hesse.1 Re: Hesse!!! 10.02.09, 12:40 czysto technicznie: jestem zwolennikiem szkoły, która bezwzględnie nakazuje szacunek do słów. Dlaczego? Niejednokrotnie, proste stwierdzenie, jakiś text, skrywa niesamowitą przeszłość, fragment prawdziwego życia autora, jego troski, radości, po prostu fragment osobowości, wyrwany na potrzeby bliżej nieokreślone. Przepiękna bezinteresowność. Otwartość, deklaracja bycia z nieznanym czytelnikiem ot tak. To szanuję, być może czasem ponad miarę, ale gdy zastanowię się, co powodowało niektóre słowa, nabieram jednoznacznego, płomiennego nawet szacunku do treści i pośrednio osoby, autora. Nigdy nie pisałem komercyjnie i na zamówienie.Przepraszam, ale nie umiem tak, bo to już nie moja działka i profesja.Obrywałem za to nie raz i nie dwa, lecz nie potrafię zmusić się do takich działań. Wiec nie napiszę "wiersza", czy innego tekstu, w świadomości takiej potrzeby, odnośnie nagłówka forum. Ale nic straconego, gdyż to, co do tej pory tu powiedziałem jest do Waszej dyspozycji, jeśli wyrazicie taka ochotę i jeśli znajdziecie coś wartościowego w tej treści. W kwestii gustu leży zgodność, co do przedstawianych wypowiedzi, a jak z tym jest, każdy widzi.Szukamy porozumienia, szukamy wspólnego języka, na próżno jednak, gdyż wieża babel zrobiła swoje.Przy odrobinie dobrej woli, jednak umiemy znaleźć słowa brzmiące jednoznacznie i jasno.Takie słowa są bardzo ważne i bardzo cenne.W nich szukajmy naszej samotności i porozumienia.To one umożliwiają ruch ciał niebieskich, którymi w moim pojęciu,My także jesteśmy. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Hesse!!! 10.02.09, 12:48 gdyż wieża babel zrobiła swoje - podobnież wieża Babel to zikkurat w Babilonie Odpowiedz Link
grzech_o_1 Miał być najwyższy z najwyższych. Najbliższy 10.02.09, 21:48 Nieba, by bogu z bliska naurągać w razie potrzeby. Ale, języki się poplątały, więc nie mogli dojś wspólnie składu i ładu. I tak zostało do dziś. Ps. Istniała rzeczywiście. Zbudowana w 2200 r pne. Zniszczona dopiero w 7 wieku pne. Planował odbudowę Aleksander. Ale nie zdążył, bo wyzionął przedwcześnie ducha. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Miał być najwyższy z najwyższych. Najbliższy 10.02.09, 21:50 A wiesz, że naj nowsze zdjęcia satelitarne precyzują jej położenie! Gdyby nie wojna, być może prowadzono by nowe badania archeologiczne. Ale w sumie dziś my mamy sukces! - odkryto mumie sprzed ponad 4 tys. lat Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Miał być najwyższy z najwyższych. Najbliższy 10.02.09, 23:10 Jej położenie jest dosyć dobrze znane. Za czasów Aleksandra nawet poczyniono poważne przygotowania do jej odbudowy. A mumie 4 000 lat? To młodzizny. Co innego z okresu wczesnodynastycznego, sprzed 4 000 lat, ale przed naszą erą. To dopiero staruszki. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Miał być najwyższy z najwyższych. Najbliższy 10.02.09, 23:25 Ej, Egipt powstał zaledwie 3 tys. przed Chrystusem! )) Odpowiedz Link
hesse.1 Re: Miał być najwyższy z najwyższych. Najbliższy 11.02.09, 13:56 niespodziewanie wynikła mi drobna korekta tekstu.Dopiero znalazłem chwilkę czasu, aby się przyjrzeć.Pisane to było na potrzeby ogólnej komunikacji, nie uwzględniającej, że tak powiem, potrzeb delikatnie komercyjnych.Po "cenzurze" wyszło coś takiego: <Szukamy porozumienia, szukamy wspólnego języka, choć Wieża Babel zrobiła swoje. Przy odrobinie dobrej woli, jednak umiemy znaleźć słowa brzmiące jasno i jednoznacznie. Takie słowa są bardzo cenne. W nich szukajmy naszej samotności i porozumienia. To one umożliwiają ruch ciał niebieskich, którymi My także jesteśmy.> Moim zdaniem, jaśniej, prościej, bez zbędnych "repitów". Odpowiedz Link
salsa13 Re: Miał być najwyższy z najwyższych. Najbliższy 11.02.09, 14:17 hesse.1 napisał: > niespodziewanie wynikła mi drobna korekta tekstu.Dopiero znalazłem chwilkę > czasu, aby się przyjrzeć.Pisane to było na potrzeby ogólnej komunikacji, nie > uwzględniającej, że tak powiem, potrzeb delikatnie komercyjnych.Po "cenzurze" > wyszło coś takiego: > > <Szukamy porozumienia, szukamy wspólnego języka, choć Wieża Babel zrobiła s > woje. > Przy odrobinie dobrej woli, jednak umiemy znaleźć słowa brzmiące jasno i > jednoznacznie. Takie słowa są bardzo cenne. > W nich szukajmy naszej samotności i porozumienia. > To one umożliwiają ruch ciał niebieskich, którymi My także jesteśmy.> > > Moim zdaniem, jaśniej, prościej, bez zbędnych "repitów". > ROBI SIĘ SZEFIE!!! Odpowiedz Link
wers-alik Re: Miał być najwyższy z najwyższych. Najbliższy 11.02.09, 14:39 O.K. Tylko po co "My" dużą literą? Pluralis maiestatis? Odpowiedz Link
hesse.1 Re: Miał być najwyższy z najwyższych. Najbliższy 11.02.09, 14:47 przymknij oko, będzie z małej. Wers... gdyby nie My... och gdyby nie my..., cóż warte było by wszystko inne? Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Hesse!!! 10.02.09, 12:54 hesse, napisałeś: ,,Szukamy porozumienia, szukamy wspólnego języka, na próżno jednak, gdyż wieża babel zrobiła swoje.Przy odrobinie dobrej woli, jednak umiemy znaleźć słowa brzmiące jednoznacznie i jasno.Takie słowa są bardzo ważne i bardzo cenne.W nich szukajmy naszej samotności i porozumienia.To one umożliwiają ruch ciał niebieskich, którymi w moim pojęciu,My także jesteśmy. ,, o to chodziło, czyż to nie jest piękne? nawet broniąc się przed napisaniem czegoś, co można by wrzucić jako nasze motto, udało ci się to napisać moim zdaniem te słowa pasują idealnie i oddają klimat naszych dyskusji, sprzeczek, racji )) Odpowiedz Link
wers-alik Re: Hesse!!! 10.02.09, 13:49 EXACTLY!!! Popieram. Może dokonałbym drobnej adiustacji dla potrzeb nagłowka forum. Zrezygnowałbym z przygnębiającego nieco passusu o wieży Babel. I w innym miejscu: NIE "szukajmy naszej samotności" lecz raczej "szukajmy źródeł naszej samotności". Oczywiście, to nie jest obligatoryjne. Raczej refleksja na gorąco. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Hesse!!! 10.02.09, 13:56 mmmmmmm, wersik, ty to potrafisz zaimponować: oblicośtamcośtam, adiustejszyn, ale słownictwo ))) zgrywam się, rzecz jasna, pieszczotliwie bardzo )) ale popieram również. tylko wieżę babel bym zostawiła. Odpowiedz Link
wers-alik Re: Hesse!!! 10.02.09, 14:21 Pieszczotliwie, to wolałbym coś innego. Nie powiem, bo wąsy zmieniłyby kolor. Niemniej łobowiązany. Taki mam jęzor. Ad rem: ta wieża nie jest zbyt pesymistyczna? Poczekajmy, może inni się rozgadają? Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Hesse!!! 10.02.09, 14:36 pesymizm jest głęboko wpisany w stan samotności. samotność optymistycznie to inne forum. Odpowiedz Link
wers-alik Re: Hesse!!! 10.02.09, 15:48 Ale chyba rugowanie pesymizmu jest celem także tego portalu? P.S. Kajam się z powodu nadużywania obszczyzny. To - przyznaję - wada Odpowiedz Link
wers-alik Re: Hesse!!! 10.02.09, 16:40 A co Ty na to, Hesse? Może admini zabiorą głos. Bełoby mieło. Odpowiedz Link
kawamija Re: Hesse!!! 11.02.09, 15:51 wers-alik napisał: > I w innym miejscu: NIE "szukajmy naszej samotności" lecz > raczej "szukajmy źródeł naszej samotności". Właśnie to samo chciałam zauważyć, ze w tym miejscu nie szukamy naszej samotności, bo ona po prostu z nami jest .Szukamy jej żrodeł,jak napisał wersalik czy spodobów na nią lub przeciw niej...? ...poza tym BRAWO Hesse...... Odpowiedz Link
hesse.1 Re: Hesse!!! 11.02.09, 17:15 jeśli tu znajdziemy swoją samotność, to nagle zdamy sobie sprawę, że można to zmienić, że można ruszyć i tańczyć, że można sie porozumieć. Odpowiedz Link
kawamija Re: Hesse!!! 11.02.09, 17:34 hesse.1 napisał: > jeśli tu znajdziemy swoją samotność, to nagle zdamy sobie sprawę, że można to > zmienić, że można ruszyć i tańczyć, że można sie porozumieć. > Owa samotność była ? jest ? z nami też bez tego forum. To miejsce wyróżnia wirtualna ? czasem realna ? próba znalezienia antidotum na nią. Rzeczywiście łatwiej poradzić sobie z czymś nazwanym i oswojonym,ale....ona sama juz się znalazła, choc cholera nikt jej nie zapraszał Odpowiedz Link
lorelei74 Re: Hesse!!! 10.02.09, 18:22 Gratuluję hesse.1. Naprawdę. „Przebieg triumfu - W dalszej kolejności niesiono zdobycze i wizerunki zdobytych krajów, po nich prowadzono zwierzęta ofiarne, następnie królowie zdobytych krajów i jeńcy wojenni. Za nimi jechał wódz na specjalnym rydwanie, zwanym currus, zaprzężonym w 4 białe konie, ubrany w haftowaną togę. Do tradycji należało także, że na rydwanie za wodzem stał niewolnik, trzymał nad jego głową złoty laur i cały czas mu powtarzał: "Pamiętaj, że jesteś tylko człowiekiem". Za nim podążali jego żołnierze krzycząc io triumphe.” Wikipedia Odpowiedz Link
hesse.1 maleńka prośba ;) 10.02.09, 18:35 więc jeśli już mamy tekst, który znaczy cokolwiek, to chciałbym prosić drogich... eee..chciałem napisać parafian...hihi..., znaczy chciałem prosić o zmianę, podpisu "Hesse".Herman Hesse to autor niesamowitego świata, lecz tu chyba istnieje tylko poprzez uczucia, które są w każdym z nas.Proponuję, jeśli już, zostawić motto bez podpisu, bo tak naprawdę jego autorem był po części każdy, kto pisał tu cokolwiek. Ja natomiast bardziej byłem "piórem",które znalazło jakiś przekaz. Doobra.. bez ściemy: lepiej by to wyglądało, bez podpisu Hesse. P.S. Oj dałby mi Herman, oj dał... Odpowiedz Link
wers-alik Re: maleńka prośba ;) 10.02.09, 19:33 Albo dla kamuflażu HESSE 13 ? Zgłaszałem drobne uwagi. Bylo zastrzeżenie ze strony Uczonej Koleżanki. A Ty, Hesse, nie masz zdania? Odpowiedz Link
hesse.1 Re: maleńka prośba ;) 10.02.09, 21:22 chyba jakieś zdanie mam, ale już w tej kwestii jak najbardziej mi nie zależy."Kolorowych jarmarków i blaszanych zegarków" mamy ci u nas dostatek.Wiesz, jeśli zdamy sobie sprawę z sytuacji, to może i tą wieżę babel da sie jakoś "obejść", zbliżając się do codziennego życia. Zresztą... aa tam... będzie, co ma być.Kreowanie przyszłości, owszem zależy też i od nas samych, lecz nie tylko.Macie ochotę na poprawki, proszę bardzo.Jak ja na coś wpadnę, to też dam znać. Po dzisiejszym dniu jakoś już straciłem całą dynamikę... ale mi jeszcze nie raz to przejdzie... , a wtedy... Odpowiedz Link