Dodaj do ulubionych

moj pies skacze na ludzi

21.05.05, 02:18
B rzadko ale zdarza sie, szczegolnie jak osoba biegnie a on jest na smyczy
zdarzylo sie tylko 3 razy (owczarek niemiecki ma 3 lata.) nie rozumiem
dlaczego on to robi bo ma nature b. lagodna
Obserwuj wątek
    • dan8 Re: moj pies skacze na ludzi 22.05.05, 06:22
      Pies skacze gdy jest podekscytowany a takie emocje wywoluja u twojego biegnacy
      ludzie.Moj mial tez taki zwyczaj,gdy jestesmy na spacerze a ktos biegnie czy
      tez blisko przechodzi kaze jemu usiasc ,trzymam jego wowoczas krotko na smyczy.
      Oduczyl sie skakania,ale z zainteresowaniem przyglada sie na biegnacych lub na
      dzieci na rolkach i deskach.
    • zadziwiona Re: moj pies skacze na ludzi 22.05.05, 06:56
      dziekuje bardzo :-) nieprzyjemna to byla sprawa ostatnio bo kobieta biegnaca
      nakrzyczala na mnie i powiedziala ze tego potwora powinnam trzymac pod zamkiem.
      • dan8 Re: moj pies skacze na ludzi 23.05.05, 07:17
        Widocznie nie przepada za psami i tacy ludzie zdarzaja sie.
        Jesli pies zna podstawowe komendy jak siad,stoj,to nie bedziesz miec problemu.
        Moj jest bardzo duzym psem,przyjaznym do wszystkich stworzen i ludzi ,ale mam
        swiadomosc,ze z uwagi na jego wielkosc ludzie moga czuc obawe,dlatego jak ktos
        jest blisko na polecenie siad,szybko siada i czeka jak ktos przejdzie lub
        przebiegnie.Spotykam sie czesto z usmiechem i podziekowaniem oraz z opinia,ze
        jest dobrze ulozonym psem.
    • landrynka8 Re: moj pies skacze na ludzi 23.05.05, 08:18
      Mój piesek też to robił. Weteryniarz tak mnie ochrzaniła. Twój pies
      najprawdopodobniej czuje sie przewodnikiem Alfa w Twojej rodzinie. Dlatego nie
      respektuje prawa strefy inymnej.

Jest tyle książek na rynku, można naprawdę dużo znależć.

To że pies słucha i wykonuję komendy nie oznacza że uznał przywództwo
      właściciela.
      • landrynka8 link 23.05.05, 08:20
        republika.pl/plisiecki/old/co_pies.html
        • morgen_stern Re: link 23.05.05, 09:40
          Pies nie skacze, "bo jest podekscytowany", to próba dominacji. Jeżeli się na to
          nie reaguje, daje się psu do zrozumienia, że to on jest górą, dosłownie i w
          przenośni. Nie należy psu na to pozwalać, trzeba go natychmiast "zrzucać",
          odsuwać i karcić, oczywiście słownie, podniesionym tonem. Można się też, jeśli
          to możliwe, odwrócić i zignorować psa, odejść - niech skojarzy, że skakanie na
          kogoś wiąże się z wyłączeniem ze stada, a więc czymś dla psa baaardzo
          nieprzyjemnym.
          • narysuj.mi.baranka Dominacja 23.05.05, 12:59
            Jakiej dominacji? Zwierzak zalezny w 100% od Ciebie, ktorego leczysz, karmisz,
            ktoremu zapewniasz bezpieczny dom, uczucia, w ktorym miejscu on mialby Cie
            zdominowac? Zastanow sie:)
            • dan8 Re: Dominacja 23.05.05, 14:29
              W przypadku mojego psa nie bylo to spowodowane zadnym przejawem dominacji,on
              poprostu chcial polozyc lapy na ramionach i lizac po twarzy,przytulic nos do
              ucha danej osoby.Nie kazde zachowanie psa mozna tlumaczyc checia dominacji.
              • morgen_stern Re: Dominacja 23.05.05, 16:40
                Oczywiście, że nie każde zachowanie psa jest próbą dominacji - ale skakanie na
                ludzi zdecydowanie do nich należy.
            • morgen_stern Re: Dominacja 23.05.05, 16:39
              Przykro mi, Baranku, ale o psiej psychice to chyba niewiele wiesz... odsyłam do
              literatury, jest tego w księgarniach sporo. Pisać mi się nie chce, za dużo
              tłumaczenia.
              • narysuj.mi.baranka Re: Dominacja 23.05.05, 17:17
                Mnie tez jest przykro, bo nie wiesz, ze nie caly swiat relacji czlowieka ze
                zwierzetami sprowadza sie do komenderowania i podporzadkowywania, ale na ten
                temat malo literatury, wiec nie moge Ci nic polecic:)
                BTW: Jak obejmujesz kogos ramionami to chcesz zdominowac a nie wyrazic
                uczucia? ;) Ciekawe;)
                • morgen_stern Re: Dominacja 24.05.05, 09:37
                  Baranku, na Boga, pies nie rządzi się w stadzie ludzkimi prawami! Pies nie
                  OBEJMUJE nikogo ramionami! Co to za pomysł, żeby zwierzętom przypisywać wciąż
                  cechy ludzkie? Pies to zwierzę, które - tak, jak wilk - kieruje się instynktem
                  stadnym, a w stadzie panują specyficzne "układy". Właściciel na ogół nie zdaje
                  sobie sprawy, że pies - szczególnie szczeniak - nieustannie bada, na co może
                  sobie wobec właściciela (i innych członków rodziny, a także obcych ludzi)
                  pozwolić. W stadzie szczeniaki są bezzwłocznie karcone, jeśli przekroczą pewne
                  granice zachowań. Także dorosły pies nieustannie "bada" swoja pozycję, m.in.
                  próbuje wskakiwać na człowieka (w stadzie ten, który się poddaje i uznaje
                  wyższość drugiego, kładzie się na ziemi, kuli uszy, a czasem wręcz jest
                  unieruchamiany przez przewodnika stada), przechodzi pierwszy przez drzwi
                  (właścicieli na ogół nie zdają sobie sprawy, jaki ten fakt jest istotny dla
                  psa) oraz jako pierwszy w stadzie je. Tak się zachowuje przewodnik stada.

Dlatego ręce mi opadają, kiedy słyszę rzeczy w rodzaju "pies mnie objął
                  RAMIONAMI, żeby wyrazić swoje uczucia i skacze na mnie, bo mnie kocha" :-))))

Kiedy do niektórych właścicieli wreszcie dotrze, że to są ZWIERZĘTA, a nie
                  ludzie...

Ich habe Pläne, große Pläne / Ich baue dir ein Haus / Jeder Stein ist eine Träne / Und du ziehst nie wieder aus
                  • morgen_stern Re: Dominacja 24.05.05, 09:41
                    A ponadto, w świecie zwierząt podporządkowywanie i dominacja to chleb
                    powszedni... Nikt tu nie mówi o bezsensownej przemocy (bo mam wrażenie, że to
                    mi imputujesz), ale o zasadach, jakimi rządzi się natura. A są one bezwzględne!
                    I wszystko szło dobrze, dopóki nie pojawił się człowiek...
    • introligator_snu Powinas zrobic tak... 23.05.05, 16:09
      Obetnij jedna tylna nuzke temu piesku. Jezeli nie pomoze i dalej bedzie skakal -
      obetnij druga...
      A tak serio, moze czas pomyslec o jakims szkoleniu dla psiny, coby sie nauczyl
      wykonywac podstawowe komendy.
      • barrkas Re: Powinas zrobic tak... 24.05.05, 09:42
        a jeśli masz jakieś wątpliwości co do tego czy nie jest za póżno, to
        niepotrzebnie..Mój owczarek ma 3 lata i właśnie rozpoczęliśmy szkolenie i
        bardzo dobrze sobie radzi. I wcale nie jest tam najstarszy ;)
    • rezurekcja skakanie na biegnacych ludzi 24.05.05, 10:01
      zadziwiona napisała:

> B rzadko ale zdarza sie, szczegolnie jak osoba biegnie a on jest na smyczy
      > zdarzylo sie tylko 3 razy (owczarek niemiecki ma 3 lata.) nie rozumiem
      > dlaczego on to robi bo ma nature b. lagodna

Pies kiedys byl zwierzeciem polujacym. U niektorych osobnikow pozostala resztka
      instynktu lowieckiego objawiajaca sie skakaniem na oddalajaca sie "zwierzyne".
      Niektore psy skacza na rowerzystow, niektore na samochody.
      W przypadku samochodow, wydajacych dzwieki podobne do warczenia, mozna
      podejrzewac, ze reakcja ze strony psa to proba zlapaniz nie tyle zwierzyny, ile
      warczacego "przeciwnika".

Tez mielismy psa goniacego "zwierzyne". A byl lagodnosci wielkiej. Tyle, ze
      "zwierzynie" nie odpuszczal.
      Ale spotkalam tez biegaczy, ktorzy na widok psa zwalniali, przechodzili krokiem
      marszowym i dopiero po minieciu "mysliwego" kontynuowali bieg. "Mysliwy" na
      idacego nie reagowal.
      • morgen_stern Re: skakanie na biegnacych ludzi 24.05.05, 11:36
        Oczywiście w tym przypadku rezurekcja ma rację - jeśli pies skacze na
        biegnących ludzi czy jadące pojazdy, to wiąże się to z instynktem "mysliwego".
        Jeszcze do baranka: czy uważasz, że jeśli mój pies skacze z rozmachem na np.
        kuriera z przesyłką i "obejmuje" go łapami, to jest to dowód miłości,
        przywiązania i sympatii? Nie sądzę, bo zaraz później chwyta go zębami za
        spodnie :-))) Na nas próbuje skakać, jeśli np. próbuje wymusić "nagrodę",
        spacer czy coś podobnego. Zapewniam Cię, że pies okazuje uczucia w trochę inny
        sposob :-)
        • blue.berry skakanie ogolnie 24.05.05, 15:21
          a ja mysle ze jak zwykle prawda lezy po srodku:)
          pies skacze bo sie cieszy, skacze bo chce sie przylaczyc do zabawy, skacze bo
          usiluje lapac np biegacza czy rowerzyste, skacze bo chce zaatakowac. akurat
          dominacja ma tu najmniej do rzeczy chyba ze pies skacze aby czlowieka
          przewrocic i chwile nad nim podyszec - wtedy i owszem:))
          generalnie dobrze jest psa takich nawykow oduczyc. dla spokoju swojego i
          innych. szczegolnie gdy pies jest wiekszy niz jamnik.
          oduczyc skakac przy powitaniu bo moze to byc klopotliwe (siniaki, zniszczone
          ubranie, porwane torby) - mozna psa nauczyc zeby w inny sposob okazywal swoja
          radosc (moj kiedys siadal i dawal lape a teraz po prostu wije sie pomiedzy
          nogami) osobiscie nie jestem zwolennikiem aby z psem sie nie witac kiedy
          wracamy - wydaje mi sie to opcja juz zbyt wydumana:))
          oduczyc skakania na ludzi (jakichkolwiek i w jakimkolwiek celu) - powodow jest
          pare i sa oczywiste. mysle ze jest to po prostu elementem wychowania psa takim
          jak chodzenie przy nodze, przywolywanie, czy generalnie spelnianie polecen.
          niezla metoda jest sciagniecie psa w takim momencie mocno smycza i
          wyegzekowanie siadu (oraz slowna pogadanka:))). jesli pies jest luzem, wziecie
          na smycz, siad i info ze jest nie ok. mozna tez po prostu po takiej akcji
          konczyc spacer. ale najlepiej kiedy widzi sie osobe biegnaca czy na rowerze (na
          ktora reaguje pies) nakazanie mu siadu i odczekanie. pozniej zas pochwala.
          stosowane konsekwentnie powinno zadzialac:)))
    • anadiable Re: moj pies skacze na ludzi 24.05.05, 10:18
      Ja mojej psince staje na tylna łapke jak skacze na ludzi, oczywiscie delikatnie
      i sa postepy, bo od niedawna to stosuje <moj psia jest mlody>. Polecila mi to
      sasiadka, ktora miala 3 medalistow.
      • rezurekcja Re: moj pies skacze na ludzi 24.05.05, 11:04
        anadiable napisała:

> Ja mojej psince staje na tylna łapke jak skacze na ludzi, oczywiscie delikatnie

to jest sposob, jesli pies skacze na ramiona przy powitaniu.
        • tysprowda Re: moj pies skacze na ludzi 24.05.05, 13:07
          na Boga ludzie!!!! czyli ze jak pies z radosci na powitanie skaczne na
          czlowieka i lize to jest dominacja????
          • rezurekcja Re: moj pies skacze na ludzi 24.05.05, 13:15
            tysprowda napisał:

> na Boga ludzie!!!! czyli ze jak pies z radosci na powitanie skaczne na
            > czlowieka i lize to jest dominacja????

Tak. Pies podporzadkowany czeka, az przywodca stada do niego podejdzie, sam sie
            nie wyrywa.
            Tak wyjasniaja sprawe znawcy psiej psychologii. I takie zachowanie psa jest
            wbrew pozorom niezwykle wygodne dla wchpdzacego.
            Na margineise: mozna scierpiec, jesli na powitanie skacze jamnik, ale juz
            przy owczarku jest to bardzo klopotliwe. Przy dogu wole nie myslec. Dog
            potrafi wazyc 90 kg. Na moj widok nie musi cieszyc sie tak wylewnie.
            • kobbieta Re: moj pies skacze na ludzi 24.05.05, 14:02
              pies nie posiada sie z radosci i spontanicznie skacze na czlowieka tak jak
              dziecko!
              Te Wasze uwagi dochodza do absurdu - czy nie wiecie ze pies nalezy do
              emocjonalnych zwierzat? to wedlug Was pies jest az taki wyrachowany?
              • rezurekcja Re: moj pies skacze na ludzi 24.05.05, 14:58
                kobbieta napisała:

> pies nie posiada sie z radosci i spontanicznie skacze na czlowieka tak jak
                > dziecko!

Moj sie posiada. Czeka, az ja podejde.
              • morgen_stern Re: moj pies skacze na ludzi 24.05.05, 15:16
                Pies to nie dziecko i nie posiada podobnych zachowań. Powiem więcej - pies to w
                ogóle nie jest człowiek i nie można jego zachowań równać z ludzkimi. Niektórym
                się to, jak widać, w głowach nie mieści :-)
                Jest to również powód, dlaczego jest tyle psów zestresowanych i rozszczekanych -
                traktując je "po ludzku" robi się z nich na siłę przewodników stada
                odpowiedzialnych za wszystkich domowników, a pies reagije gigantycznym
                stresem... I proszę sobie wyobrazić, że to ma bardzo dużo wspólnego ze
                skakaniem na właściciela...
                • morgen_stern Re: moj pies skacze na ludzi 24.05.05, 15:21
                  Oczywiście miało być "reaguje"
                • blue.berry skakanie ogolnie raz jeszcze 24.05.05, 15:22
                  a ja mysle ze jak zwykle prawda lezy po srodku:)
                  pies skacze bo sie cieszy, skacze bo chce sie przylaczyc do zabawy, skacze bo
                  usiluje lapac np biegacza czy rowerzyste, skacze bo chce zaatakowac. akurat
                  dominacja ma tu najmniej do rzeczy chyba ze pies skacze aby czlowieka
                  przewrocic i chwile nad nim podyszec - wtedy i owszem:))
                  generalnie dobrze jest psa takich nawykow oduczyc. dla spokoju swojego i
                  innych. szczegolnie gdy pies jest wiekszy niz jamnik.
                  oduczyc skakac przy powitaniu bo moze to byc klopotliwe (siniaki, zniszczone
                  ubranie, porwane torby) - mozna psa nauczyc zeby w inny sposob okazywal swoja
                  radosc (moj kiedys siadal i dawal lape a teraz po prostu wije sie pomiedzy
                  nogami) osobiscie nie jestem zwolennikiem aby z psem sie nie witac kiedy
                  wracamy - wydaje mi sie to opcja juz zbyt wydumana:))
                  oduczyc skakania na ludzi (jakichkolwiek i w jakimkolwiek celu) - powodow jest
                  pare i sa oczywiste. mysle ze jest to po prostu elementem wychowania psa takim
                  jak chodzenie przy nodze, przywolywanie, czy generalnie spelnianie polecen.
                  niezla metoda jest sciagniecie psa w takim momencie mocno smycza i
                  wyegzekowanie siadu (oraz slowna pogadanka:))). jesli pies jest luzem, wziecie
                  na smycz, siad i info ze jest nie ok. mozna tez po prostu po takiej akcji
                  konczyc spacer. ale najlepiej kiedy widzi sie osobe biegnaca czy na rowerze (na
                  ktora reaguje pies) nakazanie mu siadu i odczekanie. pozniej zas pochwala.
                  stosowane konsekwentnie powinno zadzialac:)))
                  • morgen_stern Re: skakanie ogolnie raz jeszcze 24.05.05, 15:29
                    Nie witanie się z psem w ogóle po przyjściu do domu to rzeczywiście trochę
                    drastyczne - na początku serce się nam kroiło, no bo jak ignorować cieszącego
                    się i skaczącego psa? Ale spróbowaliśmy i.. podziałało i to bardzo szybko. Pies
                    jest dużo spokojniejszy, na powitanie macha przyjaźnie ogonem, ale nie rzuca
                    się jak opętany.
                    W ogóle po stosowaniu rad z ksiąki J.Fennell "Zapomniany język psów" sunia jest
                    dużo spokojniejsza i o wiele posłuszniejsza na spacerach. A odbywa się to bez
                    krzyków i bicia, bo podejrzewam, że wielu tak sobie wyobraża "układanie" psa.
                    • landrynka8 Re: skakanie ogolnie raz jeszcze 24.05.05, 20:11
                      Aż dziw bierze ilu właścicieli jest "świadomych". Czy nigdy nie czytali zadnej
                      ksiązki dot. wychowania psa?

Pies jest szczęśliwy wtedy kiedy wie jakie jest jego miejsce w stadzie. Nie ma
                      stanów lękowych, jest spokojny, nie wygryza się, nie gryzie kapci ani drzwi- bo
                      wie że właściciel nie da mu krzywdy zrobić, że go w razie czego obroni.

Natomiast w momencie kiedy jest zaburzona hierarchia, pies sie miota, atakuję
                      ludzi i inne psy na spacerze, niepozwala nikomu wejśc do domu itd.

A przede wszystkim piesek naprawdę CIERPI i MARTWI się że ktoś chce skrzywdzić
                      jego pana.

W każdej książce jest to opisane, zachęcam Was Drodzy Miłośnicy do poznania
                      psychiki psa. Wtedy współżycie z Waszym pieskiem będzie sczęśliwe dla
                      czworonoga i dla Was.
                      • landrynka8 link 24.05.05, 22:18
                        www.psycholog.zoologia.pl/
    • kohanek Re: moj pies skacze na ludzi 26.05.05, 13:00
      no tak, mania ksiazkowa - a za jakis czas inne znowu teorie beda
      tak jak w psychiatrii itd. Trzymanie sie slepo jakischs ekspertow jest rownie
      absurdalne.
      • venus22 Re: moj pies skacze na ludzi 26.05.05, 22:24

Najblizsza prawdy jest Rezurekcja z jej teoria ze pies ma instynkt ktory
        nakazuje mu scigac uciekajaca zwierzyne.
        Z tego samego powodu nie zaleca sie uciekac sie przed psem, bo - wlasnie -
        wyzwala to u niego odruch pogoni.

Po drugie psy maja obrone wlasciciela i terenu niejako "we krwi" i nawet
        spokojny, wesoly i ufny pies bedzie to robil jesli uzna ze trzeba.

Oczywiscie ze psy moga tez skakac z radosci. W koncu psy takze "witaja sie"
        dotykajac nosami, nas tez chca dotknac ale mamy nasze glowy za wysoko.

dlaczego pies skacze, trzeba wziac pod uwage rozne okolicznosci, jak pies sie
        zachowuje, jak macha ogonem, jaki ma " wyraz twarzy", jaka sytuacja, aby mniej
        wiecej ocenic dlaczego skacze.

Venus
    • antypojeb2 Re: moj pies skacze na ludzi 27.05.05, 11:00
      Jak do mnie biegnie pies, to psikam mu w oczy specjalnym żelem.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka