Dodaj do ulubionych

Byłem w Berlinie

29.07.05, 18:38
Byłem w Berlinie przez tydzień u rodziny wraz z żoną. I co widziałem ? Zanim
napiszę, że przeczytałem kilka postów na tej grupie (jestem tu po raz
pierwszy) i oczywiście nasze polskie narzekanie jest naszą domeną. Berlin
jest rewelacyjny ! Od razu niech mi tu z postami nie wyskakują auslanderzy,
którzy zaraz napiszą, że no jasne, ale idź zobacz dzielnice turków, gdzie gra
ta muzyka, drą sie dzieci i że pracy nie ma i że Berlin to dno z którego
każdy wyjeżdza. Widziałem Berlin tylko przez tydzień i moim zdaniem jest to
miasto wielkiego potencjału i potężnych możliwości dla ludzi z obojętnie
jakiego miasta w Polsce. Porównania nasuwały się same w sferze mentalności
niemców, sposobu myślenia, siły nabywczej pieniądza oraz feelingu.
Jeżeli pracując w Berlinie zarobisz 1000 eur na miesiąc (zakładam, że to
zwykła żadna nie wymagająca praca), a litr benzyny kosztuje 1.25, a wynajęcie
jednopokojowego mieszkania 350 eur (lichtenrade), kawa 1 eur, ubrania i
kosmetyki są znacznie tańsze to naprawdę nie ma co narzekać. Porównać można
sobie polskie 1000 zł i siłę nabywczą naszego pieniądza, litr benzyny 4 zł.
Po prostu zarobki u nas są 4 razy mniejsze i wszystko jest 4 razy droższe.
Tyle o prostej ekonomii.
Jeżeli chodzi o feeling to w Berlinie jest on niesamowity. Dzielnica
Kreuzberg jest totalnie odjazdowa ! Oczywiście byłem prawie we wszystkich
innych miejsach w których trzeba być.
Z perspektywy człowieka, który żyje w Polsce Berlin to inne miejsce w
czasoprzestrzeni, gdzie ludzie żyją w innym wymiarze. Ubolewam, że nie znam
niemieckiego. Nie muszę pojechać na zachód za chlebem, mieszkam w Polsce. W
kraju narzekania, złodziejstwa, dziadostwa, gdzie drogi są dziurawe, gdzie
koncentracja kapitału i pomysłów jest żadna, gdzie jeden na drugiego patrzy
wilkiem jak masz coś lepiej ...zresztą co będe pisał ...Ci którzy to czują
wiedzą o co mi chodzi. Na pewno do Berlina będę wracał.
pozdrawiam i przyłączam się do dyskusji o Berlinie.
Obserwuj wątek
    • bietka1 Re: Byłem w Berlinie 30.07.05, 00:52
      Super, ze Berlin ci sie spodobal ;)
      tylko, ze jak na tydzien pobytu wyciagasz dosc pochopne wnioski...

> Po prostu zarobki u nas są 4 razy mniejsze i wszystko jest 4 razy droższe.

tzn., ze wg ciebie tutaj wszystko lezy na ulicy? ;)
      Nie chce cie pozbawiac kolorow z twoich snow, ale zycie o takim standardzie, jaki opisujesz nie
      jest wcale takie rozowe.
      Przy czym za tysiac zloty w Pl mozna calkiem fajnie zyc i jeszcze odlozyc, wiec nie przesadaj.
      Nie wiem skad sie to bierze u Polakow w Pl, ze oni wszystko chca tak dokladnie porownac, a to
      zupelnie nie ma sensu.
      Nawet jesli Polska przy wielu reformach dazy do wzorcow niemieckich to jeszcze nie dobrnela
      do konca. Wiec nie narzekaj tylko ciesz sie, ze weszla w koncu na droge reform :)
      Albo pozwol i innym ponarzekac, tym bardziej, ze zyjac tutaj ma sie zupelnie inna perspektywe,
      wolna od porownan z Pl.

A tak swoja droga, to ciekawe jest co piszesz i twoj zachwyt, bo wielu Polakow z Polski uwazalo,
      ze Berlin jest okropny...

Ale angielski to chyba znasz?

• asdf401 Re: Byłem w Berlinie 30.07.05, 02:32
        Ja się wybieram i nie mogę się wybrać a mieszkam bardzo blisko Berlina bo w
        Szczecinie. Ostatnio w Berlinie byłem chyba z 15 lat temu!!!
        Porównywać jest sens bo w porównaniu (podaję za Konfucjuszem) rzeczy nabierają
        sensu....Berlin to Zachód albo pierwszy świat a Polska to Wschód-Zachód
        (jednak!) albo drugi świat [jeśli jest 3ci świat to ten 2gi to musi być właśnie
        Polska i okolice]
        Mieszkałem przez wiele lat w pierwszym świecie i teraz ze Szczecina tęsknię
        sobie czasami za pewnymi aspektami Zachodu ale też potrafię chyba docenić plusy
        szczecińskie, lokalne. Fascynujący jest dla mnie wpływ kultury na jednostkę tzn
        jak to człowiek wtapia się w miejsce i z czasem staje się elementem danej
        kultury. Widzę to po sobie jak z człowieka z Zachodu przeobraziłem się we
        wschodnioeuropejczyka, dostosowałem do Szczecinian. Fascynujące, przerażające
        zarazem. Aby żyć w Szczecinie wśród ludzi a nie w izolacji wybieram często
        "bycie" drugoświatowcem aby nie odstawać zbytnio. Potrafię jedak być też z
        pierwszego świata. (...) Mam to do pewnego stopnia opanowane jak ktoś kto zna
        dobrze 2 języki i potrafi płynnie toczyć dyskusje w obu.
        Jestem ciekawy jak to jest z Berlińczykami, którzy mniemam często ze względu na
        bliskość wpadają do Polski. Potraficie pływać w obu kulturach? Pewne aspekty
        jednej kultury wywołują inne reakcje w obu.
        Pozdrawiam.
        • bietka1 Re: Byłem w Berlinie 30.07.05, 19:39
          > Porównywać jest sens bo w porównaniu (podaję za Konfucjuszem) rzeczy nabierają
          > sensu....
          Jesli porownanie ma miec sens to niech bedzie sensowne, a to ktore przytoczono w pierwszym
          poscie nie ma w ogole sensu.

>Jeżeli pracując w Berlinie zarobisz 1000 eur na miesiąc (zakładam, że to
          zwykła żadna nie wymagająca praca), a litr benzyny kosztuje 1.25, a wynajęcie
          jednopokojowego mieszkania 350 eur (lichtenrade), kawa 1 eur, ubrania i
          kosmetyki są znacznie tańsze to naprawdę nie ma co narzekać. Porównać można
          sobie polskie 1000 zł i siłę nabywczą naszego pieniądza, litr benzyny 4 zł.
          Po prostu zarobki u nas są 4 razy mniejsze i wszystko jest 4 razy droższe.
          Tyle o prostej ekonomii.

To jakas kompletna bzdura, bo ja np. nie znam nikogo, kto zylby wg podanego wzorca. A
          bylaby to z pewnoscia pewna wegetacja, dokladnie taka sama jak za 1000 zl w PL.
          Mam na mysli osoby od kilku lat czynne zawodowo, nie studentow.
          To, ze standard zycia jest tutaj wyzsza to jest oczywiste, chociaz i tak nie dla wszystkich.
          Jesli dodac do tego, ze to co tutaj znjduje sie na 'najwyzszej polce', a w Pl w ogole nie egzystuje
          to zmienia sie zupelnie perspektywa, wiec po co porownywac?

A to ze czlowiek jest w stanie przystosowac sie roznych warunkow i normalnie egzystowac nie
          jest niczym nadzwyczajnym. Tak po porostu jest :)
          Hmmm... a ktory antropolog o tym pisal?... ;-)

• aga7610 Re: Byłem w Berlinie 30.07.05, 09:51
        Bietka, nie przesadzajmy, prosze!

Za 1000 PLN mozna "calkiem fajnie zyc" ?? Gdzie? 1000 zl to ja wydaje max. w
        tygodniu. Tankowanie auta do full - 180 zl, jedno wieczorowe wyjscie min. 150
        zl. Z czego odkladac??

Na ulicy tutaj nic nie lezy, kazdy pracuje "ciezko" na bulki z maslem :-) Ale
        uwazam, ze porownujac relacje zarobkow i kosztow, w NIemczech mieszka sie
        zdecydowanie "taniej" - jesli tak to mozna okreslic.

Ale to juz moje osobiste zdanie.

Pzdr.
        AGA

P.S. X-Berg tez uwielbiam :-)
        • bietka1 Re: Byłem w Berlinie 30.07.05, 20:25
          Aga, teraz do ty przesadzilas, bo czy samochod i imprezowanie zaliczaja sie do dobr pierwszej
          potrzeby?
          Trzeba oszczedzac! ;(

Ale
          > uwazam, ze porownujac relacje zarobkow i kosztow, w NIemczech mieszka sie
          > zdecydowanie "taniej" - jesli tak to mozna okreslic.

Moim zdaniem nie mozna tego tak okreslic, chyba, ze malozymy, ze kazdy ma inne potrzeby.
      • speer Re: Byłem w Berlinie 30.07.05, 18:52
        > Przy czym za tysiac zloty w Pl mozna calkiem fajnie zyc i jeszcze odlozyc

tak, a swistak pakuje te czekoladki w sreberka!

Za 1000 zlotych w Polsce wegetujesz. Tyle. Starczy na jedzenie i oplaty. Koniec.
        • aga7610 Re: Byłem w Berlinie 31.07.05, 18:40
          Bietka,

sama sobie zaprzeczylas.... "Fajnie zyc" to dla Ciebie "potrzeby pierwsze" ? No
          to gratuluje ambicji.

Samochod dzisiaj to rzecz normalna a nie zaden luxus.

• bietka1 Re: Byłem w Berlinie 31.07.05, 21:45
            Aga,

niczemu nie zaprzeczylam. Ale na wszelki wypadek proponuje wnikliwiej czytac moje posty.
            Najprawdopodobniej 'fajnie zyc' to dla mnie zupelnie cos innego niz dla ciebie.
            Szczegolnie sobie z pewnoscia gratulujesz ambicji...
            Ale jesli chcesz mozemy to zdefiniowac ;), bo czepianie sie nazewnictwa do niczego nie
            prowadzi.

> Samochod dzisiaj to rzecz normalna a nie zaden luxus.
            I wlasnie ty sama sobie zaprzeczylas, bo gdzies wspomnialas, ze tankowanie do pelna duzo cie
            kosztuje.
            Ale oczywiscie rozumiem, ze dla ciebie luxus to zupelnie cos innego.
            A samochod, coz to takiego? Tyle ich na ulicy ;)
    • maya2006 endeavour1000 01.08.05, 09:30
      ciesze sie, ze zachwyciles sie berlinem. mieszkam tu z niesamowita przyjemnoscia
      i naprwade sie ciesze, kiedy ktos widzi ten czar berlina..
      • endeavour1000 Re: endeavour1000 01.08.05, 19:22
        Najbardziej magicznym miejscem jak dla mnie jest Potsdamer Platz. Być może ktoś
        z Was pamięta, gdy w 1990 roku odbył się w tym miejscu jeden z największych
        koncertów w historii muzyki. To był Roger Waters - The Wall - Live in Berlin.
        Będąc w tym miejscu byłem w stanie odtworzyć dokładnie, gdzie stała scena i
        gdzie była widownia. Polecam każdemu, kto mieszka w Berlinie obejrzenie tego
        koncertu.
        Utworzyłem stronę, która zostanie poświęcona w całości temu wydarzeniu.
        www.thewallliveinberlin.org

pozdrawiam
        Dawid
    • camel_3d z tymi zarobkami to nie przesadzaj... 01.08.05, 17:05
      wiesz to jest berlin i tu 1000€ na reke to normalka. Sa ludzie ktorzy maja 400
      na reke za 8 godzin pracy.. za 350€ to sie wynajmuje mieszkanie w niekoniecznie
      ciakwym miejscu.. Choc oczywiscie to zalezy co kto uwaza za ciekawe. Na nie
      chcialbym mieszkac ani w Neu Köln, ani na Wedding ani na Kreuzbergu (choc kilka
      miesc tu jest rewelacyjnych).

No i rzeczywiscie Berlin daje mase mozliwosc, tyle swieta nie zobaczylbym
      gdybym mieszkal i pracowal w Polsce...
      • jes3 Re: Bietka 01.08.05, 23:11
        Nie wchodzę w dyskusję o Berlinie, choć lubię to miasto.
        Ale w Polsce za tysiąc złotych NIE DA SIĘ fajnie żyć i jeszcze odłożyć !!!
        I wcale nie mówię o żadnych szaleństwach ...
        • bietka1 Re: Bietka 01.08.05, 23:44
          Jak nie?
          Przeciez tak zyje wielu emerytow.
          Oplacaja mieszkanie, nie chodza glodni i maja sie w co ubrac.
          W standardach polskich mieszcza sie jak najbardziej.
          To ze naleza do najubozszej grupy spolecznej to inna sprawa.
          W standardach niemieckich zycie za 1000 euro wyglada podobnie.
          A jak slusznie ktos zauwazyl, bywa, ze zarobki sa duzo nizsze.
          Czyli zadna rewelacja.

Przykro mi bardzo, ze nie jestem wystarczajaco przekonujaca piszac, jak irytujace jest
          porownywanie zycia w Niemczech z zyciem w PL. Bo nadal uwazam, ze jest to bez sensu.
          Tego po prostu nie da sie porownac.
          Jak slysze chociazby o tych tanszych ciuchach i kosmetykach niz w Pl to sie zastanawiam, gdzie
          ci ludzie to znajduja? albo jak oni wygladaja?
          I mimo wszystko wdzieczna jestem losowi za moja niepraktycznosc :-)

A Berlin jest naprawde cudowny, j

• aga7610 Re: Bietka 02.08.05, 09:11
            Bietka,

nie jest odkryciem, ze perfumy i inne "pierdoly" (mowie o Luxusprodukte czyli
            Lancome, Chanel etc...) sa tutaj tansze. Jezeli porownasz marki z nizszej
            polki, to oczywiscie jest tak samo.

Wszystko kwestia perspektywy.

Tylko zauwaz ile z tych rencistow "dorabia" sobie sprzedajac kwiatki za 5 zl
            przy jakis targach albo zebrane jagody w lesie... Wiec tak kolorowo i slodko to
            raczej nie jest.

Jestem tez za Potsdamer Platz! :-))
            • bietka1 Re: Bietka 02.08.05, 23:24
              Czy to prawda, ze w PL firmowe kosmetyki kupuje sie na targach, gdzie ceny sa nizsze nawet
              niz w niemieckich perfumeriach?

Wiem, jaka jest sytuacja emerytow w Pl, bo kilku z nich jest nawet bliskich memu sercu. A ich
              emerytura wynosi nie 1000, a 800 zl, ale nie dorabiaja. Zyja skromnie, ale zyja i nie rozczulaja
              sie nad soba.
              :-)
              • meercedes Re: Bietka 09.08.05, 18:07
                Tak, nie rozczulają się nad sobą i nie proszą Cię o pomoc, a Ty Ty masz czyste
                sumienie... i tak naprwdę nie wiesz jak wygląda ich codzienne życie. Za te
                pieniądze można tylko wegetować, na leki już nie starczy.
          • endeavour1000 Re: Bietka 02.08.05, 09:29
            Bietka, nie wiem kim Ty jestes i jaki styl życia prowadzisz, ale to co piszesz
            jest kompletną bzdurą. Polecam, abyś przyjechała do Polski i zobaczyła jak żyją
            emeryci, których nie stać na PODSTAWOWE potrzeby typu lekarstawa i opłaty ! Jak
            szeroki masz pogląd na sprawę wyjaśnia post w którym piszesz, że w Polsce za
            1000 zł można normalnie żyć i odkładać. Może przyda Ci się ban na tej grupie za
            wypisywanie takich głupot jak ktoś kto jest niepoczytalny. Bez sensu jest to co
            piszesz, że porównania nie mają sensu. To jest ekonomia i to dość prosta
            wynikająca co możesz sobie kupić za godzinę pracy przyjmując, że otrzymujesz
            najniższe wynagrodzenie regulowane ustawą pracując legalnie. Gdzie Ci ludzie to
            znajdują ? Prosty konkretny przykład, krem Dove o pojemności 100 ml kosztuje w
            Polsce 12 zł, w berlińskim "wolworcie" za 400 ml płacisz 2,99eur, a więc to się
            chyba nazywa tańsze ? Sushi w dzielnicy Kreuzberg kosztuje 5,99eur, w Polsce
            taki sam podstawowy zestaw (6 maków + 3 rybki + zupa rybna) kosztuje 50 zł.
            Zanim coś napiszesz zastanów się dobrze i nie pleć tu bzdur !
            • bietka1 Re: Bietka 02.08.05, 23:14
              To po prostu jakis koszmar.
              Twoje porownania sa naprawde zenujaca...
              Nie wiem co z ciebie za ekonomista, ale z tego co czytam to uwazasz sie za znawce tej
              dziedziny... :)))) Tymczasem twoje cenowe porownania do niczego nie prowadza. Mozesz mi
              jeszcze tysiac ich przytoczyc i bede uwazac je jeszcze bardziej za bez sensu, bo ty nie potrafisz
              zrozumiec, ze nawet z twoimi zarobkami, a jak twierdzisz nie musisz wyjezdzac do pracy za
              granice, wiec mniemam, ze nie sa najgorsze jak na PL, bedziesz musial obnizyc swoj standard
              zycia tutaj, a nie podwyzszysz go.
              Zatem przypomnij sobie towary, ktore sa w Pl znacznie tansze. Niestety nie sypne przykladami,
              bo mnie mdli na sama mysl o tym. Ale lodowki polskich studentow nie bylyby wypelnione
              polskim jedzenie, gdyby tutaj bylo taniej, dzieci polakow nie bawilyby sie zabawkami z Pl, a ich
              ojcowie nie nosili polskich garniturow...
              I zapewniam cie, to nie sentyment do rodzimych produktow, ale czysta ekonomia, jak to
              okreslasz ;(
              Roznice w cenach beda zawsze, bo nawet wsrod starych czlonkow EU nie mozna tego tak do
              konca kontrolowac, aby mydlo Fa mialo wszedzie identyczna cene. Chyba, ze bedzie to np. w
              ramach Lidla. A propos, czy Biedronka aby nie jest tansza?

Jesli chodzi o bana to mysle, ze nalezy sie komus, kto obraza innych, a nie temu, ktory wyraza
              swoj poglad. Wiec uwazaj na pewne sformuowania, bo ja raczej wystrzegam sie impertynencji.
              A cenie sobie przede wszystkim MOJ styl zycia, bo nie musze sie ocierac o tego typu chamstwo.

Mam nadzeje, ze jesli zdobyles sie na wydanie 6 euro na sushi i zaspokojeniu apetytu nie
              skonczylo sie to salmonella.
              Hmm... naprawde zastanawialabym sie nad tym wydatkiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka