Dodaj do ulubionych

Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem.

16.09.05, 11:28
Witam, Jestem szczęśliwym właścicielem 4-romiesięcznego owczarka niemieckiego
i mam z nim niemały problem. Psiak namiętnie dobiera się do swoich odchodów,
które znajduje w ogrodzie lub na łące i najwyraźniej pasuje mu ich smak...
Czy to normalne u psów, może u tej rasy? Może z tego wyrasta, a może tak mu
zostaje? Nie jest oczywiście głodny - dostaje dobrą karmę, w odpowiednich
ilościach, prawidłowo i świetnie się rozwija.
Czy myślicie, że to problem, z którym należy zwrócić się do weterynarza, czy
może znacie jakieś sprawdzone sposoby...?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • b-beagle Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 16.09.05, 12:01
      To się zdarza zwłaszscza u psów karmonych sucha karmą. Trudno powiedzieć czy to
      jest normalne czy nienormalne i dlaczego psy tak robią.W naturze pies jest
      zwierzęciem raczej mięsożernym a i padliną lub g..nem(zwłaszcza ludzkim) nie
      pogardzi.Raczej nic z tym nie zrobisz.Możesz spróbować przejść na jedzenie
      naturale choć może nie poskutkować.Za każdym razem kiedy widzisz ,że tak robi
      musisz reagować może z czasem uda ci się oduczyć go tego niemiłego dla ludzi
      zwyczaju.
      • rezurekcja guano 16.09.05, 14:17
        b-beagle napisała:

> To się zdarza zwłaszscza u psów karmonych sucha karmą.

niestety. nie tylko ((((((

> jest normalne czy nienormalne i dlaczego psy tak robią.

Kroliki tez zjadaja wlasne.
        A psy nie tylko wlasne.
        Jest teoria,ze
        1. uzupelniaja jakies niedobory mineralow
        2. atawizm: psy sprzataja po sobie, zeby wrog po ich odchodach sie nie
        zorientowal, ze ktos tu jest.

Nasz NOP (=nieodzalowanej pamieci) Senior w dziecinstiwe "uzupelnial". potem wyrosl.
        Moj 9-letni pies, karmiony gotowanym, niestety tez "uzupelnia"...

> Za każdym razem kiedy widzisz ,że tak robi
        > musisz reagować może z czasem uda ci się oduczyć go tego niemiłego dla ludzi
        > zwyczaju.

Ja okrzyk "FE" nie zawsze wydaję w pore. Lepszy kaganczyk. ale czasem trzeba go
        myc po probie "uzupelniania".
    • babik Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 16.09.05, 18:24
      Jest taki specjalny środek, który eliminuje u psów potrzebę zjadania gówienka.
      Niestety nie pamiętam jak sie nazywa, takie zielone tabletki.
      Najlepiej dowiedzieć sie u weta, bądź w sklepie dla zwierzaków.
      Miałem ten sam problem, ale teraz mój ONek nie ma już potrzeby
      podżerania "smakołyków".
      • joliam Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 24.10.05, 15:09
        ponoć..
    • joliam Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 03.10.05, 09:27
      Też słyszalam, że są jakieś tabletki.. Ale nie mam pojecia czy skuteczne.
      Pozdrawiam,
      J.
      • dorcik_wk Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 03.10.05, 09:41
        Te tabletki to "żwacz". Można kupić u weta i w anna zoo.
        • mamonka01 Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 03.10.05, 10:32
          Owczarki niemieckie często mają problemy z trzustką. Charakterystycznym objawem
          są m.in. biegunki oraz wymienione zainteresowanie odchodami. Skontaktuj się z
          weterynarzem bo warto sprawdzić czy u twojego ON-ka nie wystąpiły problemu z
          trzustką.
          • collina Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 04.10.05, 11:38
            Jest pod stała opieką.. Młodziak jeszcze, więc w okresie szczepień, a to wymaga
            częstych wizyt u weta. Nie stwierdził nic niepokojącego, wiec zacząłem szukać
            innych przyczyn niż medyczne. Ale dzięki za trop. Pozdrawiam,
          • hovawartka Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 10.10.05, 16:17
            Ja też słyszałam gdzieś, że jesli swoje własne zjada to może być problem z
            trzustką.

M.
            • collina Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 10.10.05, 16:22
              No to zaczynacie mnie mocno martwić... Ale dzięki za pomoc.
    • nowacka Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 06.10.05, 13:07
      Miałam podobny problem. Mój owczarek (suczka) ma teraz 9 miesięcy i jeszcze od
      czasu do czasu zdaża mu się zjadać własne odchody. Według najnowszych teorii
      jest to zachowanie behawioralne. On po prostu "sprząta" po sobie, tak jak suka
      zjada odchody szczeniąt, aby inne drapieżniki nie wywąchały kryjówki. I to się
      potwierdza na moim psie. Zjada odchody tylko na swoim terenie w ogrodzie; gdy
      załatwi się na ulicy, to nie interesuje się nimi.
      Możesz oczywiście dać tabletki ze żwacza - nazywają się RUMEN-TABS.
      Pozdrawiam
      • ohida Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 10.10.05, 23:21
        Albo tabletki, albo całe suszone żwacze wołowe do pogryzania w domu. Pies ma
        zajęcie, które równocześnie może uchronić przed pogryzieniem tudzież zjedzeniem
        rozmaity dobytek, a poza tym są naprawdę realne szanse, że przestanie zajmować
        się zbieraniem paskudztw na spacerach. Nie wiem dlaczego tak jest :) ale fakt
        faktem, że weci często polecaja żwacze na problemy natury "kulinarnej" na
        spacerach.
        • mojave Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 12.10.05, 08:55
          te tabletki nazywaja sie RUMEN TABS, nie tylko On-ki maja ten problem
          • collina Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 17.10.05, 10:58
            Dzięki za pomoc. Orientujesz się może jak często te tabletki okazują się
            skuteczne..?
            • mojave Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 18.10.05, 08:39
              z tego co wiem (doświadczenia wlasne i znajomych) to zawsze:) ale jak wiadomo
              każdy organizm jest inny.
              • collina Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 19.10.05, 08:59
                oby, oby...
    • ula.krzysiek Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 25.10.05, 21:14
      Sprawa jak najbardziej naturalna - nie tylko u owczarkow, moja 4 m-czna suczka
      (akurat owczarek) poowli z tego wyrasta - ale wciąż staramy sie sprzatac kupki
      z ogrodu. Proponuje tez zrezygnowac z suchej karmy i przejsc na surowe mieso i
      warzywa, pies zdrowszy, dluzej zyje a i kupki mniej trujace :)
      • collina Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 26.10.05, 10:40
        Hmm.. To czemu wet'y sugerują suchą karmę? Czyżby czysty biznes..?
        • ula.krzysiek Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 26.10.05, 15:34
          Niestety tak, ludzie robia kasę a psy cierpią. POlecam lekturę stron o diecie
          BARF (niestety w jezyku polskim nie ma ich za duzo, proponuje zapisac sie na
          liste barf w yahoo- jest polskojezyczna). MOje tzry psy od prawie pół roku
          jedzą wyłącznie kości mięcho podroby warzywa i nabiał. Różnica jest
          niesamowita. Skonczyly sie problemy zdrowotne, są żywsze i weselsze. NIe
          wpsomne że wyglądają o wiele lepiej a ja wydaję na jedzenie dla nich mniej
          kasy. Owczarka od początku tzrymam na BARFie ( a własciwie mojej wariacjina
          temat)i robi się z niego piękna psina. Zachęcam do zadawania pytań na maila
          jesli jestes zainteresowana szczególami a napisze więcej. Chetnie tez sie
          wymienie uwagami o 4 miesiecznych owczarkach ;-) Aha, i polecam link:
          www.dogomania.pl/index.php?
          name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=27937&sid=f0045a78ce12d8ea8cd6980e44281b2d
          podesłany mi niedawno przez kolezankę - włsciciela weimara championa wystaw -
          tzrymanego oczywiscie jak najdalej od suchej karmy. POzrdawiam!
          • collina Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 02.11.05, 11:22
            Piękne dzięki za informacje! Gdyby były potrzebne bardziej szczegółowe - bedę
            pisać maila...
      • joliam Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 08.11.05, 11:22
        a czy jest jakiś sprawdzony sposób na płynne przestawienie psa z suchej karmy
        na mięso? Wiem, że ON'ki mają pod tym względem bardzo wrażliwy przewód
        pokarmowy...
        J.
    • collina Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 06.12.05, 10:38
      Ostatnio polecono mi żwacza, ale nie w tabletkach, lecz w takich sporych
      płatach.. Co o tym sądzicie? Pomaga, czy nie warto zawracać sobie głowy? Mój
      psiak ma już ponad pół roku, a problem istnieje...
      • rezurekcja Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 06.12.05, 14:43
        collina napisała:

> Ostatnio polecono mi żwacza, ale nie w tabletkach, lecz w takich sporych
        > płatach.. Co o tym sądzicie? Pomaga, czy nie warto zawracać sobie głowy? Mój
        > psiak ma już ponad pół roku, a problem istnieje...

Moj ma 10 lat. Problem istnieje.
        Zwacze zje, czemu nie.
        Guano tez.
        Ale ja swojemu daje nadal, bo to jego przysmak. Moze gdybym dawala paczke na
        raz, a nie po sztuce po dwie, wtedy problem by zniknal?

Pol roku to malolat.
        Moze pomysl o kagancu?
        • collina Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 13.12.05, 16:27
          Kaganiec? Pomysł dobry, tylko że ten zbój jak ma kaganiec, to za diabła się na
          podwórku nie załatwi. Interesuje go tylko... zdjęcie kagańca :)
          Jak mu zdejmę - od razu czyje się wyzwolony! Wtedy czynności fizjologiczne
          przychodza mu z łatwości, inne czynności niestety też...
    • nula28 Re: Mam problem ze szczeniakiem - owczarkiem niem 14.12.05, 01:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=33389703
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka