uasiczka 13.04.05, 13:32 kupiłam mojej lafiryndzie drapak - i w efekcie wszystko jest podrapane (łącznie ze mną) tylko nie ten drapak. czy polanie (czy inne nasączenie) drapki kocimiętką naprawdę pomaga w przyzwyczajeniu kota do tego urzadzenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_listek Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 13.04.05, 14:32 > czy polanie (czy inne nasączenie) drapki kocimiętką naprawdę pomaga w > przyzwyczajeniu kota do tego urzadzenia? Podobno pomaga, ale mojemu koty to nie psrawiło różnicy :-( Pozdrawiam zzielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
annskr Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 13.04.05, 15:39 Moja sobie wybrała do drapania starą deskę kreślarską opartą o ścianę, tyle że ja muszę kucać obok i głaskać. Drapak prawdziwy lekceważyu, ale silne poczucie własności powoduje, że odgania od niego druga "nowszą" kotkę. Ta załatwiła mi tapety w przedpokoju (i tak de remontu) i kilka książek na dolnej półce, na szczęście podręczników z dawnych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 13.04.05, 15:37 nasza kocizna drapak drapnela raz. potem drapala tuz obok. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 13.04.05, 18:45 Dobrze jest co jakiś czas brać kota i przesuwać jego łapkami po drapaku, samemu też można trochę podrapać, żeby kot usłyszał ten "piękny" dźwięk. Z kocimiętką uważaj, bo są koty, które jej nienawidzą ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 14.04.05, 09:03 uczyłam ją w ten sposób - w efekcie ja była cała podrapana i wszytko wokół - oprócz drapki oczywiście. i to wygląda nie na złośliwy upór z jej strony tylko ona najwyraźniej nie wie o co mi chodzi... (a może ktoś odkupi nieuzywaną drapkę, stan bardzo dobry po promocyjnej cenie ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
el_gato_con_botas Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 14.04.05, 10:53 z tego co wiem, jedyna przynoszaca rezultaty metoda jest co najwyzej samodzielne drapanie (przesuwanie palcami po drapaku w celu wysobycia charajterystycznego dzwieku), tyle, ze to czesto wyjatkowo dlugi i irytujacy proces ;-) kocimietka, jak juz napisano, moze dac odwrotny rezultat; poza tym pomaga, jesli kotu nie pozwala sie drapac niczego innego (wtedy, kiedy to widzimy/slyszymy - jak futrzaka bierze wyjatkowa chcica na drapanie i nie moze ulubionych mebli/tapet/ksiazek/drzwi/czegos innego podrapac, moze przeprosi sie z drapakiem...) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
malgos191 Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 14.04.05, 11:07 Ja swoje koty uczyłam korzystać z drapaka w ten sposób, że "zawieszałam" kociaka na szczycie drapaka, a jednocześnie oduwałam ręce, kot nie chcąc spaść automatycznie wczepiał się w drapak pazurami i żeby zejść musiał zsuwać się tyłem w dół po drapaku, przy "okazji" zaznał tego frapującego uczucia przy zaczepianu pazurami i po iluś tam próbach zaczął sam to robić. Zaznaczam, że uczyłam pierwszego kota tej czynności, następne "uczuły" się od starszego i przekazuja sobie tę umiejętność z pokolenia na pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesia.and.company Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 15.04.05, 09:12 Można drapak w obecności kota potrzeć ulubionym jedzonkiem (chrupki, mięsko, tylko żeby zanadto nie rozdyźdać, a właściwie czemu nie), pocierać palcami byle głośno o drapak. Sadzać na szczycie ulubioną zabawkę (samemu niestety trzeba animować zabaweczkę) i chwalić kota, chwalić i głaskać, jeśli będzie drapał. Ważne jest, aby umieścić drapak w miejscu, gdzie do tej pory drapał bo lubił i sam sobie wybrał(np. tuż przy ulubionym zszarpanym fotelu)i żeby był to drapak dość wysoki, aby kot mógł się wyciągnąc do przeciągania pazurami z góry w dół. Potem drapak można stopniowo odsuwać od ulubionego kociego miejsca w kierunku miejsca upatrzonego przez siebie. Drapak leżący podobnie, najważniejsze, żeby był stabilny. Powodzenia. Wiesia Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 15.04.05, 14:12 Mój kot Filemon miał swoje stare krzesło, które wolno mu było drapać, a z innych mebli go przeganiałam. Działało, ale nie do końca... Odpowiedz Link Zgłoś
abija Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 15.04.05, 21:03 U mnie bylo tak, ze to JA musialam sie nauczyc nie kot. Kupilam stosowny drapak, na obrazku byl on ustawiony pionowo, wiec i ja uparlam sie w ten sposob go umocowac. Nawyzywalam kota od glupkow, bo drapac nie chcial. Za jakis czas, rozczarowana zwierzakiem drapak odczepilam i polozylam na chwile z zamiarem schowania. Zmyslna bestia tylko na to czekala, stanela tylnymi lapami na deseczce i z zapamietaniem drapala. Tak nauczylam sie ze z drapaka kot robi uzytek na swoj sposob, trzeba mu tylko na to pozwolic. Odpowiedz Link Zgłoś
annathema Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 16.04.05, 13:32 Hihihi... Moja Kapi kpi z drapaka. A włąściwie z dwóch. Inna sprawa, że mebli nie drapie...tylko moje ręce. Wyglądają jakbym wróciła z jezynobrania...A ponieważ wyjatkowo przypasowł jej dywan w dużym pokoju - ufff na szczęście krótkowłosy ;-) - to tam położyłam drapaczkę.......Jak ma ruję to się o niego ociera...ale grzbietem.... Odpowiedz Link Zgłoś
granix77 Re: jak nauczyć kota drapać w drapak 21.04.05, 09:14 Moja koleżanka przyniosła do domu spory pieniek i skończyło się drapanie przypadkowych rzeczy. Ja kupiłam drapak, który przymocowuje się do ściany na dwie śruby (nie kiwa się na boki) i zachęcałam kota do do opirania się na nim, by mógł sięgnąć po coś dobrego. Dwa dni i kot po drzemce wędruje do drapaka, a ja właściwie prócz stłuczonej doniczki nie mam żadnych zniszczeń. Tylko cholera misiać się nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś