Dodaj do ulubionych

Gdzie do Czech ?

04.07.09, 11:25
Byłem już kilkukrotnie w Pradze i okolicach , oraz w Brnie. We wrzesniu
planuje znow sie tam przejechac i zobaczyc cos nowego..Myslałem o Karlovych ,
albo o Olomuńcu..Liczę na jakąs podpowiedz od fachowcowsmile
Obserwuj wątek
    • mariuszszcz Re: Gdzie do Czech ? 04.07.09, 12:06
      Polecam 1) Jiczin i okolice z Czeskim Rajem i kilkoma zamkami. Można wypożyczyć
      w rynku rower i używać sobie...

2) Morawy, ale taki niezwykły areał między dwiema miejscowościami, które mają
      dwa świetne zamki: Valtice i Lednice. Między nimi leży coś, co nazywa się
      "ogrodem Europy" - Lichtensteinowie stworzyli ogród z różnymi przedziwnymi
      budowlami, które charakteryzują się tym, że są niekonieczne. Np. wieża minaretu,
      zbudowana ponoć na złość sąsiadom. Po tym terenie też można rowerem własnym lub
      wypożyczonym (w Valticach wypożyczalnia jest na przeciwko muru zamkowego).
      No i wino, i mili ludzie.
      Pzdr.
      • marcinn_a Re: Gdzie do Czech ? 04.07.09, 13:18
        Dzieki wielkie za fajna podpowiedz,Napewno warta rozwazenia bo bardzo lubie zamki
    • dddbb Re: Gdzie do Czech ? 04.07.09, 15:09
      Będąc w Ołomuńcu warto odwiedzić też okolice, m.in. Bouzov i
      Sternberk - malownicze zamki, oraz jednej z jaskin Javoricko lub
      Mladecka.

A będąc w rejonie Lednic i Valtic, o których wspominał Mariusz,
      warto podjechać do pięknego Mikulowa, pospacerować po Pavlovskich
      Vrchach, odpocząć nad jeziorami Mlyny na Dyji. A wcześniej oglądnąć
      na zachętę film "Młode Wino" smile
      • marguyu Re: Gdzie do Czech ? 04.07.09, 15:49
        Popieram Morawy ! smile
        Szczegolnie lednicko-valticki kompleks palacowo-parkowy.
        Starczy na kilka dni. Jesli znudzi ciebie chodzenie po plaskim
        niedaleko masz Palawe z ktorej dojdziesz do Mikulova.

cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A1_krajinn%C3%
        A1_oblast_P%C3%A1lava)
      • pampeliszka Re: Gdzie do Czech ? 05.07.09, 08:54
        Skoro lubisz zamki, to niedaleko Olomouca jest jeszcze hrad Sovinec, bardzo
        malowniczy. I letnia rezydencja biskupow-Kromeriz, tez warto.
        Ja polecam tez na kiedys wyprawe do Czeskiego Krumlova, bylam tam tylko raz, ale
        na pewno wroce, czegos tak pieknego sie nie zapomina.A niedlaeko zamek Hluboka.
        I mam sentyment do Telczy, piekne miasteczko.
        I Kutna Hora tez.
        I Litomysl tez lubie.
        A w Brnie juz byles?
        I...chyba Ci nie pomoglam, bo musialbys tu na miesiac przyjechacsmile))
        • marcinn_a Re: Gdzie do Czech ? 05.07.09, 10:54
          Dziekuje wszystkim przy okazji za pomocne rady - na pewno zainspirują mnie do
          jakiejs konkretnej wycieczki - jak tak o tym piszecie to az nozkami przebieram
          zeby tam pojechacsmile

Pampeliszko - tak , byłem w Brnie w zeszłym roku - piekne miasto i
          niedoceniane wg mnie w kontekscie Pragi.Cchciałbym pojechac na miesiac i zajrzec
          we wszystkie meijsca o ktorych piszecie..Pewnie skończy się na tygodniu. A co
          sadzicie o Karlovych? Moja byla szefowa tam byla i zdjecia stamtad zrobily na
          mnei duze wrazenie..
          • pampeliszka Re: Gdzie do Czech ? 05.07.09, 14:31
            V Karlovych Varach nie bylam, teraz znajomi sie wybieraja na festiwal filmowy,
            3.7- 11.7, wtedy nie ma podobno nigdzie miejsc...
            Ale miasteczko podobno tez niczego sobie.
          • jestemzukladu Re: Gdzie do Czech ? 06.07.09, 01:15
            Zgadzam się z przedmówcami - odwiedź Morawy. Koniecznie! Lednice, Valtice,
            Mikulov - cudowne miejsca, na dodatek położone blisko granicy z Austrią
            (niedaleko Wiedeń) i ze Słowacją (zawsze warto odwiedzić Bratysławę). Na dodatek
            powstają tu, ze względu na klimat świetne wina.
            Nie byłbym sobą gdybym nie polecił również czeskiej części Beskidów, o wiele
            spokojniejszej niż nasza. Jeśli lubisz chodzić po górach to w sam raz.
            Naprawdę warto odwiedzić i to na dłużej wschodnie rubieże Republiki, może
            skromniej niż w Pradze, ale bardziej swojsko, a i ludzie sympatyczniejsi.
            Karlove Vary? Jasne, warto odwiedzić, ale spędzenie tam dłuższego czasu w
            sezonie letnim jest męczące.
            • marguyu Re: Gdzie do Czech ? 06.07.09, 02:07
              Ja tylko jeszcze dorzuce, ze tu na Poludniowych Morawach jest zawsze
              doskonala pogoda.
              A wino jakie wino dobre!

smile
              • jestemzukladu Re: Gdzie do Czech ? 06.07.09, 15:31
                Marcinie, po prostu nie masz wyjścia smile Morawy.
                • marcinn_a Re: Gdzie do Czech ? 06.07.09, 19:34
                  Dzieki za wszystkie profesjonalnesmile opisy-tak jest nie mam wyjscia-Morawy to
                  jest to- i chyba tam skieruje swe kroki we wrzesniu.Nigdy nie zapomne jak byłem
                  w (jeszcze) Czechosłowacji na koloniach i kręciłem z sympatyczną Helenkąsmile-
                  kiedys rozmawialismy o czyms i mowie jej - ..no wiesz Ty jako czeszka to coś tam
                  coś..W tym momencie jej piekne łagodne lico zmieniło charakter na bojowy i
                  uświadomiła mnei tym o to zdaniem - Ja sem ne Czeszka-ja sem Moravianka!!!smile
                  • wislok1 Taa 06.07.09, 22:52
                    Najlepiej zrobić sobie z 1 miejsca noclegowe, niedaleko Brna,
                    no i nastawić się na wycieczki autem.
                    Co do zamków, to najpierw sprawdź godziny otwarcia w internecie.
                    W Czechach często musisz czekać, aż będzie cała grupa, spóźnisz się 5 minut i następne wejście za godzinę, i cały plan zwiedzania na dany dzień może się popsuć.

Ja polecam zamek w Lesznej koło Zlina, jest tam full wypasiony ogród zoologiczny ( żadne klatki 5 na 5 metrów, tylko prawie jak safari i śliczny zamek ).

Grunt to dobra organizacja.
                    Tu masz ściągę z zamkami:
                    www.zamky-hrady.cz/
                    Co do Lednic i Valtic to moim zdaniem są to full wypasione zamki z zewnątrz, ekstra parki, ale w srodku prawie nic ciekawego nie ma ( całe wyposażenie ruchome ukradli w 1945 sołdaty Krasnoj Armii władcy księstwa Lichtenstein w odwecie za to, że ten udzielił azylu Rosjanom walczącym w Wehrmachcie ). Zamki, własność suwerennego władcy państwa Lichtenstein skonfiskowali komuniści jako mienie niemieckie, III Rzeszy (jak chcesz komuś przy..., kij sę znajdzie)
                    • dddbb Re: Taa 06.07.09, 23:15
                      > Co do Lednic i Valtic to moim zdaniem są to full wypasione zamki z
                      zewnątrz, ek
                      > stra parki, ale w srodku prawie nic ciekawego nie ma

Oj, tu się z Tobą nie zgodzę. W Lednicach pomieszczenia
                      reprezentacyjne na parterze zostawiają wrażenie - na mnie
                      przynajmniej pozostawiłysmile W Valticach wewnątrz nie byłem
                      • wislok1 Re: Taa 07.07.09, 15:15
                        Kwestia gustu, moim zdaniem puusto, choć stolarka pierwsza klasa.

Na Morawach najbardziej wypasiony w środku jest Kromierzyż.
                        Za nim Bouzov i Buchlovice.
                        Buchlovice to prawdziwe cacko: pałac-willa i fajnisty ogród
                        www.zamek-buchlovice.cz/

Przypominam teżo istnieniu Pernstejna, urocze zamczysko na północ do Brna.
                        • dddbb Re: Taa 07.07.09, 23:34
                          Lednice - w sumie masz rację, chodzi głównie o stolarkę, ale ...
                          pozostawia wrażeniesmile Ja przynajmniej polecam, jak już się jest na
                          miejscu. Pokoje prywatne na górze też niczego sobie, chociaż
                          specjalnie nie powalają.

> Na Morawach najbardziej wypasiony w środku jest Kromierzyż.
                          > Za nim Bouzov i Buchlovice.
                          > Przypominam teżo istnieniu Pernstejna, urocze zamczysko na północ
                          do Brna.

Szczęśliwie wszystkie widziałem i odnośnie kolejności mogę się
                          zgodzić. Będąc w Buchlovicach warto też wpaść do wyżej położonego
                          zamku Buchlov - zwłaszcza dla porównania "hradów" i "zamków"

No a wracając do Moraw Południowych, bedąc w Mikulovie warto zajrzeć
                          do Znojma, a stamtąd tylko "kawałek" do zamków we Vranov i Bitov.
                          • wislok1 Re: Taa 08.07.09, 22:42
                            Vranov jest ekstra, w srodku typowa rezydencja galizyjskiego magnata Stadnickiego, ale z zewnątrz rewelacja.
                            Bitov podobnie
                        • bohemian1 Re: Taa 09.07.09, 12:19
                          hmm, je i hrad Buchlov, kousek od zamku Buchlovice a brzy zacina v
                          nedalekem Uherskem Hradisti, od Buchlovic asi 10 km, filmovy
                          festival a jeho hudebni casti vystoupi Suzane Vega (12.07.2009)
                          • bohemian1 Re: Taa 09.07.09, 12:21
                            Suzane Vega vystoupi samozrejme 12.08.2009, sorry
                            • dddbb Re: Taa 09.07.09, 17:23
                              No i jeszcze Velehrad z bazyliką Cyryla i Metodego, zdaje się świeżo
                              po uroczystościach. W pobliskiej Modrej skansen archeologiczny
                    • axayacatl Technická poznámka 07.07.09, 12:34
                      Ach jo, už zase tě musím opravovat... Komunisti v ČSR napáchali
                      spoustu zlého, ale spor republiky s knížectvím má trochu jiné pozadí
                      a za neurovnané (dovolím si napsat skoro nepřátelské) vztahy ČR x LK
                      komunisti opravdu nemohou. Počátek nedorozumění začala už pozemková
                      reforma ve 20. letech a fatální rozkol pak nastal v roce 1945, tedy
                      3 roky před tím, než se KSČ dostala k moci. Viz:

www.nekorektne.com/2009/05/evropa-lichtenstejnska-pandorina.html

Česko-lichtenštejnský spor byl už několikrát popsán a rozebírán. Na
                      internetu k němu určitě najdeš více podrobností...a komunisty do
                      toho radši netahej. wink
                      • wislok1 Re: Technická poznámka 07.07.09, 15:01
                        Jedno nie zaprzecza drugiemu.
                        A nawet bym powiedział, że moja teza jest uwiarygodniona.
                        Czy Benesz lojalnie współpracował ze Stalinem w 1945 ? Tak.
                        Czy szedł na daleko idące ustępstwa, aby tylko Stalin nie wprowadził komunizmu w CSR ? Tak.
                        Czy Stalin był zadowolony, że jakiś książę Lichtensteinu pokazał mu wała, kiedy Churchill wydał Józefowi kozaków ?
                        To pytanie retoryczne.
                        Czy Rosjanie nie wiedzieli o majątkach księcia w Czechach, skoro tam stacjonawała Armia Czerwona ?
                        To pytanie retoryczne.
                        Czy jeden telefon do Benesza z poleceniem: "zabierz temu sk...synowi księciu majątki" wystarczyłby, aby Benesz to wykonał ?
                        To pytanie retoryczne.
                        Przecież uzasadnienie dlaczego zabrano księciu majątki jest z punktu widzenia prawa tak idiotyczne, że bardziej się nie da ( przynjmniej tak wynika z linka )
                        • axayacatl Re: Technická poznámka 08.07.09, 12:01
                          Právě že se to vylučuje. Kdybys o dané problematice něco věděl
                          a trochu přemýšlel,nemohl bys napsat takovou hromadu blbostí a
                          zdůvodňovat je ještě blbějšími "rétorickými otázkami"
                          o Beneszovi (sic!). uncertain

Nicméně Česko-lichtenštejnské vztahy s otázkou "Gdzie do Czech?"
                          opravdu nesouvisí, takže pokračování najdeš
                          na fóru "Kšěnstvo čěšiňskě".
                          • marcinn_a Re: Technická poznámka 08.07.09, 12:44
                            Nie kłocić się Czesi i Polakismile
                            • wislok1 Re: Technická poznámka 08.07.09, 22:40
                              Polacy, nie Polaki.
                              My się z Axa nie kłócimy, on taki ma styl ( ach te nerwy )
                            • axayacatl Re: Technická poznámka 09.07.09, 10:14
                              Ale my se opravdu nehádáme... to jenom já mám takový styl!
                              (Ach ty moje nervy...) wink
                    • sks_baltyk_1930 Re: Taa 09.07.09, 21:28
                      > Ja polecam zamek w Lesznej koło Zlina, jest tam full wypasiony
                      ogród zoologiczn
                      > y ( żadne klatki 5 na 5 metrów, tylko prawie jak safari i śliczny
                      zamek ).
                      >

Sa gusta i gusciki, ja bylem zawiedziony. Maly, fatalnie oznakowany.
                      Jedyna dobra rzecz to terytorium kangurow, przez ktore sie
                      przechodzi i jest sie miedzy nimi. Moja corka byla zachwycona. A
                      reszta, no coz...
                      No i zamek niestety akurat zamkniety z powodu... no wlasnie nie
                      raczyli napisac z jakiego powodu. Ale z zewnatrz sie prezentowal
                      bardzo okazale.
    • axayacatl Re: Gdzie do Czech ? 05.07.09, 11:26
      Těžko říct, všude se dá najít něco zajímavého. Jestli máš možnost sledovat ČT,
      tak každou neděli v 10:00 na ČT1 vysílají pořad "Toulavá kamera". Jsou tam různé
      reportáže o památkách a zajímavých místech po celé republice. Archiv reportáží
      najdeš zde:

toulavakamera.ct24.cz/
      P.S.: Vždy po "Toulavce" (v 10:30) následuje "Objektiv", kde jsou pro změnu zase
      reportáže a zajímavosti ze zahraničí. Dnešní Objektiv byl monotématický speciál
      z Polska. Kdybys nevěděl, "Gdzie do Polski?", tak tady máš nápovědu: smile

www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209411030400705-objektiv/
      • marcinn_a Re: Gdzie do Czech ? 06.07.09, 19:35
        Dzieki za link- naprawde fajna sprawa - wszystko jak na dłonismile
    • wislok1 Re: Gdzie do Czech ? 06.07.09, 22:39
      Wszędzie jest fajnie, to ty musisz wiedzieć, co ciebie najbardziej interesuje.
      Co innego , jak ktoś lubi zwiedzać zabytki, co innego amator knajp z piwem, itp.
      Ja polecam Beskidy, szczególnie Jabłonków, skąd pochodził mój dziadek, czy okolice Trzyńca, skąd pochodziła babcia,
      jak lubisz spokój na górskim szlaku i gospody, gdzie dogadasz się po polsku.
      Nie ma luksusu jak w Karlowych Warach, jest swojsko, ale nie dziko
      • jestemzukladu Re: Gdzie do Czech ? 06.07.09, 22:53
        Jeśli w góry to tylko w Beskidy. Lepsze to niż zadeptane, drogie, znane
        miejscowości w Karkonoszach. "Swojsko, ale nie dziko" - najtrafniej powiedziane
        smile)))
        • tlum.cz Re: Gdzie do Czech ? 07.07.09, 08:32
          Bez przesady, gory sa tez na poludniu - Šumava oraz calkowicie nieznane (bo za
          komuny niedostepne) Novohradské hory.
    • marchewa69 Re: Gdzie do Czech ? 09.07.09, 23:17
      Nie mam niestety czasu pisać, więc wklejam moje najlepsze linki turystyczne. A
      rower to można pożyczyć na wielu stacjach kolejowych, podjechać 30 kilaków i
      oddać na innej stacji. www.cd.cz/index.php?action=section&id=18490 Potem
      lykasz wineczko lub pivko z golonka (do 14.00 pytaj o dennou nabidku - dania
      dnia za 60 KC) i wracasz do bazy vlakem. Fajnie nie?
      Jesli lubisz zamki: www.hrady.cz/ Poklikaj na ta mapke a zobaczysz fotki.
      Mozesz tez nastawic opcje koscioly, bunkry, itd.

Tutaj prawie wszedzie jest cos do zobaczenia.

www.zamky-hrady.cz/
      hledani.turistik.cz/zabava.htm
      www.virtualtravel.cz/virtualni-muzeum.html
      www.horydoly.cz/vypsat.php?id=3907
      Procz wymienianych, ja lubie Štrenberg, Slavonice, Sobotke - ČESKÝ RAJ, no i
      cale České Švcarsko - oj CUDNE, no i Zakola rzeki Dyji, Palave, niedoceniane
      Znojmo - starowke...

• ewa9786 Re: Gdzie do Czech ? 06.08.09, 20:26
        Jak bedziesz sie chcial zatrzymac w okolicach Mikulova to polecam
        ten pensjonat. Sami z niego korzystalismy i chetnie bym tam wrocila.

www.penziony.cz/perna/penzion-eva/
        • jonaska Re: Gdzie do Czech ? 03.05.14, 18:20
          My zastanawiamy się nad weekendem w Czechach (czwartek-niedziela).
          Chcielibyśmy jeden dzień spędzić w jakimś aquaparku odkrytym i przed 1,5 dnia coś pozwiedzać w okolicy.
          Co byście proponowali? Gdzie jest jakiś fajny aquapark odkryty, tak, żeby nie było daleko do ciekawych miejsc?
          • jonaska Re: Gdzie do Czech ? 03.05.14, 18:25
            Może kąpielisko Ostrava Poruba? Gdzie nocować? Co zobaczyć w okolicy? Nigdy tam nie byliśmy
            • sks_baltyk_1930 Re: Gdzie do Czech ? 05.05.14, 09:43
              W tych stronach to raczej Aquapark Olesna lub ewentualnie Aquapark Olomouc. Ale jesli chodzi o zwiedzanie to w okolicach Ostravy nie ma kompletnie nic. To juz wolalbym jechac na Slowacje np. do Tatralandii a w okolicach piekne Tatry i czyste powietrze a nie taki syf jak w Ostravie. No ale to tylko moja opinia, kazdy ma swoje gusta i guscikismile
    • pan.havranek Fachowiec odpowiada. 19.07.14, 16:10
      Byle nie do knedli !

Jedż sobie facet do Danii, bliżej i przyjemniej !
    • lkjjid Re: Gdzie do Czech ? 13.06.19, 15:27
      www.youtube.com/watch?v=isn6EwonotU

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka