Dodaj do ulubionych

Co powiecie o Lublinie?

12.03.09, 08:53
Będę tam tydzień gościł, może ktoś mi poleci miejsce gdzie można coś
zjeść - bez szaleństw, ale smacznie, co zobaczyć, gdzie sie warto
zapuścić, ja wyglada sprawa z komunikacją miejską i takie tam
przydatne info. Oczywiście jeśli ktoś ma czas i ochotę. Na necie są
tylko bezduszne informatory, a ja będę tam pierwszy raz w życiu.
Obserwuj wątek
    • clooney_g Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 10:23
      Opowiem Ci po randce !
      • dunka76 Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 10:58
        Opowiem Ci później. Lublin to w sumie moje miasto smile
        • dunka76 Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 12:24
          Komunikacja
          Polecam autobusy prywatne, bo są tańsze i szybciej jeżdżą. Nie mam pojęcia
          dlaczego. Odradzam jazdę trolejbusami, bo strasznie szarpią. Z Dworca PKP
          Gastronomia
          Jeżeli lubisz jedzenie od Sfinksa to na krakowskim jest ta knajpa. Wiele knajpek
          jest z dobrym jedzeniem na Starówce, np. na ul. Grodzkiej 18 pub "U Szewca". Tam
          jest całkiem tanio i jedzenie dobre.
          Zwiedzanie oczywiście starówka. Jeśli zaczniesz od strony Dworca PKP (nie
          przestrasz się go) to spójrz w górę i przed sobą zobaczysz Zamek Lubelski. Idź w
          tym kierunku, żeby do niego dojść. Będą wysokie schodki smile Od zamku w dół i masz
          przed sobą starówkę. Bardzo urokliwa. Później będzie wiele zabytkowych
          kościołów, a na Placu Litewskim Pałac Książąt Czartoryskich. Spokojnie kieruj
          się w górę aż dojdziesz do Bramy Krakowskiej smile

http://www.zabytkilublina.friko.pl/fotos/1.jpg

A tu z drugiej strony brama smile

http://www.skolamed.pl/img/panel/clientPagesImg/Lublin_Brama_Krakowska_Zugaj_50x65_72dpi.jpg

W Lublinie warto też zobaczyć KUL, bo w środku jest pięknie. W sezonie warto też
          obaczyć Ogród Botaniczny UMCS i Muzeum Wsi Lubelskiej.
          Tu masz linka na dobrą stronę. Wszystko co trzeba znajdziesz smile
          www.lublin.eu/Turystyka-100-2-1-2.html
          • dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 12:48
            Będę tydzień, więc dużo czasu na zwiedzanie.
            Jakieś bilety tygodniowe? Dobowe?
            Zamieszkam w hotelu Focus, troche wszedzie chyba daleko, więc stąd
            pytanie o komunikację.
            W sfinksie to już w ostatecznosci jadam, ale jak zwykle najlepsze
            jedzenie na starówcesmile U szewca sprawdzę, może jakaś pierogarnia?
            Raczej w plany wchodzi starówka i okolice.
            Dzięki za zainteresowanie.
            • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 13:41
              No to pora dodać swoje trzy grosze smile
              Lublin to piękne miasto ... o każdej porze roku, zima nie
              przeszkadza podziwiać jego uroków.
              Nie znam Twoich zainteresowań, więc trudno polecić coś godnego
              zwiedzania...
              Starówka lubelska jest godna uwagi, nawet jeżeli nie interesujesz
              się architekturą... co krok pubik, knajpka ... galeria
              Zjeść, wypić, miło spędzić czas ze znajomymi możesz w Gramofonie
              (bardzo często można posłuchać tam dobrej, nastrojowej muzyki) ..
              polecam również restaurację MAGIA.
              Komunikacja? no cóż, to jedyne miasto w Polsce, w którym rozkład
              jazdy to jedno a faktyczne godziny przyjazdów i odjazdów autobusów
              to drugie... no ale NIESPODZIANKA !!! w Lublinie można jeździć
              trolejbusami! Jeżeli nie wiesz co to - spieszę z tłumaczeniem - to
              autobus zawieszony na linkach big_grin
              Poza tym Lublin to przede wszystkim ludzie... a ludzie są tu bardzo
              sympatyczni, ciepli, otwarci smile
              • dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 14:16
                Uuu, powinnaś przewodniki pisaćsmile
                Będę tam sam, więc knajpki potraktuję jako źródło zaspokojenia
                głodu, choć nie ukrywam, że wystrój i forma też ma dla mnie
                znaczenie, wolę małe urokliwe miejsca, niż naburmuszone lokale...
                Jestem wolny człowiek, nie noszę zegarka, więc róznica w rozkładzie,
                a stanem faktycznym nie wpłynie na moje samopoczucie. Zwykle robię
                sobie piesze wycieczki, ale tu z samego dworca do hotelu, jest
                prawie 6 km, a spacer w niedzielną noc sobie daruję...
                A wiem co to trolejbussmile Widziałem takich kilka, w paru miejscach,
                ale jechać nie jechałemsmile
                I coraz bardziej zaczynam dochodzić do wniosku, że im mniejsze
                miasteczko, tym ludzie otwarci i cieplejsi bardziej...
                • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 14:55
                  dwagrosze napisał: I coraz bardziej zaczynam dochodzić do wniosku,
                  że im mniejsze miasteczko, tym ludzie otwarci i cieplejsi
                  bardziej...

smile Lublinianie zaciskają teraz dłonie w pięści za to miasteczko...
                  big_grin
                  Lublin wbrew pozorom nie jest małym miasteczkiem..
                  Nie przemawia przeze mnie tylko i wyłącznie patriotyzm lokalny !
                  Lublin to wszakże, stolica regionu smileW miarę duże i prężne miasto smile
                  No ale, powtarzając za mądrymi : " nie wielkość się liczy" ale
                  inne zalety są ważne smile

• dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 15:11
                    Oj, przepraszam, nie chciałem wywoływac wojny...
                    • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 15:17
                      wojny nie będzie big_grin musisz wiedzieć, że lublinianie to naród
                      pokojowo nastawiony tongue_out
                      • dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 15:19
                        Ja nie wiem, czy w tej sytuacji wyjazd mojej osoby do tego miasta to
                        nie wyrok śmierci...
                        • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 15:31
                          ej tam, zapraszam w imieniu lublinian serdecznie smile Nie bój się smile
                          W razie czego forumowicze lubelscy Cię obronią big_grin
                          • dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 15:35
                            No nie wiem, tak podkręciłaś tłum, że pewnie na dworcu już mnie
                            przywitajątongue_out
                            Praca-hotel i tyle w tym Lublinie zobaczętongue_out
                            • gapuchna Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 15:46
                              Hehehe, a ja mam w Lublinie rodzinę smile)
                              Ale nigdy jeszcze w mieście tym nie byłam,a szkoda. Podobnież starówka przeżywa
                              renesans jeśli chodzi o odbudowę - tak? No i jakby nie patrzeć, przez chwiluńcię
                              był Lublin stolicą Polski.

A powiedźcie mi proszę, czy jakieś judaica są w tym mieście do polecenia?
                              • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 17:05

gapuchna napisała:

A powiedźcie mi proszę, czy jakieś judaica są w tym mieście do polecenia?

Oczywiście, nie można zapominać o tym, ze przed wojną społeczność żydowska
                                stanowiła spory procent mieszkańców Lublina.
                                Nie wszystkie "pamiątki" zachowały się do dzisiaj , ale w Lublinie zwiedzić
                                można : Bożnicę przy Lubartowskiej 10,
                                Stary Cmentarz żydowski -Kirkut, ( najstarsza macewa z 1541 r.), no i Jesziwat
                                Chachmej - Uczelnia Mędrców ... Śladów jest więcej.. w zasadzie cała dolna cześć
                                Starego Miasta (od ul. Kowalskiej) to część w przeszłości zamieszkiwana przez
                                Żydów...
                                Jedna z najtragiczniejszych pamiątek - to OBÓZ KONCENTRACYJNY na Majdanku ...

Gapuchna idzie wiosna!!! Powinnaś odwiedzić rodzinę smile
                                • gapuchna Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 19:39
                                  Jakiś czas temu czytałam o takim fajnym projekcie szkolnym. I chyba dotyczyło to
                                  właśnie Lublina, chociaż głowy nie dam. Otóż młodzież liceów pisała listy do
                                  swoich żydowskich kolegów, ale nieżyjących od ponad 60 lat. I jeszcze inna akcja
                                  - zdjęcia w oknach pożydowskich kamienic, przedstawiających ich przedwojennych
                                  mieszkańców. Tylko że teraz już naprawdę nie wiem, czy mi się nie myli z jakimś
                                  innym miastem.
                                  • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 19:59
                                    Niem.. wiem , nie słyszałam o tym...

Lublin był zawsze miastem wielokulturowym.
                                    Mam nadzieję, że rdzenni mieszkańcy Lublina do dzisiaj mogą szczycić się wysokim
                                    poziomem tolerancji, otwartości no i rzecz jasna poczucia humoru...
                                    No ale nie ma co się oszukiwać.. Lublin to ściana wschodnia...tzw Polska "B"...
                                    swojego czasu wysoki poziom bezrobocia, brak dużych inwestycji...Zbyt kolorowo
                                    tutaj nie jest sad
                            • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 17:09
                              dwagrosze napisał:

> No nie wiem, tak podkręciłaś tłum, że pewnie na dworcu już mnie
                              > przywitajątongue_out
                              > Praca-hotel i tyle w tym Lublinie zobaczętongue_out

big_grin big_grin big_grin no ba, cały czas podkręcam... Lublinianki szykują transparenty
                              powitalne, orkiestra wojskowa ćwiczy hymn Lublina, kwiaciarki szykują płatki
                              róż aby usypać Ci drogę do hotelu smile
                              tongue_out
                              • dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 18:12
                                Ekhm ekhm coś jakby kaszleć zaczynam...tongue_out
                                Rozumiem, że powitasz mnie chlebem i czymś do chleba? Dasz mapę i kompas i 5 minut forów, zanim spuścisz psatongue_out
                                • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 18:27
                                  no cóż nie zostałam wybrana do komitetu powitalnego tongue_out
                                  • dunka76 Gapuchna 12.03.09, 18:31
                                    Może należy ruszyć tyłeczność wreszcie tongue_out
                                    www.lublin.eu/Szlak_Pamieci_Zydow_Lubelskich-1-105.html
                                    • constelacja Re: Gapuchna 12.03.09, 18:50
                                      Dunka, myślałam o tym, żeby tak pospacerować po Lublinie i popatrzeć na miasto
                                      "świeżym" okiem smile
                                      Chyba kupie sobie (nareszcie) baterie do aparatu i Twoim śladem ruszę
                                      tyłeczność big_grin
                                      • dunka76 Re: Gapuchna 12.03.09, 19:28
                                        Ja to tyłeczność ruszam, tylko Gapuchna gada, że jedzie i dojechać nie może big_grin
                                        W ubiegłym roku pokazałam trochę Lublina Salsie i dziewczynie, która już w ogóle
                                        nie pisze na forum. W tym roku ciąg dalszy smile
                                    • gapuchna Re: Gapuchna 12.03.09, 19:26
                                      Ruszę i przyjadę smile I zrobimy sobie wycieczkę po Lublinie. Za to znam "okolice"
                                      smile - Sandomierz, Puławy. Kazimierz. Ładna jest Lubelszczyzna. Oj, no na pewno
                                      przyjadę, w końcu faktycznie - wiosna idzie smile))
                                      • dunka76 Re: Gapuchna 12.03.09, 19:30
                                        Tak rzeczywiście Sandomierz to okolice Lublina big_grin
                                        Co do reszty to się zgadza geograficznie smile
                                        • gapuchna Re: Gapuchna 12.03.09, 19:42
                                          A bo ja mam tak: w Lublinie to rodzina mamy, na Lubelszczyźnie - ojca. I na
                                          wieś, w Lubelskie to myśmy bardzo często jeździli. Zawsze jakoś takim łukiem:
                                          Kraków, góry z potem przez Kazimierz, Sandomierz na Lubelszczyznę. Tak to mi się
                                          ułożyło trasowo smile)))))
                                      • constelacja Re: Gapuchna 12.03.09, 19:37
                                        O jak miło, to ja się na taką wycieczkę forumową zapisuję smile

Co do okolic Lublina to rzeczywiście są urocze...
                                  • dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 18:48
                                    A kto wybierał? Dajcie mi chwile z nim pogadać!
                                    • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 18:52
                                      dwagrosze napisał:

> A kto wybierał? Dajcie mi chwile z nim pogadać!

Oczywiście wyboru dokonano w drodze referendum smile
                                      • dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 20:26
                                        Ja nie brałem udziału w głosowaniu!
                                        Rozumiem, biorę aparat, cóż poszlajam się.
                                        • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 21:00
                                          wiesz, głosowali Ci sami, którzy wybrali Palikota do Parlamentu big_grin
                                          • dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 12.03.09, 21:03
                                            Eee tematy polityczne, to nie moja działka... Palikot?? Ciekawe nazwisko... No trudno, przecierpięsmile
    • dwagrosze Re: Co powiecie o Lublinie? 20.03.09, 10:57
      No i odswieżam wątek, zanim umrze.
      Dziś wracam do wawy, okazalo sie, że ktos tu autem sie wybiera, wiec
      mam do opchniecia bilet do wawy na 16smile za browara oddamsmile
      Lublin przywitał mnie deszczem, a pozniej juz tylko śniegiem, co
      widac na zdjeciach zamieszczonych w roznych wątkach. Zwiedziłem
      starowke i okolice, pojezdzilem autobusami, poszlajałem się, ale
      pogoda nie pozwolila mi na to co chciałem. Może kiedys tu jeszcze
      wrócę, może będą bardziej sprzyjające warunki atmosferyczne...
      To tyle, od niedzieli wieczór jestem w Białymstoku... %%%
      • clooney_g Re: Co powiecie o Lublinie? 20.03.09, 13:49
        dwagrosze napisał:

> wieczorem wyślę pocztówkę z Białegostoku... %%%

consti - przynajmniej ON mi Cię nie porwał !
        • constelacja Re: Co powiecie o Lublinie? 20.03.09, 22:31
          nooo klunej... porywania nie było w planach ;P
          • clooney_g Re: Co powiecie o Lublinie? 20.03.09, 22:38
            Nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka