michust 01.04.05, 20:21 proszę o polecenie jakiegoś preparatu od tego paskudztwa bo już kilka złapałem na mojej psicy skuteczny i w miarę niedrogi co by był :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
comma Re: Proste pytanie dot kleszczy 01.04.05, 20:24 No ja Frontline własnie zakupiłam, tanie to może i nie jest, ale wielce skuteczne. Moja suka - choć kanapowiec, nie stroni od łąk, lasów i wysokich traw. A jeszcze na niej ani pół kleszcza nie uświadczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Proste pytanie dot kleszczy 01.04.05, 20:28 comma napisała: > traw. A jeszcze na niej ani pół kleszcza nie uświadczyłam. co wcale nie oznacza, ze jest to zasluga preparatu nie codziennie i nie wszedzie futrzak kleszcze zalapuje Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Proste pytanie dot kleszczy 01.04.05, 20:25 sprobuj octem je potraktowac Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Proste pytanie dot kleszczy 02.04.05, 07:43 Mój ma obróżkę, napisane było na niej - skuteczna na pchły i kleszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
comma Re: Proste pytanie dot kleszczy 02.04.05, 09:12 Moja suka ma bardzo długie i gęste futro. W jej przypadku obroża mogłaby się okazać nieskuteczna. Frontline aplikuję jej bezpośrednio na skórę. Niestety, w mojej okolicy jest mnóstwo kleszczy, dowiedziałam się, że łapały je nawet psy wyprowadzane wyłącznie na nasz osiedlowy skwerwek. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Proste pytanie dot kleszczy 02.04.05, 09:44 Ale kleszcz to też zwierzę przecie! No, w czym ono gorszym jest od dajmy na to foki jakiejś? Toż wspomniana foka bandytka z upodobaniem dręczy rybę wszelaką a taki kleszcz jedynie kropelką krwi się zadowolić potrafi. No chyba, że minusem podstawowym jest to, że ów kleszcz jest tuż a nie gdzieś za morzami. Najniższe ukłony! Hi hi hi baaardzo pacyfistycznie nastawion M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
comma Re: Proste pytanie dot kleszczy 02.04.05, 10:28 Kleszcz jak kleszcz, niech se gadzina żyje. Gorzej z tymi organizmami, które w jego przewodzie pokarmowym bytują, a które z organizm zwierzęcia czworonożnego (a i dwunożnego podobnie) uśmiercić potrafią. A nie uwierzę Mjocie najmilszy, że sam, pomimo szczerej miłości do wszystkiego, co żywe, nie mordujesz drobnoustrojów choćby przy pomocy mydła, pasty do zębów i temu podobnych straszliwych narzędzi zbrodni. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Proste pytanie dot kleszczy 02.04.05, 13:25 No cóż... Morduję niestety... Taka już rola człowieka, że samym swym istnieniem sieje wokół spustoszenie jeno. Co do kleszcza. Z racji mego zamieszkiwania w krzakach „moje” zwierzaki a szczególnie koty (jak wiadomo pałętające się swoimi ścieżkami) nieustannie narażone są na bliskie spotkania z owym stworkiem. Od lat stosuję obroże. I ich skuteczność oceniam na ok. 75%. Jeśli już stosujecie obroże to nie oszczędzajcie nabywając produkty typu „teraz polska”, bo tu nie o patriotyzm idzie jeno o skuteczność. Najniższe ukłony! Nie tylko ustroja drobnego, lecz i insekta dręczący :-) M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman1 Re: Proste pytanie dot kleszczy 02.04.05, 21:32 Stosuję Frontline przeciw pchłom,na kleszcze działa bardzo słabo.Mój spaniel zabezpieczony Frontline nadal łapał kleszcze.Są inne lepsze środki na kleszcze dostępne u weterynarzy np.Bayera - po nich miałem spokój z kleszczami. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Proste pytanie dot kleszczy 03.04.05, 03:03 W kazdym razie uwazajcie, kleszcze roznosza rozne paskudztwa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=19856188&a=19856188 Venus Odpowiedz Link Zgłoś
psowapani Re: Proste pytanie dot kleszczy 03.04.05, 21:52 Mam nowofundlanda i CODZIENNIE jesteśmy w lesie, w tym wielkim futrze kleszcza się lubują. Stosuję obrożę (największą) bayerowską, frontline (największa porcja) na grzbiet i jeszcze kupuję frontline w sprayu i co parę dni psikam psa tu i ówdzie, zwłaszcza jak jest dużo w wodzie, bo podejrzewam, że częste pływanie osłabia ten frontline na grzbiecie. No cóż, skutki można określić jako umiarkowane... co rusz jakiegoś kleszcza mu usuwamy (zapewne bez tych wszystkich środków byłoby gorzej?). Odpowiedz Link Zgłoś
formica25 Obroża kiltix!! 05.04.05, 21:06 Na dużego psa wychodzi taniej raz na sezon kupic kiltixa niz co 2 miechy frontline a mają takie samo działanie - kleszcobójcze:) kiltix działa przez 8 miechów wiec jak kupisz teraz to listopada zadziała! i nie jest zwykłym trucicielem jak obrózki w sklepach zoologicznych dostepne! kupisz ja tylko w leczniny! ja stosuję ją u swoich psiaków i kłopotów nie ma nawet jak się złape to szybciutko odpada przed upłwem tych 8h , potrzebnych do zarażenia!polecam... Odpowiedz Link Zgłoś