free123 17.02.06, 14:51 Ile średnio m-cznie kosztuje utrzymanie psa <dużego-labrador etc.> wraz z opieką medyczną ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ska_kanka Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 15:12 Koszt utrzymania takiego psiaka jest tutaj: www.psiaki.pl/rasy/rasa_info.php?ID=131 Odpowiedz Link Zgłoś
titu_titu Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 15:18 na podanej przez ska_kankę stronie koszt jest zawyżony, podobnie jak cena za szczenię (!! skąd takie informacje ??). Zależy oczywiście czym karmisz, ale wg mnie ten koszt jest o połowę niższy. Odpowiedz Link Zgłoś
agasik4 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 15:39 No nie wiem czy tak bardzo zawyżony. Mam troche mniejszego psa i jego utrzymanie kosztuje w granicach 150-200 zł miesięcznie nie licząc kosztów leczenia. Leczenia nie da sie zaplanować. Jedynie szczepienie. Raz w roku lepszą szczepionką ok. 60 zł. A jak zachoruje to juz bywa różnie. Leczenie kanałowe złamanego zęba - jedyne 120 zł z wypełnieniem światłoutwardzalną plombą. Zapalenie gardła - ok. 70 zł, dokładnie nie pamiętam. Liczne urazy jakie serwował sobie mój pies w pierwszym roku życia to wydatek ok. 50 zł miesięcznie. Na szczęście przestał się potykac, przeskakiwać przez coś co było z góry dla niego za wysokie itp. Krople na kleszcze i pchły - 18 zł co 2 miesiące ale warto. Generalnie pies to droga inwestycja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 15:40 Nie kupisz labradora za 1000 zl, a 15 kg wor karmy, ktory starcza przecietnie na miesiac to koszt ok 130 - 180 zl (jesli oszczedzasz na karmie i kupujesz te z nizszej polki, to potem msci sie to w postaci chorob, alergii, czy gorszej kondycji psa i czestych wizyt u weta, jest cos za cos). Do tego kosci do czyszczenia zebow, psie smakolyki, od czasu do czasu wizyta u weta ( dobrze, jesli nic sie nie dzieje, same szczepienia 1 raz w roku i odrobaczanie - 200 zl). Zabawki typu pilki do aportu, szczotka, miski, poslanko, smycz, obroza, kaganiec, pokrowiec na siedzenie i pasy do samochodu, podatek. Nigdy dokladnie nie liczylam, ile miesiecznie wydaje na moja labke, ale napewno nie mniej niz 200 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
titu_titu Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 16:01 ddb2 napisała: "szczepienia 1 raz w roku i odrobaczanie - 200 zł" Twój wet Cię skubie aż miło. Ja napisałam "zależy czym karmisz". Swoich psów nie faszeruję wyłącznie suchą karmą o której nigdy nie dowiesz się, z czego naprawdę ją zrobiono. Przede wszystkim karmię naturalnie. A dbam o psy chyba nie najgorzej i żywię całkiem całkiem, skoro osiagaja takie wyniki i zawsze są chwalone za rewelacyjny włos, kondycję i w ogóle nie chorują (poza urazami losowymi oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 16:01 Koszty zerowe. Kundle powinny zrec to co ludziom z posilków zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 17:21 Podalam koszt suchej karmy, bo tak jest latwiej. Ja tez czesciej karmie gotowanym, ale jak to podliczyc? Czesto zmieniam rodzaj miesa - wolowina tacka a 16 zl kg. na raz, drob, podroby. Wet mnie nie skubie, jest w rodzinie, kupuje tylko szczepionki. Koszt podalam przykladowo, bo w roznych gabinetach roznie sie placi. Natomiast nigdy szczepienia roczne nie zamknely sie w 60 zlotych, jak tu zostalo napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
jasminar Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 18:49 ja mam cane corso koszt miesieczny to ok 350pln Odpowiedz Link Zgłoś
agasik4 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 21:07 a mozesz mi cos wiecej napisac o tej szczepionce za 200 zł? bo o tak drogiej pierwsze słysze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: KOSZT psa ? 17.02.06, 21:56 Materialisci ;), a o Zyskach nikt nie pomysli??? Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 14:03 To nie jest jedna szczepionka za taka kwote, tylko koszt wizyty ze szczepieniem p.wsciekliznie, parwowirozie i jeszcze dwom innym groznym chorobom, nazw w tej chwili nie pamietam, na ktore narazone sa psy wychodzace na spacery i kontaktujace sie z innymi psami. Moj pies takie zmasowane szczepienia odbywa 1 raz w roku i ma to miejsce w maju. Jesli bardzo ci zalezy na nazwach tych szczepionek, to skontaktuje sie z wetem po niedzieli i dowiem sie dokladnie. Z nalepek w ksiazeczce nie bardzo moge sie rozeznac. Odpowiedz Link Zgłoś
agasik4 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 19:46 Na ja właśnie szczepię takimi 2 zbiorczymi szczepionkami raz w roku. Płace łącznie 60 zł. Tak właśnie oglądam nalepki w książeczce i jest tu dośc sporo nazw łacińskich chorób. Mój wet mówi że to sa najlepsze dostępne szczepionki. Odpowiedz Link Zgłoś
afa21 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 19:59 Bozszszsz.....350 zl,200 zl miesiecznie?!Moj pies je mieso z kasza (pies wazacy 12 kg)i to miesieczny koszt 40 zl,raz w roku wscieklizna (20 zl)i....to wszystko.Znajmowy weterynarz pyta sie mnie czym ja karmie ze ma tak blyszczaca siersc i kondycje,ze potrafi biegac przez 2 godziny na okraglo i sie jej nie nudzi.U weterynarza jestesmy raz w roku na szczepieniu i raz bylysmy na sterylizacji.Pies nie choruje a polysk siersci ma taki,ze ja zastanawiam sie dlaczego moje wlosy tak nie blyszcza po odzywkach za 120 zl. Dodam,ze mialam rottweilera i dobermana jedzace cale zycie mieso z kasza rottweiler zyl 14 lat,doberman 15. Nie uwazacie ze z psami jak z dziecmi?Zwroccie uwage na dzieci na wsiach,pajda w reke,gil po pas a dzieciak zdrowy jak ryba,zadnych alergii nic a wychuchane dzeciaczki?!co 2 ma alergie i inne cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
agasik4 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 20:16 To jakie ty mieso mu dajesz do kaszy? Bo nawet licząc ze te 40 zł wydajesz na samo mieso to wychodzi 1,33 zł dziennie. Więc to to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
szmaja Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 21:49 moja bokserka - to bedzie podobna waga, kolo 30 kg je ok. 12 kg karmy miesiecznie, 15 kg, ktore powinno starczac na jakies 40-50 dni - zalezy jak dokladnie wymierzasz porcje :), kosztuje jakies 190 zl (nutra gold, lamb&rice - inne moga byc troche tansze, albo, jesli wybierzesz ten jabardzije "renomowane" jak euaknuba nawet do 300 PLN). leczenia sie nie planuje. wizyta u weta moze byc kolo 100 - jesli cos sie dzieje (usrednione), powiedzmy 2x w roku. do tego, kiedy pies jest juz stary mozna wziac pod uwage koszty roznych operacji. warto tez pomyslec o sterylizacji 200-250 PLN. koszty nie sa tak przerazajace, jak sie wydaja, a radosc z posiadanej bestii przeogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
afa21 Re: KOSZT psa ? 18.02.06, 22:47 np.gotuje jej ryz lub kasze albo makaron z watrobka,z "skrawkami" wlolowiny albo z mieszanka miesna ktora jest sprzedawana w sklepie miesnym,chyba 2 zl za kilogram i w tym sa wszystkie "skrawki" z roznych mies,ktore sa odkrawane z normalnego,swiezego miesa.Wiem,brzmi to niewiarygodnie te 40 zl miesiecznie ale naprawde pies jest w super kondycji a poza tym rozpieszczny bardziej niz niektore dzieci,tulenie,calowanie,spacerki 3 godzinne....wydaje sie byc szczesliwa:) aha i nigdy nie miala problemow zoladkowych,jak ma np. zaparcie, dostaje do jedzonka lyzke siemienia lnianego i po klopocie.Pewnie gdyny bylo mnie stac to bym jej kupowala Royal Canin czy Eukanube. Odpowiedz Link Zgłoś
agasik4 Re: KOSZT psa ? 20.02.06, 12:44 no własnie, resztki w tych mieszankach miesnych jest WSZYSTKO afo trzeba to brac pod uwagę buziak dla psinki Odpowiedz Link Zgłoś
dorcik_wk Re: Pomijając kwestie karmy.. 20.02.06, 13:47 to pamiętaj, ze labki itp. to spacerowi wciągacze :-) Zeżrą wszystko zamin się obejrzysz. Koszt leczenia (wyjmowania z przewodu pokarmowego lub jelit różnych różności to okolo 300-400 zł (operacja, narkoza, rtg, leki). Poza tym normalne koszty weta - szczepienia itd. Acha i do tego dochodzą koszty leczenia alergii i innych tego typu chorób. Myślę, ze trzeba się liczyć z nieprzewidzianymi wydatkami w miesiacu w wysokości ok. 200 zł ponad karmę. Odpowiedz Link Zgłoś
teba18 Re: Pomijając kwestie karmy.. 22.02.06, 14:24 utrzymanie mojej suni (rhodesian) do 15 miesiąca wynosiło mnie ok. 400 zł miesięcznie (hill's + gotowane) w tej chwili jest to 150- 200 zł a jesli chodzi o cene szczeniaka to trzeba pamietac ze sa "hodowle" ktore sprzedaja "rasowe" szczeniaki po 500 zł i hodowle ktore niektore szczeniete sprzedaja za 2000 a czasem nawet 2500 zł Odpowiedz Link Zgłoś
mamonka01 Re: KOSZT psa ? 22.02.06, 22:26 My o naszym pupilu nie mówimy już inaczej, niż tylko " mój drogi" ;)), a to dlatego, że osobnik z niego chorowity i majątek już na niego wydaliśmy !! Karmę na stare lata też tylko tę najlepszą przyswaja. Eh.. gdybyśmy wiedzieli to zamiast ON-ka wzielibyśmy osobnika o mniejszych gabarytach , no bo wiadomo - karmy mniej,leki w mniejszych dawkach, no i wogóle mniejszy kłopot :)) Odpowiedz Link Zgłoś