Dodaj do ulubionych

blagam o rade moze

11.07.06, 14:38
sluchajcie, moj pies nigdy nie mial uczulenia ani klopotow z alergia,
sczesliwie zyje juz 6 lat a tu jak na zlosc na obczyznie, bo zabralam sunie
ze soba nagle cos sie pojawilo na czole. moze ktorys z waszych psiakow mial
cos podobnego? chodzi o to ze na srodku czola tam gdzie piesek sie marszczy a
moj bardzo bo to mastiff, ma miejsce wielkosci jajka ktore jest wciaz
wilgotne, jak przemywam wacikiem to zabarwia sie na kolor zoltawo brazowy.
nie wyglada to na skaleczenie, obmylam to woda utleniona ale bez zmian, wciaz
cos sie kaby stamtad saczy, moze wiecie co zrobic?
Obserwuj wątek
    • edavenpo Re: blagam o rade moze 11.07.06, 14:43

Do weterynarza z tym.

Gdzie mieszkasz za granica?
      • kubus96 Re: blagam o rade moze 11.07.06, 15:09
        mieszkamw szwecji
        • edavenpo Re: blagam o rade moze 11.07.06, 15:35
          Serio, bierz psa do weta bo nie wiadomo co to moze byc - moze byc alergia, moze
          byc zapalenie skory, moze infekcja po ukaszeniu przez jakiegos insekta im dluzej
          sie czeka tym dluzsze i (drozsze leczenie).

Pytalam skad jestes bo jak w UK to moglabym ci oplecic kilka zaufanych dobrych
          wetow no ale w Szwecji niestety nie ;-(
    • krystyna-anna7 Re: blagam o rade moze 12.07.06, 07:56
      Najlepiej do veta- jesli absolutny brak funduszy to opisz to jak najdokladniej
      na forum weterynarzy- odpowiadaja szybko,rzeczowo,przyjaźnie
      link na górze strony zwierzęta
      pozdrawiam
    • blue.berry Re: blagam o rade moze 12.07.06, 09:19
      wiesz co, moj pies aktualnie chyba ma podobny porblem z tym ze na boku glowy
      (tez sie marszczy bo to dog de bordeaux). miejsce caly czas jest wilgotne,
      saczy sie z niego plyn i torche ropy, a skora jest mocno zaczerwieniona
      miejscami az do krwi. ciezko to dokladnie obejrzec bo siersciucha gesta.
      zaczelo sie od malej ranki z ktorej wyszla siersc a w ciagu ostatnich dwoch dni
      zrobila sie spora rana tak na 6 cm srednicy. ja dzis bede wiedzial co i jak bo
      jade do weterynarza. napisze jak tylko bede wiedziala co to za cholerstwo.
      pozdrawiam
      • blue.berry Re: blagam o rade moze 12.07.06, 13:31
        no to ja juz wiem wszytsko:)
        u mojego okazalo sie to byc bakteryjnym zapaleniem mieszkow wlosowych.
        siersciucha zostala wystrzyzona do skory. calosc przemyta nadmanganianiem
        potasu, zasypana zoltym proszkiem i zapsikana bialym psikaczem:)) do tego
        zastrzyk z antybiotykiem w pupe i neomycyna do psikania dwa razy dziennie.
        i to tyle.
        pozdrawiam
        • kubus96 Re: blagam o rade moze 12.07.06, 22:50
          do blu berry sadze ze kena ma cos podobnego , dzwonilam do polski i rodzina mi
          pow ze zanim sciagnelam ja do seibie dostala podobne uczulenie, trzeba
          sierciuche ogolic smarowac jodyna dano tabletki ale czytalam ze to sterydy pabi
          dexamethason i punicort masc. niestety tabl mama za malo i masci tez zabralam
          to ze soba nie myslac z eto sie przyda,jutro ogole miejsce ale ciezko bo nad
          oczami i czole dam jej te tabletki ile mam, moze podskocze do tutejszej apteki
          zapytam sie oz amienniki, ale tu w wszwecji to nie dostanie sie lekow tym
          bardziej sterydow bez recepty. szkoda ze nie zaptala sie weta dokladnie o nazwy
          tych proszkow. moze zamiast nadmanganbiany wystarczy jodyna neomecyne uda mi
          sie zaltwic ale o zastrzyku z zant moge zapomniec. jakbys cos sie dowiedzial to
          bedw dzieczna dam znac jak to siew szystko potoczy super ze jest takie forum
          dla mnie na obczyznie to bardzo wazne
          • blue.berry Re: blagam o rade moze 13.07.06, 10:14
            nazwy proszku po porstu nie pamietam, sorry
            zamiast nadmanganianu potasu moze byc jodyna (z tym ze ona bardziej psa bedzie
            piekla) albo nawet woda utleniona. siersc trzeba wystrzyc wtedy widac co sie
            dzieje i tak sie nie paprze. ja mam neomecyne w sprayu do spiakania 2 razy
            dziennie i przykaz przemywania miejsca wlasnie albo nadmanganianem albo jodyna.
            i ma sie wyleczyc.
            problemem jest to ze pies drapie to miejsce i wczoraj rozoral to sobie do krwi.
            no i do tego te upaly nie pomagja w gojeniu. na razie ciagle wszystko podchodzi
            ropą. szczegolnie jak zadrapie.

pozdrawiam
            • kubus96 Re: blagam o rade moze 13.07.06, 11:11
              bluberry
              dzieki za odpowiedz dzis poszlam do znajomej szwedki co kocha psy i pow ze to
              zakazenie skory to normalne zwlaszca u psow z duzo iloscia skory i fald
              amolosy takie sa, tez mowila o jodynie i dala nazwe masci ktora mam kupic, jak
              nie pomoze to bede musial isc do weta zeby wypiasal mi rfecepte na antybiotyk
              bo bez tego nie dostane w aptece nie to co w polce, szkoda tylko ze za sama
              wypisanie recepty zaplace 500 koron, chyba wtedy poczekam i za tydzien jedzie
              znajoma z polski to przywiezie mi te tabletki, na razie nie ma innych ognisk
              zapalnych ciesze sie martwieze ze to takie miejsce bo ciezko bedzie to golic
              maszynka, chyba trzech chlopa bedzie musiala ja trzymac, swoja droga to jetsem
              w wszoku ze od upalu cos takiego moze sie dzxiac czytalam wiele watkow na
              forum i myslamz e moze to gronkowiec albo nuzyca, trzymam kciuki za powrot
              twego psa doz drowia i o swoich postepach bede imformowala, nie wiem z czego
              zrobic jeje taki kolnierz na szyje zeby sie nie drapal po glowie moze masz
              jakis pomysl?
              • blue.berry Re: blagam o rade moze 13.07.06, 11:39
                proponuje nie golic maszynka (mozna podraznic juz i tak biedna skore) tylko
                wyciac siersc nozyczkami tuz przy skorze. tak wczoraj zrobil moj wet. i on tez
                mowil ze to od upalow taki typ zakazenia moze sie zdazyc.
                co do kolnierza to ja nie mam patentow - kolnierz na tak duzego psa jest
                monstrualnych rozmiarow i przeszkadza psu we wszytskim. wiec nie mam za bardzo
                sumienia go w cos takiego pakowac. ja swojego pilnuje po prostu a jak zadrapie
                to zalewam nadmanganianiem albo woda utleniona. i tyle. ew zastanawialam sie
                zeby mu obwiazac bandazem lape ktora drapie glowe:))) zeby jakos schowac te
                pazury:)) ale to juz ostatecznosc. jak na razie to przyswoil ze mu nie wolno
                drabac. i oczywiscie robi to na ta okolicznosc gdzies na uboczu:))
                powodzenia, napewno u obydwu psiakow i mojego i twojego wszystko szybko sie
                zagoi:)
                • edavenpo Re: blagam o rade moze 13.07.06, 12:02

No i dobrze ze Blue Berry pomogla z diagnoza ale mimo wszystko powinnas isc do weta.

Wybacz ale jakby sie to dzialo na twojej skorze to tez bys czekala na rady z
                  forum i znajomych przywozacych leki z Polski czy poszlabys w te pedy do lekarza?

Jestem pewna ze w Szwecji opieka weterynaryjna jest bardzo droga (jak wszedzie)
                  ale na pewno mozna miec ubezpieczenie. Podobno ponad 60% psow w Szwecji je ma
                  wiec na pewno warto pomyslec.
            • kubus96 Re: blagam o rade moze 13.07.06, 22:34
              blou berry, nie dalam rady wystrzyc tego miejsca, pies jet tak przerazony i sie
              wierci ze nozyczkami mu moge bardziej zaszkodzic, miejsce miedzy oczami i nad
              nimi taki trojkat. poprosilam trzech kolegow ale nie dali rady, coz przetarlam
              jodyna posmarowalm mascia i czekam, niestety podczas mojej nieobecnosci zdazyla
              sie wydrapac na nowo, wydaje mis ie ze lepiej sie czuje bo byla wczesniej
              osowiala, troche sie dzwiie bo tabl podalamjej dopiero 3 i zostaly mi 4, a
              masci mam na 2 smarowania i to oszcednie, lepiej to w wszwecji jodyny jako
              takiej nie ma neomecyna tylko na recepte wiec zostal mi tylko jakis podobny
              skladem masc ale s
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka