migotkaa1 10.04.04, 19:44 Mam pytanie do właścicieli szynszyli, jakie gałązki ( jaki gatunek drzewa ) można im dawać do obgryzania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lw Re: Szynszyle IP: *.crowley.pl 12.04.04, 01:15 Najbezpieczniejsze w ogóle dla zwierzaków są gałązki brzozy(bogata w mikroelementy,choć zawiera też saponiny-substancje zmniejszające napięcie powierzchniowe przez co używane do mycia,mogą drażnić tkanki i powodować rozpad czerwonych krwinek),topoli(choć zawierają związki o charakterze żywic i salicylany),lipy,ewentualnie gałązki sosny.W dolnych partiach Andów jak doczytałam rośnie sporo dębów,ale nie znalazłam wzmianek o podawaniu ich szynszylom(a zawierają np.dużo garbników i taninę). Ogólnie o diecie szynszyli jako zwierzątek z surowego środowiska wysokich gór(Andów)(np: wiem.onet.pl/wiem/004d25.html) piszą tylko tyle,że żywią się trawami,ziołami,korzonkami-dość suchą roślinnością górską i tak powinno się je karmić w hodowli,ale zwykle w domach dostają dużo wilgotnego pokarmu, owoce,ziarno zbóż a wiem,że wytrzymują też podawanie słodyczy,łącznie z czekoladą-czego absolutnie nie popieram(ale widać jakie są możliwości przystosowawcze).W niektórych publikacjach piszą też o podawaniu gałązek drzew owocowych-ale trzeba pamiętać,że zawierają one amygdalinę,także w korze w ilościach trochę mniejszych niż w pestkach,najwięcej chyba wiśnia,czereśnia i śliwa,mniej jabłoń,(choć niektóre zwierzęta potrafią sobie radzić z cyjankami-mają aktywniejsze enzymy do ich rozkładu-niemniej na początek trzeba uważać,bo zwierzak który nie jadał tego do tej pory może mieć mniej aktywne enzymy,amygdalina jest też przez niektórych zaliczana do witamin,nie pamiętam ale bodajże B17).To też może się ewentualnie przydać choć lista potencjalnie szkodliwych roślin jest większa-wierzba zawiera salicylany, które co prawda nie są tak szkodliwe jak kwas acetylosalicylowy ale działanie p/zapalne salicylanów wiąże się z hamowaniem syntezy prostaglandyn a jedna z nich odpowiada za synteze śluzu ochronnego w żołądku,no i salicylany u wrażliwych osobników mogą wywołać reakcję alergiczną,a np.czarny bez też zawiera związki cyjanotwórcze- sambunigryna: www.czwa.odr.net.pl/gazeta.php?artykul=00000457 www.republika.pl/kazior5/krolik/dzialka5.htm www.google.pl/search?q=cache:IzUqcK2QrIUJ:www.am.wroc.pl/karty/CYJANOWODOR.doc+amygdalina&hl=pl&lr=lang_pl&ie=UTF-8 O a tu jest sensowna strona o szynszylach i piszą o gałązkach dębu: www.szynszyla.nonet.pl/pliki/pokarm.html Jak coś znajdę jeszcze to dopiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
migotkaa1 Re: Szynszyle 12.04.04, 14:27 Serdecznie Pani dziękuję za pomoc. P.S Grzybica powoli ustępuje. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lw Re: Szynszyle IP: *.crowley.pl 13.04.04, 16:23 bardzo mnie to cieszy,życzę 100% wyzdrowienia,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś