Dodaj do ulubionych

aligator,kajman.pomocy

21.01.04, 19:43
mam kajmana i chciał bym sie o nim coś dowiedzieć .co lubi a czego nie czy
sie przywiąze domnie i czy bendzie ciągle gryzł.chciał bym sie dowiedzieć
wszystkiego .jak ktoś ma aligatora lub wie coś o tym prosze o pomoc albo
chociasz jaką strone w internecie co bendzie jakiś opis.
dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Veterinario. Re: aligator,kajman.pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.04, 12:40
      Witam Pana.Podziwiam za odwagę.:-D
      Skąd go Pan wytrzansął?;)
      Hmm...cóż ja mogę napisać...Może trochę chaotyczie ale zawsze coś.
      Kajmany napewno bardzo lubią od czasu do czasu wejść sobie do wanny pełnej
      wody ze względu na to iż prowadzą wodno-lądowy tryb życia.
      Kajmany nie lubią zmiany właściciela!Są bardzo wrażliwe.Do tego stopnia iż
      kiedy mój znajomy oddał swojego aligatora ze względu na wyjazd,ten zdechł z
      tęsknoty :-(
      Zmiana opiekuna jest bardzoniebezpieczna.Jednym kłapnięciem paszczy,aligator
      moze Cię pozbawić ręki.Jeśli chodzi o obłaskawienie to jest to nie lada
      sztuka.Nawet jeśli byś go chodował przez 200 lat nie możesz liczyć na jego
      przyjaźń.
      Bezbronny,leżący na dywanie kajman za moment może się przerodzić w bestię nie
      to obłaskawienia.
      Tak więc na przywiązanie się nie możesz liczyć.Dosyć łatwo jest go nauczyć
      reagowanie na imię.Może być to jednak niebezpieczne np.dla gości którzy do
      Ciebie przyjdą.
      Kajman powinien żyć w odpowiedniej,ciepłej temperaturze.
      Nie powinieneś mu często zmieniać menu.On zwyczajnie tego nie toleruje.
      Kajmany żywią się surowym mięsem wołowym,wieprzowym,kurczakami.Czasami zjada
      też ryby.
      Pozdrawiam
      Veterinario

• Gość: Lenka Re: aligator,kajman.pomocy IP: *.chello.pl 25.01.04, 12:54
        Ludzkim mięsem też nie pogardzą :)
        • kajman80 Re: aligator,kajman.pomocy 26.01.04, 22:25
          nio niewiem narazie rybki zjada
      • kajman80 Re: aligator,kajman.pomocy 26.01.04, 22:22

cześć
        kupiłem go w sklepie zoologicznym i niemiałem zabardzo pojęcia czy może sie
        domnie przyzwyczajić. ten kajman jest mały rośnie do 1 metra narazie karmie
        go małymi złotymi rybkami i małymi myszkami.ma dopiero 5 tygodni .a jak sie
        zdecydowałem na kajmana byłem u kumpla i on ma węze i aligatora jak go
        wziolem na ręce to niemogłem sie powstrzymać
        jak byś mógł to mi napisz czy jak podrośnie to mnie moze ugtyść i co one
        lubią lubią jak sie je głaszcze pod mortką napisz prosze .
        dziękuje z całego serca z pomoć bo mieszkam za granicą [ateny.grecja] i jak
        sie pytam w sklepie co i jak to to na wszystko odpowiadają tak
        jeszcze raz dziękuje za pomoc dzięki paweł masz mój mail jak chcesz to napisz
        mi coś jeszcze o kajmanach ps co 2 dni sie je karmi?
        mój mail pavlo@e-free.gr
        • venus22 Re: aligator,kajman.pomocy 27.01.04, 06:47
          >>Kajmany nie lubią zmiany właściciela!Są bardzo wrażliwe.Do tego stopnia iż
          kiedy mój znajomy oddał swojego aligatora ze względu na wyjazd,ten zdechł z
          tęsknoty :-(<<
          predzej znajomy nie mial pojecia jak sie nim zajmowac. Albo nie chcial.

Co za glupota brac do domu takie zwierzeta jako "domowe przytulanki".
          Maja wymagania jakie trudno im stworzyc w domowych warunkach, chyba ze ktos
          jest naprawde zadedykowanym pasjonatem na ich punkcie i zrobi wszystko aby
          zapwenic im jak najbardziej zblizone do naturalnych warunki, co rzecz jasna
          wymaga duzo pracy.

Niestety nie wroze mu zbyt zdrowego i dlugiego zycia, chociaz wolalbym sie
          bardzo mylic.

Oczywiscie ze cie moze ugryzc nie licz na jakiekolwiek wzgledy.

I do licha czy nie mzoesz sam poszukac o kajmanach na Google albo innej
          wyszukiwarce?

Venus
          • Gość: Veterinario Re: aligator,kajman.pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 13:49
            No do licha wyobraź sobie Venus 22 że na Googlach nie ma nic o kajmanach za
            wyjątkiem jakiejś reguły z encyklopedii.Kajmany generalnie są pod ochroną i
            nikt publicznie nei rozchwala się o tym że takowe zwierze posiada.
            Najlepiej pogadać z osobą która ma doświadczenia.Kumpel wcale nie oddał go ze
            względu na to że nie chciało mu się opiekować kajmanem...
            Kajmanie80 czytałam gdzieś o takim gościu który miał aligatory.Wiem że hodował
            je w gigantycznym akwarium(generalnie wypuszczał je tylko jak porządkował
            akwarium).Na dnie akwarium był żwir(w końcu trzeba stworzyć zwierzakowi trochę
            natury ;) )Oświetlał je dużą żarówą żeby bylo ciepło.Ale skoro mieszkasz w
            Grecji to tam chyba jest gorąco...Aha no i młode myszki jako posiłek też o tym
            czytałam.
            Pozdrawiam i jeszcze raz podziwiam za odwagę.
            • venus22 Re: aligator,kajman.pomocy 27.01.04, 19:45
              No to sorry ale tym bardziej nie jestem zachwycona posiadaniem objetych
              ochrona okazow.
              I nie chodzilo mi o kumpla, ale o znajomego, kumpel mogl sie dobrze zajmowac a
              znajomy juz nie, dlatego zdechl. kajman, nie znajomy.

Ale wlasnie takie koncowki nasuwaja refleksje- tak czy siak, zwierze ktore byc
              moze by przezylo w jego naturalnym srodowisku, a w kazdym razie by mialo
              ciekawsze zycie, laduje w smietniku. a ile sie przy tym ewidentnie nameczy..

Dlatego prosze- zostawmy egzotyczne zwierzaki tam gdzie powinny byc- w
              naturze.
              Kot, pies, sa udomowione, a ja nie nawet nie lubie myszek i chomikow w
              klatkach..
              zeby zlota byla, to klatka.

hmmm. tutaj po angielsku na Google to mi wyskoczylo kilkanascie stron, nawet
              forum dyskusyjne, chcecie:
              forums.kingsnake.com/forum.php?catid=40
              www.crocodilian.com/crocfaq/faq-8.html
              www.flmnh.ufl.edu/natsci/herpetology/brittoncrocs/cir.html
              moze ktos wam przetlumaczy.

szukajcie dalej- ano trzeba teraz sie kajmanem zajmowac.
              Moge tylko zasugerowac ze jesli mieszkaja w Ameryce Pld to trzeba sie
              zoerientowac jakie warunki klimatyczne tam panuja i starac sie to wszystko
              zrekonstruowac w domowych warunkach.. to samo z jedzeniem itd..
              a jaki to kajman w ogole?

Mysle ze to tylko fair starac sie zapewnic mu jak najlepsza opieke.
              Venus
    • grau Re: aligator,kajman.pomocy 28.01.04, 07:21
      Porazajaca infantylnosc.
      Kajmanie, zastanow sie, moze warto dla towarzystwa dokupic kajmanowi tygrysa
      bengalskiego.
      Niech sie dzieci bawia wesolo

uff

sz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka