Dodaj do ulubionych

Berneński pies pasterski

23.05.04, 21:00
Chciałabym zasięgnąć informacji na temat tej rasy:))Czy ktos ma, hoduje??
Czy wchodzenie na 1 pietro po schodach nie jest przeszkoda??Bo czytałam niedawno na forum watek o urazach kregosłupa.
Czy starczy mu 3 pokojowe mieszkane i długie spacery??
Czy wystawia ktoś takiego psa??I czy utrzymanie kondycji "wystawowej" i pielegnacja jest trudna??
Czy sa to naprawde psy tak łagone, jak wszedzie pisza??
Czy poczatkujacy hodowca sobie poradzi??znaczy sie ja;))
Jest to przepiekny pies i czytałam o nim same dobre rzeczy, ale chcialabym poznac tez Wasze opinie:))
Obserwuj wątek
    • orissa Re: Berneński pies pasterski 23.05.04, 21:03
      Polecam stronę nt tej rasy:

www.hauuward.pl/bernenczyk.html
      • fion_a Re: Berneński pies pasterski 23.05.04, 21:11
        No własnie, podobnych stron juz sie w necie naczytałam:))
        Psa oczywiscie chce z ro0dowodem, mam juz nawet wybranego reproduktora - wielokrotnego championa, tak wiec szczenius powinien byc wolny od dysplazji i wszelkich wad.

Najbardziej podoba mi sie to o bieganiu;))Gdyz sama biegac równiez nie lubie;))

Chciałam poznać osobiste opinie uczestników forum na temat rasy i warunków, jakie nalezy mu zapewnic:))
        • Gość: podglądacz Re: Berneński pies pasterski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 10:12
          wydaje mi się, że w bloku ciągle będzie ziajał, będzie mu za gorąco,
          zwłaszcza zimą, kiedy ruszą kaloryfery. Zobacz, jakie on ma grube ciuchy.......
          • Gość: Dina Re: Berneński pies pasterski IP: *.ztpnet.pl 24.05.04, 12:04
            Zgadzam się z podglądaczem. Moim zdaniem trzymanie takiego psa w bloku jest
            męczarnią. Ze względu na grube futro i większą temperaturę ciała od człowieka
            (37,4-39)taki pies będzie ciągle ziajał i będzie podatny na infekcje układu
            oddechowego.
            • fion_a Re: Berneński pies pasterski 24.05.04, 13:03
              a gdzie powinno sie tego psa trzymac??
              Czy to oznacza, ze w bloku mozna trzymac tylko jamniki??

Poza tym wydaje mi sie, ze skoro cialo ma cieplejsze naturalnie, wiec słabiej odczuwa wyzsze temperatury.
          • fion_a Re: Berneński pies pasterski 24.05.04, 12:59
            Ale to nie jest duzy blok,tylko 3 pietrowy, takie cos pomiedzy malym blokiem a kamienica, poza trym kaloryfery juz wszedzie sa regulowane.
            A latem jak jest upał, to chyba wszedzie by mu bylo goraco??Bo kazdemu jest. Chyba, ze jest klimatyzacja. Najbardziej chodzilo mi o miejsce, czy pies w domu potrzebuje naprawde bardzo duzo przestrzeni??Jak duzo??;))
            gdzie najlepiej zorganizowac legowisko dla psa??Znaczy sie w przedpokoju, czy lepiej w pokoju jakims??

Bo w okolicy niedaleko jest lasek, gdzie spokojnie moglby sie wyszalec i gdzie mozna by z nim spacerowac.

Ja naprawde juz od kilku lat marze o tym, zeby miec własnie psa tej rasy i chce sie na jego przybycie dobrze przygotowac.
            Ale z drugiej strony nie chce, zeby sie u mnie meczył.

wiem, ze ludzie i nowofunlandy trzymaja w bloku, na osiedlu miałam przyklad takiego w wielkim 10-pietrowcu, włassciciele go kochali i dbali o niego jak mogli, ale własnie, czy mimowszystko sie nie meczył??

Bo ciagle sobie zadaje pytanie: co jest wazniejsze, czy dobre warunki (i np. brak czasu, ciepla i milosci), czy waruki optymalnie gorsze, ale ustawione pod piesa: czas, miłosc i troska??

a to własnie w tych jego "grubych ciuchach" sie zakochałam;))
            i jeszcze cechy charakteru, naturalny spokój i łagodnosc dziłaja na plus:))

oczywiscie dziekuje za opine i czekam na nastepne:))
    • wetton Re: Berneński pies pasterski 24.05.04, 13:07
      Hoduje bernenke z malymi sukcesami :), sporo czytam wiec chyba juz moge cos
      powiedziec:
      - schody: 0 wspinaczki do 1,5 roku zycia, zwlaszca po schodach w bloku gdzie
      schody sa sliskie
      - mieszkanie w bloku: zadne mieszkanie w bloku nie jest dobre dla takiego psa-
      to zwierze co umilowalo sobie przestrzen i towarzystwo swojego "stada", w tym
      odnajduje wszystko do czego zostalo powolane i tylko w tym naprawde czuje sie
      dobrze
      -pielegnacja w ogole psa nie jest trudna, siersc nie ma tendencji do
      koltunienia, psy lubia byc dotykane, sa pieszczochami
      - nie sa to psy tak lagodne jak pisza, zwlaszcza faceci, poza tym u
      zrownowazonego psa z silna cecha terytorializmu budzi sie stróż, bernenczyk
      potrafi byc bardzo czujny i odwazny, pisze potrafi, bo generalnie to ufne
      bestyje sa
      - poczatkujacy hodowca moze sobie poradzic, ale... : te psy dojrzewaja bardzo
      dlugo, przy wadze ok 50kg zachowuja umysl szczeniaka nawet do 2 roku zycia,
      samce potrzebuja silnych akcentow dominacji pana, inaczej same przejmuja
      stery :-), w ogole sa to psy dosc absorbujace, wymagajace uwagi, ciaglej nauki
      i cierpliwosci, no ale dla mnie to najpiekniejsza i najmadrzejsza rasa na
      swiecie. No coz, kocham te bernenczyki....
      Jesli masz jakies pytania, pisz na priva.
      wetton
      • fion_a Re: Berneński pies pasterski 24.05.04, 13:21
        Ciesze sie razem z Toba z sukcesów z Bernenka:))

No własnie, najgorsze te schody:((
        Bo jak juz pisałam, to nie jest typowy blok, bo w bloku sa windy, a tam nie ma:(( i to te schody sa jeszcze takie zekrecne troche:((co prawda nie wysokie, ale jednak:((

Ale przeciez i w willach ludie maja schody na pietro;))

pozdrawiam i zycze dalszych sukesów i radosci z hodowli:))
      • tresca Re: Berneński pies pasterski 24.05.04, 13:22
        ja slyszalam ze trudne sa do trenowania i b.krotko zyja :-(
        (juz nie mowiac o strasznej cenie)
        • fion_a Re: Berneński pies pasterski 24.05.04, 13:39
          tak, to fakt.Ponoc zyja tylko ok. 8 lat:((
          • mysiam1 Re: Berneński pies pasterski 26.05.04, 15:41
            Z tego, co zauważyłam, to berneńczyki są mniej więcej wielkości bernardyna,
            no,może trochę mniejsze, ale podobnie "ofutrzone". Moja koleżanka miała kiedyś
            bernardyna w bloku i wierz mi, bez względu na wielkość mieszkania, kiedy taki
            pies położy się w przejściu (a lubił się kłaść ;-) ), to naprawdę trzeba się
            nagimnastykować, żeby przejść. Obecność takiego "cielska" jest ciągle
            odczuwalna, bo co chwilę się o niego bądź na niego natykasz.
            I z tego, co pamiętam, to pies mojej koleżanki najlepiej czuł się na balkonie;
            w mieszkaniu było mu po prostu za gorąco, mimo niezbyt wysokiej temperatury.
            • fion_a Re: Berneński pies pasterski 26.05.04, 16:13
              Moj dawny nauczyciel mial w bloku nowofunlanda i pies mial sie dobrze, nawet na wystawach zdobywal dobre lokaty. Ale moze sie faktycznie męczył.

Ale mnie nie chodzi o wygode w mieszkaniu(moją), a poza tym, czy to jest pies do budy??strózujacy owszem, ale chyba nikt nie trzyma bernenczyka w budzie w ogrodzie??Czy tylko właściciele wielkich willi mogą miec tego psa??:((buuuuu:((
              • mysiam1 Re: Berneński pies pasterski 26.05.04, 17:07
                fion_a napisała:

>
                > Ale mnie nie chodzi o wygode w mieszkaniu(moją)

Wiesz, mimo wszystko o swojej wygodzie też powinno się myśleć...i o wygodzie
                reszty domowników...
                , a poza tym, czy to jest pies d
                > o budy??strózujacy owszem, ale chyba nikt nie trzyma bernenczyka w budzie w
                ogr
                > odzie??>

Posługując się jeszcze raz przykładem mojej koleżanki - po jakimś czasie kupiła
                piętro domu z ogrodem i pies dostał budę na dworze. Muszę Ci powiedzieć, że w
                niej właśnie był najszczęśliwszy - nie za ciepło, a jednocześnie całkiem dużo
                przestrzeni dookoła (co oczywiście nie oznaczało rezygnacji ze spacerów).
                Niestety przebywanie nonstop na świeżym powietrzu sprawiło, że futro psa
                sfilcowało się i nie dość, że pachniało niezbyt ładnie (co jest mimo wszystko
                ważne, bo głaskanie przestało być przyjemnością), to nie dawało się okiełznać.
                Wiem, że przykro jest usłyszeć, że pies nie nadaje się do mieszkanie w bloku i
                nie mam zamiaru Ci tego mówić, bo sądzę, że w blokach tak samo, a nawet
                bardziej męczą się mniejsze psy, które potrzebują dużo ruchu i ciasne pokoje je
                ograniczają. Jednak wydaje mi się, że tak duży pies choćby z racji swoich
                rozmiarów potrzebuje trochę przestrzeni.
                • Gość: Adam Re: Berneński pies pasterski IP: *.swic.dialup.inetia.pl 30.05.04, 01:23
                  Moze nie o bernenczyku - chociaz sam pies baaardzo mi sie podoba :))
                  Mam akite - troche mniejsza od bernenczyka - i ni ewyobrazam sobie za bardzo
                  jakby miala byc w bloku.
                  Bylismy u babci to przez 2 dni wypila wiecej wody niz przez cale swoje
                  dotychczasowe zycie - wtedy miala 8 miesiecy.
                  Caly dzien jest na dworze i sobie biega i robi co chce.
                  Na bude nawet nie spojrzy.A taka fajna zrobilem ;)
                  Nawet w mrozy spala pod golym niebem,tzn na tarasie.
                  No polozyla sie na taki dywanik co tam lezy.
                  Fajnie wygladala przysypana sniegiem jak ja zawalilo jak nieraz spala gdzies
                  poza tarasem :)
    • orinoko17 Re: Berneński pies pasterski 26.05.04, 14:54
      Zajrzyj na stronę forum właścicieli BPP - możesz tam zadać każde pytanie,
      poczytać o tym jak mieszkają berny, rozwiać wątpliwości.
      Ja jestem właścicielem szczeniaczka dopiero od miesiąca z kawałkiem, więc nie
      rozwiążę Twych dylematów.

34all.org/forum_watki.php?board=1754

• fion_a Re: Berneński pies pasterski 26.05.04, 16:08
        Gratuluje szczeniunia i zyczę, aby sie dobrze chował:))
        dzięki za link:))
        • orinoko17 Re: Berneński pies pasterski 26.05.04, 16:26
          Dziękuję, mam nadzieję, że u Ciebie także wkrótce pojawi się taki piesio!
          Zapraszam jeszcze raz na forum!
          Jeśli masz pytania, możesz pisać na priv.
    • fion_a Re: Berneński pies pasterski 30.05.04, 11:38
      na to wygląda, że Bernenczyk ciągle pozostanie jako marzenie.........
      buuuu:(((((((((
      • orinoko17 Re: Berneński pies pasterski 01.06.04, 09:34
        Fion_a, nie wiem jak intensywnie czytałaś Forum Bernów, ale tam wiele osób ma
        psy w mieszkaniach... No, nie żebym zaraz mówiła, że to jest najlepsze
        rozwiązanie, bo na pewno wygodniej psu w domku z ogródkiem, ale ogródek nie
        zastąpi psu długich spacerów... Jednak temat berna w mieszkaniu na pewno był
        gdzieś poruszany pod kątem przestrzeni - natomiast co się dzieje zimą z psem w
        mieszkaniu tego w zasadzie nie wiem...
        Nie wiem, jak duże jest Twoje mieszkanie.
        I piętro nie wydaje mi się wielką przeszkodą, ale skoro masz wątpliwości, to
        może jednak lepiej nie brać psa...
        A może kiedyś zmienią Ci się warunki mieszkaniowe? W końcu w życiu nigdy nie
        wiadomo, co się jeszcze zdarzy...
      • Gość: milka Re: Berneński pies pasterski IP: 62.233.178.* 03.06.04, 16:00
        Ja miałam berneńczyka parę lat temu. Prawdą jest ze te psy krótko żyją (ok 8
        lat jak sama napisałaś), schody nie powinny być przeszkodą - tym bardziej że
        to 1.piętro, ja też mieszkam na 1 piętrze. W zimie jak i w lecie w bloku na
        pewno będzie mu za ciepło. Moj pies w lecie miał do dyspozycji ogród i piwnicę
        (w piwnicy zawsze jest chłodek). Berneńczyki potrzebują dużo ruchu i dużo
        miłości - towarzystwa i zabawy. Pielęgnacja nie jest kłopotliwa. No i mimo że
        to spory pies wcale tak dużo nie je. Ale chyba berneńczyk w bloku nie jest
        najlepszym pomysłem. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka