Dodaj do ulubionych

Josef Skvorecky

30.05.06, 21:50
Chciałbym zapytać jak się zapatrujecie na tego autora, który stał się moim
małym odkryciem. Mam takiedziwne odczucie, że jest On troszke niedoceniony, a
moim zdaniem jego humor jest wręcz czyms wybitnym i oryginalnym. Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • justyng Re: Josef Skvorecky 01.06.06, 10:43
      Škvorecký jest genialny to prawda. smile Uwielbiam jego imiesłowy, którymi operuje
      naprawdę doskonale, co jeśli chodzi o Czechów jest rzadko spotykane. wink Myślę,
      że doceniany jest, ale w inny sposób, bo żyje w emigracji... Czesi mu jednak
      wiele zawdzięczają, z jego inicjatywy powstało przecież wydawnictwo 68
      Publisher, które wydawało w zagranicy książki, które w Czechach wówczas były
      surowo zabronione. smile)
      • freerock Re: Josef Skvorecky 01.06.06, 16:40
        Ja np nardzo lubie zbiór opowiadań "Historia Jaskółki" Wspaniały język i
        wyśmienity humor. Szczególnie w opowiadaniu o kocie burżujusmile Odnosze jednak
        wrażenie, że Skvorecky jest deczko niedoceniony, ale może się myle.
    • wislok1 Re: Josef Skvorecky 01.06.06, 21:25
      Fajna powieść "Tchórze" o okupacji w Nachodzie, strasznie podpadł mieszkacom, bo
      jego zdaniem cały Nachod za Adolfa to były owe tchórze i o partyzantce nawet
      nikt nie pomyślał
      • justyng Re: Josef Skvorecky 01.06.06, 22:11
        Racja. smile Dobry komizm sytuacyjny. Mi jednak najbardziej podobała się książka
        "Ze života lepší společnosti". Uśmiałam się przy tym, że hoooo hooo. wink)
        • flakonka Re: Josef Skvorecky 12.07.06, 19:20
          chciałam delikatnie zaznaczyć, że historia była KUKUŁKi a nie jaskółki i to
          ptak i to a jednak... a poza tym pisarz jesli niedoceniony to u nas, bo w
          Czechach to klasyka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka