pierzasta_beztroska 07.11.19, 01:50 Kto jest jeszcze oprócz mojej mamy zafiksowany na punkcie Świąt? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kulka42 Re: Christmas freak 07.11.19, 09:36 w Świętach kręci mnie tylko jedno - ubieranie choinki bawi mnie to i cieszy nieustannie od kilkudziesięciu lat, nic poza tym mnie nie interesuje i nie dotyczy Odpowiedz Link
abc_meee Re: Christmas freak 07.11.19, 13:38 Im dłużej jestem sama, to mam święta w dupie. Ogólnie zawsze mnie one mało interesowały prócz tej "okazji" żeby się spotkać. No może fakt, że się podaruje/ dostanie jakiś prezent też był motywacją. He he. Odpowiedz Link
kulka42 Re: Christmas freak 07.11.19, 13:49 abc_meee napisała: > Im dłużej jestem sama, to mam święta w dupie. W jakim sensie sama? Odpowiedz Link
abc_meee Re: Christmas freak 07.11.19, 14:03 Generalnie w sensie samotności + sama bo fizycznie sama. Psychicznie wokół mnie to z rodziny kilka osób. Czyli to z jednej ręki. Z drugiej te parę to znajmomi/przyjaciele. Niewiela, a wiele, bo całe dwie rence . Odpowiedz Link
kulka42 Re: Christmas freak 07.11.19, 14:15 No ja nie bawię się w święta odkąd moi rodzice nie żyją - święta straciły dla mnie cały swój urok - mimo iż teoretycznie nie jestem sama bo mam męża, ale on bluesa świątecznego nigdy nie czuł - więc jedno co ze świąt mamy to odpoczynek i świetna zabawa przy ubieraniu choinki Odpowiedz Link
abc_meee Re: Christmas freak 07.11.19, 16:24 Rozumiem, kojarzyłaś święta z rodzicami (myśląc skrótowo). Myślę, że to o czym piszesz -> odpoczynek i rytuał przy ubieraniu choinki, to już jest coś fajnego. Wiesz, święta to umowna data (pomijam tło religijno-biznesowe). Ważne zatem, by ogólnie było fajnie i zawsze znaleźć takie momenty na odpoczynek i "ubieranie choinki" w innych sceneriach i niekoniecznie w narzuconym przez społeczeństwo czasie oraz sposobie. Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Christmas freak 07.11.19, 17:21 To chyba jeszcze nie jest ta pora, żeby o tym myśleć Z tym, że mnie bardziej cieszy czas oczekiwania, przygotowania.... Odpowiedz Link
obrotowy Cala masa ludzi i caly przemysl "swietalny" 07.11.19, 17:57 mne to ne zaima - ale milo na radosc innych popatrzec - bez zazdrosci Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Christmas freak 07.11.19, 21:31 Nie ale już robi zakupy spożywcze i planuje robić uszka w przyszłym tygodniu Odpowiedz Link
anirat Re: Christmas freak 09.11.19, 10:22 Lubię święta. W zasadzie wszystko co się z nim łączy. Jako dużo młodsza przechodziłam okres ignorancji świąt. Potem zrozumiałam, że to czas w roku wyjątkowy i staram się świętować. Więc wróciło ubieranie choinki, strojenie mieszkania w różne bombki, stroiki, ostatnio nawet szopkę miałam, co prawda ze sklepu, ale prześliczną. Zawsze myslę o kolejnych dekoracjach, ale jakoś tych zbieranych latami mam sporo a i na robienie nowych nie zawsze mam czas. Więc lubie, uwielbiam i kocham ten czas. Od lat nie kupuję wielu nowych ozdób, często coś dostaję w prezencie, takie małe prezenciki np. jedna bombka. Czy jakiś mały cis w doniczce. Mam od kilku lat podarowaną choinkę z szyszek i jes przepiękna i co roku przyklejam na nowo odpadnięte szyszki i stawiam na honorowym miejscu. Po latach wrócił karp i mimo, ze ogólnie za tą rybką nie przepadam to w święta smakuje wybornie. Od kilku lat robię taki tradycyjny staropolski piernik który leżakuje 6 tyg i jest wyjątkowy i przepyszny i wiele wiele innych. Tak lubie ten czas. i niech tak zostanie. Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Christmas freak 09.11.19, 11:07 6 tyg? To piernik już masz zrobiony Odpowiedz Link
anirat Re: Christmas freak 09.11.19, 11:48 Ciasto robi się około połowy listopada, wiec jeszcze nie, najpóźniej na początku grudnia i ciasto leżakuje w chłodnym miejscu lodówka albo balkon do świąt. Piecze się 2-3 dni przed świętami i potem przekłada powidłami śliwkowymi. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Christmas freak 09.11.19, 12:11 Czyli już powoli czas gromadzić składniki . Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Christmas freak 09.11.19, 12:14 Dokładnie. I foremki do uli trza kupić. Odpowiedz Link
pierzasta_beztroska Re: Christmas freak 19.11.19, 20:54 No i dziś zrobiłyśmy z moją mamusią uszka do barszczu Już się mrożą Odpowiedz Link