IP: *.proxy.aol.com 23.03.04, 08:31
Nie wiem co zrobic bo w jednej klatce trzymam pare kanarkow (rodzice i
dzieci) teraz strasznie sie nawzajem dziobia. Nie mam miejsca na druga
klatke,wiec musze chyba oddac ptaszki (czesc) do sklepu.Co zrobic,zeba nie
byly wobec siebie tak agresywne?? Sa jakies srodki???
Obserwuj wątek
    • Gość: lw Re: Kanarki IP: *.crowley.pl 23.03.04, 14:13
      Może większa klatka,choć to do końca nie rozwiąże sprawy-bo samczyki w czasie
      lęgowym,a więc mniej więcej teraz biją się o samice,a jeśli to tylko takie
      skrzeczenia i trzepanie skrzydłami ale nie wyrywają sobie piór i nie kaleczą to
      powinny się uspokoić po sezonie lęgowym,jak jest ciepło na dworze to czasem
      wystawienie klatki na dwór powoduje,że zajmują się tym co wokół nich i
      zapominaja o walkch,ale na razie jeszcze jest za zimno.Jak się bardzo tłuką to
      chyba lepiej je jednak oddać,bo jedyne wyjście to rozdzielić samce do osobnych
      pojedynczych klatek(wtedy pewnie samice będą za nimi wołały).Jeśli biją się
      wszystkie i rwą pióra to może mają niedobory po zimie-trzeba im trochę dogadzać
      tarta marchewka,zagotowany brokuł,jajko gotowane,jakieś kiełki zbóż-mogą być
      preparowane gotowe ze sklepu
      • Gość: KANARKOWA Re: Kanarki IP: *.proxy.aol.com 24.03.04, 11:12
        DZIEKUJE BARDZO!!! Mam jeszcze pytanie czy brokul moze byc surowy??
        Pozdrawiam.Kanarkowa!!!
        • Gość: lw Re: Kanarki IP: *.crowley.pl 24.03.04, 12:05
          może być,ale moje chętniej jedzą tzw.zblanszowany-lekko podgotowany-tak,że
          jeszcze jest żywozielonego koloru,bo jest bardziej miękki i trochę zmienia się
          smak-nie taki "kapustowaty"-zresztą człowiek to też wyczuwa-można spróbować i
          taki i taki-zobaczysz,który im bardziej smakuje.Acha,jeśli już przy zielonym,to
          może być też szpinak,np.ogrzany z mrożonki-tylko nie za często,bo zawarte w nim
          szczawiany wyłapują wapń z organizmu i mogą zaburzać pracę nerek(u ludzi to
          samo)-można go połączyć np.z jajkiem gotowanym też.brokuły z mrożonek po
          rozmrożeniu też są zwykle miękkie i smakują ptakom nawet bez
          gotowania.Najbezpieczniejsza w podawaniu=bez oraniczeń jest marchewka
          surowa,najlepiej tarta.Można też dawać gotowane buraki.To są najbardziej
          wartościowe składniki.Poza tym mniej bogate bo dość dużo wody i cukru zawierają
          -owoce:winogrona,jabłka,pomarańcze,truskawki,brzoskwinie,arbuz,melon-nie zawsze
          wszystko lubią.Od czasu do czasu daję też suszone owoce na wagę w hipermarketach
          -ale nie za często bo dużo cukru.Liści pietruszki moje nie lubią,rzeżuchy tylko
          trochę bo ostra,w lecie dostają zbierane z łąk oddalonych od ulicy:
          mlecz=dmuchawiec=mniszek lekarski-liście i nie rozwinięte jeszcze "dmuchawce"
          -odcinam ten puch nożyczkami i mają wtedy nasionka na wierzchu i nie fruwa potem
          nic-dłuższa łodyżka-przywiązuje taki pęk z liści i nasion do klatki-mają
          frajdę,babka lancetowata i zwykła-liście i kłosy,trochę młodych liści
          krwawnika,tasznik-listki a potem gałązki z nasionkami,i taki pospolity płożący
          się chwast ogródkowy-gwiaznica-okrągławe drobne listki i malutkie białe
          kwiaty(pierwszy pojawia się na grządkach),trochę dzikiego szczawiu-też liście i
          jesienią gałązki z nasionami,kwiatki czerwonej koniczyny(nauczyły się wyciskać
          tylko nektar z kwiatka).Liście sałaty też od czasu do czasu.Tak więc jest bardzo
          dużo różnych roślinek,którymi warto uzupełniać dietę kanarków,ale muszą mieć
          ziarno cały czas i z liśćmi i słodkimi owocami nie przesadzać,bo skończy się
          rozwolnieniem.Czasem jeszcze biszkopcik,troszkę białego twarogu,gotowany
          ryż,płatki wielozbożowe,kukurydziane dla ludzi-tylko te nie za słodkie i w
          żadnym wypadku nie z czekoladą.Ziarno słonecznika-bo nie wszystkie gotowe karmy
          go mają-też troszkę,oczywiście nie prażony-można dać kawałek dojrzałego
          kwiatu-będą miały zajęcie z wydziobywaniem nasion.
          • Gość: KANARKOWA Re: Kanarki IP: *.proxy.aol.com 25.03.04, 11:19
            Jeszcze raz dziekuje!! Dzisiaj moje kanarki beda mialy uczte brokulowa!!!!
            Pozdrawiam,Kanarkowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka