profice 18.03.07, 12:32 czesc znacie jakieś fajne czeske zespoly muzyczne? i co wogole myślicie o czeskiej muzyce? jk Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thomaa Re: czeska muzyka 18.03.07, 13:05 profice napisała: > czesc > znacie jakieś fajne czeske zespoly muzyczne? dla kazdego "fajne" znaczy cos innego. Moze tak okresl co Cie interesuje... Odpowiedz Link
profice Re: czeska muzyka 18.03.07, 13:33 jasne, szukam reprezentantów różnych gautnków muz. czeskiej, choć nie ukrywam, że interesuje mnie wszystkie Inne niż techno i hiphop, rap . Odpowiedz Link
daghda.irish.pub Re: czeska muzyka 19.03.07, 00:10 Zainteresuj się na początek Jaromirem Nohavicą - wszelkie informacje znajdziesz na jego stronie: www.nohavica.cz/ (strona jest także dostępna w języku polskim Odpowiedz Link
pampeliszka Re: czeska muzyka 19.03.07, 08:05 Moge Ci powiedziec, co lubia Czesi, niezmiennie swoje Słowiki rozdaja tym samym osobom i grupom: Karel Got Lucie Bila Helena Vondrackova Cinaski Kabat (ci jada tez na Eurowizje) Divokej Bill i od 2 lat, odkad wygrala czeskiego Idola- Aneta Langerova i nowa gwiazda, jeszcze nastolatka, Eva Farna sporo fanow tez ma Raduza Ja moge sluchac Langerovej, Billa, Kabatu i Cinasek. Odpowiedz Link
cizinec Re: czeska muzyka 19.03.07, 09:24 pampeliszka napisała: > sporo fanow tez ma Raduza Raduza z cedečka jest fajna, ale jej koncert strasznie mnie rozczarowal. Za duzo improwizacji, byla totalnie nieprzygotowana... Czyzby sodowa do glowy uderzyla? Odpowiedz Link
kropkacom Re: czeska muzyka 19.03.07, 09:28 Moje ulubione: Cinaski, Kryštof i Monkey Business. Nic ambitnego ale dobrze się słucha. Odpowiedz Link
madalini Re: czeska muzyka 10.04.07, 12:09 No pieknie... a gdzie: Uz jsme doma, Psi vojaci, Zuby nehty, Priessnitz, U-Bahn Jaroslava Rudisa, Sto zvirat, Schodiste, Tony Duchacek i Garaz, Oswald Schneider, legendarni Plastic People? to jest sila czeskiej muzyki, a komu daja slowiki to inna sprawa Odpowiedz Link
ursulad Re: czeska muzyka 10.04.07, 15:00 Tylko ciekawostka: Ewa Farna zawsze podkreśla, że jest Polką i właśnie tak poprawnie zapisuje swoje imię i nazwisko. Odpowiedz Link
slunko Re: czeska muzyka 18.04.07, 11:12 ja polecam Monkey Business i Support Lesbiens. bardzo lubie tez Zuzanu Navarovou. Odpowiedz Link
panifirlej Re: czeska muzyka 08.05.07, 07:43 Zabrzmi to jak reklama, ale ja naprawdę nie jestem związana z 'Czasem Kultury":otóż do najnowszego, czeskiego numeru jest dołączona płyta z alternatywna czeską muzyka. Bylam na spotkaniu promocyjnym tego pisma i uslyszalam cos, co mi otworzylo oczy na roznice miedzy nami a Czechami: oni moga pracowac na portierni, smietnisku i w tym podobnych miejscach, byle zarobic na chleb, a reszte czasu moz przeznaczyc na tworzenie sztuki, muzyki itd. Dlatego nie bylo problemu, zeby nagrali te plyte dla CzeKa i nie zadali za to jakichs kosmicznych honorariow. Ciekawe, jak by bylo z naszymi zespolami?... Wystarczy, ze pol. teatry nie chca grac w Czechach, bo uwazaja, ze tam za malo placa. Odpowiedz Link
generallo Re: czeska muzyka 08.05.07, 18:40 Tak więc polecam ci wejść na; www.ewafarna.cz poza nią znam; Jaromira Nochavicę, gr. Holki Lucie Billę Helenę Vondrackową... Odpowiedz Link
marchewa69 Re: czeska muzyka 25.05.07, 08:34 Najfajniejsza jest ta, której nikt w radio czeskim nie puści. Ja jestem radioholik i strasznie przeżywam, że nie ma tu czegoś na kształt "Trójki". A może ktoś coś wynalazł podobnego? Można poszperać: www.abradio.cz/www/ Z muzyki, prócz Jaroslava N. ja lubię: free-mp3.cz/katalog/c/783-cechomor/4292-promeny.html Ostatnio też trzymam kciuki za gipsy.cz i deladap. Warto czasem przebrnąć przez "Noc z Andelem", na CT 1 bodajże. Po kilku programach rzeczony Andel przrestaje denerwować, a muszę przyznać, że zaprasza ciekawych gości. Ponadto, gorrrąco polecam buszovanie po stronce free music. Jakież tam można smakołyki vyhledat, no i na pewno nie będzie to aranż BeeGees w cescine tylko przeróżności, często prosto z garażu, ale za to z "klimatem". Mój favoryt, który zawsze wyciągnie mnie z chandry to: www.freemusic.cz/laskavole/kapela_mp3.htmlZdravim Odpowiedz Link
konvalinka Re: czeska muzyka 25.05.07, 23:57 marchewa69 napisała: > Najfajniejsza jest ta, której nikt w radio czeskim nie puści. Ja jestem radioho > lik i strasznie przeżywam, że nie ma tu czegoś na kształt "Trójki". A może ktoś > coś wynalazł podobnego?" polecam radio Hej z Ostravy, wiele tam czeskiej muzyki nie ma, ale za to w ogóle dobra, rockowa, żadna česká dyskotéka ; www.play.cz/radio-hey-ostrava Jeśli chodzi o czeską muzę, to zdecydowanie polecam; Boo,Neřez(Nerez)(Neřež) Honze Nedveda,Čechomor i Nohavicę we wszelkich postaciach A na tej stronce można posłuchać krótkich urywków; www.indiesrec.cz/ Odpowiedz Link
anka-1966 Re: czeska muzyka 22.06.07, 18:21 Czeska muzyka jest fajna a czasami nawet śmieszna zwłaszcza jak się pierwszy raz słucha czeskiego metalu.Najbardziej podobały mi się piosenki Lucie Vondrackova i Evy Farny która mimo że jest Polką mieszka w Czechach i śpiewa po czesku.Było jeszcze kilku chłopaków ale zapomniałam nazwisk-chciałam odszukać w internecie i natknęłam się na pytanie.Jak znajdę mogę napisać jak będziesz chciała. Odpowiedz Link
wlodek_k Re: czeska muzyka 11.10.07, 16:12 ja najbardziej lubie czeską alternatywną piewicę, którą jest RADUZA! głos nie-zapominalny, mieszanka punka i folku ;D jeśli nie słyszeliście, to warto wskoczyć na Warszawski Festiwal Fimowy - tam 19 i 20.10.2007 będzie prezentowany film o Raduzie... dodatkowo sklep płytowy www.audioskop.net, na swoje otwarcie ma sprowadzic wybór plyt CD Raduzy... RADUZA RULEZ! Odpowiedz Link
wlodek_k Re: czeska muzyka 11.10.07, 16:13 > RADUZA RULEZ! warto zajżeć tu: www.indierec.cz www.raduza.cz i niebawem www.audioskop.net - oni maja byc przedstawicielem Indies Records w Polsce podobno... Odpowiedz Link
visegrad Re: czeska muzyka 11.10.07, 21:09 > www.audioskop.net - oni maja byc przedstawicielem Indies Records w Polsce podob > no... ciekawe, wiesz może, czy od dawna działają? Odpowiedz Link