Dodaj do ulubionych

czy koty półdługowłose mocno gubią włosy?

07.10.05, 19:01
chodzimi konkretnie o koty syberyjskie ,ale pytanie może też dotyczyc main
coonów czyinnych raz półdługowłosych.
Czy wiecie moze czy taki kot w domu wiąże się z włosami na kanapie , dywanie?
chcemy kupić takiego kotka ale mam lekkie wątpliwosci związane z utrzymaniem
czystości.
Stokrotne dzięki za odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • don2 Re: czy koty półdługowłose mocno gubią włosy? 07.10.05, 19:15
      watpliwosci do tego ,czy wam sie bedzie chcialo utrzymac czystosc ,czy chodzi o
      kota ?
      • intuicja77 Re: czy koty półdługowłose mocno gubią włosy? 07.10.05, 19:20
        nie chodzi o to cy weźmiemy kotka czy nie , bo to juz przesądzone :)
        chodzi o to co ewentualnie zmienic w mieszkaniu / zrolowac dywany i zostawic
        panele , przykryc kapa ciężką do mycia wersalkę/
        chodzi o czysto praktyczną radę.
        • ela.kowalik Re: czy koty półdługowłose mocno gubią włosy? 07.10.05, 20:07
          Sorry za post nie na temat, ale mnie osobiście, znacznie bardziej niż sierść na
          podłodze, niepokoją inne "atrakcje" związane z posiadaniem kota...
          • ohida Re: czy koty półdługowłose mocno gubią włosy? 07.10.05, 20:40
            intuicja: trochę gubią, ale bez tak zwanego przesadyzmu. Zależy też konkretnie,
            która rasa półdługowłosa, każda ma sierść o innej strukturze i długości.
            Najbardzie włochate są chyba norwegi, szczególnie zimą :) Kot napewno będzie
            się starał jak najwięcej włosów zostawić na ubraniach, wybierając tego z
            domowników, który będzie odziany najbardziej kontrastowo do koloru sierści kota
            (w końcu gubione włosy muszą być widoczne i zyskac poklask publiczności) ;) To
            żart ;)) Tak naprawdę patrz początek mojej wypowiedzi. Mimo wszystko, jesli
            masz możliwość np. przykryć kanapę narzutą, to czemu nie.

ela.kowalik: a jakie to "atrakcje"?
            • ela.kowalik Inne "atrakcje" 07.10.05, 21:29
              Pytałam o to na Forum Koty :-) Chodzi mi głównie o brudzenie poza kuwetą. Moja
              znajoma opowiadała mi dziś, że jej kotka "zakupkała" jej całą pościel - nie
              miała ani jednej nietkniętej zmiany. O sikaniu przez koty poczytałam sobie na
              tym forum (i na Weterynarii) i w literaturze :-(((( Przyznam szczerze - nie
              wiem, czy to norma czy raczej sporadyczna sytuacja.
              • wuefka Re: Inne "atrakcje" 07.10.05, 23:07
                To raczej sporadyczna sytuacja.
    • wuefka Re: czy koty półdługowłose mocno gubią włosy? 07.10.05, 23:06
      Gubią jak każdy sierściuch - nie zauważyłam, żeby przesadnie. Wyczesywanie
      bardzo pomaga w utrzymaniu czystości.
      • m.pw Re: czy koty półdługowłose mocno gubią włosy? 08.10.05, 20:03
        do wzsystkiego mozna sie pzryzwyczaic. włosy mojego persa ciagle gdzieś fruwaja
        i co? Jak taki zamruczy to cala złość mija i tulę takowego choćbym była w
        czarnym aksamitnym zakiecie (pers jest rudy. Zaraz serduszko inaczej bije. Tak
        pzry okazji - czytałam że w japońskich firmach są na etacie koty - nie na
        myszy - ale po to żeby się uspokoić np. szef leci z piana na ustach a my mu
        podajemy kocura, kot sie pzrytula, wsciekłośc mija. Prawda że piękne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka