l.e.a 04.06.08, 14:24 Poszedł do Was mail na adres gazetowy, pozdrawiam lea Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 15:07 Przyszedł i za chwile się tym zainteresuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link
daghda.irish.pub Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 17:15 WTF...? Odpowiedz Link
uyu Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 20:21 Dostalam )) dziekuje Odpowiedz Link
kanapony Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 22:50 ;p a to babskie sprawy są ;D Odpowiedz Link
pampeliszka Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 20:22 L.e.a, w nagrode mi napisz, jak sie robi prawdziwą, czeską "sekanou". I trzymam kciuki, znajomym tez powysyłam, a co. Odpowiedz Link
kanapony Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 22:19 ręcami i nogyma !!! będę klikać Odpowiedz Link
kanapony Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 22:27 aaaaach... są jeszcze tacy ?? Odpowiedz Link
uyu Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 22:27 Ja na poczatku to zupelnie bezinteresownie klikalam ale jak pampeliszka napisala o tej sekaninie to czemu nie? Tez chcialabym )) Odpowiedz Link
kanapony Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 22:49 a czy toś do jedzenia jest? z kapusty? Odpowiedz Link
uyu Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 04.06.08, 22:53 NIe wiem ale na to wyglada ) Dzis wszystko kojarzy mi sie z zarelkiem. No i jesli pampeliszka sie dopomina to musi byc dobre. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 05.06.08, 07:34 Dobre...Cos a la pasztet plus a la mielone) Boczek na dole, majeranek na gorze, upieczone. Odpowiedz Link
l.e.a :)))))))))) 05.06.08, 10:02 jesteście niesamowite ) jak skonczę pracę, bo mam jej masakrycznie dużo, to dam przepis na sekanou Odpowiedz Link
kanapony bomba 06.06.08, 00:35 kaloryczna! a ja myślałam, że to jakaś zupa (z nazwy) dziś też klikałam! Odpowiedz Link
visegrad Nie to, żebym się czepiał... 05.06.08, 11:16 i żeby mnie to specjalnie interesowało, ale tak mnie jakoś uczyli od małego że szeptanie sobie na ucho różnych rzeczy w większym towarzystwie nie jest przejawem dobrego wychowania. No, ale może teraz są jakieś inne obyczaje. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Nie to, żebym się czepiał... 05.06.08, 11:53 Dowiesz sie za to, jak sie robi sekanou... Ja sie juz doczekac nie moge. Odpowiedz Link
l.e.a Visegrad :) 05.06.08, 14:01 to nie szeptanie na uszko tylko informacja do dziewczyn, żeby na gazetową zerknęły, ja np. na adres gazetowy nie wchodzę NIGDY , a niemiałam do dziewczyn innych adresów email dlatego ta informacja. Pozatym sprawa naprawdę babska, aż smieszna jeżeli poczułe/aś sie urażony/a to najmocniej przepraszam. Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: sekaná pečeně 05.06.08, 17:47 Mam nadzieję, że l.e.a nie obrazi się, jeżeli podam przepis na pieczeń rzymską. Zresztą jeżeli robi inaczej,pewnie poda swój przepis Zmielimy boczek wieprzowy i wołowinę (po ćwierć kilo), 2 kajzerki uprzednio namoczone i wyciśnięte z wody. Średnią cebulę pokroimy i podsmażymy na tłuszczu, po ostudzeniu dodajemy do mięsa. Doprawimy solą i pieprzem, dodamy 2-3jajka (1 białko zostawiamy do posmarowania) i słonine pokrojoną w kosteczkę (50g), ewentualnie bułkę tartą, jeśli masa jest za rzadka, lub troche wody, jeżeli za gęsta. Na blasze do pieczenia rozpuścimy smalec, ukształtujemy 1 dużą lub 2 mniejsze "szyszki", posmarujemy białkiem, podlejemy odrobiną wody i pieczemy ok. 1 godz. W trakcie pieczenia polewamy sosem z pieczenia. Odpowiedz Link
l.e.a Re: sekaná pečeně 05.06.08, 18:22 A bo przepisów cała masa i dobrze 80dkg mielonego mięsa wieprzowego 40 dkg mięsa mielonego wołowego idealnie kupić mięso i samemu zmielić 70dkg boczku - drobno, drobniuśko pokroić czosnek i cebula - ilośc od upodobonania, ja daję sporo czosnku np 2- 3 bułki, 3 jajka mleko ( ilośc taka aby razem połączyć składniki ) majeranek, tymianek, pieprz sól, liście laurowe plasterki boczku ( bekonu ) do zawinięcia pieczeni 2łyżki musztardy Patláma, patláma Bułki namoczyć w mleku, czosnek i cebulke zmielić albo pokriooic bardzo drobno. Przygotować duuuuża michę do ugniatania,oddzielić żółtka od białka. Mięso włożyć do miski, dodać rozgnieciony czosnek, boczek cebulkę i wymieszać. Dodać wyciśnięte z mleka bułki, trzy żółtka, 2 białka sól, pieprz, majeranek, tymianek, musztardę i wyrobić "ciasto".. brytfankę wysmarować smalcem, z masy wywałkować 2-3 sztuki pieczeni, posmarowac ją białkiem, położyć liście laurowe,i zawinąć w plastry bekonu. Włkadać do nagrzanego piekarnika, w trakcie pieczenia podlewać sosem z pieczeni. smaczo ;P Odpowiedz Link
pampeliszka Re: sekaná pečeně 05.06.08, 21:37 dzieki, holki bede eksperymentowac nie wiedzialam, ze sekana to jest pieczen rzymska... Odpowiedz Link
uyu Re: sekaná pečeně 05.06.08, 21:58 Moj maz je to jak chleb. Odkroi pajde, zje i oglada sie za nastepna ) No i po co ja tu przyjechalam? Utyc? No i co z tego, ze utyje? Czy ja do ukichanej smierci musze miec wage nimfy wodnej? Nie musze. No wiec bedize wielkie zarcie ) Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: sekaná pečeně 05.06.08, 22:43 W Lidlowi jest pieczeń rzymska produkcji czeskiej - z kminkiem, z ziołami, nie pamiętam, czy jeszcze z czymś innym. Co prawda, nie tak smaczna, jak domowa, ale na bezrybiu i rak ryba Odpowiedz Link
kanapony kupiłam dziś składniki... i mam kilka pytań 18.06.08, 19:37 1. ile cebuli i ile czosnku? zwłaszcza o cebulę pytam, bo dużo czosnku to OK, ale dużo cebuli to się gorzkie robi 2. czy ten boczek można zmielic razem z wołowiną i wieprzowiną? albo żle zrozumiałam - i jest on tylko do zawinięcia mięsa? sorki, jeśli pytania są trywialne... gotowanie to mi nawet nieźle idzie ale pieczenie ciast to tragicznie - n i g d y nie wychodzą, zawsze mam zakalce a to pod pieczenie ciast mi podpada... Odpowiedz Link
l.e.a Re: kupiłam dziś składniki... i mam kilka pytań 19.06.08, 12:06 Cebula ma słodki smak, nie ma prawa byc gorzka, podus ją na tłuszczu tak aby się zeszkliła , nie ma prawa zmienić kolor wówczas naprawde zgorzknie. Ja daję 2 cebule bo lubie , jak nie lubisz możesz ją całkowicie pominąć. Co do boczku - masz boczek do posiekania na kosteczki i zeskwarzenia ich oraz płatki cienkiego do zawinięcia przygotowanego mięsa jeżeli nie chce Ci się kroić i podsmażać, możesz zmielić Odpowiedz Link
kanapony Re: kupiłam dziś składniki... i mam kilka pytań 19.06.08, 15:04 Wielkie dzięki - idę robic pokroję boczek w kosteczkę i cebule dam dwie (bo ja pięc kupiłam...) ale, że boczek trzeba najpierw zeskwarzyc... to bym nie wpadła na to ale tak, jak mistrz każe - zrobię dzięki Odpowiedz Link
kanapony Re: sekaná pečeně 06.06.08, 00:39 mneznehoklepne napisała: > dużą lub 2 mniejsze "szyszki" a można jaśniej? bo przepis nie wydaje mi się skomplikowany, więc mogłabym spróbowac upichcic to coś tylko w tym punkcie ani kroku dalej... Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: sekaná pečeně 06.06.08, 00:56 recepty.centrum.cz/img/photo/4/2/007.jpg Mięso kształtujemy mniej więcej w ten sposób Odpowiedz Link
kanapony Re: sekaná pečeně 06.06.08, 01:17 no, teraz wszystko jasne... a wyobrażałam sobie przedziwności... rany! kto na ten kształt wymyślił słowo szyszka? btw. niektóre średniowieczne recepturuy na otrzymanie kamienia filozoficznego są jaśniejsze niż współczesne przepisy kulinarne dla mnie Odpowiedz Link
kanapony Re: kropkacom, uyu,bsl, pampeliszka, kanapony 08.06.08, 18:52 dziewczyny, działajmy!!! bo dziś tragicznie! Odpowiedz Link
l.e.a gorzej niż tragicznie :(( 08.06.08, 19:14 Konkurencja ze zmiennym IP naklikała mi tyle minusów,że nie wierze w sukces buuuu ((((((((((((((((( Odpowiedz Link
uyu Re: gorzej niż tragicznie :(( 08.06.08, 20:20 Takie klikanie to o d..e potluc. Glosujacy powinni zostawic chocby adres mailowy. Sam numer z IP niczego nie gwarantuje. Naklikalam tym paskudnym babom ile moglam shitow. Jutro pojde do kawiarenki netowej. Odpowiedz Link
visegrad Re: gorzej niż tragicznie :(( 09.06.08, 00:53 jeżeli to głosowanie przebiega w oparciu o adresy IP, to ja radzę dać sobie spokój. To znaczy po prostu, że organizatorzy sami mają w planach jakieś szwindle. Odpowiedz Link