Dodaj do ulubionych

pielęgnacja cocer spaniela ?

IP: *.acn.waw.pl 31.01.04, 13:08
Jak rozczesać kołtuny pod pachami ? Jak strzyc łapki ? Czy strzyc portki ?
Czy uszy i łebek strzyc maszynką ? Uszy do jakiej długości ? Fryzjera mi nie
proponujcie. taka wizyta kosztuje 150 złotych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lenka Re: pielęgnacja cocer spaniela ? IP: *.chello.pl 31.01.04, 14:22
      To zależy gdzie.Najwięcej dałam 120zł,a raz nawet 80.Weź pod uwagę że pies
      jest kąpany,strzyżony,golony,suszony,wyczesywany,przycina się czasem
      pazurki,czyści uszy.Takie zabiegi trwają około 2 godzin a trymowanie 3.
      To musi kosztować.
      Niektórych kołtunów nie da się rozczesać,wtedy trzeba je poprostu wycinać
      (sierść i tak odrośnie).
      Miałam bardzo dobrą odżywkę do rozczesywania kołtunów w spray francuskiej
      firmy Laboratoires Hery-nie jest niestety tania-33zł(warto).
      Wew. część ucha można wystrzyc tak aby uszy się nie pociły.Można trochę
      skrócić włosy na portasach i nogach.
      Moja Kama miała raz fryzurę na "cockera amerykańskiego"-była wygolona na
      grzbiecie i głowie maszynką,włosy na bokach,nogach i portasach miała mocno
      skrócone.To jest dobre na lato,psu jest wtedy lżej i chłodniej.
      Oczywiście to co napisałam dotyczy psa niewystawianego.
      U tych wystawianych tak sie nie robi-jak ktoś się nie zna to niestety musi
      wtedy korzystać z usług fachowca.
      • Gość: psiamama Re: pielęgnacja cocer spaniela ? IP: *.acn.waw.pl 31.01.04, 15:25
        I tu mam problem. Powinnam sunię wystawić w tym roku. Odżywki i szampony, nie
        pomogły. Jest regularnie czesana, ale śnieg i plucha robią swoje. Nie muszę
        golić grzbietu suni. Jest gładka. Problem to łebek, uszy, łapy i te nieszczęsne
        kołtuny. Nie jest to także problem sierści w mieszkaniu. Problem jest w tym, że
        nie potrafię utrzymać prwidłwoej sierści.
        Jeśli możesz, daj mi jakiś kontakt do fryzjera. Pierwszy raz słyszę, że kąpią
        psa.
        • Gość: Lenka Re: pielęgnacja cocer spaniela ? IP: *.chello.pl 31.01.04, 15:34
          Jesli sunia ma iść na wystawę a ty nie masz doświadczenia to lepiej będzie jak
          zajmie się tym fachowiec.Nie każdy fryzjer potrafi dobrze to zrobić.Strzyżenie
          psa a przygotowanie go na wystawę do dwie różne sprawy.
          Lepiej popytać się ludzi którzy mają długowłose psy żeby któregoś polecili.
          Czasem hodowcy się zajmują strzyżeniem.Nie możesz poprosić swojej hodowczyni o
          pomoc.Przecież to jest też w jej interesie żeby sunia była dobrze przygotowana.
          Napisz może skad jesteś.Może coś wymyślimy.Tu sa jeszcze inni właściciele a
          zarazem wystawcy spanieli.
          • Gość: psiamama Re: pielęgnacja cocer spaniela ? IP: *.acn.waw.pl 31.01.04, 15:49
            To ja gadam z tobą o bokserce. Miot spanieli u mojej hodowczyni to czysty
            przypadek. Ona nie wie. Mieszka zresztą daleko. Ja też nie wiem. Wiem wiele o
            psach, ale nie mam wiedzy na temat strzyżenia spanieli.W końcu nie muszę
            wszystkiego wiedzieć. Mam dwa psy. Cockerka jest naprawdę trudniejsza. Wygląda
            dobrze. Strzygę ją sama, ale są kłopoty. Amator nic na to nie poradzi. Według
            mnie nie potrafię jej przygotować. pomimo i zaangażowania i wysiłku i wielkiej
            miłości.
            • Gość: Lenka Re: pielęgnacja cocer spaniela ? IP: *.chello.pl 31.01.04, 16:00
              Wiesz ja ma spaniela bez rodowodu,także mogę go ścinać wg własnego uznania bo
              mnie nie obowiązują żadne reguły w tym względzie.
              Dodam tylko że ja ze swoją mam straszne problemy z pielęgnacją,jest też
              zakołtuniona i zapuszczona.Jakoś bym spobie poradziła tylko ona się
              wyrywa,warczy(to ze starości),odstawia takie cyrki.U obcych zachowuje sie
              spokojniej.Dlatego wole ja oddać fryzjerowi pod opiekę.
              Napisz skąd jesteś,jesli z mojego terenu to poszukam jakiegoś fryzjera.
              • Gość: psiamama Re: pielęgnacja cocer spaniela ? IP: *.acn.waw.pl 31.01.04, 17:11
                Lena, gadamy o naszych spanielach i o bokserach nie naszych. Mieszkam w dużym
                mieście. Na tyle dużym, że roi się tutaj od naciągaczy. Masz spaniela, znasz
                problem. To rasa o dość specyficznej mentalności. Twoja sunia się broni,rwie
                się, warczy a moja jest spokojna, zaniepokojona i strasznie nie lubi
                pielęgnacji. Przez to wygląda jak wiejski Angol. Mnie to nie przeszkadza, bo
                to jest wiejski Angol na ptaki, ale i wiem, że te kołtuny, sierść w opuszkach
                łap po śniegu, kiedy śnieg rozpuszcza się po prostu ją boli. Poza tym ma taki
                exterier, że szkoda jej marnować poza wystawami. Ona uwielbia pozować. W dupie
                mam kiczowate puchary,ale ona to po prostu lubi. Poza tym jest tak ładna, że
                powinna ładnie wyglądać.
                • Gość: Lenka Re: pielęgnacja cocer spaniela ? IP: *.chello.pl 31.01.04, 17:53
                  Fakt, o partaczy różnych maści-fryzjerów,wetów nie trudno.
                  Nie wiem czy w twojej okolicy są jacyś właściciele spanieli "wystawowych".
                  Może ktoś by polecił jakiegoś dobrego fryzjera.
                  Chociaż ci powiem raz takiego pana pytałam i on mi powiedział ze ma zaufaną
                  fryzjerkę która trymuje/strzyże łądnie jego psiaka,a do pozostałych (spanieli)
                  tak się nie przykłada bo to konkurencja.Chociaż był ze mną szczery.
                  Kiedys na jakiejś zagranicznej stronce pokazano w którym miejscu się spaniela
                  trymuje,strzyże.Był rysunek.Nie pamiętam gdzie to było.

Można wyciąć sierść między opuszkami(jak sobie psiak da).Poduchy możesz
                  smarować wazeliną lub pryskać specjalnym sprayem.

Można się też samemu zabrać za pielęgnacje-wsadzić delikwantkę do wanny,umyć
                  specjalnym szmponem do długich sierści z odżywką.Suszyć włosy suszarką i
                  wyczesywać grzebieniem po trochu,od wew.można lekko powycinać jeśli nie da
                  się tego rozczesać.Warto mieć jeszcze jakiś specyfik-ja mam Hery w spray.
                  Niestety takie zabiegi wymagają cierpliwości.To jest minus posiadania spaniela-
                  dbanie o jego kudły.

• Gość: Dziunia Re: pielęgnacja cocer spaniela ? IP: *.srg.vectranet.pl / *.srg.vectranet.pl 01.02.04, 20:40
                    Jezeli kupuje sie spaniela,to przeciez zdajemy sobie w 100% sprawe co sie z
                    tym laczy jezeli chodzi o siersc. Wizyty u fryzjera dopoki sami nie podejrzymy
                    jak to sie robi niestety sa konieczne, mowie o zwyklym domowym psie a co
                    dopiero wystawowy, dla ktorego powinno sie poszukac bardzo dobrego,ktory ma
                    tez inne spaniele wystawowe pod swoja opieka, a nie zwyklego "uniwersalnego"
                    dla wszystkich ras psow. Przeciez sedzia wpisze w opis jak pies jest
                    przygotowany do wystawy,wiec musisz wziasc pod uwage dobrego fryzjera.
                    Nie napisalas nic jakich kosmetykow uzywasz,a to w bardzo duzej mierze tez ma
                    znaczenie i czy uzywasz odzywki po kapieli.
                    Proponuje mocniej natluscic miejsca w ktorych robia sie zlepy,nawet zwykla
                    dziecieca oliwke po kapieli wmasowac w siersc.
    • orvokki Re: pielęgnacja cocer spaniela ? 01.02.04, 21:22
      Jest taka książeczka Barbary Szczepkowskiej pt. "Cocker spaniel angielski i
      amerykański", tam są dosyć dokładne rysunki na temat przygotowania wystawowego
      spanieli. Problem tkwi w tym, że cała zabawa wymaga dość specjalistycznych
      narzędzi... np. dobra maszynka to kilkaset złotych (nie polecam takiej z
      supermarketu za 3 dyszki...). No i w ogóle spaniele są raczej dość wymagające
      pod tym względem, bo trzeba i strzyc i trymować i wygolić gdzieniegdzie...
      Zapytaj w oddziale związku kynologicznego, może ci kogoś polecą. Nam polecili,
      i płacimy 60 zł (za wszystko bez mycia, z myciem jest drożej). Sama strzygę
      tylko łapki w sezonie nie wystawowym, bo kompletnie mi brak do tego talentu...
      :(
    • a_na Re: pielęgnacja cocker spaniela ? 04.02.04, 12:59
      Witam, i może odpowiem na kilka pytań.....Od dwóch sezonów sama przygotowuję
      moje cockerki do wystaw-za pierwszym razem byłam u hodowcy,który ma cockery i
      przygotowuje psy do wystaw,pokazał mi mniej-więcej co i jak.Na kołtuny pod
      pachami (które mimo pielęgnacji często się robią) mam dwa sposoby-albo
      rozczesać specjalnym grzebieniem do kołtunów (są dostępne różnej
      wielkości,generalnie w dość rozsąnych cenach)albo niestety wyciąć. Jeśli chodzi
      o łapy,to koniecznie trzeba wycinać sierść od spodu łapy,pomiędzy
      poduszkami.Uszy można "robić" maszynką-ja używam ręcznej firmy Hauptner
      (b.droga),ale zanim się jej "dorobilam" strzygłam uszy z zewnątrz takim
      zwykłym "grzebykiem" do cieniowania włosów,albo degażówkami.Od środka wyginam
      włos na króciutko do ok 1/3 licząc od nasady ucha -i mniej-więcej ok 1/3 od
      zewnątrz. Głowy nie strzyc maszynką!!!Najlepiej kupić specjalne gumowe nakładki
      na palce (3 zł sztuka)w wyskubywać martwy włos.
      Moje psy podczas skubania po prostu śpią mi na kolanach, ale należy to robić
      sukcesywnie-nie na raz wszystko.
      Do pielęgnacji sierści używam kosmetyków Hery,co prawda są drogie,ale
      b.wydajne.Chętnie odpowiem na pytania, choć na odległość to trudno "robić
      cockera" ;-)
      Psiamamo, jakiej maści jest Twój psiak?
      Pozdrawiam,
      • Gość: psiamama Re: pielęgnacja cocker spaniela ? IP: *.acn.waw.pl 04.02.04, 15:02
        Bardzo dziękuję za rady. Nwet nie wiedziałam, że są specjalane naparstki na
        palce do skubania. Spaniele wróciły do łask po wielu latach banicji po modzie z
        lat siedemdziesiątych na nie, więc mało jest na ten temat publikacji. Używam
        różnych kosmetyków, co niestety zależy od moich finasów. Mamy balsamy - Beaphar
        z tłuszczu norek, ale potem włos jest ciężki i klejący. Szampon zwykle dla
        psiaków o długiej, plączącej się sierści. Szczotki, zwykłe plus grzebieniowe.
        O łapach wiedziałam i są wystrzyżone. Sunia jest przesiana, biało-czarno-szara
        i ma
        b a r d z o długie uszy. Byłysmy dwukrotnie u fryzjera. Zawsze było nie tak.
        • a_na Re: pielęgnacja cocker spaniela ? 04.02.04, 15:26
          Tak kosmetyki z olejem norczym daja własnie taki włos.Te naparstki do skubania
          najłatwiej kupić na wystawach,u nas nie ma ich w sklepach.Literatury jest
          faktycznie mało.Mój pies jest niebiesko-srebrny i bardzo trudny do "zrobienia".
          Acha ,zapomniałam o szyi-do mostka włos powinien być krótki,to jest mniej-
          więcej taki trójkąt od spodu nasady uszu do rekojęści mostka.Trzeba tylko
          zrobić tak,żeby nie było ostrej granicy między krótkim włosem a resztą-
          najlepiej degażówkami.Wiem,że to się fajnie pisze,ale dobrze zrobić to nie
          takie proste-a z fryzjerami to faktycznie różnie bywa.
          Tak w ogóle to jest sporo fajnych "urządzeń" do trymowania itp,tylko te
          ceny...;-(.Tez nie mam wszystkiego, co bym chciała, ale powolutku....
          • Gość: psiamama Re: pielęgnacja cocker spaniela ? IP: *.acn.waw.pl 04.02.04, 15:53
            a_na, napisz coś o swoim spanielu. Sunia skończy w tym miesiącu dwa lata. Ma
            bardzo przyzwoity rodowód. Moze warto pielęgnować kontakt ? PS. Pomalutku
            spróbuję ją przygotować , tym razem sama, według twoich rad. Bardzo dziękuję.
            • a_na Re: pielęgnacja cocker spaniela ? 04.02.04, 17:19
              Jak będziesz miała jakieś pytania,to oczywiście odpowiem.A na którą wystawę się
              wybierasz?Mój niuniek też ma przyzwoity rodowód ;-).W listopadzie skończył trzy
              lata.Jeśli masz ochotę to zapraszam na nasza stronkę
              www.royalantidotum.republika.pl
              Pozdrawiam i życzę sukcesów w "robieniu" suni,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka