gapuchna 29.03.09, 17:38 co warto odwiedzić? A nóż widelec kogoś natchnie do podróży. A może nawet do wspólnej podroży ))))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gapuchna Zameczek w Oporowie 29.03.09, 17:42 To może ja zacznę. Niedaleko Kutna znajduje się taki troszkę zapomniany zamek gotycki. Miejscowość to Oporów. To jest wieś w zasadzie. Zamek odkryłam 3 lata temu. Ładna budowla, doskonale zachowana, późnogotycka siedziba rycerska. Dopiero po Ii wojnie światowej został odebrany właścicielom, chyba dopiero w 1949 roku - ale moze mylę datę. Ładne miejsce, w pobliżu znajduje is też klasztor. Cos też można zjeść. www.zamekoporow.pl/ Odpowiedz Link
mappi Re: Zameczek w Oporowie 29.03.09, 18:02 rzeczywiście...piekne miejsce oporów to ja pójdę za ciosem...i przywołam Lidzbark Warmiński...cudowne jest całe miasteczko...naprawde... ale skoro o zamkach to proszę bardzo zamki.net.pl/zamki/lidzbark-warminski/lidzbark-warminski.php ale pewnie nie zaskoczyłam Cię tym ani ani Odpowiedz Link
gapuchna NIEBORÓW i ARKADIA 29.03.09, 18:10 Fantastyczne miejsce. Piękny pałac. Piękny park. I nostalgiczna nieopodal Arkadia. Interesująca jest również postać Heleny Radziwiłłowej, właścicielki Nieborowa w XVIII wieku i twórczyni z tego miejsca perełki. Rywalizowała, co jednocześnie nie przeszkadzało jej "kochać się" z Izabellą Czartoryską z Puław. Mniej więcej rówieśniczki, o podobnych życiorysach. Obie pretendowały do pozycji damy nr.1 ostatnich lat wolnej Rzeczpospolitej. Ciekawą postacią był również ostatni właściciel majątku - Janusz Radziwiłł, mocno zasłużony dla czasów II Rzeczpospolitej, więziony przez sowietów na Łubiance. Oj, no interesujące miejsce i interesujący dawni właściciele www.nieborow.art.pl/ Tez blisko Kutna i Warszawy w sumie. Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 18:12 festiwal młodej muzyki białoruskiej 'basowiszcza' zwany 'basy'. bas to białoruski związek studentów. festiwal jest od lat organizowany w gródku, niedaleko białegostoku. dziewicze wiejskie tereny, cerkiew. festiwal z gwiazdami białoruskiego rocka, metalu, rege. polskie zespoły również grają. klimat świetny, kilka tysięcy ludzi, nie ma takiego chaosu jak na łuctoku. basowiszcza.org/ Odpowiedz Link
aglajaaa Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 18:17 Hmm... a może "Zamkowa majówka" w Ogrodzieńcu? Chyba każdy zna A co z planowaną wyprawą na wschód? Lwów mi się wciąż marzy... Odpowiedz Link
gapuchna Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 19:29 Znam Ogrodzieniec tylko z martwej wizji Nie wiem, jak to się stało, ze jeżdżąc systematycznie do Krakowa, nigdy o niego nie zahaczyłam. Odpowiedz Link
uny Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 19:05 gapuchna! no ładne cacko. pojade tam w tym roku. jeśli bedziecie mieli ochotę polecam Reszel, to bardzo ciekawe miejsce. Też tam w zawitam w tym roku. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 19:31 To ja uny dodam do twojego: www.reszel.org/ Odpowiedz Link
vertigo5 Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 20:06 Mam trochę zaległego urlopu plus tegoroczny... Znaczną jego część spędzę na górskich wędrówkach Odpowiedz Link
gapuchna Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 20:19 Jestem umówiona na wędrówkę po górach. taką trudną, prawdziwą az się boję, bo z prawdziwymi taternikami. nie ze na szczyty, ale podobnież mamy wysoko leźć. sama już nie wiem, czy próbować? - mam za sobą wypadek zdrowotny no i się trochę boję. Hmmm...ale chciałabym góry odczarować z niechęci, jaką budzą we mnie. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 20:22 To idźcie w Tatry Zachodnie, nie budzą aż takiego respektu jak Wysokie a widoki są nie mniej piękne Odpowiedz Link
gapuchna Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 20:44 wiesz, ja to mam tyle do powiedzenia, co o zeszłorocznym śniegu ))) ja tam będę ostatnią ciamajda i fajtłapą. Odpowiedz Link