Dodaj do ulubionych

pies czy suka

24.04.05, 22:39

Moja kolezanka chce sobie sprawic boksera, ale nie wie, czy wziac psa czy
suke. mimo ze sama mam psa, to nie potrafie jej doradzic. Czym Waszym zdaniem
roznia sie te plci. Bo mi sie wydaje, ze to mity, ze pies musi byc dominantem
a suka musi rodzic dzieci.
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: pies czy suka 24.04.05, 22:45
      ja też mam psa-labrador,ale teraz patrząc z roku doświadczeń,wolałabym sukę
      pies jest cały rok nagrzany na suki,a sukę tylko dwa razy do rku musisz pilnować
      nochyba,ze wykastrujesz co byłoby najlepsząopcją
      poza tym suki patrząc na te które znam są jakieś pojętniejsze,grzeczniejsze
      mój właśnie skończył rok i dopiero coś tam do niego dochodzi ze szkolenia,trochę
      się uspokaja,zaczął apartować !!! ale jak mi powiedział jeden treser labrador
      jak skończy 3 lata będzie przychodziłza pierwszym razem na razie min 5 razy
      wołam,chociaż już jest coraz lepiej
      • comma Re: pies czy suka 24.04.05, 23:16
        Suka nie musi rodzić i najlepiej ją wysterylizować. Przed Kropką miałam dwa
        psy, przyznaję, że ona jest największym pieszczochem i niesamowicie jest we
        mnie zapatrzona. Nie wiem jednak, na ile to wynika z płci a na ile z cech rasy
        (choć nie jest czystej krwi) Pekińczyki uchodzą bowiem za "psy jednego pana".
        Co do tendencji dominujących - suki też mogą je przejawiać, znam kilka takich
        dominantek. O bokserach słyszałam, że suki są sympatyczniejsze - dwoje moich
        znajomych ma bokserki i świadomie zdecydowali się na suki, oprócz tego jest
        jedna na moim osiedlu - niesamowicie łagodna i kochana. Na temat samców-
        bokserów niestety nie mogę się wypowiedzieć.
        • m_mm Re: pies czy suka 25.04.05, 09:19
          ja miałąm sunie..kochana,oddana,mądra..nie rodziła. sunie nie powinny rodzić
          wogóle,lub rodizć rególarnie. niesłuszne jest przeświadczenie,ze powinny
          przynajmnie raz. z cieczką nie było problemów - dostawała zastrzyki
          antykoncepcyjne raz na pół roku ( chyba)...na polecam sunie...
    • basia961 Re: pies czy suka 25.04.05, 09:29
      Suka bardziej "trzyma się domu", pies to większa "łazęga". Co do spraw
      "seksualnych" to sukę trzeba te dwa razy w roku dobrze pilnować. Pies z kolei
      będzie ganiał za każdą suką w rui, i spróbuj go wtedy złapać!
      Ja wybierałabym nie ze względu na płeć tylko najbardziej "żywego" i
      ciekawskiego szczeniaka z miotu.
      • mysiam1 Re: pies czy suka 25.04.05, 10:12
        basia961 napisała:

> Suka bardziej "trzyma się domu", pies to większa "łazęga". Co do spraw
        > "seksualnych" to sukę trzeba te dwa razy w roku dobrze pilnować.
        ...albo wysterylizować...
        Pies z kolei
        > będzie ganiał za każdą suką w rui, i spróbuj go wtedy złapać!
        ...i jego można ciachnąć, jeśli to bardzo uciążliwe...

> Ja wybierałabym nie ze względu na płeć tylko najbardziej "żywego" i
        > ciekawskiego szczeniaka z miotu.

...i w ten sposób wybrałabyś sobie tego szczeniaczka, który zapewne ma
        największe szanse na zostanie dominatorem bez względu na płeć ;-).
        • basia961 Re: pies czy suka 26.04.05, 08:10
          Dominatorem pies zostaje przez "złe wychowanie", i tyle.
          Pewnie że można wysterylizować, i psa i sukę. Można też nie sterylizować i
          pilnować wtedy kiedy to konieczne.
          Pozdr
          • mysiam1 Re: pies czy suka 26.04.05, 09:39
            basia961 napisała:

> Dominatorem pies zostaje przez "złe wychowanie", i tyle.
            > Pewnie że można wysterylizować, i psa i sukę. Można też nie sterylizować i
            > pilnować wtedy kiedy to konieczne.
            > Pozdr

To, czy dany szczeniak ma zadatki na bycie dominatorem,można zauważyć już w
            wieku 2-3 tygodni. Można nie sterylizować suki, a potem patrzeć, jak umiera na
            ropomacicze.
            • comma Re: pies czy suka 26.04.05, 10:22
              Tu jest prosty test na określanie cech psychologicznych szczeniaka - w tym
              tendencji dominacyjnej.
              www.aniwet.pl/testcampbella.htm
              Co do sterylizacji - hormony wytwarzane podczas cieczki nie są obojętne dla
              zdrowia suki. Z czasem może dojść do poważnych zaburzeń tak zdrowia fizycznego
              jak i psychicznego. Temu żadne pilnowanie nie zaradzi. Oczywiście sterylizacja
              także jest obciążona pewnym ryzykiem, więcej jednak krąży na jej temat błędnych
              opinii, lub wręcz zabobonów.
              Poczytaj sobie tu
              www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html
              • albert.flasz Re: pies czy suka 26.04.05, 11:17
                Ja natomiast wszystkie takie testy oraz poradniki-wytrychy, "dobre na każdą
                okazję" mam tam, gdzie trzeba, czyli "w głębokim poważaniu". Świat zwierząt nie
                jest światem ludzi i przenoszenie różnych kryteriów (np. dominacja-podległość:
                zależy toto od bardzo wielu najprzeróżniejszych czynników i zmienia się, często
                w najbardziej zaskakujących sytuacjach) z jednego do drugiego wcześniej, czy
                też później musi się skończyć nienajlepiej. Decydując się na posiadanie
                zwierzęcia "dla przyjemności", musimy zaakceptować wiele obciążeń oraz
                ograniczeń wynikających z tego faktu - czy nam się to podoba, czy też nie. Co
                do grzebania w hormonach natomiast, osobom bojącym się ropomacicza i nowotworów
                sutka, polecam ten artykuł:
                zdrowie.org.pl/diseases/wyswietl_vad/555
                Wprawdzie dotyczy on ludzi (chyba nikt, jak dotąd, nie robił podobnych badań w
                odniesieniu do zwierząt - bo zapewne nikt nie ma w tym interesu), fizjologia
                jednak na szczęście nie robi aż tak wielkich różnic.
                PS: Mamy boksera (według niektórych kundla ale mnie to nie przeszkadza), sukę.
                Wybraliśmy największą "pierdołę" z miotu: jest bardzo łagodna i pozornie
                podporządkowana, jednak w gruncie rzeczy - to ona, tak naprawdę
                wszystkim "rządzi" (ale łagodnie, bardzo nie lubi krzyku, agresji itp.).
                Sytuacja zmienia się diametralnie, gdy znajdzie się na wsi, wraz z suką mojej
                matki (sznaucerka -według niektórych kundel ale mnie to nie przeszkadza) oraz
                odnajdzie towarzystwo okolicznych psów. Poza rzadkimi nieporozumieniami (jak
                dotąd do "przelewu krwi" nigdy nie doszło, mimo poważnych różnic wieku,
                temperamentu itd.), zauważam głównie oznaki współpracy oraz rózne dziwne,
                trudno zrozumiałe rytuały. W końcu to już jest stado w swym (prawie) naturalnym
                środowisku!
            • robertoniro Re: pies czy suka 28.04.05, 11:14
              a to jakim sposobem mozna zauwazyc to u 2tyg szczeniaka?
              nic glupszego nie slyszalem.
              • mysiam1 Re: pies czy suka 28.04.05, 12:27
                robertoniro napisał:

> a to jakim sposobem mozna zauwazyc to u 2tyg szczeniaka?
                > nic glupszego nie slyszalem.

A dlaczego według Ciebie jest to niemożliwe?
          • default Re: pies czy suka 26.04.05, 09:40
            basia961 napisała:

> Dominatorem pies zostaje przez "złe wychowanie", i tyle.

No niezupełnie, pies oczywiście może zostać źle wychowany i będzie przejawiał
            takie zapędy, ale jeśli nie ma naprawdę silnego charakteru przywódcy to nawet
            źle wychowany nie będzie się za bardzo "stawiał", będzie raczej skłonny do
            uległości. Tak się składa, że wychowywałam całe stadko, czworo rodzeństwa, ja
            nie robiłam między nimi różnicy, wszystkie były wychowane tak samo, a jednak
            wyraźnie od początku było widać, które z nich jest dominantem, a które się
            pokornie podporządkuje. Oczywiście mówię o hierarchii pomiędzy nimi, bo
            wiadomo, że dyrektorem generalnym jestem ja ;-)
            • salomonowe_gacie Re: pies czy suka 28.04.05, 11:17
              najlepiej wykastrowany pies - przywiazuje sie bardzo, nie lata za suczkami
              a nadal ma strozujace cechy.
              • kobbieta Re: pies czy suka 07.05.05, 11:45
                zgoda salomonowe
              • kraxa mialam w zyciu 3 psy i jedna suke 10.05.05, 13:35
                Aktualnie samiec husky. nie z wyboru, tylko losowo. Wczesniej suka owczerk
                niemiecki. ByBa dominatka, a raczej probowala szczescia. Jednak mimo wszystko
                polecam suke, ze wzgldów- "seksualnych" wlasnie. Chyba z racji przekonania, ze
                suke latwiej ulozyc w mojej okolicy psy sa rzadkoscia. No i teraz wiele z tych
                suczek jest w riu. Swieci Panscy co ja mam z psem!!! Wyje, piszcy, biega po
                wszystkich pietrach domu. "Dupie rady nie moze dac". Meczy sie a ja z nim. Nie
                chce go kastrowac, jest taki piekny, mogBby byc doskonalym reproduktorem, Nie
                mysle o tym na razie, ale nie che mu zamykac tej mozliwosci.
                • brytan Re: mialam w zyciu 3 psy i jedna suke 11.05.05, 10:55
                  najlepiej wykastrowany pies bo to jak suka bez rui

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka