kropkacom 30.04.08, 18:05 Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły spożywcze? Ciekawa też jestem czy jak jedziecie do Polski to brakuje Wam czegoś co na co dzień tutaj jecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sks_baltyk_1930 Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 30.04.08, 18:19 raczej na odwrot brakuje mi tutaj polskiego pieczywa i wedlin. Odpowiedz Link
l.e.a Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 30.04.08, 19:37 ojej Kropeczko, ja tęsknię za moim chlebkiem żytnim z kmienkiem za rogalami to przede wszystkim !, knedlem ale nauczyłam już się robić , pomazankové máslo już jest w Lidlu uff a tatarská omáčka w Polsce Hellmansa jest identyczna jak czeska Zjadłabym od czasu do czasu vlašsky, pochoutkový nebo francouzský salat lubię też pasty na wagę np. topinkova, česneková ... korbačíky, Langoše, božské větrníky a pařížské dorty nebo špičku, nanuk Míša Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 01.05.08, 18:58 l.e.a napisała: pomazankové máslo już jest w Lidlu A jak się nazywa? Jakoś do tej pory nie zwróciłam na niego uwagę. Natomiast całkiem znośny w Lidlu jest pařížský salát a rybí salát. Próbowałaś? Są od czeskiego producenta. Jest też vlašský salát, ale robiony chyba w Niemczech, więc smak moim zdaniem gorszy. Odpowiedz Link
l.e.a mneznehoklepne 01.05.08, 19:20 Ha no to parizskym salatem mnie zaskoczyła/eś na maksa, polecę jutro jak na skrzydałach sprawdzić ! a pomazankove maslo jest firmy PILOS mają różne naturalne i smakowe np. z szynką, chrzanem w plastikowych kubeczkach jak w Czechach tylko szukaj napisu na opakowaniu Spread Butter no i firmy Pilos oczywiście Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: mneznehoklepne 01.05.08, 19:34 To ja z kolei jutro będę szukać pomazankove maslo Ten parizsky salat jest w takich mniejszych opakowaniach chyba po 150g, kiedyś pakowano w coś takiego w Czechach rybi salat, jak jest teraz nie wiem, dawno mnie w kraju nie było. Mam nadzieję, że znajdziesz i życzę smacznego mniam mniam )) Odpowiedz Link
l.e.a mneznehoklepne - jest pařížský salát :-) !!! 02.05.08, 15:30 Właśnie nabyłam i się zajadam mniam Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: mneznehoklepne - jest pařížský salát :-) !!! 02.05.08, 15:45 l.e.a napisała: > Właśnie nabyłam i się zajadam mniam A ja z mężem pomazánkovým máslem, a przy tej okazji kupiłam do wypróbowania Mexický salát (pyszny pikantny, piecze w ustach, zaraz trzeba będzie popić piwem) i Pikantną sałatkę z salami (tej jeszcze nie próbowałam). Paříž oczywiście też. Ja jestem "maniakiem" jedzenia tych sałatek, więc cieszę się, że można sie nimi zajadać i w Polsce )) Pozdrawiam Odpowiedz Link
wislok1 Rybi salat w majoneze 03.05.08, 21:39 Kiedyś się zajadałem, ale teraz zauważam, że się pogorszył. Przynajmniej ten w supermarketach Odpowiedz Link
wislok1 Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 30.04.08, 20:26 Jogurty Pierot, ser pleśniowy Hermelin Charakter, musztarda plnotucna Odpowiedz Link
wislok1 Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 30.04.08, 21:08 Salami Herkules, bułki z serem na wierzchu Odpowiedz Link
kropkacom Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 30.04.08, 21:24 Salami paprikas i vysocina. Knedlik i listove testo. Z nabiału jogurt z Valasska i Pribinacek. I chleb z kminkiem. Najbardziej brakowało by mi teraz Pribinacka. Odpowiedz Link
l.e.a Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 01.05.08, 09:19 Kropeczko- knedlik prosty do zrobienia a listove testo to nic innego jak ciasto francuzskie Odpowiedz Link
kropkacom Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 01.05.08, 09:52 l.e.a, wiem Tylko mieszkając w Polsce ani razu nie jadłam knedla a ciasto francuskie średnio dostępne było u nas. Więc to dla mnie była nowość Odpowiedz Link
kropkacom Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 01.05.08, 09:58 A swoja droga ma ktoś sprawdzony przepis na knedliki twarogowe z owocami? Miałam jeden dobry ale gdzieś mi się zapodział Odpowiedz Link
l.e.a knedle twarogowe z owocami dla Kropeczki :) 01.05.08, 10:18 200g mąki tortowej 250g twarogu 1 żółtko 50g masła roztopionego skladniki wymieszać, zagnieść ciasto , wywałkować je na stolnicy, wykrajać kwadraciki albo kółka, na środku owoc( daję połówki śliwek ) w ręce wymodelować knedel i wrzucać do gotującej się osolonej wody. Ciepłe, ugotowane knedle sypiemy cukrem pudrem, można też kakao i lać rozstopionym masełkiem - smacznego Ps. ja zawsze stosuję proporcje x2 ! lea Odpowiedz Link
kropkacom Re: knedle twarogowe z owocami dla Kropeczki :) 01.05.08, 10:44 Wielkie dzięki. Tylko napisz mi jeszcze jaki twaróg? Miękki czy raczej grubo mielony? Jutro wypróbuje Odpowiedz Link
l.e.a Re: knedle twarogowe z owocami dla Kropeczki :) 01.05.08, 10:55 Kupuję taki zwykły w kostce Odpowiedz Link
l.e.a Wisloku :) 01.05.08, 09:20 czeska Plnotučná hořčice jest w Tesco i Achau taka w słoikach a w Lidlu w pojemniczkach plastikowych Odpowiedz Link
agnieszka12341 Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 01.05.08, 13:12 Pieroty sa w Albercie, teraz Carrefur ale nadal sprowadzaja. A bulki tez sa u nas identyczne. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 30.04.08, 21:54 A wino z beczki moge w to wliczyc, Kropka? ) To ja glosuje na Palave. Wszystko jedno z jakiej oblasti... Przywiązana jestem do śmietany z Billi (Clever), parówek wiedeńskich z serem z musztarda z plastikowego pojemnika i parkiem oczywiście), Pribinacka równiez, zwłaszcza śmietankowego. I lubię Maggie napady- nie wiem, czy znacie ten przepis na kurczaka z porem i Maggie? oddałabym za to nawet butelkę Palavy. Odpowiedz Link
tomek9991 Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 30.04.08, 22:55 Budvar do picia, smażeny syr do jedzenia. Odpowiedz Link
milaf Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 01.05.08, 02:30 veltiske zelene czarny kozel smazony ser hermelin utopenec Odpowiedz Link
milaf Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 04.05.08, 00:56 a do tego uwielbiam zatrzmać sie na chwile i rozpływac sie smakowo nad bramborakiem z czosnkowa omaczką polecam... ze słodycz ...yo ja jestem z tych dla ktorych najlepszy deser to ...zasmażka...made in pl moja babcia Odpowiedz Link
fredriksson Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 01.05.08, 16:49 Czekolada Studentská - zwłaszcza ta, która pojawiła się niedawno, z kawałkami wiśni... Odpowiedz Link
uyu Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 02.05.08, 00:22 Kilka dni temu odkrylam hamburgery z serem. Niebo w gebie, a hamburgery takie, ze kolejka jak za peerelu. Odkrylismy takze frankowke, ktora kupujemy w plaskikowych butlach w pobliskiej winiarni. Na samym poczatku poszlam do Lidla po drabine (niby na promocji a w Obi kupilam tansza) i znalazlam chleb mojego zycia. Ciemny, slonecznikowy, kwadratow. Firma Penam Lepsi den. W Kauflandzie znalazlam wiele francuskich mrozonek i Ricoré (kawa z cykoria). Caly czas jestesmy na etapie odkrywania nowosci. Grube parki blizej poznalam wczoraj wieczorem podczas sasiedzkiego palenia czarownic w parku za domem. I sasiedzi udani i parki tez ) Odpowiedz Link
balbii Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 02.05.08, 10:36 niewątpliwie czekolada "Studentska" przebija wszystko...inych ulubionych czeskich wyrobków nie mam, za to tęsknię za barszczem czerwonym instant i kaszą gryczaną... Odpowiedz Link
kanapony Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 02.05.08, 22:47 rany, jak Wy mnie katujecie... czekolady, knedliki, masełka, sery, inne smakowitośći... ... ... a ja mam tyle zakazów od trenera !!! L.e.o, czy te kluski, które robisz z twarogu, mąki tortowej, żółtka i czegośtam jeszcze, to zalicza się do makaronów?? chciałam je sobie upichciĆ, ale mam zakaz jedzenia ziemniaków, ryżu i makaronów a w tej potrawie jst mąka... Odpowiedz Link
l.e.a Kanapony 03.05.08, 08:35 Czy Ty jesteś na diecie niskocukrowej ? bo jeżeli tak, to zwykłą mąkę tortową ( hladkou ) zastąp w Czechach tzw. moukou špadlovou, w Polsce mąką orkiszową, ta mąką ma dopuszczalny bardzi niski indeks glikemiczny - polecana jest min. dla cukrzyków špadlovou mouku kupisz w sklepie ze zdrową żywnością. A co do makaronów śmiało możesz jeść włoski makaron semolinowy aldente, wskaźnik glikemiczny ma poniczej 50, najtańszy dostępny min. w Lidlu i Plusie oczywiście do kupienia w każdym prawie sklepie ale duzo droższy, musi być z mąki durum czyli semolinowej - smacznego Odpowiedz Link
kanapony Re: Kanapony 04.05.08, 21:14 nie, ja po prostu postanowiłam się nieco ;D odchudzic i zaczęłam chodzic na siłownie noi zamienic zupę w mięśnie nie przesadzam z tymi zakazami - nie wszystko na raz, pomału wprowadzam zmiany i czasem sobie odpuszczam - raczej drobnostki a tu... zrobiłabym całą michę i kto by to zjadł? ja! Odpowiedz Link
tanizaki Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 03.05.08, 12:47 batony Margot) uwielbiam, ale w PL brak!!! Odpowiedz Link
wislok1 Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 03.05.08, 21:38 Co to takiego ? Odpowiedz Link
madzinkiewicz Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 03.05.08, 23:04 batonik firmy ORION, kokosowy, paskudnie słodki, zupełnie inny niż znany bounty. Też lubię, gdy mam niski poziom glukozy Odpowiedz Link
wislok1 Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 03.05.08, 23:15 Nie przepadam za bardzo słodkimi Odpowiedz Link
kanapony TAK, skleroza 04.05.08, 21:16 nie mogłam sobie przypomniec nazwy kupiłam sobie takowy w Pradze i jadłam go chyba przez 3 dni cudowny był jak dobrze, że ich nie ma w Polsce... Odpowiedz Link
fredriksson Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 03.05.08, 22:08 Super! Cieszę się, że jest jeszcze ktoś, komu smakują Margoty Swego czasu jadłem ich tak wiele, iż ostatnio rzadziej wrzucam te przysmaki do koszyka. Kokosowe, rumowe z rodzynkami, morelowe... Odpowiedz Link
kropkacom Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 03.05.08, 22:55 Też dziś zjadłam Margotkę, bardzo lubię! Podobne w smaku (wersja light, hehe, bez czekolady) są Tycinky sojove. Odpowiedz Link
tanizaki Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 03.05.08, 23:05 kropkacom napisała: > Podobne w smaku (wersja light, hehe, bez czekolady) są Tycinky sojove. nie jadłam! to muszę koniecznie spróbować. Odpowiedz Link
l.e.a Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 04.05.08, 06:30 mniaaaam sojove tycinky The best ! Odpowiedz Link
uyu Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 06.05.08, 15:43 kropka! gdzies ty mnie nadgryzl? Nic nie poczulam ) Wczoraj tez kupilam Margot kokosowa. Bardzo smaczna bo nie za slodka. ps. Margotka nazywaja mnie wszyscy polscy znajomi we Francji ) Odpowiedz Link
uyu Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 06.05.08, 15:44 Ty gryzlas, a ja zjadlam A ) Odpowiedz Link
kropkacom Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 06.05.08, 17:42 > Ty gryzlas, a ja zjadlam A ) Niestety zrezygnowałam z dobrotek typu Margotka Czas zrucić sadełka choć ociupinkę. Więc Cię szybko nie ugryzę Odpowiedz Link
363636r Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 04.05.08, 20:55 FERNET STOCK DR. JELINEK GRUSZKOWY Odpowiedz Link
wislok1 Artykuły spożywcze do picia to temat na inny wątek 04.05.08, 21:09 Takie bogactwo. Ja gustuję w baaaardzo dobrym piwie, czyli Budvar Odpowiedz Link
363636r Re: Artykuły spożywcze do picia to temat na inny 04.05.08, 21:15 Nie jestem znawcą piw ( raczej mocniejszych napitków ), ale podchodzą mi bardzo czeskie tmave , w Polsce brakuje mi przyzwoitych ciemnych piw. Porterów naszych nie liczę bo to zupełnie inna bajka. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Artykuły spożywcze do picia to temat na inny 04.05.08, 22:21 Fakt, taki czarny Kozel czy Staropramen są bardzo dobre Odpowiedz Link
ell12 Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 06.05.08, 13:07 Chleb siedmiozierny ( czy jak mu tam) i anglickie rohliki z hipernovej na Novych Buovicach , tortille ( nie wiem czemu w PL 4 sztuki kosztują 9 zł !) Odpowiedz Link
aniiiah Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 08.05.08, 23:10 Nie jestem wielbicielką czeskiego jedzenia, ale niektóre rzeczy doceniam - głównie piwo, ser niva, bramborovou "kaszę". W Polsce brakuje mi dobrej wody z kranu (w niektórych częściach Bydgoszczy z kranówki nawet herbaty się nie da normalnie przygotować); praska kraniczanka jest mniam Odpowiedz Link
363636r Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 10.05.08, 16:46 O ile się nie mylę bramborova kasza to po prostu piure ziemniaczane, a to i w Polsce możesz zrobić.Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Odpowiedz Link
uyu Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 10.05.08, 16:58 Przedwczoraj kupilam wielka tabliczke czekolady z orzechami. Doskonala, juz dawno tak dobrej nie jadlam. Szkoda, ze zapomnialam jak sie nazywa firma ktora ja produkuje, jakos tak z wloska. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 10.05.08, 18:19 > Szkoda, ze zapomnialam > jak sie nazywa firma ktora ja produkuje, jakos tak z wloska. Figaro? Odpowiedz Link
l.e.a Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 10.05.08, 18:45 kropkacom napisała: > > Szkoda, ze zapomnialam > > jak sie nazywa firma ktora ja produkuje, jakos tak z wloska. > > Figaro? hehe to samo miałam napisać Odpowiedz Link
uyu Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 10.05.08, 22:14 nie, jakos tak cozzola czy podobnie; W kazdym razie sa dwa 'zz' w nazwie; Chyba pojde grzebac w smietniku Odpowiedz Link
aniiiah Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 11.05.08, 15:04 Jasne, że chodzi o puree, ale tu jest chyba o wiele bardziej popularne niż w Polsce i tylko tutaj zdarza mi się je jeść. Kolejny powód zresztą, dlaczego nie jestem wielbicielką czeskiej kuchni: jak już coś lubię, to wcale nie jest specyficzne (bo trudno specjalnością kuchni nazwać wodę z kranu albo kulinarne (piwo?) Odpowiedz Link
betif Re: Jakie macie swoje ulubione czeskie artykuły s 14.05.08, 11:40 My nie mozemy obejsc sie bez mleka sojovego Zajic. Nigdzie nie ma tak dobrego mleka jak tutaj. Nawet moja tesciowa w Hiszpanii tez innego nie pija i zawsze jak jade to pol walizki Zajca wioze No i herbatki dla dzieci (owocowe i ziolowe Megafryt) to nasz hit i zawsze ze soba bierzemy jadac gdziekolwiek. Z drugiej strony z Polski zawsze przywoze sok pomidorowy Tymbarku i wedliny z osiedlowego sklepu pakowane prozniowo. Ale wedliny to sprawa gustu - moja przyjaciolka woli czeskie Natomiast typowej czeskiej kuchni na codzien nie mam, bo i knedlikow i gulaszu nie jadam i nie robie wiec i nie brakuje mi tego. Odpowiedz Link
uyu Kofola 15.05.08, 13:11 Wlasnie odkrylismy Kofole. Juz dawno kupilam jedna butelke i stala sobie w kacie lodowki, bo nie jestesmy amatorami tego rodzaju napokow. Jednak Kofole postanowilismy kupowac bo wyjatkowo nam 'podeszla'. Odpowiedz Link
kropkacom Re:Kiełbasa. 15.05.08, 13:18 Z ręką na sercu mogę polecić kiełbasę chaluparska Globus. Dobra i na ciepło i na zimno PS. Do nabycia oczywiście w Glbusie. Pakowana w tacki. Odpowiedz Link
wislok1 Salami jest dobre 15.05.08, 20:46 W zasadzie tylko salami moim zdaniem, reszta wędlin jest taka jak w Niemczech, czyli niejadalna. W Niemczech jest dobra tylko szynka schwarzwaldzka Odpowiedz Link
kropkacom Re: Salami jest dobre 15.05.08, 21:33 > W zasadzie tylko salami moim .... Oj, jak się chce to znajdzie się i dobrą wędlinę. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Salami jest dobre 16.05.08, 00:07 Ale w Polsce krócej się szuka. W Czechach brakuje mniejszych masarni, niestety komuniści skasowali wszystkie prywatne firmy i po 1989 tak szybko tradycja się nie odrodziła. Dlatego wszelkie usługi rzemieślnicze, także wyrób wędlin to przewaga Polski. Widać to u nas, na Śląsku Cieszyńskim Odpowiedz Link
slavko2 Re: Salami jest dobre 16.05.08, 02:20 ale jesli chodzi o wedliny to Czesi nie są tscy zli. Nie wszystkim smakuje ale kt0 nie lubi filmu Posttrzyzyny J. Mencla z moją znajomą w roli głównej Magdalenou Vasariovą ( info dla wtajemniczonych) Odpowiedz Link
wislok1 Re: Salami jest dobre 16.05.08, 20:55 Mnie ten film bardziej kojarzy się z apetyczną pupą właścicielki pięknych włosów Odpowiedz Link