Dodaj do ulubionych

KOSZT psa ?

17.02.06, 14:51
Ile średnio m-cznie kosztuje utrzymanie psa <dużego-labrador etc.> wraz z
opieką medyczną ?

Obserwuj wątek
    • ska_kanka Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 15:12
      Koszt utrzymania takiego psiaka jest tutaj:
      www.psiaki.pl/rasy/rasa_info.php?ID=131
      • titu_titu Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 15:18
        na podanej przez ska_kankę stronie koszt jest zawyżony, podobnie jak cena za
        szczenię (!! skąd takie informacje ??). Zależy oczywiście czym karmisz, ale wg
        mnie ten koszt jest o połowę niższy.
        • agasik4 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 15:39
          No nie wiem czy tak bardzo zawyżony. Mam troche mniejszego psa i jego
          utrzymanie kosztuje w granicach 150-200 zł miesięcznie nie licząc kosztów
          leczenia.
          Leczenia nie da sie zaplanować. Jedynie szczepienie. Raz w roku lepszą
          szczepionką ok. 60 zł. A jak zachoruje to juz bywa różnie. Leczenie kanałowe
          złamanego zęba - jedyne 120 zł z wypełnieniem światłoutwardzalną plombą.
          Zapalenie gardła - ok. 70 zł, dokładnie nie pamiętam. Liczne urazy jakie
          serwował sobie mój pies w pierwszym roku życia to wydatek ok. 50 zł
          miesięcznie. Na szczęście przestał się potykac, przeskakiwać przez coś co było
          z góry dla niego za wysokie itp.
          Krople na kleszcze i pchły - 18 zł co 2 miesiące ale warto.
          Generalnie pies to droga inwestycja :-)
        • ddb2 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 15:40
          Nie kupisz labradora za 1000 zl, a 15 kg wor karmy, ktory starcza przecietnie
          na miesiac to koszt ok 130 - 180 zl (jesli oszczedzasz na karmie i kupujesz te
          z nizszej polki, to potem msci sie to w postaci chorob, alergii, czy gorszej
          kondycji psa i czestych wizyt u weta, jest cos za cos). Do tego kosci do
          czyszczenia zebow, psie smakolyki, od czasu do czasu wizyta u weta ( dobrze,
          jesli nic sie nie dzieje, same szczepienia 1 raz w roku i odrobaczanie - 200
          zl). Zabawki typu pilki do aportu, szczotka, miski, poslanko, smycz, obroza,
          kaganiec, pokrowiec na siedzenie i pasy do samochodu, podatek.
          Nigdy dokladnie nie liczylam, ile miesiecznie wydaje na moja labke, ale napewno
          nie mniej niz 200 zl.
          • titu_titu Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 16:01
            ddb2 napisała: "szczepienia 1 raz w roku i odrobaczanie - 200 zł"
            Twój wet Cię skubie aż miło.

Ja napisałam "zależy czym karmisz".
            Swoich psów nie faszeruję wyłącznie suchą karmą o której nigdy nie dowiesz się,
            z czego naprawdę ją zrobiono. Przede wszystkim karmię naturalnie.
            A dbam o psy chyba nie najgorzej i żywię całkiem całkiem, skoro osiagaja takie
            wyniki i zawsze są chwalone za rewelacyjny włos, kondycję i w ogóle nie chorują
            (poza urazami losowymi oczywiście).
          • remislanc Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 16:01
            Koszty zerowe. Kundle powinny zrec to co ludziom z posilków zostaje.
            • ddb2 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 17:21
              Podalam koszt suchej karmy, bo tak jest latwiej.
              Ja tez czesciej karmie gotowanym, ale jak to podliczyc?
              Czesto zmieniam rodzaj miesa - wolowina tacka a 16 zl kg. na raz, drob, podroby.
              Wet mnie nie skubie, jest w rodzinie, kupuje tylko szczepionki. Koszt podalam
              przykladowo, bo w roznych gabinetach roznie sie placi. Natomiast nigdy
              szczepienia roczne nie zamknely sie w 60 zlotych, jak tu zostalo napisane.
              • jasminar Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 18:49
                ja mam cane corso koszt miesieczny to ok 350pln
              • agasik4 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 21:07
                a mozesz mi cos wiecej napisac o tej szczepionce za 200 zł?
                bo o tak drogiej pierwsze słysze :-)
                • ap77 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 21:56
                  Materialisci ;), a o Zyskach nikt nie pomysli???
                  • ddb2 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 14:03
                    To nie jest jedna szczepionka za taka kwote, tylko koszt wizyty ze szczepieniem
                    p.wsciekliznie, parwowirozie i jeszcze dwom innym groznym chorobom, nazw w tej
                    chwili nie pamietam, na ktore narazone sa psy wychodzace na spacery i
                    kontaktujace sie z innymi psami. Moj pies takie zmasowane szczepienia odbywa 1
                    raz w roku i ma to miejsce w maju.
                    Jesli bardzo ci zalezy na nazwach tych szczepionek, to skontaktuje sie z wetem
                    po niedzieli i dowiem sie dokladnie.
                    Z nalepek w ksiazeczce nie bardzo moge sie rozeznac.
                    • agasik4 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 19:46
                      Na ja właśnie szczepię takimi 2 zbiorczymi szczepionkami raz w roku. Płace
                      łącznie 60 zł.
                      Tak właśnie oglądam nalepki w książeczce i jest tu dośc sporo nazw łacińskich
                      chorób.
                      Mój wet mówi że to sa najlepsze dostępne szczepionki.
    • afa21 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 19:59
      Bozszszsz.....350 zl,200 zl miesiecznie?!Moj pies je mieso z kasza (pies wazacy
      12 kg)i to miesieczny koszt 40 zl,raz w roku wscieklizna (20 zl)i....to
      wszystko.Znajmowy weterynarz pyta sie mnie czym ja karmie ze ma tak blyszczaca
      siersc i kondycje,ze potrafi biegac przez 2 godziny na okraglo i sie jej nie
      nudzi.U weterynarza jestesmy raz w roku na szczepieniu i raz bylysmy na
      sterylizacji.Pies nie choruje a polysk siersci ma taki,ze ja zastanawiam sie
      dlaczego moje wlosy tak nie blyszcza po odzywkach za 120 zl.
      Dodam,ze mialam rottweilera i dobermana jedzace cale zycie mieso z kasza
      rottweiler zyl 14 lat,doberman 15.
      Nie uwazacie ze z psami jak z dziecmi?Zwroccie uwage na dzieci na wsiach,pajda
      w reke,gil po pas a dzieciak zdrowy jak ryba,zadnych alergii nic a wychuchane
      dzeciaczki?!co 2 ma alergie i inne cuda.
      • agasik4 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 20:16
        To jakie ty mieso mu dajesz do kaszy?
        Bo nawet licząc ze te 40 zł wydajesz na samo mieso to wychodzi 1,33 zł
        dziennie. Więc to to jest?
    • szmaja Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 21:49
      moja bokserka - to bedzie podobna waga, kolo 30 kg je ok. 12 kg karmy
      miesiecznie, 15 kg, ktore powinno starczac na jakies 40-50 dni - zalezy jak
      dokladnie wymierzasz porcje :), kosztuje jakies 190 zl (nutra gold, lamb&rice -
      inne moga byc troche tansze, albo, jesli wybierzesz ten jabardzije "renomowane"
      jak euaknuba nawet do 300 PLN).
      leczenia sie nie planuje.
      wizyta u weta moze byc kolo 100 - jesli cos sie dzieje (usrednione), powiedzmy
      2x w roku. do tego, kiedy pies jest juz stary mozna wziac pod uwage koszty
      roznych operacji.
      warto tez pomyslec o sterylizacji 200-250 PLN.

koszty nie sa tak przerazajace, jak sie wydaja, a radosc z posiadanej bestii
      przeogromna.
    • afa21 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 22:47
      np.gotuje jej ryz lub kasze albo makaron z watrobka,z "skrawkami" wlolowiny
      albo z mieszanka miesna ktora jest sprzedawana w sklepie miesnym,chyba 2 zl za
      kilogram i w tym sa wszystkie "skrawki" z roznych mies,ktore sa odkrawane z
      normalnego,swiezego miesa.Wiem,brzmi to niewiarygodnie te 40 zl miesiecznie ale
      naprawde pies jest w super kondycji a poza tym rozpieszczny bardziej niz
      niektore dzieci,tulenie,calowanie,spacerki 3 godzinne....wydaje sie byc
      szczesliwa:)
      aha i nigdy nie miala problemow zoladkowych,jak ma np. zaparcie, dostaje do
      jedzonka lyzke siemienia lnianego i po klopocie.Pewnie gdyny bylo mnie stac to
      bym jej kupowala Royal Canin czy Eukanube.
      • agasik4 Re: KOSZT psa ? 20.02.06, 12:44
        no własnie, resztki
        w tych mieszankach miesnych jest WSZYSTKO afo
        trzeba to brac pod uwagę

buziak dla psinki
    • dorcik_wk Re: Pomijając kwestie karmy.. 20.02.06, 13:47
      to pamiętaj, ze labki itp. to spacerowi wciągacze :-) Zeżrą wszystko zamin się
      obejrzysz. Koszt leczenia (wyjmowania z przewodu pokarmowego lub jelit różnych
      różności to okolo 300-400 zł (operacja, narkoza, rtg, leki). Poza tym normalne
      koszty weta - szczepienia itd. Acha i do tego dochodzą koszty leczenia alergii
      i innych tego typu chorób.
      Myślę, ze trzeba się liczyć z nieprzewidzianymi wydatkami w miesiacu w
      wysokości ok. 200 zł ponad karmę.
      • teba18 Re: Pomijając kwestie karmy.. 22.02.06, 14:24
        utrzymanie mojej suni (rhodesian) do 15 miesiąca wynosiło mnie ok. 400 zł
        miesięcznie (hill's + gotowane)

w tej chwili jest to 150- 200 zł

a jesli chodzi o cene szczeniaka to trzeba pamietac ze sa "hodowle" ktore
        sprzedaja "rasowe" szczeniaki po 500 zł i hodowle ktore niektore szczeniete
        sprzedaja za 2000 a czasem nawet 2500 zł
    • mamonka01 Re: KOSZT psa ? 22.02.06, 22:26
      My o naszym pupilu nie mówimy już inaczej, niż tylko " mój drogi" ;)), a to
      dlatego, że osobnik z niego chorowity i majątek już na niego wydaliśmy !!
      Karmę na stare lata też tylko tę najlepszą przyswaja.
      Eh.. gdybyśmy wiedzieli to zamiast ON-ka wzielibyśmy osobnika o mniejszych
      gabarytach , no bo wiadomo - karmy mniej,leki w mniejszych dawkach, no i wogóle
      mniejszy kłopot :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka