Dodaj do ulubionych

Chudy kot.

07.06.05, 11:49
Od 1,5 roku mam kotkę-przybłędę. Jest strasznie chuda. Po prostu mało je.
Jada tylko saszetki kitekat, "dania swojskie". Zjada 1-2 saszetki dziennie,
innych rzeczy nie chce (gdy miska pustoszeje, zaraz ją napełniam, często sie
marnuje). Innych rzeczy nie tyka, no, czasem trochę mięska lub wędliny
ściągnie, ale raczej dla sportu. Poza tym wygląda bardzo zdrowo, biega,
skacze, bawi się. Czy iść do weterynarza?
Obserwuj wątek
    • marianna.rokita Fatalna karma 07.06.05, 12:00
      Niestety musisz kotke przestawic na cos innego. Kitekat,whisas, frieskies,
      darling nie naleza do zdrowych i zbilansowanych karm. Popatrz na opakowanie :
      tam jest do 4 proc.miesa. Wiec co stanowi reszte ? Hmm?
      Wiem, ze twoja kotka, moze nic innego nie chciec przez nawet 3 dni ale trudno.
      Poprobuj z karma dla kociat.Tylko nie te marki wspomniane powyzej.Moze
      byc :animonda, Hill's (niestety dosc drogi ), suchy Royal Canin dla kociat.

Zobaczysz pozniej roznice :)
      • annskr Re: Fatalna karma 07.06.05, 12:57
        Mam dwie kotki domowe, i parkę domowo-podówrzową, karmię puszkami i saszetkami
        Whiskas, Kitekat, Ko-Kra + suche Purina, Nutro, Royal, czasem mięsko i podroby
        (surowe), żółtko, z rzadka mleczko. Nie bardzo mam czas na gotowanie, może dasz
        jakiej niepracochłonne zalecenia? Na cztery koty dziennie idzie (absolutne max)
        2 puszki, reszta to suche.
        • pepsi23 Re: Fatalna karma 07.06.05, 13:09
          Moje dwie zjadają 1 puszkę z tego czarna 2/3, Zuza resztę. daję mięsko parzone
          bo boje się toxopl a mam jeszcze plany dzieciowe:) , ale jak masz podwórzowe to
          dawaj bez gotowania! One i tak jedza jeszcze ciepłe...ale rybe koniecznie
          gotowaną.
    • pepsi23 Re: Chudy kot. 07.06.05, 12:03
      Moja Zuza tez nie bardzo je. kupuje jej nerki, sparzam 5min i kroje. wtedy
      zjada wszystko. tak ja podtuczam. czasami ma ochote na rybę-gotuję, trochę
      zjada, wątróbke też sparzam tez zjada. Moja druga kocica jast młoda i je za
      troje. Miska jest zawsze pusta odkurzacz wymiecie. zuza -rudo-bure czorcie je
      jak dama. Podkarmiam smakołykami. suchego nie tyka, puszlki od biedy.
      Powodzenia.
    • mysiam1 Re: Chudy kot. 07.06.05, 12:14
      A byłaś z nią w ogóle u weta? Odrobaczałaś, szczepiłaś itd? Może trzeba by
      zrobić badanie krwi?
      • ontarian Re: Chudy kot. 07.06.05, 13:13
        tak koniecznie badanie krwi, moczu, kupki
        zrobic przeswietlenie, EKG, EEG
        nigdy nie wiadomo co kici moze byc
        • pepsi23 Re: Chudy kot. 07.06.05, 13:22
          Sam nie wiesz ile masz racji. Nie trzeba byc przewrażliwionym, bo to nic
          dobrego. Koty jadły swierze mięso w postaci myszy-my dajemy puszki i suche
          granulki i jak taki kot ma yc zadowolony-zwyczajnie moze mu niesmakowac. a
          wielu z nas do weta! Kot nie je! (Pomijam kiedy kot faktycznie nie je bo jest
          chory, ale kazdy chyba potrafi rozpoznac kiedy jego kot choruje i nie je
          normalnoie).
    • m.pw Re: Chudy kot. 08.06.05, 13:53
      jesli nie dawalas na robale to warto zafundowac kici lek, bo podwórkowe maja
      jak w banku. Po cholere masz dokladac do tego biznesu - karmiac "pasazera" -
      Robali na pierwszy rzut oka nie widac, siedza w kocie i jest im dobrze, ale
      chudosc przy dobrym karmieniu o czyms swiadczy. Jesli to ma byc pierwsze - w
      kocim zyciu - odrobaczanie warto zalecona przez weta (zal. od wagi kociny)dac
      w 2 dawkach - co pare godzin, dodajac do jezonka cos oleistego - najlepiej
      lyzeczke parafiny. Duza ilosc robaków - martwych po leku - moze zaczopowac
      jelita, dlatego lepiej podac na raty.
      Jesli po antyrobaczej kuracji nie zacznie przybierac na wadze trzeba pokazac
      wetowi, bo moze inny asortyment robali (np soliter), albo jakies choróbsko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka