Dodaj do ulubionych

królik...

24.12.04, 13:51
no właśnie... mam królika, śliczny i kochany... no i chciałabym jak najlepiej
o niego dbać, w związku z czym mam parę pytań:
Jaką sałatę mogę mu dawać? gdzieć wyczytałam, że tylko rzymską, czy to prawda?
Jakie pokarmy są najlepsze z tych kupnych? Oczywiście nie daję mu ich cały
czas, bo większość warzyw sama suszę, jednak czasem daję jakieś gotowe
mieszanki - więc którą firmę wybrać?
i ostatnie... czy królik może jeść papier? bo mój cały czas mi coś skubie,
szczególnie kartony, a boję się żeby mu nie zaszkodziło.

Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę. Bardzo proszę o odpowiedź :-)
Pozdrawiam i wesołych świąt życzę!
Obserwuj wątek
    • arwena911 Re: królik... 24.12.04, 18:00
      Cześć!Ja również mam króliczka(w zasadzie to króliczka bardziej niż
      królik).Sałatę możesz mu podawać,ale tylko czystą i suchą.Ja swojemu kupuje
      pokarm firmy VITAPOL(Bo on tylko z niej je pokarmy),mix exotyczny i kolby(aby
      miał na czym ścierać zęby.Podstawą pokarmową każdego króliczka jest siano i
      woda oraz suchy chlebek.Mój też często obgryza różne rzeczy(to jest dla niego
      zabawa.Narazie nic mu nie jest więc chyba nie szkodzi.Gdybyś miała jeszcze
      jakieś pytania to możesz pisać do mnie na maila arwena911@wp.pl.Więcej
      informacji szukaj na stronach internetowych.ja sama korzystam z paru
      np.www.kroliki.glt.pl, acn.waw.pl/kundelki/ziabak/.tam dowiesz się
      więcej o hodowli tych przeuroczych zwierzątek.Pozdrawiamy Cię serdecznie.a może
      masz zdjęcie swojego futrzaka i możesz nam wysłać??WESOŁYCH,RODZINNYCH I
      SMACZNYCH ŚWIĄT.
      • dronka Re: królik... 24.12.04, 22:34
        arwena911 napisała:

> Cześć!Ja również mam króliczka(w zasadzie to króliczka bardziej niż
        > królik).Sałatę możesz mu podawać,ale tylko czystą i suchą.

Ale tylko rzymska, zwyklej nie moze jesc, bo mu zaszkodzi.

>Ja swojemu kupuje
        > pokarm firmy VITAPOL(Bo on tylko z niej je pokarmy),mix exotyczny i kolby(aby
        > miał na czym ścierać zęby.

Na kolbach krolik nie zetrze zebow. Owszem, krolik powinien scierac zeby, ale
        najlepsze do tego jest siano i galazki drzew.

>Podstawą pokarmową każdego króliczka jest siano i
        > woda oraz suchy chlebek.

Suchy chleb jest zabroniony. Chleb zawiera kwas chlebowy, bardzo niebezpieczny
        dla krolikow, powoduje wzdecia, bol brzucha, etc.

> Więcej
        > informacji szukaj na stronach internetowych.

Polecam www.forum.kroliki.com/index.php, jest to skarbnica wiedzy na
        temat krolikow.

Pozdrawiam,
        Kasia
        • iselle Re: królik... 25.12.04, 15:31
          A mój nie je żadnych ziarenek (uważam że dobrze bo są to zwykle jakieś sztuczne
          mieszanki), je suchy chlebek (to nie szkodzi królikom, przecież tym się karmi
          te hodowlane także, a one mają delikatniejszy żołądek), warzywka, owoce, papier
          uwielbia (zwłaszcza tapety, a ja mu daję kartki z zeszytu, ulotki itp. ;),
          ostatnio kradnie z kuchni surowe ziemniaki i też zajada, lubi też pić sok (z
          granatów) i herbatę bez cukru. Poza tym dostaje igły z iglaków (uwielbia je),
          czasem jakiegoś herbatnika. Jeszcze nigdy nie zachorował na brzuszek, chociaż
          zdarzyło mu się nawet zjeść okleinę z szafy, albo kawałek wykładziny z włókien
          syntetycznych. Aha, lubi też różne klocki drewniane, gałązki, sianko i mlecze i
          trawę (ale to latem :). To chyba tyle :)
          • pustynniczka Re: królik... 25.12.04, 17:32
            Wielkie dzięki za tak szczegółowe wypowiedzi :-)
            z tym chlebem to sama nie wiem, bo zdania są podzielone nie tylko na forum, ale
            także wśród weterynarzy i właścicieli króliczków, np. moja babcia wiele lat je
            hodowała i bardzo często karmiła właśnie chlebem, tylko musiał być dobrze
            wypieczony, suchy, i najlepiej żeby była to skórka.
            Mój mały(albo i mała, bo jeszcze nie wiadomo) kartony wszelkiej postaci wręcz
            uwielbia, chyba przede wszystkim dlatego żeby mnie podenerwować tym darciem ;-)
            no i jak obgryza to wapno przy kaloryferze to też fajnie stuka i to mu się
            bardzo spodobało ;-) kabli narazie nie rusza i mam nadzieje, że tak zostanie :-)
            A z tą herbatką to jak? Mogą czy nie? Ja np. kocham herbatki takie parzone z
            ususzonych owoców, takie mieszanki i królik już nieraz próbował się do tego
            dobrać, ale go pilnuję.
            A gałązki z drzew to mogą być takie z lasu? O ile dobrze pamiętam to gdzieś
            wyczytałam że mogą być jedynie z drzew owocowych ale tych owoców bez pestek. To
            prawda?
            Dobra, jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę.
            Pozdrawiam serdecznie!!!
            • iselle Re: królik... 25.12.04, 22:49
              Też czytałam że gałązki nie z drzew takich jak śliwa, morela, brzoskwinia (w
              tych pestkach jest cyjanek i może krąży on jakoś w sokach drzewa, nie wiem
              prawdę mówiąc). Chlebek oczywiście suszony mu daję ;)
              Mój na przykład nie jest zainteresowany wapnem ani solą w specjalnej kostce, a
              za to woli obgryzać starą drewnianą donicę w której rośnie palma, taką z osadem
              okrzemkowym ;)
              Z herbatą nie wiem, też się przyznam, ale słyszałam że króliki znajomych też
              ją piją i na początku się oburzałam, ale w końcu mu dałam na smak, niech ma :)
              Tak samo jak dostaje chipsy bo atakuje mnie kiedy jem, chociaż nie są zbyt
              zdrowe dla niego no i jak się na nie przestawi, to nie chce jeść normalnego
              jedzenia (zupełnie jak człowiek :) Ma bezwzględny zakaz spożywania czekolady za
              to, chociaż też się rzuca na mnie i każdego innego kto je i targa za sreberko
              albo szuka okruszków. Jednak są pewne granice :) (aczkolwiek raz mi ukradł
              kostkę i uciekł, bo skakał po mnie aż wypadła mi z opakowania).
              No i mój jeszcze uwielbia gotowane ziemniaczki - tylko nie za dużo bo sam
              będzie wyglądał jak ziemniak ;) Najlepiej taki plasterek (bo u mnie kroi sie w
              plasterki :) raz na tydzień, dwa.
        • rezurekcja Re: królik... 27.12.04, 12:21
          dronka napisała:

> Ale tylko rzymska, zwyklej nie moze jesc, bo mu zaszkodzi.

A czemu tylko rzymska?
          O tej porze roku wszystkie salaty skladaja sie z wody i chemii ogrodniczej.
          MOze w Australii jest inaczej, bo tam sezon warzywny w pelni.

> Na kolbach krolik nie zetrze zebow. Owszem, krolik powinien scierac zeby, ale
          > najlepsze do tego jest siano i galazki drzew.

A siano nie jest za miekkie,zaby mozna bylo zetrzec zeby?
          Moj do scierania zebow dostawal galazki i kolby.
          Na siano nie spojrzal a zeby mial prawidlowej dlugosci.
          Poza tym siano w polaczeniu z moczem krolika dawalo swoisty zapach...

> Suchy chleb jest zabroniony. Chleb zawiera kwas chlebowy, bardzo niebezpieczny
          > dla krolikow, powoduje wzdecia, bol brzucha, etc.

Kwas chlebowy to taki napoj przyrzadzany z chleba razowego.
          NIgdy nie slyszalam, zeby suchy chleb zawieral kwas chlebowy, chyba, ze mowimy
          o dwoch roznych kwasach chlebowych.
          Niektore chleby wypieka sie na zakwasie (ale to co innego) inne na drozdzach.

to o krolikach
          www.kazior5.com/
          biedny Kazior... Trunio odszedl na teczowy most...

poszukaj tez innych storn o krolikach z reguly sa fora dosc uczeszczane
          np.
          lecznica-oaza.prv.pl/
    • mama22 macie pomysly... 25.12.04, 23:26
      herbata...kartki...(ulotki mnie dobily)a farba drukarska?

co do scierania zebow na kobach-to obawiam sie ze nie wyjdzie sa do tego
      cegiełki wapienne(2zl)
      moj kroliczeka ma juz 4 lata:):):):) moze dlatego tyle zyje ze nie karmie go
      ulotkami:):)
      • malea81 Re: macie pomysly... 26.12.04, 10:22
        Mój ma pięć i też nigdy nie jadł ulotek!!!;)
        • iselle Re: macie pomysly... 26.12.04, 15:14
          Mój ma rok i czuje się świetnie. Nie daję mu ulotek śliskich, ale takie ze
          zwykłego papieru. To że nam coś szkodzi nie znaczy, że i królikowi. Jak
          znajdzie coś takiego i zje to przecież nie będę płakała i szukała łopaty i
          kartonowego pudełka ;)
    • dronka Re: królik... 28.12.04, 20:23
      Poczytajcie o diecie na stronie Stowarzyszenia Pomocy Krolikom, ładnie,
      przejrzyście, ze zdjęciami:
      www.porady.kroliki.net/dieta.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka