dolores2222 03.02.19, 18:08 Nie wiem, czy wolno tu taki polityczny temat, ale się chciałam zapytać, co społeczność forumowa myśli o nowej partii p. Biedronia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witrood Re: Wiosna 03.02.19, 18:41 Nic, bo o tym zbyt nie czytałem. Dla mnie "Zima zła" może by było lepsze. Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Wiosna 03.02.19, 18:47 A mnie ciekawi ta inicjatywa, choć też mało wiem. Ale tak sobie dumam, że skoro facet jest tak lubiany jako prezydent miasta, to w końcu się sprawdził. A w mniejszej społeczności to trudniej matlaczyć jak w Gsie z nawozami Odpowiedz Link
witrood Re: Wiosna 03.02.19, 18:50 No nie wiem, czy taki lubiany. Czytałem, że w Słupsku jednak rozczarował wielu wyborców swoją minioną kadencją. Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Wiosna 03.02.19, 18:53 A ja słyszałam od mieszkańca, że jest spoko chłop. A co najlepsze, facet nie przepada za gejami, więc opinia mnie tym bardziej zaciekawiła. Odpowiedz Link
witrood Re: Wiosna 03.02.19, 18:56 A ja nie mam nic przeciwko gejom, ale nie będę popierać Biedronia tylko dlatego, że jest gejem (bo to ani wada ani zaleta). Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Wiosna 03.02.19, 18:48 Pewnie jako świeżynka trochę zainteresowania, sam Biedroń budzi chyba raczej pozytywne skojarzenia ... ale nie wiem czy to wystarczy, żeby zaistnieć... Odpowiedz Link
witrood Re: Wiosna 03.02.19, 20:20 Kuźwa, zerknąłem chwilę na TVP Info. Ogórkowej wczoraj opluli samochód, a ci dziś ględzą o tym cały dzień. Koniecznie próbują to zrównać z zabójstwem Adamowicza. Beznadzieja. Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Wiosna 03.02.19, 20:44 Od jakiegoś czasu nie oglądam telewizji publicznej bo kojarzy mi się z domem publicznym. Potępiam każde agresywne zachowanie, również wobec tej pani, która udaje dziennikarkę. Ale jeśli jest tak jak mówisz, znaczy, że miałam rację. Nic się nie zmieniło. I to mnie zasmuca. Bo jeśli ja potrafię ukryć awersję wobec szefowej, a stykam się z nią codziennie, zależę od niej i jej humorów, a przynajmniej mój komfort pracy jest tym uwarunkowany. Potrafię zdławić niechęć i uśmiechać się jak głupi do sera, a potem robić swoje, to można. Można i w życiu tzw. publicznym. A mam wrażenie, że jedyne w czym jesteśmy dobrzy, to wielkie akcje charytatywne. Bo to robią zwykli ludzie. Czy naprawdę nie mamy kogo wybrać? Czy mamy tylko opcję plujek i jeszcze gorszych plujek? Nie znam się na polityce, ale mam wrażenie, że nie ma już żadnych granic ludzkiej przyzwoitości. I to mnie boli, bo oni decydują o moich sprawach. A nie zasługują na mój szacunek. Odpowiedz Link
witrood Re: Wiosna 03.02.19, 20:49 Poziom kultury politycznej w Polsce jest żenujący. Nic dziwnego, że się ludziom później udziela. Poziom dziennikarstwa też jest żenujący zresztą. Ja też potępiam agresję, ale nie słyszałem, żeby doznała jakiegokolwiek uszczerbku albo żeby miały miejsce groźby karalne pod jej adresem. Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Wiosna 03.02.19, 20:52 A akty politycznego zgonu to wg prokuratury nic takiego... Odpowiedz Link
searam Re: Wiosna 03.02.19, 22:38 Zmiany dokonuja przywodcy, a R.Biedron nim jest.Chwyta punkt zwrotny w Polsce: buta pisowskich urzednikow, zbior powaznych afer,wscieklosc na fiskalizm itd. Rzadzacy obecnie to generacja postsocjalistycznych gamoni, ktorzy maja tylko jednopartyjny wzorzec rzadzenia nieliczacy sie z nikim.Lamanie Konstytucji tez jest niewybaczalne, a wlazenie klechom w zadek tak samo. Mam wrazenie, ze to ugrupowanie bedzie znaczace. My Polacy lubimy taka jazde po wybojach... Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: Wiosna 04.02.19, 09:39 Ja sobie przejrzałem te wiosenne propozycje - mimo, że lubię / popieram Biedronia, to mnie zaskoczył rozrzutnością. Nie wiem na ile będzie w stanie utrzymać w ryzach swoje ugrupowanie i nie przyjmować tzw. 'spadów" z innych partii (bo to dosyć częste zjawisko u nas) - ale jest chyba aż nadto wyrazisty z tym programem. Myślę, że część pomysłów (zamknięcie kopalń, renegocjacja konkordatu) to baaaaardzo daleki plan, raczej to postrzegam jako próbę ściągnięcia głosów z najdalszych fragmentów lewicy. Ma niewątpliwie szansę w krótkim czasie pogrzebać Nowoczesną i te wszystkie lewicowe mini partyjki - szczerze mówiąc pierwszych mi nie żal wcale bo sobie zapracowali na to, a drudzy przespali kawał czasu w swoich okopach. Pytań jest dużo - ale przynajmniej będziemy mieli ciekawy rok wyborczy Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Wiosna 04.02.19, 10:01 Myślę, że jednak nie. Dopóki nic się nie wali, to rządzący nie będą się ewakuować. Pis będzie trzymał kler przy sobie, bo korzyści są obopólne... Kościół napędza wyborców pisowi, a ci z kolei gwarantują nietykalność, nienaruszalność zasiedziałych możliwości, miejsca w budowaniu opinii.. Zresztą biorąc pod uwagę, że wyborcy to też prowincja i zmiany światopoglądowe są mniej ważne(nie mylić z homofobią) niż możliwość korzystania z 500+,300+,emerytura matczyna i co tam jeszcze. Nikt nie będzie podcinał gałęzi na której siedzi... Sprawa kopalń... też dyskusyjna.... szczególnie dla mieszkańców Śląska.... Wielu próbowało.. Dodatkowo rozbicie opozycji.... Był już Palikot, Petru, Kukiz.... jako świeżynki z początkowym kapitałem zaufania... Ale polityka to matematyka sejmowa... jeśli masz większość... to możesz.... jeśli nie... to możesz sobie pogadać. Zresztą jakoś nie mam zaufania do polityków, bo i tak większość kręci swoje lody..... i w tym momencie nie bardzo widzę szansę na zmiany Kampania przedwyborcza to sztuka obiecywania a mimo sympatii czy antypatii zdaję sobie sprawę z okrągłych słówek, które mnie nie przekonują.... Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: Wiosna 04.02.19, 10:22 Wydaje mi się, że jeszcze czeka nas przynajmniej kilka wyciągniętych afer / podsłuchów, parę spraw już teraz ma widmo procesów - może nieadekwatnego słowa użyłem ("ciekawy"), raczej nie będzie nudno Myślę, że po Adamowiczu (i wcześniej P.Szczęsnym, ale o nim to tak samo jak kiedyś o R.Siwcu - mało kto wie) już nie będzie tak samo, jak przy poprzednich wyborach. Po prostu - przelała się miara, takich sytuacji jak z p. Ogórek będzie więcej, aż strach się będzie niedługo w knajpie czy w autobusie lub metrze odezwać Co do zaufania i polityków to masz rację, większość kręci swoje lody, władza deprawuje - ciekaw jestem tym bardziej jak to będzie w przypadku tej Wiosny... Ja w każdym razie patrzę na to z sympatią, nie we wszystkim bynajmniej się zgadzam, ale mam nadzieję, że wytrzymają więcej niż jedną kadencję wyborczą...Bo na obie partie na P to już patrzeć nie mogę Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Wiosna 04.02.19, 11:07 Ja nie znam się bardzo na polityce i przewidywać też nie umiem ale wydaje mi się, że niewiele się zmieni. Jeśli chodzi o p. Ogórek to jak dla mnie to taka dziennikarka jak telewizja..... publiczna.Nie wiem nawet jaki był powód bezpośredni jeśli wogóle był... Nie popieram przemocy jako takiej, bo to nie rozwiązanie... Ale to jest pokłosie np. p. Rachonia, który za przyzwoleniem bez skrupułów, złośliwie manipulował podczas rozmów.A może to moja antypatia do niego. Ale myślę, że dziś brak etyki w tym zawodzie to już norma. Choć mnie się zawsze wydawało, że cechą główną jest bezsronność...a nie osobiste poglądy. Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: Wiosna 04.02.19, 13:02 Gwen, nie chciałbym robić z fajnego forum politycznej piaskownicy, więc zostawmy na kiedyś tam te dyskusje Możemy się umówić, że np. za parę miesięcy sprawdzimy przepowiednie z artykułu - ok ? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24426851,wiosna-roberta-biedronia-polityczna-zlota-rybka-ktorej-boja.html Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Wiosna 04.02.19, 16:26 A co jest złego w spokojnej dyskusji na ten temat? Temat jak każdy inny. Mnie zaciekawiło zdanie innych forumowiczów. Zwróciło uwagę na pewne rzeczy. A chyba o to tutaj chodzi, żebyśmy się rozwijali w swoim postrzeganiu świata? Czy lepiej tkwić w przeświadczeniu o własnej nieomylności i tylko moim i najmojszym najlepszym zdaniu? Odpowiedz Link
undead.mortis Re: Wiosna 04.02.19, 16:49 obserwator-rzeczy-ulotnych napisał: > nie chciałbym robić z fajnego forum zdefiniuj jak możesz heh Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: Wiosna 04.02.19, 17:26 Fajnego = w tym wypadku pozbawionego politycznego zacietrzewienia i wszystkiego tego, co mamy na co dzień w jednej albo drugiej gazecie/telewizji/radiostacji. Fajnego też o tyle, że nie pozbawionego poczucia humoru Może trochę smutnawo tu, mało ludzi, echo klawiatury rozbrzmiewa i się niesie po pustym pokoju - ale przynajmniej bez okładania się po twarzy czy pluciu na maskę (samochodu ostatnio, ale kto wie gdzie to się skończy...) Odpowiedz Link
undead.mortis Re: Wiosna 04.02.19, 17:32 polityka na forum heh tak to jest do bani bo powoduje upadek ale... jeżeli na spokojnie to można poglądy wymienić (takie bez moje mojsze) humor u każdego różnie z poczuciem czy smutnawo hmmm może nie tyle smutnawo co mono... takie sprowadzenie do offtopa Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: Wiosna 04.02.19, 17:41 No i dlatego zamiast przekonywać Gwena do swojej opinii puściłem link do ciekawej (moim zdaniem) analizy Zobaczymy za jakiś czas co pokaże ta Wiosna ... Odpowiedz Link
undead.mortis Re: Wiosna 04.02.19, 17:45 czyli ta fajność sprowadza się tylko do... spijania chichrania i bez bicia? czy jest choć jeszcze małe coś? Odpowiedz Link
dolores2222 Re: Wiosna 04.02.19, 17:46 Nie musimy się na siłę do czegoś przekonywać. Możemy zwyczajnie wymieniać się poglądami. Ja tak rozumiem istotę tego forum. Istotę rozmowy w ogóle. Odpowiedz Link
obrotowy Wiosna - to swieze powietrze... 04.02.19, 14:30 abstrahujac od ich programu (proeuropejski - choc troche marzycielski) przydadza sie, bo niedobrze sie juz robi patrzac na zabawe "w kolo Macieju" czyli durna przepychanke obu frakcji POPiSu... Odpowiedz Link
obserwator-rzeczy-ulotnych Re: Wiosna 05.02.19, 13:39 Ja też mu dobrze życzę, choć ze wszystkimi propozycjami na pewno mi nie po drodze. Ale jak piszesz o jedności i porozumieniu z innymi partiami to ... no uśmiechnąłem się tylko PD/Schetyna pokazał niedawno Nowoczesnej czy pachnie taka koalicja No kluczowa kwestia to program - tutaj Biedroń wyłożył z grubsza kawę na ławę w bardzo wielu tematach, ma jasne stanowisko i być może dzięki temu ściągnie do siebie chętnych do tworzenia organizacji/partii oraz zdobędzie wyborców. Zapytaj się w PO jakie jest ich stanowisko w kwestii... ech można by wymienić sporą listę spraw, gdzie zmieniali stanowisko jak chorągiewki, najbardziej drażliwe to oczywiście kwestie religii, obecności Kościoła i pozostałe tzw. światopoglądowe. Biedroń jedzie teraz po kraju, wyciągnął wnioski z lekcji jaką dał PIS/Duda, a poza tym to bardzo podobnie zdobył Słupsk - po prostu przyjechał tam, rozmawiał, poznawał ludzi i problemy, dał się też "oswoić" im ze swoim homoseksualizmem (okazało się, że "nie gryzie" ). Mam nadzieję, że wypracuje sobie solidne grono zwolenników - to moim zdaniem nowe pokolenie, nie 60-70latkowie jak Kaczyński, Schetyna, Miller, Kwaśniewski etc. IDZIE NOWE Odpowiedz Link
samysliciel Re: Wiosna 07.02.19, 01:38 dolores2222 napisała: > co społeczność forumowa myśli o nie myśli, myśli o tych co myślą, wzajemność być musi Odpowiedz Link