goscia2 08.01.04, 03:28 mysle ze to bzdury. Collie i pudel zawsze byly uzywane za glupie ps do najglupszych zaliczyli miedzy innnymi bulldoga (= bokser?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jo Re: podaje link rankingu inteligencji psow IP: *.nwrk.east.verizon.net 08.01.04, 05:14 a gdzie ten link? Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: podaje link rankingu inteligencji psow 08.01.04, 11:47 goscia2 napisała: > ps do najglupszych zaliczyli miedzy innnymi bulldoga (= bokser?) nieeeeeeeeee! buldog www.republika.pl/stellanova/buldog.htm to nie bokser www.republika.pl/winetu13/ .......... to dwie rozne rasy Odpowiedz Link Zgłoś
goscia2 Re: podaje link rankingu inteligencji psow 08.01.04, 11:49 www.ask.co.uk/ix.asp?q=Dog+Intelligence&ac=none&xx=0&qid=B2FB3C19E9784E4A95E6EB427829486C&p=0&&sp=ix& fn=t&b=0&fo=2&r=10&io=1&fp=3&fr=1&url=http%3A%2F%2Fwww%2Epetrix%2Ecom%2Fdogint% 2F&adurl= Odpowiedz Link Zgłoś
goscia2 Re: podaje link rankingu inteligencji psow 08.01.04, 11:54 cos mi nie dziala z linkami, ale jak sie wejdzie na google i wklei to ponizej to sie dojdzie: Ranking of Dogs for Obedience/Working Intelligence by Breed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia collie glupie???? jakas bzduraa!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.k.mcnet.pl 08.01.04, 12:10 bzdura..pierwsze slysze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: collie glupie???? jakas bzduraa!!!!!!!!!!!! 08.01.04, 13:27 głupota zupełna:( bordery są bardzo inteligentne. zresztą wszystkie rasy pracujące muszą się wykazywać psią inteligencją. przy okazji, collie to nie tylko owczarek szkocki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaM Re: collie glupie???? jakas bzduraa!!!!!!!!!!!! IP: 212.180.154.* 08.01.04, 13:53 Po pierwsze nie wiem czy jest sens tworzyć jakieś rankingi inteligencji psów - wogóle chciałabym wiedzieć jakie kryteria oceny zastosowano, jakie polecenia miały psy do wykonania i czy inteligencja pojedyńczych osobników nie różni się aż nadto między sobą (ponieważ uwarunkowana jest wychowaniem i otoczoniem w którym pies żyje). Z tego co widać - border collie zostały zaliczone do najinteligentniejszych psów - w II-tomowej encyklopedii psów pisze że istotnie rasa psów, ktora wygrywa zawody (zapomniałam nazwę) polegające na umiejętności wykonywania przez psa poleceń opiekuna, to w 98% rasa border collie. Głównie ze względu na spostrzegawczość tej rasy. Mają doskonały wzrok, najlepszy u psów. Afgany zaliczono do najgłupszych - i znowu nie wiem czy czasem nie jesteśmy zbyt pyszni aby liczyć psią inteligencję naszą ludzką miarą. Bo znaczyło by to - że koty są głupie. Afgany są bardzo niezależne ale nie wiem czy to oznacza że są głupie. Pudle na pewno nie są głupie, ze względu na ich węch i szybkie pojmowanie poleceń z powodzeniem mogły by pracować w służbach granicznych i na policji. Ale ponieważ ich wygląd nie pasuje do image'u hardmana (w końcu to też ważne :)))) ) to pełni rolę kanapowca i psa rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: monikaM - popieram całkowicie! 08.01.04, 14:45 Podejrzewam że większość ludzi właśnie takie kryterium - chęć do współpracy z opiekunem i wykonywania jego poleceń - uważa za podstawowe w ocenie inteligencji psa. A istnieje wiele ras niechętnie podporządkowujących się człowiekowi, po kociemu niezależnych (np. charty czy jamniki). To że nie skaczą przez płotek na żądanie nie znaczy, że nie rozumieją polecenia, one nie rozumieją PO CO miałyby to robić. Jamniczy upór i niezależność wynika z tego, że latami hodowano je jako psy myśliwskie, do polowania na lisy czy borsuki w norach. W norze pies jest sam na sam z lisem i nie może liczyć na polecenia czy wskazówki opiekuna. Podobnie charty - one same ścigają i dopadają zwierzynę, także bez pomocy myśliwego. Oczywiście polowania z chartami są zabronione, niemniej taki jest charakter charta, ukształtowany od pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 ranking 08.01.04, 17:13 po pierwsze należy zacząć od tego jaki to ranking. to nie test na inteligencję w rozumieniu ludzkim:)w tym, o którym mowa, chodzi o posłuszeństwo i niezbyt to ładnie brzmi po polsku 'inteligencję w pracy'. kryteria są jasne, pierwsze miejsca zajmują rasy tzw. pracujące. nie chodzi tu o wygrywanie zawodów flyballowych, ale np. pracę ze stadem innych zwierząt. bordery jako rasa wygrywają, bo chętnie się uczą, lubią pracować, co wcale nie znaczy, że niewolniczo wykonują polecenia. samodzielne zapanowanie nad stadem owiec wymaga pewnego rodzaju inteligencji, innego niż dopadnięcie królika w norze. na pytanie o sens tworzenia rankingów jest jedna odpowiedź - ma sens:) choćby po to, zeby człowiek decydujący się na wybór psa wiedział, jakie cechy prezentuje rasa i jak się one mają do innych ras. co do borderów - to psy, z którymi doskonale się współpracuje, porozumiewa. rozumieją w pół słowa i w przeciwieństwie do np. ONów nie trzeba im wydawać pełnych, dokładnych komend, tzn. same wykazują inicjatywę. miałam i bordera i on-a, oba wspaniałe, mądre i kochane, ale różne w sposobie pracy. jeden lepszy w stróżowaniu, drugi w 'nadzorze' nad domem, stadem kotów itd. rasy z założenia mają się różnić zdolnościami/predyspozycjami, żadna nie została wychodowana w celu uzyskania głupich psów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Friedrich Re: ranking IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.04, 18:35 Z borderem (tak jak z każdym collie) można wspaniale się komunikować. Czego nie mozna powiedzieć o jamniku. Jak ktoś lubi, niech ma, ale czy one muszą tak biegać z paszczą do innych psów i głupio ujadać? Oczywiście, że nie mierzymy psiej inteligencji ludzką miarą. Ale są pewne zachowania, które niczemu nie służą (opisane powyżej) a nie są ani miłe ani sympatyczne. Czy wtedy można powiedzieć - głupie? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_tle_toe A mialas kiedys pudla? 08.01.04, 20:47 Bo ja mam i uważanie psa za glupiego tylko dlatego, że tak mysla wszyscy, to dopiero glupota!!!! Pudle sa kochane, mądre i jesli ich sie nie oszpeca glupimi fryzurami, piekne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koteczek Re: podaje link rankingu inteligencji psow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.04, 16:06 Jest to bardziej ranking checi psow do pracy niz inteligencji. Owczarki Niemieckie czy labradory albo goldeny sa psami z ktorymi pracuje sie idealnie dlatego zreszta sa najczesciej uzywane do pracy. Ja jestem zadowolona z rankingu bo welsh corgi pembrok sa 11 i uwazam ze biorac pod uwage chec do pracy zasluguja na to miejsce, chociaz i tak zawsze wlasnego psa uwaza sie za najinteligentniejszego :) Odpowiedz Link Zgłoś