szarlotka_ja 26.11.21, 22:10 O najpiękniejszym mieście na świecie ROBERT MAKŁOWICZ POLSKA odc. 67 „Na Cieszyńskim Śląsku". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silencjariusz Re: Palcem po mapie 26.11.21, 22:43 No dobra, nie będę się dziś upierał przy swoim. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Palcem po mapie 26.11.21, 22:59 Hehe, po prostu moje miasto najpiękniejsze i nie ma co z tym faktem dyskutować . Odpowiedz Link
stasi1 Re: Palcem po mapie 28.11.21, 11:22 Miałem znajomą Joanne(śmiałem się że jeździ różowym autkiem) ale jak tam byłem to już do mnie sie nie odzywała, niestety Odpowiedz Link
stasi1 Re: Palcem po mapie 02.12.21, 16:08 Byłem i nie mogłem znaleźć zdjęć z tego okresu, chyba to jednak było wcześniej niż sobie myślałem. Musiałbym odpalić stary komp tylko kto go teraz by potrafił ? Odpowiedz Link
green.amber Re: Palcem po mapie 27.11.21, 10:38 wszyscy na wege chcą przechodzić a Szarlotta tu mięsiwa przemyca, że niby o miasto chodzi... Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Palcem po mapie 27.11.21, 22:31 Nie wszycy, bo ja nie planuję . A ogólnie to Ci co planują, niech trenują silną wolę . Odpowiedz Link
witrood Re: Palcem po mapie 27.11.21, 11:59 Z ciekawości i ewentualnej praktyczności - można teraz przejść swobodnie na czeską stronę (Przyjaźni i Wolności)? Łapią na mostach w którąś stronę i jakiś papierów wymagają? W Czechach tzw. "armagiedon", więc wolałbym nie w razie czego nie utknąć. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Palcem po mapie 27.11.21, 22:33 Można przejść, ale nie można nigdzie wejść. To znaczy, ja wchodzę gdzie chcę bo mam paszport covidowy . Odpowiedz Link
obrotowy pewnie, ze tak... 27.11.21, 16:34 wywala Cie z polskiej knajpy - to idziesz do czeskiej. i na odwrot Odpowiedz Link
witrood Re: pewnie, ze tak... 27.11.21, 16:36 Czeskich mało i mniej ciekawe niż polskie. Jedyne co lepsze to chyba tylko dworzec kolejowy. Odpowiedz Link
obrotowy Re: pewnie, ze tak... 27.11.21, 17:58 witrood napisał: > Czeskich mało i mniej ciekawe niż polskie. ale raz do roku lubilem zjesc te ich bramborové knedlíky Odpowiedz Link
witrood Re: pewnie, ze tak... 27.11.21, 18:20 Knedliki chyba zawsze muszą być chociaż po części bramborove. Inaczej nie będą knedlami. Odpowiedz Link
obrotowy nie . 27.11.21, 18:29 witrood napisał: > Knedliki chyba zawsze muszą być chociaż po części bramborove. Inaczej nie będą knedlami. NIE. sa i takie i takie. - ja tych czysto macznych nie lubie - bo smakuja - jak ciepla bulka. - najlepsze sa wlasnie te mieszane. tu fragment ilustracyjny: "Knedliki – popularna potrawa mączna kuchni czeskiej i słowackiej. Przygotowywane z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków (bramborový knedlík) lub mąki pszennej (houskový knedlík) z dodatkiem drożdży. Odpowiedz Link
witrood Re: nie . 27.11.21, 18:34 OK. Nie jestem ani znawcą ani wielbicielem kuchni czeskiej i słowackiej. Zdecydowanie wolę węgierską i bałkańską. Odpowiedz Link
obrotowy alesz ja tesz nie :) 27.11.21, 19:04 witrood napisał: > OK. Nie jestem ani znawcą ani wielbicielem kuchni czeskiej i słowackiej. Zdecyd > owanie wolę węgierską i bałkańską. alesz ja tesz nie ale czasem warto od (mojej) kuchni orientalnej i chinskiej - po slowiansku odpoczac Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: pewnie, ze tak... 27.11.21, 22:34 Istnieje taka opcja A knedle bardzo dobre są. Najlepsze te z bułki zrobione. Odpowiedz Link
obrotowy pewnie, ze nie... :) 28.11.21, 16:21 szarlotka_ja napisała: > Istnieje taka opcja > A knedle bardzo dobre są. Najlepsze te z bułki zrobione. wole te mieszane: - pol z bulki, pol z ziemniakow. te z bulki staja mi oscia w gardle Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Palcem po mapie 29.11.21, 12:28 szarlotka_ja napisała: > O najpiękniejszym mieście na świecie > O nie, nie, nie.... O jednym z piękniejszych miast.... I choć byłam w Cieszynie to jakoś najbardziej pamiętam przejście przez most na czeską stronę i tablicę(pod którą mam zdjęcie jak pewnie każdy) oznajmiającą, że jesteśmy w Czechach. Odpowiedz Link