Dodaj do ulubionych

Mój kot chce jeść tylko puszki

IP: *.chello.pl 02.10.02, 09:44
Bardzo proszę o radę doświadczonych kociarzy. Od niedawna mam kota. Wzięłam
go od weterynarzy, u których został po wypadku. Ma około 2 lat. Nie chce jeść
nic innego tylko jedzenie z puszek. Nie chce suchej karmy ani białego sera
czy też spażonej ryby. Co mogę jeszcze mu dać jeść? Czy kot może jeść tylko
jedzenie z puszki?
Obserwuj wątek
    • default Re: Mój kot chce jeść tylko puszki 02.10.02, 13:39
      Moje koty jedzą głównie puszki (jeden tylko suche), ale czasem daję im co
      innego. Jednak rzeczywiście puszki i suche są podstawą ich wyżywienia. Koty są
      dość konserwatywne, jeśli chodzi o dobór menu i trudno je przestawić. Np. moja
      Zuzia je Kitekat tylko z wołowiną - innego nie ruszy, choćby była nie wiem jak
      głodna. Ale próbuj mu podtykać różne rzeczy, coś mu na pewno zasmakuje. Moje
      uwielbiają drobiową wątróbkę (surową, albo sparzoną), gęstą śmietankę, świeży
      chleb z masłem, surowe mięso (wołowe albo drobiowe), tuńczyka z puszki (takiej
      dla ludzi), a nawet takie przysmaki jak pasztet z sarny, placki kartoflane albo
      gotowany bób. Oczywiście takie rzeczy dostają sporadycznie, jak pisałam głównie
      jedzą puszki - i chyba dobrze im to służy, są zdrowe, silne, z błyszczącą
      sierścią.
    • Gość: Monika Re: Mój kot chce jeść tylko puszki IP: 157.25.99.* 02.10.02, 15:06
      Mozezsz dac mu poprostu spokój. Jak dojdzie do siebie to zaiteresuje się innym
      jedzeniem. Puszki zawierają wszytkie potrzebne witaminy więc nic mu nie bedzie.
      Możesz spróbowac jeszcze surowe mięso. Tak swoją drogą moje koty nie lubią
      białego sera ani mleka a ryba która je interesuje to ugotowany filet. Koty tak
      jak ludzie maja swoje gusta i smaki.
      Pozdrawiam
    • Gość: Syrenka Re: Mój kot chce jeść tylko puszki IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.02, 21:46
      Jezeli problem z puszkowym jedzeniem jest natury finansowej (u mnie tak bylo),
      to radze zawartosc puszki wymieszac z ogotowanym ryzem czy kasza gryczana. Jest
      taniej a kotek raczej nie bedzie wybieral malutkich ziarenek ryzu z pokarmu. Ja
      mojemu dodawalam jeszcze drobno pokrojonego szczypiorku, pietruszki czy
      groszku, gotowanej marchwi, bobu czy fasolki.
      pozdrowka :-)))
    • Gość: kk Re: Mój kot chce jeść tylko puszki IP: *.jci.com 02.10.02, 22:29
      po samych puszkach moze (nie musi) zrobic mu sie szybciej kamien nazebny, a
      potem zapalenie dziasel

moj tez lubi puszki, ale przemycam mu suche mieszajac z mokrym.

co do dodaktowego jedzenia: przemrozona wolowina, sparzony drob itp. - je b.
      chetnie. sera nie lubi.

jezeli skorzystasz z porady poprzedniczki i dodasz ryzu/warzyw do suchego, to
      dodaj w proporcji przynajmniej 1:4 z mieskiem (tzn. duzo wiecej miesa)

cebuli i wieprzowiny dawac nie wolno. mleko - jesli kot dobrze toleruje (nie ma
      biegunek). tunczyk z puszki tylko w malych ilosciach.
      pozdrawaim.
    • Gość: PMS Re: Mój kot chce jeść tylko puszki IP: *.pspeng.cz 03.10.02, 16:14
      Dawaj mu puszek ile wejdzie. Moj kot tez kiedys zarl tylko Friskies wolowy albo wieprzowy az sie w koncu przezarl. Po dwoch latach w koncu musial. Innych puszek nie chcial.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka