Dodaj do ulubionych

pomarzycie ze mną?

22.07.09, 10:08
w związku z tym, że nie mam w tym roku urlopu, marzę sobie o dalekich podróżach, o wypoczynku, słonku, szumie fal wink
najbardziej chciałabym wybrać się na jakąś romantyczną wyspę na morzu egejskim albo kreteńskim - zwiedzać greckie zabytki, pic wino, opalać się, jeść owoce morza i potrawy regionalne, robić fotki lazurowemu morzu i niebu (jizas ale ja jestem prosta ;-D).
w drugiej kolejności wybrałabym się do japonii (ale to już prawdziwe marzenie, bo raczej niespełnialne), zobaczyć pana fuji, zgubić się w tokio - po filmie 'hanami' mi została faza wink, zagadać do japończykow, zjeść prawdziwe sushi... i oczywiście pstrykać fotki, ech ... wink

o takiego pana fuji znalazłam wink

https://th09.deviantart.net/fs20/300W/i/2007/244/5/9/Japan___Mount_Fuji_by_dark_spider.jpg
Obserwuj wątek
    • aglajaaa Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:16
      A ja dzisiaj nie marzę... Zaraz wsiadam na rower i jadę gdzieś w zalesione
      miejsca, a później może nawet jakieś jezioro...
      Wolne mam(!) muszę odpocząć i wrócić do równowagi po... .
      • evikon Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:25
        Też chciałam tak zrobić, wczoraj obiecywałam sobie od rana słoneczko,
        kąpiel.....ale leje i pozostał mi tylko basen (zaliczyłam go) ze słoneczka i
        lasu nici. Złośliwość losu smile
    • ciamciak-2 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:17
      To morze weekend nad naszym morzem zamiast długiej wycieczki za
      granice we wrześniu?
      Ja tam nad nasze morze moge i o 4 rano jechać choćby na jeden
      dzień...
      Jeszcze to omówimy...
      • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:27
        A ja mam tak dziwaczne wakacje, jak nigdy chyba. Mam wrażenie,z e stoję obok
        siebie i patrzę na siebie - jakoś tak dziwnie.

I ciągle coś nade mną wisi...
    • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:34
      Ja bym chciał odwiedzić muzeum mieczy w Tokyo. Od dawna fascynuje mnie Japonia i
      jej kultura, szczególnie militarna.
      • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:39
        Krakowie jest doskonałe muzeum sztuki i kultury japońskiej - "Muzeum Manggha".
        Kapitalnie usytuowane, blisko Wawelu.
        • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:39
          * W .... (zjadłam, tradycyjnie)
          • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:54
            Nie miałem dotąd okazji. Oglądałem warszawskie zbiory muzealne.
            • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:04
              Ja byłam w Krakowie. Piękny, nowoczesny budynek. Mnie nie tyle ciągnie sztuka
              Japonii, bo jakoś to nie fascynuje mnie, a bardziej postać Feliksa Jasieńskiego
              - Manggha. Jego zbiory Sztuki Wschodu natchnęły Wajdę do tworzenia tegoż Muzeum
              właśnie. Lubię zbieraczy smile

• brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:09
                Czasami to kosztowne hobby. Czy sama coś zbierasz?
                • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:15
                  Trudno nazwać to zbieraniem i zbiorem, ale kupuję judaica. Kiedyś przedwojenne
                  pocztówki. Książki - te kupuję namiętnie.
                  Ptaki, ptaszki - różne: drewniane, gliniane, dziwaczne. Byle nie wypchane smile Mam
                  nawet gniazdko jakiegoś małego ptaszka, fajnie je sobie zaaranżowałam na oknie smile
                  • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:28
                    Bardzo wdzięczne smile Złapałem ostatnio malutką dziką kaczuszkę, która zagubiła
                    się. Przez trzy dni karmiłem ją, puszczałem sobie w wannie, a potem wypuściłem.
                    • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:29
                      ale żywą? prawdziwą? kaczuszkę?
                      ja tez chcęęęęęęęę!!!!
                      ;-D
                      • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:36
                        Jak najbardziej żywą. Kiedy się ją przytulało i było jej ciepło, natychmiast
                        zasypiała smile
                    • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:32
                      To kiedyś przyplątała mi się mewa albo rybitwa, nie umiałam wtedy tego rozróżnić
                      smile Miała chore skrzydło. Też trzymałam ją w wannie, karmiłam. Niestety, po 3
                      dniach zmarła.

No a ty????????????
                      Jakie masz pasje??????????
                      • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:42
                        Zajmuje się rysunkiem. Lubie jeździć po Polsce i mieszkać w pałacach, dworach,
                        zamkach itp. Poznaję polską architekturę. Wykorzystuje te miejsca jako plenery
                        do rysowania lub fotografuję a potem rysuję w domu.
                        • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:46
                          Brunecie! - robisz to, o czym marzyłam od zawsze. Niestety, Bozia talentu do
                          malarstwa nie dałasmile

Wiesz, co ja robię? Czytam sobie Aftanazego. A taką swoistą biblia piękna jest
                          dla mnie książka S.Markowskiego.

No patrz - jesteś spełnieniem moich marzeń smile))))
                          • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:56
                            gapuchna napisała:

> No patrz - jesteś spełnieniem moich marzeń smile))))

Naprawdę ? smile
                            • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:00
                              )))smile)))

To co robisz - jest spełnieniem moich marzeń smile))))
                              • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:02
                                No to ucz się rysunku smile
                                • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:06
                                  Za stara na to jestem smile Za późno. Ale lubię wędrować, patrzeć, fotografować,
                                  czasem coś opisać...

Mam rożne fascynacje i ciesze się, że są one "wędrowne" smile))
              • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:12
                kuźwa, byłam w krakowie ale wtedy nie wpadłam na pomysł, żeby zwiedzić to
                muzeum, a uwielbiam zwiedzać. katany, bushido, samurajowie, zresztą nie tylko
                japonia, wszystko bym zwiedzała, bunkry, twierdze, zamczyska. zazdroszczę
                ciamciakom tej wycieczki ;-#
                nie mam urlopu bo.... pracuję ;-P
                ale na łikend nad morze pojadę, nawet polskie - niech stracę ;-P
                chyba się znajdzie ktoś, kto pojedzie ze mną ;-D
                mam nadzieję, tak myślę, tak czuję wink
                • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:16
                  Fajne bunkry sa w Toruniu. Byłam w jednym takim, dużo ciekawych eksponatów, i
                  to wchodzenie w głąb ziemi.... smile
                • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:33
                  Zamki są piękne. Miałem kiedyś okazję uczestniczyć w badaniach archeologicznych
                  2 polskich zamków. W pierwszym przypadku odkryliśmy strzelnicę, resztki kafli
                  piecowych i prawdopodobnie pracownię alchemiczną. W drugim piwnicę, gdzie
                  trzymano rabusiów i złodziejaszków.
                  • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:40
                    o matko, jak ja kocham ruiny, uwielbiam.
                    w zeszłym roku byłam w górach świętokrzyskich tam zwiedziłam wszystko, co było
                    do zwiedzenia - blisko i ciekawe. zamczysko tez było wink
                  • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:42
                    Gdzie? Gniew? Radzyń?
                    • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:44
                      nie pamiętam gapciu, ruiny to były a nie zamek i na szybko zwiedzane, więc nawet
                      nie przywiązałam wagi tylko obskoczyłam i obfotografowałam ;-D
                      • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:01
                        Nie nie, Bruneta pytałam. Te miejscowości to pokrzyżackie tereny smile Nie
                        świętokrzyskie smile))
                        • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:05
                          Janowiec i Niedzica.
                          • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:08
                            Kurcze, Niedzica - znów bolesne skojarzenie smile

Mam taka antymapę w sobie. gdzie boję się wrócić, bo zaboli. a już przestało
                            boleć smile tchórzliwa jestem smile
                            • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:11
                              gapa, przestań się czaić i bać, bierz byka za rogi (chodzi mi o wspomnienia) i
                              do przodu! jakbym tak rozpamiętywała wszystkie miejsca rozpaczy mojego życia, to
                              musiałabym się z warszawy wyprowadzić! tyle tutaj tego! bez przesady, lajf gołz
                              on, szoł mast goł on!
                              a może spotkamy się wszyscy w malborku? ;-D
                              • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:17
                                MOzemy, jak najbardziej, ale ja będę miała czas dopiero we wrześniu. Po 10-tym.
                                Ale czemu nie? Malbork tak w ogóle najpiękniejszy jest w październiku, kiedy
                                oplatające mury dzikie wino czerwienieje. To naprawdę jest śliczne.

A ty pamiętaj - idziesz ze mną na Festiwal Singerowski smile))
                                • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:21
                                  jeśli tylko będziesz w sierpniu wawie, to pewnie, że pójdę!
                                  nie ma sprawuchy wink
                                  • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:21
                                    Od 2 września smile))
                                    • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:27
                                      a spoko, to się jeszcze załapiesz na festiwal, ja się z wawy nie ruszam, więc będę.
                                      (nie)stety poruszam się pociągiem - uwielbiam pociągi, to chyba muszę obrać
                                      jeden konkretny cel wyprawy, np. malbork i wycisnąć z niego, co się da wink a
                                      krzyżacy tacy fajni ;-D
                              • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:37
                                Teraz nie mogę. Ale gdyby Malbork stał na miejscu Wilanowa to co innego smile
                                • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:39
                                  hahaha wilanów to masz pod nosem przecież ;-D
                                  • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:43
                                    Czytaliście w Obcasach wspomnienia Branickiej - Wolskiej? W zasadzie to do niej
                                    "należy" Wilanów.
                                    • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:47
                                      tak na prawdę, to wilanów należy do mnie - zwłaszcza po tym, jak go całego
                                      obpstrykałam ;-D
                                      • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:49
                                        rumunska_ksiezniczka napisała:

> tak na prawdę, to wilanów należy do mnie

Wynajmiesz mi pokój do cichej pracy twórczej ? smile
                                        • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:04
                                          hahaha pewnie, czemu nie wink tylko co ja z tego będę miała?
                                          • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:15
                                            Księżniczko, podaj swoje warunki smile
                                            • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:18
                                              hahaha lepiej nie, bo się wystraszysz i uciekniesz. a po co mam płoszyć marzenie
                                              naszej gapci? ;-D
                                              • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:23
                                                Nie boje się, w razie czego popełnie harakiri smile
                                                • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:35
                                                  oj to nie jest odwaga, mój drogi, to jest lekkomyślność - wynajmowanie komnaty u
                                                  rumuńskiej księżniczki wink
                                                  popytaj forumowiczów ;-D
                                                  • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:47
                                                    No dobrze, pójdę w plener smile
                                                  • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:50
                                                    może na dobry początek wpadniesz na kręgle w piątek?
                                                    myślę, że piękna część forum będzie zachwycona ;-D
                                                    zapraszamy serdecznie wink
                                                  • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:55
                                                    Bardzo dziękuję. W piątek wyjeżdżam za miasto do lasu. Następnym razem chętnie wink
                                                  • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:57
                                                    ech i przepadła szansa biednych warszawianek ;-(((
                                                    trzymamy cię za słowo, panie Marzenie ;-D
                                                  • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 14:49
                                                    Pomarzyć było można smilesmilesmile
                                  • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:44
                                    No i o to się rozchodzi smile
                                    Swoją drogą to mazowsze to się zbyt wielu zamków nie dorobiło. Tu prowincja była.
                                    • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:45
                                      jedź do Oporowa - nie Mazowsze, ale blisko smile
                                      • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:48
                                        Byłem i znam smile Żałuję tylko, że jeszcze nie narysowałem.
                • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:46
                  Kwaterując np. w Piaskach można podziwiać Frombork położony po drugiej stronie
                  Zalewu. Frombork gorąco polecam smile
                  • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:48
                    Ale tam są tylko pozostałości po zamku smile No i po Koperniku smile))
                    • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:52
                      Ale jest cały przepiękny kompleks średniowieczny. Czuję się tam ducha epoki.
                      • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 11:59
                        Kiedyś lubiłam Gniew - nie czuć w nim muzeum. Ale źle mi się kojarzy i unikam smile))

A co do dworów - zainteresowałam się, bardzo przypadkowo, taką maciupeńką
                        miejscowością na Kujawach - Słuzewo. Związana jest z Wodzińskimi i z
                        Wodzińską, od Chopina smile Tworzył tam taki zapomniany rzeźbiarz - Wacław
                        Bębnowski, w początku XX wieku. Mam coś jego w domu, stąd po nitce do kłębka smile
                        • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:01
                          cicho, właśnie sprawdzam połączenia kolejowe do malborka ;-D
                          już sie napaliłam ;-D
                          wiedzieliście, że jest kaemka za 30 zeta? ale czad wink
                          • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:02
                            \Co roku jestem w Malborku, niejako zawodowo smile)))
    • robert.83 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:51
      Uważaj o czym marzysz wink.
    • tapatik Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 10:52
      Czemu nie masz urlopu?
    • listopad02 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:01
      Chciałbym nad Bugiem na wsi, albo w innej głuszy.
      • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:12
        jedź z nami smile)) Białostockie smile))
        • rumunska_ksiezniczka Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:15
          gapciu, a da radę obskoczyć malbork i frombork w cztery -trzy dni? czy lepiej
          sam malbork? bo toruń można w łikend od biedy, chociaż pozostaje niedosyt.
          • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:21
            Jeśli masz samochód, to żaden problem. jeśli połączenie kolejowe to wiadomo,
            jakoś inaczej trzeba mierzyć czas. Jest taka fajna trasa: Toruń - Chełmno -
            Gniew - Golub-Dobrzyń - Malbork. Do Fromborka to trzeba nieco odbić. Kwidzyń ma
            ciekawe pozostałości zamku i piękny kościół gotycki i ładną przystań z plażą.

I jest jeszcze po drodze Radzyń - ze wspaniałymi ruinami zamku. Zresztą, jest tu
            cała masa pozostałości zamków pokrzyżackich.
            • brunet67 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:30
              Jesteś zawodową przewodniczką ? smile
              • gapuchna Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 12:42
                Nie!!!!!!!!! smile

Ja mam bardzo cichy głos smile)) Ale myślę o takim kursie. Lubie pokazywać miejsca
                i opowiadać historie, a zwłaszcza o ludziach z przeszłości.
        • listopad02 Re: pomarzycie ze mną? 22.07.09, 19:15
          Z kim?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka