lanza2 21.02.06, 21:56 Witajcie chciałabym kupić Chow chow ale nie wiem czy ten piesek lubi dzieci. Mam 7 letnią córkę i nie chciałabym aby były z tego powodu problemy Lanza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tessciowa Re: Chow chow -czy to dobry pomysł? 21.02.06, 23:14 lubienbie/ nie lubienie dzieci jest cechą osobniczą a nie raswą. Proponuję zrobić przy zakupie testy, które pozwolą dobrać odpowiedniego osobnika do konstrukcji psychicznej oraz domu przyszłych właścicieli. Chow- chow jest dość specyficzną rasą (jak wszystkie japońskie i chińskie). Duży indywidualista, dość trudny w pracy szkoleniowej. Jeśli się podoba to nie ma przeciwskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
lanza2 Re: Chow chow -czy to dobry pomysł? 21.02.06, 23:17 a jakie problemy mogą wystąpić? czy np. bardzo będzie niszczył w domu, czy niechętnie nauczy się załatwiać w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Chow chow -czy to dobry pomysł? 22.02.06, 08:26 Tu masz stronkę www.ewab.pnet.pl/chow/szczeniak.htm Ale ten opis dotyczy psów z hodowli, nie mieszańców bez rodowodu. Spotkałam się z przypadkami kupienia "chow-chow" na bazarze i było z nimi mnóstwo problemów - głównie z agresją. Poza tym te psy są genetycznie predysponowane do dysplazji i chorób oczu, więc ważne jest, aby hodowca przedstawił Ci wyniki badań rodziców. Chow-chow to szpic. Psy z tej grupy bywają uważane za samowolne, nieposłuszne i trudne w ułożeniu. Dlatego przygotuj się na konieczność chodzenia z nim na szkolenie. Mnóstwo problemów (zwłaszcza w warunkach bloku) może sprawić sierść. Te psy mocno linieją - trzeba szczotkować, odpowiednio żywić i mieć cierpliwość do sprzątania. Upewnij się też, że dziecko (ani nikt z rodziny) nie ma alergii na sierść Odpowiedz Link Zgłoś