Dodaj do ulubionych

Pies a mleko

04.08.05, 11:44
Mój dorosły piesek nagle zaczał pic mleko. Słyszałam sprzeczne na ten temat
opinie: szkodzi mleko i nie szkodzi. Jakie sa wasze w tej sprawie
doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • izerskie Re: Pies a mleko 04.08.05, 11:54
      ja slyszalam ze dorosly pies po prostu mleka nie trawi, nie produkuje juz
      odpowiednich enzymow trawiennych.
      a moje doswiadczenia sa takie: za kazdym razem gdy pies dostawal mleko, efekt
      byl podobny do tego, jakby dostal jakis super extra srodek moczopedny. nie bylo
      biegunki, nic z tych rzeczy. ale raz pies nie wytrzymal i poprostu zesikal sie
      na balkonie. po wyprowadzeniu na dwor "zaznaczal" kazde drzewo i krzaczek ;)
      nie wiem czy to typowa reakcja po mleku, ale widocznie u mojego psiurka tak :)
      • default Re: Pies a mleko 04.08.05, 13:16
        Faktycznie dorosłym psom i kotom mleka raczej nie należy podawać, bo na ogół
        nie jest dobrze tolerowane. Jednak sporo psów mleko po prostu lubi i jak się
        czasem da troszkę wychłeptać to nic wielkiego się nie stanie.
        • b-beagle Re: Pies a mleko 04.08.05, 13:35
          Uważa się, że mleko tak jak u ludzi może mieć działanie alergizujące.Nie poleca
          się go nawet szczeniętom po odstawieniu od suki.
    • nn7 Re: Pies a mleko 04.08.05, 15:17
      Czasem szkodzi, czasem nie szkodzi, zależy od psa.

Dorosły pies nie trawi laktozy, jedne psy mimo to, dobrze tolerują mleko i je
      lubią, inne dostają biegunki po jednym łyku...
      W każdym razie nie ma potrzeby, żeby psu dawać mleko, a jak już ktoś napisał-
      często uczula, więc po co ryzykować?

Ja nie daję krowiego mleka psom, nawet szczeniętom.
      • g.i.jane Re: Pies a mleko 04.08.05, 21:50
        Moje psy piją mleko bardzo chętnie, jedzą też często biały ser. Nie mają
        żadnych sensacji. Niektóre koty też lubią i piją a inne nie.
    • amstaffkaasia Re: Pies a mleko 08.08.05, 15:05
      Ja mam problem z mlekiem dla psa. Mój psiunio bardzo mało pije wody i po prostu
      daje mu mleko,żeby sie nie odwodnił. A mleko uwilbia. Daje raz dziennie i
      twarożek i nic mu sie nie dzieje.
      • ddb2 Re: Pies a mleko 08.08.05, 16:16
        Wedlug ostatnich badan, doroslym ssakom, w tym ludziom, nie nalezy podawac
        swiezego, tzn. slodkiego mleka, bo ich organizmy nie produkuja juz enzymow,
        zdolnych strawic mleko.
        Natomiast jak najbardziej wskazane jest podawanie produktow "nadtrawionych",
        czyli bialego sera, maslanki, kefiru, jogurtu. Psy to uwielbiaja, mleko w
        takiej postaci jest superzdrowe i nie powoduje zadnych obciazen przewodu
        pokarmowego u psow i u ludzi.
        • g.i.jane Re: Pies a mleko 09.08.05, 21:19
          ddb2 napisała:

> Wedlug ostatnich badan, doroslym ssakom, w tym ludziom, nie nalezy podawac
          > swiezego, tzn. slodkiego mleka, bo ich organizmy nie produkuja juz enzymow,
          > zdolnych strawic mleko.

Bez obrazy ale te "ostatnie badania" to się zmieniają jak w kalejdoskopie.
          Dopiero co była wielka akcja medialna "pij mleko będziesz wielki".
          Moim zdaniem najlepiej jest kierowac się zdrowym rozsądkiem. A mleko na pewno
          nie jest trucizną i jeśli komuś smakuje i nie szkodzi to powinien pic.
          • ddb2 Re: Pies a mleko 09.08.05, 21:31
            Po prostu jako dorosla osoba nie masz enzymow umozliwiajacych trawienie
            swiezego mleka.
            A ze wyniki badan zmieniaja sie jak w kalejdoskopie?, no coz nauka idzie na
            przod, to chyba nic dziwnego, a za tresc reklam trudno obarczac ludzi nauki,
            ktorzy twierdza cos przeciwnego. Kazdy moze o sobie decydowac sam.
    • mosze_singer Re: Pies a mleko 10.08.05, 00:48
      Mój św. pamięci już pies był uczulony na mleko - dostawał po nim parchów, czy
      jakiś innych strupów. Wet. zakazał mu w ogóle jakiegokolwiek nabiału.

Nowemu psu daje ser biały i śmietane (słodkiego mleka absolutnie NIE) i on za
      tym żarciem przepada - żadnych sensacji żołądkowych nie ma.
    • masz3 Re: Pies a mleko 10.08.05, 11:54
      Zwierzęta nie powinny pić mleka nie przetworzonego. Mogą spożywać jego
      produkty, takie jak; jogurt, kefir, twaróg w niewielkich ilościach. Szczególnie
      nie powinno pozwolić przyzwyczajić się dorosłym zwierzętom do spożywania
      surowego mleka, gdyż pozbawione enzymów trawiennych laktozę osłabią swój system
      immunologiczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka