Dodaj do ulubionych

PODATEK ZA POSIADANIE PSA

01.03.05, 19:04
mam pytanie,w jakiej wysokości ustalono u was podatek za psa ?
w moim mieście jest to kwota w wys. 51.50 i jest to uważam bardzo dużo,
w sytuacji gdzie nic się nie robi w mieście, aby uporządkować
w jakiś sposób psi los. pieniądze giną w ogólnym budżecie miasta,
a brakuje nawet pieniędzy na skoszenie trawnika, na który psy wychodzą
na spacerek, oczywiście wiem że psie odchody winni sprzątać właściciele
milusińskich, ale skoro tego ktoś nie zrobi nie widziałam aby służby
porzadkowe miasta tym się zajmowały . załatwia to pogoda/deszcz/
więc szukam gdzie te pieniądze znikają? podpowiedzcie...
Obserwuj wątek
    • polly Re: PODATEK ZA POSIADANIE PSA 02.03.05, 19:37
      Wedlug mnie od poczatku do konca podatek za psa jest bezsensowny, bo i tak nie idzie na sprzatanie... rownie dobrze mogliby kazac placic za inne zwierzeta...
      • comma Re: PODATEK ZA POSIADANIE PSA 02.03.05, 20:17
        Sprzatac powinien wlasciciel. Odpowiada za psa i za wszystko co pies robi.
        Podatek natomiast móglby isc np. na czesciowa refundacje opieki weterynaryjnej
        lub na tworzenie terenów spacerowych dla psów, z urzadzeniami do agility na
        przyklad.
        • polly Re: PODATEK ZA POSIADANIE PSA 02.03.05, 20:25
          moglBY :P
          wg prawa sprzatac MUSI wlasciciel...

co do terenow spacerowych: bylam miesiac temu we Wloszech, poszlam do parku patrze i oczom nie wierze: w parku jest ogrodzony teren, zamykany furtka, a na furtce leb psa... Okazalo sie ze jest to teren do spuszczania psow ze szmyczy jesli wlasciciel sie boi ze pies moze uciec! Czy to jest takie trudne do zorganizowania? Bylo to max 10x10m, z 1 laweczka, jakimis krzaczkami i oczywiscie koszem na kupy i panstwowa szufelka :)
          • albert.flasz Re: PODATEK ZA POSIADANIE PSA 03.03.05, 08:17
            10x10 metrów to nie jest teren do spuszczania psów ze smyczy, raczej rodzaj
            "psiej ubikacji"... Ale do rzeczy: u nas podatek wynosi 50 zł rocznie (25 zł dla
            emeryów i rencistów). W ubiegłym roku właściciele zarejestrowanych psów
            odprowadzili do kasy miasta grubo ponad 300 000 złotych. Efekty - podobne...
            • polly Re: PODATEK ZA POSIADANIE PSA 03.03.05, 13:30
              Ubikacja ubikacją, ale jak moj pies byl maly balam sie go gdziekolwiek spuscic ze szmyczy a tam miejsce wprost idealne, choc niewielkie. Wieksze sa tez ale nie ogrodzone. Uwazam ze tego typu pomysl jest dobry dla wielu niesfornych malych psiakow, ktore pewnie rzadko maja szanse pobiegac na dworze bez smyczy.

• ata2 Re: PODATEK ZA POSIADANIE PSA 03.03.05, 16:51
                W Gdańsku w jednym z parków we Wrzeszczu istnieje tez takie ogrodzone miejsce
                gdzie mozna spokojnie psa odpiąć ze smyczy :)
                • gymnorhina Re: PODATEK ZA POSIADANIE PSA 03.03.05, 22:39
                  a ja słyszałam, że w Szczecinie są takie "tereny bezsmyczowe" z przeszkodami
                  (agility). Dla mnie - marzenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka