Dodaj do ulubionych

Chow chow -czy to dobry pomysł?

21.02.06, 21:56
Witajcie

chciałabym kupić Chow chow ale nie wiem czy ten piesek lubi dzieci. Mam 7
letnią córkę i nie chciałabym aby były z tego powodu problemy

Lanza
Obserwuj wątek
    • tessciowa Re: Chow chow -czy to dobry pomysł? 21.02.06, 23:14
      lubienbie/ nie lubienie dzieci jest cechą osobniczą a nie raswą. Proponuję
      zrobić przy zakupie testy, które pozwolą dobrać odpowiedniego osobnika do
      konstrukcji psychicznej oraz domu przyszłych właścicieli. Chow- chow jest dość
      specyficzną rasą (jak wszystkie japońskie i chińskie). Duży indywidualista,
      dość trudny w pracy szkoleniowej. Jeśli się podoba to nie ma przeciwskazań.
      • lanza2 Re: Chow chow -czy to dobry pomysł? 21.02.06, 23:17
        a jakie problemy mogą wystąpić? czy np. bardzo będzie niszczył w domu, czy
        niechętnie nauczy się załatwiać w domu?
    • po.prostu.ona Re: Chow chow -czy to dobry pomysł? 22.02.06, 08:26
      Tu masz stronkę
      www.ewab.pnet.pl/chow/szczeniak.htm
      Ale ten opis dotyczy psów z hodowli, nie mieszańców bez rodowodu. Spotkałam się
      z przypadkami kupienia "chow-chow" na bazarze i było z nimi mnóstwo problemów -
      głównie z agresją.
      Poza tym te psy są genetycznie predysponowane do dysplazji i chorób oczu, więc
      ważne jest, aby hodowca przedstawił Ci wyniki badań rodziców.
      Chow-chow to szpic. Psy z tej grupy bywają uważane za samowolne, nieposłuszne i
      trudne w ułożeniu. Dlatego przygotuj się na konieczność chodzenia z nim na
      szkolenie.
      Mnóstwo problemów (zwłaszcza w warunkach bloku) może sprawić sierść. Te psy
      mocno linieją - trzeba szczotkować, odpowiednio żywić i mieć cierpliwość do
      sprzątania. Upewnij się też, że dziecko (ani nikt z rodziny) nie ma alergii na
      sierść

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka