Dodaj do ulubionych

Prostata-czy kastrować?

25.10.05, 19:45
Mój pies ma już 8 lat.Podczas rutynowych badań przed szczepieniem weterynarz
stwierdził u niego przerost prostaty. Muszę jeszcze zrobić badanie moczu
(ciekawe jak mam to zrobić?), ale zasugerował (niejako profilaktycznie)
kastrację.Pies jest zdrowy, wesoły, żywotny..., nie ma żadnych obiawów
wskazujących na tę przpadłość.Poradźcie co robić? Barbara
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: Prostata-czy kastrować? 25.10.05, 19:56
      jak pies jest jeszcze zdrowy i dobrze znosi narkozę, to kastrować.
    • majenkir Re: Prostata-czy kastrować? 25.10.05, 21:16
      cilbar napisała:
      >Poradźcie co robić?

Kastrowac :)))!
      • m_golightly Re: Prostata-czy kastrować? 26.10.05, 09:08
        moja psica ma już 8,5 roku a jakieś półtora temu zdecydowaliśmy się na kastrację
        z podobnych wskazań,
        a dokładnie tak ze 2 lata temu zaczął mu łysieć ogon, zrobił mu się na nim łysy
        placek a w jego obrębie coś jakby trądzik, weterynarz stwierdził nadprodukcję
        testosteronu i poradził profilaktyczną kastrację twierdząc, że tego typu
        zaburzenia często doprowadzają do zmian nowotworowych... pies zdrowy, radosny
        ale ze słabym serduszkiem (ma lekką arytmię) i wizja narkozy trochę nas
        przeraziła, więc postanowiliśmy to zweryfikować z innymi wetami, dodatkowo
        przeczytałam wszystko co znalazłam na ten temat w necie i w rezultacie
        zdecydowaliśmy się pozbawić go jajeczek,
        faktycznie, po narkozie obraz nędzy i rozpaczy ale potem było tak jakby nic mu
        nie ubyło, wydaje mi się, że nawet nie zauważył, suczkami z cieczką nadal się
        interesuje tyle, że jest nieszkodliwy, taki nasz Farinelli :-)
        jeśli pies ma skłonności do zmian w tym rejonie nie ma co się zastanawiać, jemu
        to różnicy nie zrobi, a może ustrzeżesz go przed większym cierpieniem, także
        jeśli nie ma przeciwwskazań do narkozy kastruj, pzdr

ps. zbieranie moczu do analizy przeżyłam, wcześnie rano tak żeby nikt nas nie
        widział... latałam z moją mamą za psem z kubeczkiem na mocz, jak tylko pies
        podnosił nogę podstawiałam mu kubeczek, niestety w tym momencie rezygnował... po
        kwadransie pies patrzył na nas jak na idiotki, całkowicie się zablokował, ja
        spocona jak mysz myślałam, że sama posiusiam się ze śmiechu, w końcu zew natury
        zwyciężył i udało mi się złapać akurat tyle, że starczyło do analizy, ale może
        inne pieski nie reagują tak nerwowo, w każdym razie powodzenia!
    • rezurekcja kastrować 26.10.05, 09:17
      Dr Dorota Suminska, dla wielu osob bedaca autorytetem, w przyadku problemow psa
      z prostata zaleca wlasnie kastracje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka