modesta.kler 17.05.05, 13:15 Cześć wszystkim, Chciałabym kupić owczarka niemieckiego, mam pytanie : czy szczeniak ma już postawione uszy czy ochlapnięte??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ontarian Re: Uszy Owczarka 17.05.05, 13:50 zalezy od szczeniaka i od wieku ale jak mu krochmalem uszy zmoczysz to beda jak drut staly Odpowiedz Link Zgłoś
kaluda Re: Uszy Owczarka 17.05.05, 14:17 Wszystkie szczeniaki owczarka niemieckiego mają klapnięte uszy. Mojej suczce zaczęły stawać w 4 miesiącu życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nn7 Re: Uszy Owczarka 17.05.05, 15:50 Różnie bywa. Niektórym stoją bardzo wczesnie, a potem oklapują, a potem znów wstają... Jeśli kupisz psa z dobrej hodowli, po hodowlanych rodzicach, z badaniami na dysplazję, to wszystko będzie ok. Nie znam owczarków, którym by uszy nie stanęły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eulalija Re: Uszy Owczarka 18.05.05, 09:56 Moją ON-kę kupiłam gdy miała 10 tygodni, miała stojące uszy. Padły w okresie wymiany zębów. Po konsultacji z hodowcą (suka jest z papierami) i wetem zwiększyliśmy dwukrotnie dawki wapnia, uszy stanęły i stoją do tej pory cudnie (ma 5 lat). Jeśli suka - matka jest odpowiednio karmiona w okresie ciąży i karmienia szczeniąt to szczeniakom uszka staną bardzo szybko. Niestety, są one ostatnie w kolejce jeśli chodzi o pobór wapnia, i szybki rozwój kości a potem nowych zębów najczęściej "załatwiają" uszka. Bardzo dobrze zbilansowane jedzenie domowe lub wysokiej jakości karma (cena dobrej karmy jest porażająca - w detalu 1 kg kosztuje ok.20 złotych, kupowane w worku 12 - 15 kg wychodzą po ok. 14 - 15 zł za kilogram) powinny zapobiec klapnięciu uszu. Odpowiedz Link Zgłoś