglada to tak.. 80% mezczyzn nigdy nie wykonalo badania prostaty zas 80 % kobet wykonalo badanie cytologii.
                      • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 13:16
                        Badania prostaty a wlasciwie poziomu hormonu PSA meżczyźni powinni wykonywac po 45 roku zycia profilaktycznie.
                        Ja tez nie znam statystyk wiec nie napisze jak to może wygladac.
                • tdf-888 Re: Badajcie się 21.01.17, 13:30
                  mawika to ciągle u jakichś lekarzy wiec nie podejrzewałbym jej ze te rzeczy zaniedbuje wink
                  • mavika_88 Re: Badajcie się 28.01.17, 10:58
                    Haha wiadomo wink
                    W koncu sie zarejestrowala do lekarza!! Po roku pasuje sie pokazac wink
                    A dzisiaj... to do mnie lekarz dzwonil pytajac "czy zyje" big_grin noooo... nie mam kaca.. nie upilam sie wczoraj wink po wizycie zapytalam czy mozna pic alko z racji ze wiedzialam iz poznjej mam spotkanie (dala mi antybiotyk dosrodkowo) ona ze nie bedzie to mialo wplywu i nawet powinnam na konjec tyg wink a dzisiaj dzwpni jak sie czuje big_grin
                    Szkoda gadac..... jak kiedys lekarze partaczyli robote (nfz)... teraz czlowiek cierpi (nie bylo ta zle) i placi.
              • tdf-888 Re: Badajcie się 21.01.17, 12:23
                nie przywiązujesz uwagi... aha
                aleś ty durna. jak chcesz kogoś poprawiać jak sama robisz w każdym wpisie babola i nie chodzi mi o ortografie a o używanie słów i zwrotów nieadekwatnie do tego co chcesz przekazać
                • mavika_88 Re: Badajcie się 21.01.17, 12:39
                  Bywa wink
          • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 11:23
            Kolanoskopii.... To raczej nikt nie robi... Bo chyba nawet nie istnieje.
    • to_ja_pisze Re: Badajcie się 21.01.17, 12:06
      Przykre, współczuję sad
    • lesher Re: Badajcie się 21.01.17, 12:12
      Wyrazy współczucia, Tapatik sad
      Niestety wiele jest chorób, które w początkowej fazie nie dają widocznych objawów, a później jest za późno. Sam pewnie trzustki nie badasz, a wygląda to mniej więcej podobnie.
      Gdybyś chciał to wszystko monitorować, to pewnie od lekarza byś nie wychodził.

Poza tym nasza służba zdrowia skutecznie zniechęca do tego typu aktywności - ja już nawet podstawowe badania krwi robię na własny koszt, bo nie chce mi się użerać z lekarzem, żeby mi przepisał coś ponad standardową morfologię + OB.
      • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 12:59
        Akurat podwyzszony i utrzymujacy sie wysoki poziom OB jest jednym z objawow nowotworow juz w poczatkowym stadium.
        A co do nowotworu jelita to wystarczy zrobic badanie kalu nie trzeba id razu kolonoskopii.
        • mavika_88 Re: Badajcie się 21.01.17, 13:09
          Nieraz mam dosc wysokie OB, pare razy przekroczylo norme.
          Rozne moga byc przyczyby podwyzszonego OB i.. nie zawsze swiadczy to o chorobie.
          • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 13:13
            O jakiejs chorobie zawsze swiadczy nie koniecznie o nowotworowej.
            Wazne byvtego nie bagatelizowac.
            • tdf-888 Re: Badajcie się 21.01.17, 13:18
              ja to się boję przy moim trybie życia robić badań.
              • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 13:21
                Złego diabli nie biorą ;p
                • tdf-888 Re: Badajcie się 21.01.17, 13:23
                  oby oby...
    • silencjariusz Re: Badajcie się 21.01.17, 15:31
      Trzymaj się Tapatik. Wyrazy współczucia.
      • finka9 Re: Badajcie się 21.01.17, 22:27
        Współczuję z całego serca.sad
        Ps. Mój partner o jakiegoś czasu ma dziwne dolegliwości . Od tygodnia nie może się dostać do lekarza pierwszego kontaktu z powodu braku numerków. Nasza polska ,zasrana rzeczywistość.,
        • witamina_b12 Re: Badajcie się 21.01.17, 22:59
          A nie moze zapisac sie na za tydzien? U mnie czesc wizyt tak zapisuja, a pozistala czeac jest na numerki wydawane danego dnia.
          • finka9 Re: Badajcie się 23.01.17, 22:24
            witamina_b12 napisał(a):

> A nie moze zapisac sie na za tydzien? U mnie czesc wizyt tak zapisuja, a pozist
            > ala czeac jest na numerki wydawane danego dnia.

U nas tak się nie da. Przychodnia od 8 ,00 a ludzie ustawiają się w kolejce od 6.00. To jakies chore. Nie wiem .. . może wybiorę się na SOR ,bo na co tu czekać?
    • szarlotka_ja Re: Badajcie się 22.01.17, 22:36
      Tapatik... wyrazy współczucia... sad
    • maruda2 Re: Badajcie się 22.01.17, 23:20
      moje kondolencje
    • facet699 Re: Badajcie się 23.01.17, 11:34
      moje kondolencje Tapatik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka