Dodaj do ulubionych

jak nauczyć kota drapać w drapak

13.04.05, 13:32
kupiłam mojej lafiryndzie drapak - i w efekcie wszystko jest podrapane
(łącznie ze mną) tylko nie ten drapak.

czy polanie (czy inne nasączenie) drapki kocimiętką naprawdę pomaga w
przyzwyczajeniu kota do tego urzadzenia?
Obserwuj wątek
    • zielony_listek Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 13.04.05, 14:32
      > czy polanie (czy inne nasączenie) drapki kocimiętką naprawdę pomaga w
      > przyzwyczajeniu kota do tego urzadzenia?

Podobno pomaga, ale mojemu koty to nie psrawiło różnicy :-(
      Pozdrawiam
      zzielony_listek
      • annskr Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 13.04.05, 15:39
        Moja sobie wybrała do drapania starą deskę kreślarską opartą o ścianę, tyle że
        ja muszę kucać obok i głaskać. Drapak prawdziwy lekceważyu, ale silne poczucie
        własności powoduje, że odgania od niego druga "nowszą" kotkę. Ta załatwiła mi
        tapety w przedpokoju (i tak de remontu) i kilka książek na dolnej półce, na
        szczęście podręczników z dawnych lat.
    • rezurekcja Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 13.04.05, 15:37
      nasza kocizna drapak drapnela raz. potem drapala tuz obok.
    • mysiam1 Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 13.04.05, 18:45
      Dobrze jest co jakiś czas brać kota i przesuwać jego łapkami po drapaku, samemu
      też można trochę podrapać, żeby kot usłyszał ten "piękny" dźwięk. Z kocimiętką
      uważaj, bo są koty, które jej nienawidzą ;-).
      • uasiczka Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 14.04.05, 09:03
        uczyłam ją w ten sposób - w efekcie ja była cała podrapana i wszytko wokół -
        oprócz drapki oczywiście.

i to wygląda nie na złośliwy upór z jej strony tylko ona najwyraźniej nie wie o
        co mi chodzi...

(a może ktoś odkupi nieuzywaną drapkę, stan bardzo dobry po promocyjnej
        cenie ;))))
    • el_gato_con_botas Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 14.04.05, 10:53
      z tego co wiem, jedyna przynoszaca rezultaty metoda jest co najwyzej samodzielne
      drapanie (przesuwanie palcami po drapaku w celu wysobycia charajterystycznego
      dzwieku), tyle, ze to czesto wyjatkowo dlugi i irytujacy proces
      ;-)
      kocimietka, jak juz napisano, moze dac odwrotny rezultat;
      poza tym pomaga, jesli kotu nie pozwala sie drapac niczego innego (wtedy, kiedy
      to widzimy/slyszymy - jak futrzaka bierze wyjatkowa chcica na drapanie i nie
      moze ulubionych mebli/tapet/ksiazek/drzwi/czegos innego podrapac, moze przeprosi
      sie z drapakiem...)
      pzdr
    • malgos191 Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 14.04.05, 11:07
      Ja swoje koty uczyłam korzystać z drapaka w ten sposób, że "zawieszałam"
      kociaka na szczycie drapaka, a jednocześnie oduwałam ręce, kot nie chcąc spaść
      automatycznie wczepiał się w drapak pazurami i żeby zejść musiał zsuwać się
      tyłem w dół po drapaku, przy "okazji" zaznał tego frapującego uczucia przy
      zaczepianu pazurami i po iluś tam próbach zaczął sam to robić. Zaznaczam, że
      uczyłam pierwszego kota tej czynności, następne "uczuły" się od starszego i
      przekazuja sobie tę umiejętność z pokolenia na pokolenie.
      • wiesia.and.company Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 15.04.05, 09:12
        Można drapak w obecności kota potrzeć ulubionym jedzonkiem (chrupki, mięsko,
        tylko żeby zanadto nie rozdyźdać, a właściwie czemu nie), pocierać palcami
        byle głośno o drapak. Sadzać na szczycie ulubioną zabawkę (samemu niestety
        trzeba animować zabaweczkę) i chwalić kota, chwalić i głaskać, jeśli będzie
        drapał. Ważne jest, aby umieścić drapak w miejscu, gdzie do tej pory drapał bo
        lubił i sam sobie wybrał(np. tuż przy ulubionym zszarpanym fotelu)i żeby był
        to drapak dość wysoki, aby kot mógł się wyciągnąc do przeciągania pazurami z
        góry w dół. Potem drapak można stopniowo odsuwać od ulubionego kociego miejsca
        w kierunku miejsca upatrzonego przez siebie. Drapak leżący podobnie,
        najważniejsze, żeby był stabilny.
        Powodzenia. Wiesia

• meduza7 Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 15.04.05, 14:12
          Mój kot Filemon miał swoje stare krzesło, które wolno mu było drapać, a z innych
          mebli go przeganiałam. Działało, ale nie do końca...
    • abija Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 15.04.05, 21:03
      U mnie bylo tak, ze to JA musialam sie nauczyc nie kot. Kupilam stosowny
      drapak, na obrazku byl on ustawiony pionowo, wiec i ja uparlam sie w ten sposob
      go umocowac. Nawyzywalam kota od glupkow, bo drapac nie chcial. Za jakis czas,
      rozczarowana zwierzakiem drapak odczepilam i polozylam na chwile z zamiarem
      schowania. Zmyslna bestia tylko na to czekala, stanela tylnymi lapami na
      deseczce i z zapamietaniem drapala. Tak nauczylam sie ze z drapaka kot robi
      uzytek na swoj sposob, trzeba mu tylko na to pozwolic.
    • annathema Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 16.04.05, 13:32
      Hihihi... Moja Kapi kpi z drapaka. A włąściwie z dwóch. Inna sprawa, że mebli
      nie drapie...tylko moje ręce. Wyglądają jakbym wróciła z jezynobrania...A
      ponieważ wyjatkowo przypasowł jej dywan w dużym pokoju - ufff na szczęście
      krótkowłosy ;-) - to tam położyłam drapaczkę.......Jak ma ruję to się o niego
      ociera...ale grzbietem....
    • granix77 Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 21.04.05, 09:14
      Moja koleżanka przyniosła do domu spory pieniek i skończyło się drapanie
      przypadkowych rzeczy. Ja kupiłam drapak, który przymocowuje się do ściany na
      dwie śruby (nie kiwa się na boki) i zachęcałam kota do do opirania się na nim,
      by mógł sięgnąć po coś dobrego. Dwa dni i kot po drzemce wędruje do drapaka, a
      ja właściwie prócz stłuczonej doniczki nie mam żadnych zniszczeń. Tylko cholera
      misiać się nie chce...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka