Dodaj do ulubionych

Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to,

29.03.09, 17:38
co warto odwiedzić?

A nóż widelec kogoś natchnie do podróży. A może nawet do wspólnej podroży smile)))))
Obserwuj wątek
    • gapuchna Zameczek w Oporowie 29.03.09, 17:42
      To może ja zacznę.

Niedaleko Kutna znajduje się taki troszkę zapomniany zamek gotycki. Miejscowość
      to Oporów. To jest wieś w zasadzie. Zamek odkryłam 3 lata temu.

Ładna budowla, doskonale zachowana, późnogotycka siedziba rycerska. Dopiero po
      Ii wojnie światowej został odebrany właścicielom, chyba dopiero w 1949 roku -
      ale moze mylę datę. Ładne miejsce, w pobliżu znajduje is też klasztor. Cos też
      można zjeść.

www.zamekoporow.pl/
      • mappi Re: Zameczek w Oporowie 29.03.09, 18:02
        rzeczywiście...piekne miejsce smile oporów

to ja pójdę za ciosem...i przywołam Lidzbark Warmiński...cudowne jest całe
        miasteczko...naprawde...
        ale skoro o zamkach to proszę bardzo
        zamki.net.pl/zamki/lidzbark-warminski/lidzbark-warminski.php
        ale pewnie nie zaskoczyłam Cię tym ani ani smile
        • gapuchna Re: Zameczek w Oporowie 29.03.09, 18:04
          Nie smile
        • gapuchna NIEBORÓW i ARKADIA 29.03.09, 18:10
          Fantastyczne miejsce. Piękny pałac. Piękny park. I nostalgiczna nieopodal Arkadia.

Interesująca jest również postać Heleny Radziwiłłowej, właścicielki Nieborowa w
          XVIII wieku i twórczyni z tego miejsca perełki. Rywalizowała, co jednocześnie
          nie przeszkadzało jej "kochać się" z Izabellą Czartoryską z Puław. Mniej więcej
          rówieśniczki, o podobnych życiorysach. Obie pretendowały do pozycji damy nr.1
          ostatnich lat wolnej Rzeczpospolitej. Ciekawą postacią był również ostatni
          właściciel majątku - Janusz Radziwiłł, mocno zasłużony dla czasów II
          Rzeczpospolitej, więziony przez sowietów na Łubiance. Oj, no interesujące
          miejsce i interesujący dawni właściciele smile

www.nieborow.art.pl/
          Tez blisko Kutna i Warszawy w sumie.

• rumunska_ksiezniczka Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 18:12
      festiwal młodej muzyki białoruskiej 'basowiszcza' zwany 'basy'. bas to
      białoruski związek studentów. festiwal jest od lat organizowany w gródku,
      niedaleko białegostoku. dziewicze wiejskie tereny, cerkiew. festiwal z gwiazdami
      białoruskiego rocka, metalu, rege. polskie zespoły również grają. klimat
      świetny, kilka tysięcy ludzi, nie ma takiego chaosu jak na łuctoku.
      basowiszcza.org/
    • aglajaaa Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 18:17
      Hmm... a może "Zamkowa majówka" w Ogrodzieńcu?
      Chyba każdy znawink
      A co z planowaną wyprawą na wschód?wink
      Lwów mi się wciąż marzy...
      • gapuchna Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 19:29
        Znam Ogrodzieniec tylko z martwej wizji smile Nie wiem, jak to się stało, ze
        jeżdżąc systematycznie do Krakowa, nigdy o niego nie zahaczyłam.
    • uny Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 19:05
      gapuchna! no ładne cacko.
      pojade tam w tym roku.
      jeśli bedziecie mieli ochotę polecam Reszel, to bardzo ciekawe
      miejsce. Też tam w zawitam w tym roku.
      • gapuchna Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 19:31
        To ja uny dodam do twojego:

www.reszel.org/
    • vertigo5 Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 20:06
      Mam trochę zaległego urlopu plus tegoroczny... Znaczną jego część
      spędzę na górskich wędrówkach smile
      • gapuchna Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 20:19
        Jestem umówiona na wędrówkę po górach. taką trudną, prawdziwą smile az się boję, bo
        z prawdziwymi taternikami. nie ze na szczyty, ale podobnież mamy wysoko leźć.
        sama już nie wiem, czy próbować? - mam za sobą wypadek zdrowotny smile no i się
        trochę boję. Hmmm...ale chciałabym góry odczarować z niechęci, jaką budzą we mnie.
        • vertigo5 Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 20:22
          To idźcie w Tatry Zachodnie, nie budzą aż takiego respektu jak
          Wysokie a widoki są nie mniej piękne smile
          • gapuchna Re: Zblizają się wakacje, więc może wklejajmy to, 29.03.09, 20:44
            wiesz, ja to mam tyle do powiedzenia, co o zeszłorocznym śniegu smile))) ja tam
            będę ostatnią ciamajda i fajtłapą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka